Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
jedno je ako su to stavovi i program stranke koja je s tim programom usla u sabor i dobila glasove na temelju bas tog programa. druga je stvar sto se stavovi i porgrami mijenjaju cim se zatvore glasacke kutije i imamo kolalicije od kojih boli glava kad ih pokusas povezati. kad cim se zatvore glasacke kutije oni odstupaju od svojih uvjerenja i programa kojeg su prezentirali u predizbornoj kampanji samo radi ekstra stolice i koje fotelje.
ako stranka promovira pravo zene na izbor, a onda se pred saborom nadje zakon koji bi branio pobacaj zene ne bi li bila laz i prevara da onda oni glasaju prema svojim OSOBNIM uvjerenjima?
oni su tamo kao stranka u ime stranackih uvjerenja, ne svojih osobnih (osim nezavisnih kandidata).

kako ja mogu biti sudac i objektivna ako ne ostavim po strani svoja osobna uvjerenja?
kako mogu predstavljati stranku i njen program i stavove i uvjerenja i biti izabrana kao predstavnik te stranke i onda ispred njenih (tudjih) staviti svoja uvjerenja?
kako mogu biti lijecnik koji za pacijenticu dobije zenu koja zeli uciniti pobacaj ako ne ostavim po strani svoja osobna uvjerenja?
and so on and so on?

Znači, osobna uvjerenja su problem i to ona koja proizlaze iz vjerskog svjetonazora. Ja mislim upravo suprotno, da je ova kaša od neprincipijelnih koalicija, umirovljenja na jedan dan i slično posljedica nedostatka čvrstih osobnih uvjerenja i djelovanja iz koristoljublja, a ne iz uvjerenja. Nažalost, u saboru se glasa prema odluci stranačkih klubova, a ne prema osobnim uvjerenjima - kamo sreće da je ovo drugo u pitanju.

Zavaravanje je da itko može ostaviti po strani osobna uvjerenja - mi smo ono što jesmo i tako djelujemo. Svatko zastupa svoja uvjerenja, polazi u javnom djelovanju sa svojih polazišta - aktivira se u skladu sa svojim uvjerenjima, a ne sa nekakvom relativističkom juhom. Ima nade za čovječanstvo dok je tako. Što se tiče profesija suca, liječnika, mogla bih nabrojati i druge - postoje pravila službe i tko ih se drži neće se ogriješiti ako zadrži osobna uvjerenja. Kod primjera liječnika i pobačaja - postoji institucija prigovora savjesti, pa će se ta pacijentica obratiti liječniku koji takav prigovor nema.

Demokršćanstvo je legitimna politička opcija. Ono je znak da je ljudima potrebno pretočiti među ostalima i svoja vjerska uvjerenja u političko djelovanje. I ta opcija je, kao i ostale, podložna demokratskim procesima i ima pravo na javno djelovanje, kao i sve političke opcije osim onih koje su izvan zakona. Nažalost, na našoj političkoj sceni ta opcija nedostaje - umjesto demokršćanstva imali smo kleptokraciju, a jedino što mi ostaje za utjehu, jest da ta kleptokracija nikada nije bila moj izbor.