priznajem da sam guglala.
Nego porušite njihove žrtvenike, oborite njihove stupove, počupajte im ašere! 14 Jer ne smiješ se klanjati drugome bogu. TÓa Jahve - ime mu je Ljubomorni - Bog je ljubomoran. 15 Ne pravi saveza sa stanovnicima one zemlje da te oni, kad se odaju bludnosti sa svojim bogovima i žrtve im budu prinosili, ne bi pozivali, a ti pristao da jedeš od prinesene žrtve; 16 da ne bi uzimao njihove djevojke za žene svojim sinovima, da one - odajući se bludništvu sa svojim bogovima - ne bi za sobom povele i tvoje sinove. 17
ronin, ovo sam našla na bitno.net, možeš mi objasnit što to znači:
Crkva drži da je, ukoliko papa proglasi jednu istinu vjere ili morala kao dogmu (što uključuje karizmu nezabludivosti), svaki kršćanin dužan u potpunosti prihvatiti takvu formulaciju kao obvezujući iskaz svoje vjere. U dokumentu piše: Oni koji su jednom prihvatili vjeru pod crkvenom službom nauka, ne mogu nikada imati opravdan razlog da promijene tu vjeru ili da posumnjaju.
iz katekizma (a da ovo preimenujemo u odgoj u duhu vjere... smijem se sebi, ne katekizmu)
VJERA I RAZUM
156 Razlog da vjerujemo nije u tome sto se objavljene istine cine istinite i razumljive u svjetlu nasega naravnog razuma. Mi vjerujemo "zbog autoriteta samoga Boga objavitelja, koji ne moze prevariti ni prevaren biti". "Ipak, da bi poslusnost nase vjere bila u skladu s razumom, htio je Bog da se unutarnjim pomocima Duha Svetoga pridruze takodjer vanjski dokazi njegove Objave".[20] Tako su cudesa Kristova i svetih, prorostva, sirenje i svetost Crkve, njezina plodnost i trajnost "najsigurniji znaci bozanske Objave, prilagodjeni spoznaji svih", "razlozi vjerodostojnosti", koji pokazuju da pristanak na vjerovanje nije "niposto slijep pokret duha".[22]
157 Vjera je sigurna, sigurnija od svake ljudske spoznaje, jer se temelji na samoj Rijeci Boga, koji ne moze lagati. Doduse objavljene istine mogu se ljudskom razumu i iskustvu ciniti nejasnima, ali "sigurnost koju daje bozansko svjetlo veca je od sigurnosti sto je daje svjetlo naravnog razuma".[23] "Deset tisuca poteskoca ne cine ni jednu jedinu sumnju".[24]
178 Ne smijemo ni u koga drugog vjerovati osim u Boga - Oca, Sina i Duha Svetoga.
179 Vjera je nadnaravni dar Bozji. Da bi vjerovao, covjeku treba nutarnja pomoc Duha Svetoga.
ISKUSENJE SLOBODE
396 Bog je stvorio covjeka na svoju sliku i postavio ga u svoje prijateljstvo. Kao duhovno stvorenje covjek moze zivjeti to prijateljstvo samo ako se slobodno podredi Bogu. To je ono sto izrazava zabrana covjeku da ne jede sa stabla spoznaje dobra i zla, "jer u dan kad budes s njega jeo, umrijet ces" (Post 2,17). "Stablo spoznaje dobra i zla" (Post 2,17) znakovito doziva u pamet neprekoracivu granicu koju covjek kao stvorenje mora slobodno priznati i s pouzdanjem postivati. Covjek ovisi o Stvoritelju: podvrgnut je stvorenjskim zakonima i moralnim pravilima koja ravnaju uporabom slobode.
dosta je kopipejstanja... naravno sve ovo napisano, crno na bijelo, ne razumijem i nije tako mišljeno kako je napisano nego nekako drugačije. da se radi o nekom neutralnom topicu još bih i voljela saznati kako se tumače ove rečenice, jer mi je teško prihvatiti da se ne tumače barem načelno onako kako su napisane.
recimo... ne smijemo meni znači ne smijemo. ili ipak smijemo? ako smijemo, zašto je napisano da ne smijemo?!
178 Ne smijemo ni u koga drugog vjerovati osim u Boga - Oca, Sina i Duha Svetoga.![]()