ina niz

Jedino, ovo što ti vadiš citate o ateizmu kao jednoznačnici za zlo, meni se čini (osobno promišljanje) da je to opet u onom najnajužem smislu, po jednadžbi -
Bog jednako dobro, veći otklon od Boga je veće priklanjanje drugoj krajnosti, Zlom.
Na ukupnoj svemirskoj vagi to bi i bilo tako, za one koji Boga poistovjećuju sa svim najvećim i najplemenitijim dobrima i apsolutnoj ljubavi prema ljudima.
pragmatično i čisto ... pravnički rečeno mi je ovo potpuno jasno. i nemam problem s tim, dapače. prihvaćam kao nešto potpuno logički, tako mora biti.

s ljudske strane (ono što si rekla, u realnosti, u kontaktu s drugim ljudima) me vrijeđa takvo "ili... ili" posebice kad se takvo razmišljanje postavi kao nešto što me ne bi trebalo vrijeđati jer je to eto "tako, moja vjera koju slobodno smijem izreći". pitam se čemu onda druženje s osobom koja me stavlja i "ili ... ili" položaj. tj. vrijeđa me što se ne može učiniti taj ljudski/logički skok kao što si ga ti objasnila, ali opet se pitam, ako se učini, je li se time iznevjeri postulati tog vjerovanja? što opet nije u duhu tog vjernika (uf, sad već ulazimo u ozbiljne rasprave, pa ne bih, pretpostavljam da znaš što želim reći).