Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

mc, shvaćam te, potpuno, to glede agresije i ekstremizma u islamskim zemljama, naročito oko položaja djece i žena u nekima od njih, ti to još bolje znaš, to su prestrašne stvari.
    Opet ne mislim da ekstremiste treba izazivati na besplodan način
    i da će toj nesretnoj curici biti bolje zato što netko tko živi u civiliziranoj europskoj zemlji, daleko od tih strahota, koristi slobodu izražavanja za provokaciju crtanjem Muhameda. Da će to išta, išta pomoći. Ne vidim kako bi pomoglo.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    mc, shvaćam te, potpuno, to glede agresije i ekstremizma u islamskim zemljama, naročito oko položaja djece i žena u nekima od njih, ti to još bolje znaš, to su prestrašne stvari.

ali šta znači besplodan način? danas im smeta ovo, sutra će spisak biti još duži. kao kod zlostavljača u obitelji, jedan dan tuku ženu jer je nekog pogledala, drugi dan je tuku samo zato jer mogu.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    ali šta znači besplodan način? danas im smeta ovo, sutra će spisak biti još duži. kao kod zlostavljača u obitelji, jedan dan tuku ženu jer je nekog pogledala, drugi dan je tuku samo zato jer mogu.
    prihvaćam različit stav o tome. svoj sam rekla. ne bih crtala muhameda i točka. borila bih se protiv običaja obrezivanja curica, udavanja za dogovorene starce, premlaćivanja, neću dalje nabrajati...ne bih crtala proroka jer to ništa ne znači, samo provokaciju. moje osobno stajalište, naravno, podložno pobijanju.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

prihvaćam različit stav o tome. svoj sam rekla. ne bih crtala muhameda i točka. borila bih se protiv običaja obrezivanja curica, udavanja za dogovorene starce, premlaćivanja, neću dalje nabrajati...ne bih crtala proroka jer to ništa ne znači, samo provokaciju. moje osobno stajalište, naravno, podložno pobijanju.
    kao što rekoh, kad se pogledaju te karikature, a i vidi daljnji tok razvoja, u biti su te karikature jako pogodile bit. nitko nije crtao muhameda radi njega samog, nego ga je stavio u društveni kontekst i (ako se ne varam) pokazao da se muhameda koristi za političke svrhe. što bi u biti trebalo svakog pravog vjernika osupnuti, a ne karikatura kao takva.

druga strana priče je što je uz te karikature (kad su se slale u arapske zemlje) dodano još nekoliko (lažnih) karikatura gdje je m. prikazan s nekom svinjom ili svinjske glave, što je izvazvalo gnjev vjernika. to je bilo orkestrirano. kako god - karikaturist i dan danas živi sakriven. čovjeku je život uništen. o tome treba razmišljati.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ne provocira njih nitko. pa u tome je poanta. ne vrti se ovaj svijet oko ekstremista i njihovog svjetonazora. ljudi pišu, govore rade svoje, sprdaju se s isusom, bogom, mormonima, pa i sa muhamedom (čak bih rekla da su karikature bile jako pogođene, jer se nisu sprdale sa muhamedom, nego s onim zašto se muhamed koristi - za nasilje).

evo na ateističkoj konferenciji u dublinu je govorila bivša muslimanka maryam namazie, o islamu, jako jako kritički. svi smo ustali i pljeskali joj (i dawkins). zašto smo to učinili u tolikom ushićenju - jer su među nama sjedili islamisti. došli su čuti što ona to ima za reći, a mi smo htjeli svoji pljeskom, ovacijama dati do znanje da ju mi štitimo. digli ruke kad su dobili riječ i rekli da je ona prilično agresivna i da ona ne razumije šerijatsko pravo koje je po njima super, divno. između ostalog ona im je odgovorila: "znate, vi ste sad rekli tu svoje, o tome kako je šerijatsko pravo divno i pravedno. i što sve ne. mene ste proglasili agresivnom. ok. rekli ste svoje mišljenje i moći ćete otići s ove konferencije i nitko vam ništa neće učiniti. a ja? ja se svaki put moram okrenuti iza sebe, tražiti zaštitu, jer postoji mogućnost da me netko od vaših ubije. u šerijatskom pravu postoji kamenovanje. i vi mene nazivate agresivnom? zanimljivo."

gdje su svi onu umjereni muslimani koji bi se skupili negdje na neki trg i govorili protiv ekstremizma?

tako da ovo s dijalogom i potrebom komunikacije i uvažavanja bi trebalo biti dvosmjerno. ako netko nekome prijeti da će ga ubiti (i ta prijetnja je prilično stvarna) , jer je ovaj izrekao nešto što je ovog uvrijedilo... o kakvom to poštivanju pričamo? poštivanje se treba zaslužiti. da ne govorim samo o karikaturama židova koja se objavljuju u iranskim časopisima, pa to je užasno.

da ne govorimo zašto bi ijedan stav trebao imati a priori poštivanje? poštujemo osobu, poštujemo da ona ima određen stav, ali stav kao takav ne moramo poštovati, možemo ga propitivati, zanijekati, reći da je besmislen i glup, i sprdati se s njim. kao da se ne zna otkud potreba za sprdnjom, karikaturom, kao da se ne zna otkud taj način izražavanja neslaganja s nečijom idejom? što je sa svim onim satiričnim časopisima koji su postojali i u kojima se svačija misao ismijavala, posebice ako je došla od nekog autoriteta?

ako se možemo sprdati sa mormonima, zelenim gušterima davida ickea, zašto se ne bi mogli sprdati (tj. dovesti u pitanje) i bezgrešno začeće? čemu je ta misao svetija od recimo kreacionističke? ili ateističke misao?

istovremeno će (neke) vjernice reći da imaju pravo homoseksualnost nazvati bolešću, ali što bi bilo kad bih ja (ili neka lgbt osoba) na isti način vjernike nazvala (mentalno) bolesnima?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    ne provocira njih nitko. pa u tome je poanta. ne vrti se ovaj svijet oko ekstremista i njihovog svjetonazora. ljudi pišu, govore rade svoje, sprdaju se s isusom, bogom, mormonima, pa i sa muhamedom (čak bih rekla da su karikature bile jako pogođene, jer se nisu sprdale sa muhamedom, nego s onim zašto se muhamed koristi - za nasilje).

gdje su svi onu umjereni muslimani koji bi se skupili negdje na neki trg i govorili protiv ekstremizma?
    vjerojatno se boje, ko i svi normalni ljudi koji se boje ekstremizma. Ne možeš se s rogatim bosti i vjerojatno ne s istim sredstvima.
    Izjednačavanje religije i svetih knjiga s ljudima, ekstremistima, i njihovim nasiljem, o kojoj god se religiji radilo, nije mi baš nešto najsjajnije što se može naći u argumentiranju (tnx, storma, nisam povukla paralelu s talibanima, nisam to tako shvatila).

I intelektualka u Turskoj i tvoja navedena kolegica s konferencije također su muslimanke i vjerojatno čitaju kuran pa ipak nisu iščitale ono što su neki drugi ljudi na osnovu toga sklopili u svojoj glavi i daju si za pravo.
    židovi isto tako, ni kršćani nigdje nisu mogli u Isusovu učenju iščitati da treba spaljiviati vještice ni ubijati jedni druge pa su to svejedno radili, kao što su ubijali ljude i sovjetski i kineski vođe koji su satirali religije pa opet, sve ćete se složiti valjda, nije na tom nasilju temeljen ateizam.
    Te stvari povežu ljudi kako njima paše, iskrivljuju sve što se iskriviti da i provode nasilje. Daju si prava koja im nisu dana ni od države ni od boga i rade strahote, a alibi i opravdanje za to uzimaju, ko fol, od boga i svetih knjiga.
    To s onim, kršćanskim bogom veze nema.
    Zato ne bih htjela da se borba protiv eksremizma i nasilja veže uz borbu protiv vjere jer ne mislim da se ljudi moraju odreći vjere zato što pripadnici njihovoga naroda tu vjeru izvitopere kako hoće.

(cvijeto, nemoj me za onu minicu, pliz, valjda se znamo dosad da mi to nije ni na kraj pameti)

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    evo na ateističkoj konferenciji u dublinu je govorila bivša muslimanka maryam namazie, o islamu, jako jako kritički. svi smo ustali i pljeskali joj (i dawkins).
    ne vjerujem

da je Dawkins ustao

vele da je malo humora uvijek dobro došlo u svakoj raspravi
    pratim i dalje (koliko stignem)

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Juroslav prvotno napisa Vidi poruku
    ne vjerujem
    da je Dawkins ustao

vele da je malo humora uvijek dobro došlo u svakoj raspravi
    pratim i dalje (koliko stignem)
    e jesi me presjek'o, juroslave!

ali si mi dao dobar šlagvort da odmah postam link: maryam namazi o islamic inquisition
    (na 18:09 se vidi kako je dawkins ustao, .... vjeruj, brate, vjeruj! )

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da je Dawkins ustao
    džizs, koji blam, ovo bi bilo smiješno da je u pitanju bil Hawking :pokrivamsetrostrukimškarniclom:

nadam se da nitko nije videl

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

džizs, koji blam, ovo bi bilo smiješno da je u pitanju bil Hawking :pokrivamsetrostrukimškarniclom:

i meni je palo na pamet

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

nije nitko, ne brini

(svejedno je bilo smiješno kao ideja)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor