Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
Tj. emso, mislim da ti pokušavaš na način mentalni sklop ateista (0-1, dokazi) shvatiti religiju (pa onako "pravnički" tragaš za nekim citatom... nekim dokazom), a bit religije je, kako se to meni čini, da ide beyond dokaza, i naći ćeš milijun tumačenja u milijun povijesnih konteksta - sve da pitaš teologe - tj. dobit ćeš maksimalno "snapshot" nekog vremena u povijesti religije. Ne znam - ako nađeš nešto, javi .
imaš pravo. ne znam je li to ateizam, tj. rekla bih da nije, više mislim da je to moj šarmantni karakter ili možda eto više taj pravnički način razmišljanja, takav način traganja za istinom i prihvaćanja određenih oruđa i određenih postulata kako doći do te istine i ne prihvaćanje ničeg što je "beyond". takav način razmišljanja me u stvari i doveo do ateizma, osviješćenog ateizma kako volim reći.

s te strane, jako dobro razumijem tvoje riječi:

Ne znam je li se kuži... ali ono... za prihvatit vjeru moraš bit iznad 0-1, kako ja to vidim, tj. ići beyond evidence (ko u onom filmu Contact s Jodie Foster), a ja to nemam potrebu/ne želim, meni je evidence jedino uporište i želim da to ostane jedino uporište, inače ode sve, kako ja to vidim u kaos, pa na svaku temu imaš "ja vjerujem o cjepivu ovo, a ja ono, ja vjerujem da crni kim liječi, ja vjerujem ono itd. itd. itd.", ma kako god znanstvenici danas tvrdili jedno, sutra drugo - ja prihvaćam svim srcem taj "relativizam" da ništa nije stalno, sve je podložno promjeni... i živa mi je muka kad mi neko tvrdi "to je tako i tako" kao neka trajna vrijednost, od odgoja, do jela, do attachment parentinga, do ovoga ili onoga - kad je stvarno sve promjenjivo, barem kako ja to vidim, i možemo govoriti samo o "za trenutnu generaciju prevladavajućoj "istini"".

I unatoč tome, toj kao "nesigurnosti"... it's OK, može se živjeti sretno i bit dobar čovjek. Ne znam je li bleblećem i je li iko razumije što pokušavam reći. Meni je taj "relativizam" moje živo blago, jako mi je dobar, dobro me služi, čini mi se.

sad, je li to ateizam ili po mom opet više moj feminizam koji me naučio (osvijestio) da vjernike ne proglašavam glupima i sl. a nije da nemam prilike čuti i takvih izjava kad se krećem u društvu ateista. donekle u nekim prilikama shvaćam "revoltiranost" ljudi koji takvo što govore, ali sam nekako našla svoj krug istomišljenica koji odbijaju na takav način komunicirati tj. proglašavati vjernike - glupima, zatucanima i sl. (iako sve priznajemo načelno potpunu slobodu govora).