Stranica 27 od 63 PrviPrvi ... 17252627282937 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,301 do 1,350 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Uvijek dotjeran, izbrijan, u kombinaciji Armanijevih ili Bossovih odijela s prikladnim košuljama, cipelama, prvom serijom uvijek najboljih mobitela, mondenim satovima i ostalim modnim dodacima.
    genijalan je ovaj nimac, slutim da će netko, možda brešan i film o njemu snimiti
    dalo ga u svećenike, a lip ko slika

u tamošnju župu Promina gdje se u kratkom vremenu iskazao kao osoba iznimnih organizatorskih sposobnosti pri čemu je do savršenstva obavio projekt obnove tamošnjih sakralnih objekata
    i još vješt s novcem, ovako i onako

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

moia, jedno su mitovi.
    i price.
    jedno su cinjenice koje se zna kako dokazuju.
    ili znaju svi osim tebe.

i negeneralizirati ne znaci podrzavati kriminal. ili paziti koje rijeci upotrebljavas.

iz tebe prsti tolika nesnosljivost, tolika mrznja tolika frustracija da vec dugo vremena nisam imala priliku citati/slusati osobu koja bi ti parirala u tome.
    sto je najgore, po forumu siris tu istu agresiju o kojoj pises, samo mozda iz nekog drugog kutka.
    tlacis nas s mrznjom prema svemu sto nije po tvojoj mjeri.

da, nacelno, tvoj stav o korupciji je ok i dijeli ga velika vecina hrvata koji zive u hrvatskoj (jadnici), no nacin na koji ti pises i recenice koje pises...trazim post u kojem nisi nekog omalovazila.

nisam nikad nikog prijavila, ali zeno, ti zasluzujes takav warn...ono, ko kuca warn.

zelim ti ugodan dan. zivot je lijep. i kad je siv, u boji je. etc etc.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Meni se ne čini da je Moia ikakvu neistinu napisala u zadnjem postu.
    Nažalost, to je naša stvarnost.
    Naravno, ne držim da svi profesori uzimaju lovu... ne držim da si svi javni natječaji namješteni... itd. ne generaliziram. Ali dok god toga ima, nećemo biti sređena država. Samo se pitam zašto nam je tako teško čuti o našoj mračnoj strani.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

zato sto je generalizirala. rekla sam da joj je u nacelu stav ok i da je takav stav skoro svih hrvata, nitko ne potencira kriminal i korupciju, no nacin na koji pise i sta pise...pogledaj joj prvi post na tu temu: svi u hrvatskoj osim fera. i onda kad joj se spocita nacin, onda si odmah onaj koji odobrava i razlog zasto nam je kako je.
    a daj molim te...

opaska o njenom pisanju odnosi se na vecinu njenih upisa, ne samo na ovoj temi vec forumu.

i kakve veze ima to s temom? jednako kao i prethodni desant o ratu i nacionalnostima.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 15.10.2012. at 10:26

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    da, nacelno, tvoj stav o korupciji je ok i dijeli ga velika vecina hrvata koji zive u hrvatskoj (jadnici), no nacin na koji ti pises i recenice koje pises...trazim post u kojem nisi nekog omalovazila.

nisam nikad nikog prijavila, ali zeno, ti zasluzujes takav warn...ono, ko kuca warn.
    x

odgovori drugih forumašica - po meni - nisu išli u banaliziranje (a kamo li opravdavanje) problema korupcije i mita, koje jest duboko ukorijenjen problem hrvatskog društva, toga smo, kao što leonisa veli, sve poprilično svjesne (iako je jako teško priznati tu mračnu stranu), nego u (očigledno) bezuspješnom (pomirljivijem) pokušaju smirivanja tenzija i vraćanja topica na prvobitnu temu. o ratu i korupciji, o mentalnom sklopu hrvata se može žučno raspravljati i na za to (novootvorenim) predviđenim topicima, nema potrebe "galamiti" ovdje, osim ako ne postoji namjera torpedirati ovaj topic i dovesti do njegovog zaključavanja?

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Potpisujem Leonisu.
    Moia, stvarno, skuliraj malo svoje propovjedi, nemoj dijeliti lekcije ljudima na osnovu nekoliko odgovora na forumu. Nemaš pojma što svaka od nas radi ili je radila po pitanju korupcije, društvenog angažmana i inog, što mislimo o svemu i koliko se trudimo popravljati svijet oko tebe. Pa čak i ako se neki i ne trude, to stvarno nije tvoj problem. Možda nekima od nas forum služi za razbibrigu ili razgovor o nekim drugim temama ne bismo li koliko toliko ostale normalne u društvu u kojem živimo.
    Osim toga, stalno skrećeš s teme topica pa ako baš želiš pričati ili moralizirati o nečem, širok ti Internet, otvori topic i uživaj.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    genijalan je ovaj nimac, slutim da će netko, možda brešan i film o njemu snimiti
    dalo ga u svećenike, a lip ko slika
    :
    Baš sam jučer razmišljala koliko materijala za film ima u ovoj zemlji, a tako loša produkcija. Ovaj svećenik bio bi dobra komedija, ali otac koji je eutanizirao svoju kćer, priča na koju mislim već danima, samo takva drama.. Kolika je to velika ljubav...koliko moraš voljeti svoje dijete da tako nešto učiniš...i koliko tu ima nesreće...

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Vratite se na temu

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a ja sam tu, u duhu razumijevanja na relaciji vjernici-ateisti, agnostici htjela linkati jedan osvrt iz NL, neka ga ovdje. da imamo i jedan pozitivan primjer reakcije iz crkvenih redova.

Kao vjernik katolik, teolog, predavač crkvene povijesti na Teologiji u Rijeci reagiram na izjave kninske gradonačelnice o tome kako ne može dopustiti da na prostoru njezinoga grada netko govori o nepostojanju Boga, odnosno na raspravu izazvanu otkazivanjem projekcije i predavanja gospodina Branka Lustiga. Spomenuti bojkot, osim što je u svojoj biti pogrešan, jest i štetan za položaj katolika u hrvatskoj javnosti jer se na taj način stvara dojam o netolerantnoj vjerničkoj zajednici. Oni koje stoje iza bojkotiranja nameću se za čuvarima nauka koji očito ne poznaju. Vjera nije ideologija, a istinski dijalog između vjernika i nevjernika, između vjere i nevjere, potreban je i današnjemu društvu. Razni teolozi u prošlosti do danas pitali su se o razlozima nevjere, kao što su i nevjerujući tražili putove do istine. Pravi dijalog između vjernika i nevjernika, bili oni ateisti, agnostici ili nešto drugo moguć je jedino u iskrenoj atmosferi u kojoj svatko može javno izraziti svoj stav.
    Kardinal i bibličar Carlo Maria Martini, koji je preminuo krajem kolovoza ove godine, tijekom svoga dvadesetogišnjeg razdoblja upravljanja milanskom nadbiskupijom pokrenuo je vrlo zapaženu akciju dijaloga vjernika i nevjernika uspostavljajući nadaleko poznate Katedre nevjerujućih na kojima je redovito ugošćavao intelektualce nevjernike njegujući dijalog s onima koji su daleko od Crkve. Na hrvatskom jeziku imamo prevedenu raspravu između Martinija i Umberta Eca pod naslovom »U što vjeruje tko ne vjeruje?«. Nemali broj analitičara u toj Martinijevoj inicijativi vidi nadahnuće za nedavno otvaranje sličnog vatikanskog tijela pod vodstvom kardinala Gianfranca Ravasija (Cortile dei gentili) koji od 2007. vodi Papinsko vijeće za kulturu. Zadnja inicijativa toga tijela održana je prije nekoliko dana u Stockholmu u Kraljevskoj akademiji znanosti.
    Tragedija Židova i holokaust jest tema o kojoj treba javno govoriti i poučavati mlade generacije. Naša mjesna Crkva u to se aktivno uključila: Riječka nadbiskupija sudjeluje u edukaciji mladih o holokaustu, a u suradnji s Yad Vashemom uputila je svećenike i vjeroučitelje na edukaciju. U teologiji 20. stoljeća tragedija holokausta, čiji je Auschwitz postao simbolom, ostavila je svoga traga. Bilo je čak teologa koji su govorili o poteškoći teološkog govora o Bogu nakon holokausta. Ustvari je riječ o tome da se u okolnostima 20. stoljeća opet postavilo pitanje koje čovjeka prati otkad zna za sebe: pitanje zla u svijetu. Kako pomiriti postojanje zla i pravednog Boga? Tko se želi pobliže o tome informirati neka posegne za teološkom literaturom. Unutar teologije materiju koja se time bavi nazivamo teodicejom.
    Kao crkveni povjesničar mogu ovdje reći da u povijesti Crkve postoje ne samo svijetle, već i tamne stranice. Križarski ratovi koji se spominju u filmu svakako spadaju među njih. Tu su i druga pitanja poput inkvizicije, odnosa kršćana i Židova, postupci prema domorodačkom stanovništvu novih kontinenata itd. Prigodom pripreme za obilježavanje godine Velikog jubileja 2000. godine neke od tih tema obrađene su na velikim znanstvenim skupovima o kojima su izdani prateći zbornici radova. Blaženi Ivan Pavao II. izričito je odbacio netoleranciju u određenim epizodama povijesti Crkve, javno zatražio oprost te pozvao sve katolike na »čišćenje memorije« – piše dr. sc. Marko Medved

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    zato sto je generalizirala. rekla sam da joj je u nacelu stav ok i da je takav stav skoro svih hrvata, nitko ne potencira kriminal i korupciju, no nacin na koji pise i sta pise...pogledaj joj prvi post na tu temu: svi u hrvatskoj osim fera. i onda kad joj se spocita nacin, onda si odmah onaj koji odobrava i razlog zasto nam je kako je.
    a daj molim te...

opaska o njenom pisanju odnosi se na vecinu njenih upisa, ne samo na ovoj temi vec forumu.

i kakve veze ima to s temom? jednako kao i prethodni desant o ratu i nacionalnostima.
    leonisa petljas kao i vecinom, silno se trudis kroz ovih svojih 12000 postova biti pametna i ediucirana, a u biti vise od pola tvojih upisa, kao i jos nekih tvojih druzica nisu nista vise nego naklapanja tipicna za babska sjela na zalost. da si imalo aktivna u akadamskeim krugovima hrvatske znala bi jako dobro o cemu govorim, i niti bi moje upise dozivaljvala kao desante. no moja greska sto se uopce dozvolim spustiti na tvoj nivo, ali posto se grcevito upires da te zamjetim, da ti odogovorim kratko. niti gledam niti pazim tko sto pise ne zanimaju me avatari niti vodim racuna o tome, ali da povuce me povremeno neka po xy opetovana glupost koju procitam a na koju nitko ne reagira i tek naknadno uocim da se u biti radi uvijek o jednim te istim avatarima.

sto se tice fer-a, kao sto rekoh nisi upucena i krivo zakljucujes. skaces prije nego kazes hop, tipicno za osobe koje su uvjerene da znaju puno, a zapravo znaju malo, ali samim time su i agresivnije i glasnije i sveprisutnije. fer je jedinstveni svijetli primjer hrvatskih fakulteta i zbog toga je to ujedno i jedina hrvatska diploma koja vrijedi vani, sa kojom mozes dobiti posao van granica hrvatske bez daitko tvoje steceno znanje dovodi u pitanje. izuzimanje fera nije generaliziranje, vec ono sto bi hrvatska sveucilista trebala biti.

medjutim to nisi procitala nigdje u dnevnim novinama ili zutoj stampi pa mi je svakako razumljivo da to vidis kao generaliziranje, a s obzirom na tvoje postove kako i na temelju cega donosis sudove.
    i ne nisam studirala na feru, na moju veliku zalost.

a kakve ovo sve veze ima sa temom? vrati se lijepo na prvi post i prvu stranicu ovog topica i prodji sve postove napisane do sada, pa mi reci, o cemu tocno ovisi taj obavezni vjeronauk u hr skolama i opcenito taj nas obrazovni sustav o kojem se zapravo diskutira?

a onda se vrati na moj post o sagregaciji u vukovaru o kojem ste diskutirale prije mog uleta, pa mi definiraj sto je tocno sagregacija i sto se tocno podrazumjeva pod cinjenicno stanje? niti jedno niti drugo ovdje navedeno nema veze ne samo sa temom, nego nema apsolutno nikakve veze sa onime sto se dogadja u vukovaru. najvise sto bi se u tom kontekstu moglo govoriti o nekoj vrsti samoizolacije, ali o sagregaciji!? i onda jos sagregaciju u vukovaru nazivati cinjenicnim stanjem!?

tako da leonisa, budi tako ljubazna pa sljedeci puta probaj malo promisliti prije nego sto pocnes skakati.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Meni se ne čini da je Moia ikakvu neistinu napisala u zadnjem postu.
    Nažalost, to je naša stvarnost.
    Naravno, ne držim da svi profesori uzimaju lovu... ne držim da si svi javni natječaji namješteni... itd. ne generaliziram. Ali dok god toga ima, nećemo biti sređena država. Samo se pitam zašto nam je tako teško čuti o našoj mračnoj strani.
    Mojca krecem se u krugovima u hrvatskoj koji razmisljaju jednako kao i ti, ne radi se samo o akademicima, radi se tu i o mojim dragim prijateljima nekima jos i iz osnovne skole koji su zavrsili zanate i mogu samo reci da me tjesi sto cujem kako oni razmisljaju o ovakvim temama. jer pogresno je ocekivati da ce trenutna stranka na vlasti, trenutni predsjednik ili saborski zastupnik nesto promjeniti, u tome moramo sudjelovati svi, na svim razinama.

medjutim dokle god ima vise ljudi koji razmisljaju da je kupovanje ispita razumljivo i da je takva vrsta snalazenja ok, cak i da vjezba mozdane vijuge jer nam je takvo stanje u drzavi, i dokle god postoji oni koji takva razmisljanja i stavove podrzavaju, na zalost i dalje ce ostati na tome da je vuk ujeo magare i tu ce biti kraj price kao i do sada.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

lol

oprosti, u pravu si. nemam pojma o nicemu, ne poznam nikoga, nemam zivot, ne krecem se, ne u akademskim krugovima, vec se uopce ne krecem u krugovima, osim onim u zitu. zapravo vegetiram. i pletem.
    i ne mogu misliti jer sam hrvatica vulgaris.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ne mogu odolit

moia, da te je bocnut iglicom, odletjela bi do kine koliko si napuhana
    ako se itko trudi stalno biti (pre)pametan i strucnjak - od meda, mora, obrazovanja, ekonomije, ma svega cega se god dotaknemo, to si ti, zena univerzalis

a mi mozemo lagano dalje s nasim bapskim sijelima u ovoj pripi*dini di nitko ne misli svojom glavom
    Posljednje uređivanje od summer : 15.10.2012. at 13:32

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj moia prvotno napisa Vidi poruku
    leonisa petljas kao i vecinom, silno se trudis kroz ovih svojih 12000 postova biti pametna i ediucirana, a u biti vise od pola tvojih upisa, kao i jos nekih tvojih druzica nisu nista vise nego naklapanja tipicna za babska sjela na zalost. da si imalo aktivna u akadamskeim krugovima hrvatske znala bi jako dobro o cemu govorim....,

sto se tice fer-a, kao sto rekoh nisi upucena i krivo zakljucujes. skaces prije nego kazes hop, tipicno za osobe koje su uvjerene da znaju puno, a zapravo znaju malo, ali samim time su i agresivnije i glasnije i sveprisutnije.
    Prvo sam bila nad pročitanim, onda sam zaključila da čovjek očito najbolje opisuje sam sebe, a laknulo mi je kad sam vidjela da je na to došao vrlo zasluženi

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Đizs moia, daj se skuliraj malo ženo..
    Novcem se moze kupiti sve, ne samo u hrvatskoj, nego svugdje u svijetu..a ti si jako naivna ako mislis da je drugacije i da samo mi, jadni hrvati, nismo iznad toga. Samo je to vani puno skuplje, u skladu sa standardom jel.. Evo daj meni milju dolara i odo ja na Harvard

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ja sam upravo htjela zavapiti (prigodno topiku )
    eli, eli lama azavtani (sa malom promjenom od zasto si me... na: zasto si nas...)

ali vidim dosla opomena, pa ne treba.
    ja se vec pocinjem pitat, ima li moia neku specijalnu misiju na ovom forumu?
    i kud se bas na nas/rodin forum nakacila?
    Posljednje uređivanje od seni : 15.10.2012. at 13:59

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Summer i Nena u sridu

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A kad se dobije trajni ban?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    A kad se dobije trajni ban?
    MIslis, da pricekamo do tog trenutka, pa da se onda ukljucimo u raspravu, sto je sigurno, sigurno je.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

cvijeta, sviđa mi se da si linkala onaj članak. Mene nekako, najviše od svega, zanima taj dijalog nas koji ne vjerujemo i vjernika.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ajde marta, ne kvari zabavu, kolko smo trpili, sad se možemo malo opustiti i olakšat dušu

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    MIslis, da pricekamo do tog trenutka, pa da se onda ukljucimo u raspravu, sto je sigurno, sigurno je.

To je jedno.
    A drugo je: nije mi jasno! Možda se ja ne sjećam dobro Bubimirka, a sigurno se ne sjećam konkretne epizode zbog koje je dobio ban (ako je bilo konkretne epizode). Ali brate, ovo mi se, po ukupnom dojmu, čini stoput gore.
    Posljednje uređivanje od vertex : 15.10.2012. at 14:32

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj summer prvotno napisa Vidi poruku
    ne mogu odolit

moia, da te je bocnut iglicom, odletjela bi do kine koliko si napuhana
    ako se itko trudi stalno biti (pre)pametan i strucnjak - od meda, mora, obrazovanja, ekonomije, ma svega cega se god dotaknemo, to si ti, zena univerzalis

a mi mozemo lagano dalje s nasim bapskim sijelima u ovoj pripi*dini di nitko ne misli svojom glavom
    To summer!!

Sad vidim da je upisan crveni karton kod moie. Sad smo opet 3 mjeseca bez nje...

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

i još vješt s novcem, ovako i onako
    on je samo doslovno shvatio papine riječi: "Bogatstvo ne daje ni sreću na zemlji, ni vječni život – istaknuo je papa Benedikt XVI. u nedjelju 14. listopada, u podnevnom nagovoru pred mnoštvom hodočasnika okupljenih na Trgu svetoga Petra". sam papa je predložio:"da sve daruje siromašnima", pa je on sam sebe darivao

no, šalu na stranu.

mi smo sinoć na bbc gledali live prijenos felixovog slobodnog pada. zxuji je bilo baš zanimljivo i stalno je nešto zapitkivala.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

moia je otišla

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ako nekog zanima, potpisuje se peticija: European and international decision against the criminalization of blasphemy

The Organization of Islamic Cooperation (57 members) requires that blasphemy should be considered as a defamation of religions and should be penally punished. Freedom of expression is one of the fundamental human rights. Freedom of conscience and of expression would be severely endangered by the European and international adoption of such a measure. That would establish a discrimination based on religious and philosophical convictions and would confirm the grave infringements already existing in countries where anything can be labeled « blasphemy » in order to cast people in jail, deprive them of their rights or even murder them. Such a text would be an infrigement upon the freedom of the media, upon artistic and creative freedom, and would drastically endanger the rights of women. The ban should be withdrawn from all constitutions, including the constitutions of countries where it has been imposed by Christian churches

također: Škole u službi vjerske indoktrinacije

Zanimljivo je da se vrlo često dijete koje ne ide na vjeronauk pozove da "ne sjedi samo" već dođe u učionicu i, dakako, sudjeluje u nastavi vjeronauka. Međutim nikada nismo čuli za slučaj da je netko iz učionice došao i sjedio s tim djetetom da "ne bude samo"

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa Vidi poruku
    moia je otišla
    Samo do 15.01.2013. Brzo će to proći...

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku

mi smo sinoć na bbc gledali live prijenos felixovog slobodnog pada. zxuji je bilo baš zanimljivo i stalno je nešto zapitkivala.
    E, to je nešto vrijedno spomena! That's the spirit. Jesi gledala i pressicu nakon toga? Mi smo pratili na www.space.com, ne na BBC, pa ne znam jesu li dali i pressicu.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

E, to je nešto vrijedno spomena! That's the spirit. Jesi gledala i pressicu nakon toga? Mi smo pratili na www.space.com, ne na BBC, pa ne znam jesu li dali i pressicu.
    nismo gledali presicu jer je već bilo vrijeme za spremati se u krevet.

sinoć smo joj pokazali kraj nijemog filma sa charlijem chaplinom. pa joj je i to bilo zanimljivo (u biti joj je sve zanimljivo samo da ne mora u krevet )

nego, koga zanima.... (vertex je nešto spomenula dijalog između vjernika i nevjernika)

Tribina u "Godini vjere"

U utorak 23. 10. 2012. u 19h, u dvorani 302 Hrvatskog katoličkog sveučilišta (Ilica 242), dr. sc. Ivica Raguž i dr. sc. Pavel Gregorić će razgovarati o prvom članku kršćanskog kreda: "Vjerujem u Boga, Oca svemogućega, Stvoritelja neba i zemlje." Dr. sc. Gregorić će pokušati objasniti zašto ne vjeruje u mogućnost postojanja svemogućeg bića i zašto ne vjeruje da nebu i zemlji treba stvoritelj.

i još nešto zanimljivo: ako već treba vjerovati u boga, neka to bude google
    (lijepo je znati da je google jedna she )

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

zanimljivo i optimistično... dijete mi je danas došlo doma s pričom da su u školi govorili o budistima i budi (i dalai lami). pa je spomenut i isus. a sve s dozom zdravog skepticizma (što me posebno raduje).

sad sam joj dala strip o budinom životu, na engleskom... a stripu ima sigurno preko trideset godina, kupljen kad je moj otac boravio u indiji.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja uvijek kad čitam emsu imam grižnju savjest da moje starije dijete nema blage veze o isusu, budi, alahu, kakmoli dalai lami. niti mi dolazi doma s takvim pričama. nekako se uvijek bojim da sam prepovršna u svemu tome (ne samo tome, al nećemo sad offtopik).
    ustvari, eto, baš me zanima za ostale ateiste, agnostike - koliko vaša djeca poznaju religijsku kulturu?
    koliko razgovoru o tome posvećujete pažnje?
    jel vam to bitno?
    s aspekta odgoja?
    meni je npr bitno da zna tko su bili nacisti i ustaše al nekako taj religijski dio i religijske različitosti - zanemarujem.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Nemam još dijete te dobi, ali kad dođe vrijeme za to, biti će mi važno da upozna sve te različite likove i da spozna razliku između njih i ekipe koja ih sad predstavlja. Npr. Isus je ok, ali ekipa iz Vatikana nije. I još više mi je važno da zna da vi ti različiti likovi zapravo predstavljaju isto, samo upakirano na drugi način, u skladu s podnebljem, kulturom...

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

cvijeta, za sebe bih se usudila reći da nije stvar u religijskoj kulturi (tj. ateizmu) koliko u mom karakteru i nekim svjesno donesenim odlukama, koji se odražavaju kroz moj roditeljski odgoj i koji se ne odnose samo na prenošenje ireligioznog svjetonazora. netko je nadaren za glazbu pa će to djetetu prenijeti, netko je sportski tip pa s djetetom skija, planinari i sl. ja sam duduk i za jedno i za drugo. donekle tu su i situacije koje jednostavno traže da se djetetu neke stvari pojasne. a tko bi to mogao bolje učiniti nego sam roditelj? zxuja je imala prijateljicu turkinju, pa je već u prvom razredu saznala da postoji vjerovanje u kojem se ne smije jesti svinjetina. s pet godina je vidjela ortodoksnog židova, pa ju je zanimalo tko je to. kad je bila u parizu jedva je čekala vidjeti mona lisu i sliku "onog tipa bez uha". u madagaskaru 3 jedna osoba pjeva kao edith piaf, pa sam joj objasnila tko je ta pjevačica (spomenuvši da je pjevala na ulicama onog dijela pariza gdje smo se penjali vlakićem itd.).

od ove godine učiteljica je uvela "citat na dan"; svaki dan zapisuju citat poznate osobe, na taj način uče neku mudrost i osobu čije su riječi zapisale. od početka godine zxuja tako zna za einsteina, marie curie, ghandija, evo danas je saznala za dalai lamu. kad dođe doma, pročita mi citat, na netu joj pokažem sliku te osobe i dodam još dvije-trije zanimljivosti o toj osobi. sva je bila ponosna kad je gledajući "teoriju velikog praska" znala tko je marie curie.

btw, o partizanima i ustašama (tj. bolje reći njemcima) je saznala prije neko ljeto, kad su na tv reprizirali "kapelske kresove", a o titu (čije ime poznaje jer čuje razglas u tramvaju) je sve saznala kad je htv pustio "bitku na neretvi". na kraju krajeva, da nije bilo tita i partizana, ne bi bilo ni današnje hrvatske. tako bar veli hrvatski ustav.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

MC, evo ti onda jedna brzinska za tvoju curu.
    http://marcbrecy.perso.neuf.fr/history.html

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Moje dete definitivno nije intelektualni tip, ili ja ne umem sve to lepo da prezentujem. Zovemo je i "krivina" jer jednostavno hvata krivinu od učenja kad god može.
    Emso divim se koliko tema obrađujete. Nama je "zemlja je okrugla" domet dometa. Nju ništa osim landranja ne zanima :cvijeta:
    Geografiju sam uvela na mala vrata, preko nekih crtaća i pingvina. Biologija, istorija, religija - jok. Nju uopšte ne zanima kako je došla na svet a ne nešto više.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Vissnja, ovakva je bila slična i moja kao mala. Toj je bilo bitno kojih štikli će se dokopati i kako će se bolje natrackati nekakvom šminkom dok je nitko ne gleda. Znali smo se zezati da će se ako ništa drugo barem dobro udati. Doduše, uvijek je bila žustrog jezika, ali bez nekog velikog filozofiranja.

I sad je glavna aktivistica u školi...opet se nije mogla suzdržati pa je jednoj drugoj profesorici koja je rekla kako joj nije lijepo vidjeti na tv-u dvoje mladića gdje se drže za ruke preporučila da joj je onda najbolje da promijeni program. Sve me pomalo i brine dokle će to kod nje ići.

Sin je više mudrovao kao mali, ali sad je nekako suzdržaniji po tom pitanju i taj baš ne iznosi svoje stavove često...zapravo je prilično "politički korektan" u komunikaciji s drugima.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Hm, ja nekako mislim da ću, što se religije tiče, kao Cvjeta... Nikad me religije nisu zanimale, znam osnovno (ono što sam učila na faksu), mislim, čitala sam i gutala svakakve povijesti, ali religiju sam nekako zaobilazila...
    No, super mi je čitati MC, učim, ako klinku to bude zanimalo, učit ćemo zajedno, ja ionako jedva čekam fazu pitanja..o bilo čemu

Jedino ne znam kako ću se postaviti prema fazi šminkanja i odijevanja, pogotovo ako to bude jako izraženo, joj, to će me ubedirati! Štikle može vidjeti samo kod bake. Ne odgajam je u rozilu, upravo suprotno, nisam koka, ali bojim se da baš zbog toga ne ode u suprotnost Čak sam razmišljala otvoriti topic na temu odgoja ženske djece (ili djece općenito) bez nametanja rodnih uloga (trebam smisliti neki afirmativni naziv topica)...

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

MC, evo ti onda jedna brzinska za tvoju curu.
    http://marcbrecy.perso.neuf.fr/history.html
    hvala, stvarno je genijalno (osim što mi nije jasna slika na 0:33 sekundi ).

mi smo "obrađivali" i rasizam i segregaciju u americi (kad sam joj govorila o rosi parks ili maloj ruby, ova slika "strange fruits" mi nije za nju), berlinski zid kad smo trebali ići u berlin (pa nismo). holokaust i nacizam još nismo, premala je da sazna te grozote. "obrađivati" znači djetetu uz sliku ili filmčić objasniti u nekih desetak rečenica o čemu se radi.

mislim da sam već stavljala link na ovaj francuski crtić (mi ga gledamo sinhroniziranog na njemački)... sama špica u sebi krije ubrzanu povijest. ovaj crtić ima i podsekciju "istraživači i izumitelji", pa smo gledali epizodu o galijeju, einsteinu. evo recimo, jučer je bio dan ade lovelace (volim ju osviješćivati o ženskoj povijesti i davati joj pozitivne ženske uzore, a da to ne bude lady gaga ili rozga i sl.).

božić, 25.12. koristimo kao dan kad ćemo se sjetiti rođenje isaaca newtona. za naš svjetonazor on je daleko bitniji od isusa. a poklone ionako kupuju mama i tata, i ostalim danima u godini.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    ja ionako jedva čekam fazu pitanja..o bilo čemu

Jedino ne znam kako ću se postaviti prema fazi šminkanja i odijevanja, pogotovo ako to bude jako izraženo, joj, to će me ubedirati! Štikle može vidjeti samo kod bake. Ne odgajam je u rozilu, upravo suprotno, nisam koka, ali bojim se da baš zbog toga ne ode u suprotnost Čak sam razmišljala otvoriti topic na temu odgoja ženske djece (ili djece općenito) bez nametanja rodnih uloga (trebam smisliti neki afirmativni naziv topica)...
    ako želiš, slobodno ga otvori, ali slobodno možemo i ovdje razgovarati o tome. moja nije od rozila, dapače, ne voli nikako kad je sve nešto u ružičastom. meni je taj feministički aspekt odgoja jako bitan. kao što rekoh, pokušavam joj dati pozitivne ženske uzore, objašnjavam joj žensku povijest, kako je teško bilo biti žena prije 100 godina i više godina, kako ženska djeca nisu išla u školu, kako su radila od jutra do mraka itd. pa i kako danas u nekim zemljama curicama se ne dozvoljava da idu u školu i kako ona u biti treba biti sretna što ima mogućnost ići u školu .

počela je neke stvari primijećivati i u školi i u svojoj okolini... stalno mi se žali kako ju prabaka uči "da sjedi lijepo, jer je curica" i da to nju iritira, ali da pusti da prabaka to kaže i ne svađa se s njom, jer prabaka je stara. objasnila sam joj u kojem dobu je prabaka živjela.

a pitanja... ajme.... lakše je dojiti nego imati stalno uključen mozak i odgovarati na sva njihova pitanja.

a propos mozak i razum... netko ima malo problema sa razumom... link

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Sezona prijava mi je nekako promakla, pa se prijavljujem sada. Odrastala sam prije rata u gradu u kojem je bilo normalno ne biti kršten i ne odlaziti u crkvu isto kao što je u susjednom gradiću iz kojeg je mm bilo normalno biti kršten i proći sve rituale. Moje je odrastanje zadesilo buntovničko odlaženje u crkvu (za polnoćku, jer je vratar studentskog doma sve nas popisivao po nalogu direktora) i isto takav prestanak odlaženja (uz isto zapisivanje, drugog vratara i istog direktora)... a potom skitanje drugim državama i kontinentima gdje sam (smo, mm i ja) shvatili i prihvatili činjenicu kako je religioznost intimna stvar i o takvoj se jednostavno ne raspravlja. Svatko živi svoju (ne)religioznost onako kako si izabere i to bi trebalo biti to.

Tako je i bilo sve dok se konačno nismo vratili i skrasili (Lesi se vraća kući) u gradiću iz kojeg je mm. Naši su prijatelji u međuvremenu rađali djecu, slali ih ili ne slali na vjeronauk iz raznih razloga, bez neke buke i uz kakvu pošalicu. Dobili smo dijete, i tada je započela krstaška bojna moje sveki (ali ona je i po drugim pitanjima takva, srećom živimo na suprotnim dijelovima grada) i malo perfidnija župnika (ima čovijek i škole i desetljeća iskustva) koji je nakon nekog vremena odustao od pritiska... Svi drugi su zaista divni, spajaju nas (ili razdvajaju, pa se ne družimo) neki drugi interesi. Svjesna sam činjenice da je meni u cijeloj toj situaciji lako, ali znam da mm nije... i ne zavidim mu... nastavili smo po svom i eto "posložilo" se: otvaranje ovog topića s polaskom djeteta u školu i onog neminovnog: moraš se odrediti.

Nešto prije početka nastave posjela sam dijete kraj sebe i počela doslovno od velikog praska, pa evolucije, preko mitova (zahvaljujući dobroj literaturi za djecu on dobro poznaje one grčke, nešto rimskih i egipatskih) do monoteističkih religija i završila: tata i ja smo zbog svega toga odlučili da ne ideš na vjeronauk. Vjerojatno ćeš biti jedini u razredu. Za vrijeme dok tvoji prijatelji budu na nastavi ti ćeš biti u boravku, knjižnici, ili doma... što ti misliš o tome? Jasno je kako dijete od sedam godina misli ono što roditelji žele... (moram dodati kako sam osjetila ponos u njegovom glasu (na koji sam ponosna)).... i da, na koncu ipak nije jedini, dvojica su.

Eto toliko (možda i previše..).

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    a propos mozak i razum... netko ima malo problema sa razumom... link
    jel ovaj komentar propitivanje autoriteta ili vrijeđanje? ako se ne slažeš s nečijim mišljenjem, zašto taj drugi mora imati "problema s razumom"?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj zeljka231 prvotno napisa Vidi poruku
    jel ovaj komentar propitivanje autoriteta ili vrijeđanje? ako se ne slažeš s nečijim mišljenjem, zašto taj drugi mora imati "problema s razumom"?
    pa nije to mc izjavila, nego papa himself. jel tako. da je razum problem. ne njegov razum, s njegovim razumom je sve ok to sam uvjerena. nego razum općenito. odnosno, ne općenito, nego samo europski razum.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

pa nije to mc izjavila, nego papa himself. jel tako. da je razum problem. ne njegov razum, s njegovim razumom je sve ok to sam uvjerena. nego razum općenito. odnosno, ne općenito, nego samo europski razum.
    a daj, cvijeto, ti to mene zezaš? možda s mojim razumom nije sve u redu...tko bi ga više znao

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a daj, cvijeto, ti to mene zezaš? možda s mojim razumom nije sve u redu...tko bi ga više znao
    a što je onda izjavio? ne kontam sad ja
    pa nije to izjava iz biblije pa da možemo tumačiti ovako il onako. možda je čovjek i u pravu, štajaznam, možda bi nam svima bilo bolje da manje mislimo a možda je blebnuo, desi se i najboljima
    kako ti tumačiš njegovu izjavu o protupovijesnom apstraktnom razumu

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

a što je onda izjavio? ne kontam sad ja
    pa nije to izjava iz biblije pa da možemo tumačiti ovako il onako. možda je čovjek i u pravu, štajaznam, možda bi nam svima bilo bolje da manje mislimo a možda je blebnuo, desi se i najboljima
    kako ti tumačiš njegovu izjavu o protupovijesnom apstraktnom razumu
    malo smo se pogubile. iskreno, ne znam kakav je to apstraktan razum. ako sam dobro shvatila, to je način razmišljanja koji se želi udaljiti od svih kultura i tradicije.

može biti da sam s predrasudom citirala mc. pretpostavila sam da ona misli da papa ima malo problema s razumom. pa mi je to zazvučalo...loše... ako sam se zaletjela, ispričavam se. nekako sam to zaključila po njenom pisanju o papi, Crkvi...
    Posljednje uređivanje od zeljka231 : 17.10.2012. at 18:41

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

papa meni nije autoritet, tako da propitivanje autoriteta sigurno nije. vrijeđanje? možda bi se moglo - ono čisto reda radi - pomisliti da je papa svojom izjavom nekog uvrijedio?

Razum koji teži "emancipirati se od svih tradicija i kulturnih vrijednosti" ne može "uspostaviti međukulturni dijalog" s ostatkom čovječanstva, drži Benedikt XVI.
    ovo se ne bi moglo shvatiti kao uvreda svima koji koriste razum? koji se žele emancipirati? koji propituju svoju tradiciju i kulturne "vrijednosti"?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj model prema kojem dva idu na vjeronauk, a jedan ne ide, postaje urnebes.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

MC,
    možda bolje da se topic otvori zasebno da se tu uz teme vjeronauka u školi, osobnih priča, linkova na vjerske teme, uvrijeđenih teista i sl. još ne uključi i feministički aspekt odgoja djevojčica. Ili možda možda bolje topic o odgoju djece bez rodnih stereotipa pa se mogu uključiti i mame dječaka?
    Koliko vas druge zanimaju takve teme?

Inače, evo jedan relativno svjež link koji će vas malo naživcirati
    http://www.zg-nadbiskupija.hr/index....osti&Itemid=82

Quinda, dobrodošla!

Marta, daj par detalja!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zuska, nebulozni su ti njihovi razgovori.
    Ovaj srednji koji ide na vjeronauk je donio kuci Mak, casopis za mlade katolike. I mala otme casopis i krene listati, a onaj koji ne ide na vjeronauk joj objasnjava sta se zbiva na slikama, pa kaze: "Vidis, tu su oni pricali s Isusom i onda im je on podijelio kolace." A srednje iznervirano:" Nisu to kolaci, to je hostija."
    " A sta je to kostija? Jel to neka kost?"
    I tako oni razglabaju.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •