Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mislis da se vjernici kroz svoj zivot nikad nisu zapitali sta je s drugim bogovima, monoteistickih i politeistickih vjera? da se nisu zapitali jel to jedan te isti? da si nisu postavili pitanje u kojeg bi vjerovali da se rodio u kini? ili africi? sta bi s njima tada bilo?

prolaze i oni razne sumnje i iskusenja.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 12.11.2012. at 21:56

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    prolaze i oni razne sumnje i iskusenja.
    naravno da prolaze. ali u prvoj božjoj zapovjedi ti je lijepo rečeno dokle je granica tvoje sumnje.

magriz, nije to bit, ali da, mogu doći do zaključka da bog postoji (kakav god) i sa znanstvene strane nemam nikakvu zapovjed, postulat ili što god koji me a priori spriječava u tome.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    magriz, nije to bit, ali da, mogu doći do zaključka da bog postoji (kakav god) i sa znanstvene strane nemam nikakvu zapovjed, postulat ili što god koji me a priori spriječava u tome.
    u čemu je onda bit? u tome da promišljanjem ne možeš doći do zaključka da bog postoji? ili da vjernici ne promišljaju? ili?

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    u čemu je onda bit? u tome da promišljanjem ne možeš doći do zaključka da bog postoji? ili da vjernici ne promišljaju? ili?
    Ne bih htjela odgovoriti u ima mame courage, pitanje je upućeno njoj, no mislim da je bit da su vjernici izvana ograničeni u svom promišljanju, upravo dogmom koju im njihova vjera nameće.Dakle ako si vjernik i ako ti prva zapovijed kaže ja sam gospodin bog tvoj, to je zakon, zapovijed, i ti ni nemaš pravo uopće promišljati i propitivati božije postojanje...to je kod vjernika apriopri tako...a to BITNO ograničava promišljanje

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj anin prvotno napisa Vidi poruku
    Ne bih htjela odgovoriti u ima mame courage, pitanje je upućeno njoj, no mislim da je bit da su vjernici izvana ograničeni u svom promišljanju, upravo dogmom koju im njihova vjera nameće.Dakle ako si vjernik i ako ti prva zapovijed kaže ja sam gospodin bog tvoj, to je zakon, zapovijed, i ti ni nemaš pravo uopće promišljati i propitivati božije postojanje...to je kod vjernika apriopri tako...a to BITNO ograničava promišljanje
    poprilično krivo tumačenje

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

poprilično krivo tumačenje
    ajd, de.... gdje je logička pogreška, baš me zanima.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

namjerno izvrćeš riječi?

ajmo pokušati primjerom... kao katolkinja razmišljaš, sumnjaš, propituješ sebe. dozvoljava li ti tvoja vjera (tvoj bog) da u tom promišljanju ili sumnjanju dođeš do krajnjeg zaključka da bog ne postoji? ili da ne postoji taj bog nego nekakav drugi? po meni - prva božja zapovjed - ne dozvoljava. znači smiješ sumnjati, smiješ se preispitivati, ali ako želiš i dalje biti katolkinja koliko god se propitivala i koliko god sumnjala - na kraju moraš doći do zaključka da sve ono što je bog rekao stoji, pa i to da on postoji.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

namjerno izvrćeš riječi?

ajmo pokušati primjerom... kao katolkinja razmišljaš, sumnjaš, propituješ sebe. dozvoljava li ti tvoja vjera (tvoj bog) da u tom promišljanju ili sumnjanju dođeš do krajnjeg zaključka da bog ne postoji? ili da ne postoji taj bog nego nekakav drugi? po meni - prva božja zapovjed - ne dozvoljava. znači smiješ sumnjati, smiješ se preispitivati, ali ako želiš i dalje biti katolkinja koliko god se propitivala i koliko god sumnjala - na kraju moraš doći do zaključka da sve ono što je bog rekao stoji, pa i to da on postoji.
    nemoj skakati na nož

ne izvrćem riječi nego pokušavam shvatiti što ti želiš reći

naravno da smijem propitkivati. naravno da smijem sumnjati. i naravno da smijem doći do zaključka da bog ne postoji. i u tom trenutku više neću biti vjernik, zar ne? i ako to shvatim da bog zaista ne postoji, prva zapovijed mi neće biti bitna. nigdje to vjera ne brani. čak i ako se kasnije predomislim, shvatim da sam pogriješila u zaključcima, niti jedna zapovijed mi neće zabraniti da se vratim u kc.
    gle, možda je to tebi malo teže shvatiti, ali to jesu činjenice

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

naravno da smijem propitkivati. naravno da smijem sumnjati.
    Nemam dovoljno zbunjenog smajlića da stavim na ovo što sam citirala..
    Naravno da ne smiješ ni propitivati ni sumnjati..Smiješ štošta, ali propitivanje i sumnjanje u postojanje boga samoga, nije na popisu dozvoljenog.TOME SLUŽE ZAPOVIJEDI.Nisu zapovijedi tu bezveze.

Ja ne kužim, valjda sam glupa, neka, ali ako kažeš da si vjernik, a ako ti zapovijed broj jedan kaže da postoji bog (ja sam gospodin), kako ti možeš reći da onda u to smiješ sumnjati??Svašta!! Ako pak dozvoliš sebi da koji put propituješ i sumnjaš, onda je to grijeh koji obavezno moraš ispovjedit..

ta cijela priča "lako ćemo", kao, ja jesam vjernik, al smijem sve, čak i propitivat postojanje boga, i smijem zaključit sve, pa onda više neću biti vjernik, a ako se predomislim, onda ipak hoću itditd je smiješna, iako, nije ništa neobično, pa većina ljudi se deklarativno izjašnjava vjernicima, dok se u praksi ne drži postulata te iste vjere ni pola posto.. Al valjda je bitno zvati se vjernikom, pa eto
    Posljednje uređivanje od anin : 12.11.2012. at 23:04

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mujice, zeli se reci da se odredjenu sferu, ako si vjernik ne smije propitkivati i da su vjernici zbog toga ograniceni i liseni promisljanja u punom opsegu kojeg ateist ima, pa samim time i slobode.
    a ja smatram da nisu.
    i promisljala sam u punom opsegu i dosla do istog zakljucka prije nego sam pocela promisljati.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj anin prvotno napisa Vidi poruku
    Nemam dovoljno zbunjenog smajlića da stavim na ovo što sam citirala..
    Naravno da ne smiješ ni propitivati ni sumnjati..Smiješ štošta, ali propitivanje i sumnjanje u postojanje boga samoga, nije na popisu dozvoljenog.TOME SLUŽE ZAPOVIJEDI.Nisu zapovijedi tu bezveze.

Ja ne kužim, valjda sam glupa, neka, ali ako kažeš da si vjernik, a ako ti zapovijed broj jedan kaže da postoji bog (ja sam gospodin), kako ti možeš reći da onda u to smiješ sumnjati??Svašta!! Ako pak dozvoliš sebi da koji put propituješ i sumnjaš, onda je to grijeh koji obavezno moraš ispovjedit..

ta cijela priča "lako ćemo", kao, ja jesam vjernik, al smijem sve, čak i propitivat postojanje boga, i smijem zaključit sve, pa onda više neću biti vjernik, a ako se predomislim, onda ipak hoću itditd je smiješna, iako, nije ništa neobično, pa većina ljudi se deklarativno izjašnjava vjernicima, dok se u praksi ne drži postulata te iste vjere ni pola posto.. Al valjda je bitno zvati se vjernikom, pa eto
    nisam ubrala putem, ti si se definirala kao? vjernik, ateist, agnostik? nije ni bitno, ali odakle pravo tebi i ikome da definira mene kao vjernika/nevjernika
    isto kao što ja ne prosuđujem jesi li veći ateist ti ili mama courage, niti me zanima

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

naravno da smijem propitkivati. naravno da smijem sumnjati. i naravno da smijem doći do zaključka da bog ne postoji. i u tom trenutku više neću biti vjernik, zar ne? i ako to shvatim da bog zaista ne postoji, prva zapovijed mi neće biti bitna. nigdje to vjera ne brani. čak i ako se kasnije predomislim, shvatim da sam pogriješila u zaključcima, niti jedna zapovijed mi neće zabraniti da se vratim u kc.
    gle, možda je to tebi malo teže shvatiti, ali to jesu činjenice
    kako ne brani? pa prva božja zapovjed glasi da ne smiješ imati druge bogove no ovog boga. to podrazumijeva da ne smiješ ne imati ovog boga. idemo u apsurd, magriž.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

kako ne brani? pa prva božja zapovjed glasi da ne smiješ imati druge bogove no ovog boga. to podrazumijeva da ne smiješ ne imati ovog boga. idemo u apsurd, magriž.
    Ne kužim ovaj argument. Ne smiješ zaključiti da bog ne postoji jer onda više nisi vjernik. Ovo nije argument, ovo je tautologija.
    Kao i "Ne smiješ zaključiti da bog postoji jer onda više nisi ateist".

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •