Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
Uvijek vrijedi ona maslowvljeva hijerarhija potreba, od kojih je navjeća - potreba za samoodržavanjem. Ja sam tip osobe da teško može shvatiti mučeništvo... a nisam sigurna niti da mu se, evo... divim.
U pravu si. U društvima u kojima vladaju vrednote samoodržavanja, odnosno opstanka, ljudi se ne zamaraju ekologijom, gay pravima, javnim raspravama ili peticijama, važno je zaraditi za hranu i krov. Tako je i na individualnoj razini.
Međutim, kad se više ne moraš boriti za goli život i kad ti je kvaliteta života donekle zajamčena (imaš plaću, osnovnu zdravstvenu zaštitu, pravo na školovanje itd.), tako i aktivizam raste, počnu te zanimati druge stvari, društvo sagedavaš šire...ideš ka ekspresivnim vrednotama (O tome s etakođer govori u knjizi

Ni ja ne shvaćam mučeništvo, niti mu se divim, ali mislim da na ovim stranicama i na ovom topicu i ne govorimo o mučeništvu. Govorimo o nečem realnijem, o aktivizmu, čije si različite razine, danas više manje može svatko priušiti. Npr. neka bazična razina bila bi potpisivanje neke peticije, dizanje ruke na nekom sastanku, izgovaranje mišljenja ili podržavanje tuđeg.... Rijetko tko kod nas šutnju ili slijeganje ramenima može opravdati strahom za goli život ili egzistenciju, više je riječ o komforu, lijenosti ili stavu "ne bi se štel mešat".