Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
ako država hrvatska sklapa ugovore s drugim vjerskim zajednicama, je li sklapa s vjerskom zajednicom ili državom? kad sklapa s muslimanskom vjerskom zajednicom, je li sklapa sa saudijskom arabijom ili?

u čije ime hrvatska sklapa te ugovore? i koga tu zastupa vatikan?

kužiš li šizofreniju tog odnosa? ako se radi o međuDRŽAVNOM ugovoru, onda bi to trebalo biti ugovor o recimo pravima vatikanskih građana, a ne o pravima hrvatskih građana...

i zašto je za vjerske zajednice potrebno da se sklopi ugovor sa nekom državom? kako je hrvatska sklopila ugovor sa protestantima?

i da li ti ugovori koje je sklopila sa drugim vjerskim zajednicama imaju isti pravni status kao ovi međunarodni ugovori s vatikanom (koji su na rangu ustava)?
ne znam, meni to nije konfuzno, izdrilali su me na faksu o specificnom statusu drzave vatikan i meni je jako logican odnos. i ne mozes usporedjivati neku drugu religiju i pitati s kime potpisuju ugovor kad je vatikan specifican i kao takav priznat u medjunarodnoj zajednici.

hrvatska kad sklapa ugovor s vatikanom, sklapa u ime drzavljana kao i svaki drugi ugovor koji sklapa s njemackom, austrijom, italijom, japanom...i ne pita za svaki ugovor za misljenje svoje drzavljane.
i ne mozes, ne ti, reci da medjunarodni ugovori imaju isti pravni status kao i ustav kad se zna hijerarhija: ustav, medjunarodni ugovori ratificirani i objavljeni, pa zakon stim da i m.u. i zakoni moraju biti u skladu s ustavom.

ja ne znam sklapa li drzava s biskupijama i zupama i na koji nacin to cine (a vjerujem da sklapaju, ako ne drzava, sklapa grad) i oni su jednakog statusa kao i oni koji su sklopljeni s protestantima.

ja jasno vidim razliku i ne vidim neustavnost.