Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
Zanima me kako ateisti stoje s mogućnošću (naravno da govorimo o mogućnosti/nagađanju) da nije problem ako umreš i nema ništa poslije, to je sasvim u redu, vjeruješ da nema ništa i nema ništa. Jenostavno umreš, nestane te, nestane tuge, boli, jada, svega, kraj.
No, što ako ne umreš, ako umre samo tijelo, a energija ne može nestati. Ako duh zbilja ostane živjeti, ali u "ničem", ništavilu.
Ono, ništa ne vidiš, ništa ne čuješ, tama, usamljenost, dobiješ ono u što si vjerovao - ništa, ali, na žalost, u tome ništavilu si živ. Ako svojim mislima i vjerom u ništa sebi priskrbiš sudbinu koju si sam kreirao. Nije problem umrijeti, problem je živjeti ako ti se umire.
evo, ja ću ti odgovoriti. to sad na glas razmišljam, tako za zabavu, nisam o tome nikad razmišljala
dakle, jednostavno - ne vjerujem u ovu drugu varijantu. to da duh ostane živjeti. u to ne vjerujem. to ti je isto kao i bog. il vjeruješ il ne vjeruješ. dakle, smatram da nakon života nema - ništa. gotovo. over and out. a sad, kako si i ti rekla, kako se nosim s tom činjenicom...isto kao i vjernici. slažem se da (osim onih ludih s bombama) je svima ipak mio ovaj život.

a ako sam se prevarila, recimo, da postoji ta mogućnost, onda mi je opet skroz glupo da tako, nakon smrti, ti dusi milijarde i milijarde duhova, lutaju uokolo. da je ovaj život tako dobro uređen, a onaj tamo - nije. da cijelu vječnost provodiš sam, bezveze skroz, bez ikakve svrhe i smisla. dakle, ako postoji nešto - biti će dobro to nešto, a ne loše, ovako kako si ti opisala.

a ako si ciljala na to da neće svi dusi lutat, da postoji sud koji određuje ko će lutat u ništavilu, a ko neće, onda idem na varijantu da - postoji bog. a ako je taj bog sve ovako posložio u ovom životu kako je posložio, onda jao si ga nama u onom životu, ko zna šta nas čeka. samo nam bog može pomoći
a onda ima i varijanta, opet ako postoji sud koji će određivati koje će duše lutat, a koje neće, da postoji bog. i da je taj bog dobar i milosrdan, al nama nedokučiv u ovom svijetu, nedokučivo nam je zašto ima toliko patnje, a bog je dobar i milosrdan.
dakle, ova zadnja varijanta je tvoja varijanta. il bar blizu
e, a ako je taj bog dobar i milosrdan, bez mane, znači da ne može biti tašt i ljubomoran. nikako. ne može patiti od ega. pa neće uzet u zlo da ga nisi štovao dok si živio, ako si dobro živio. i onda sam opet na konju