Stranica 46 od 63 PrviPrvi ... 36444546474856 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,251 do 2,300 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Dosta su mi zanimljiva gnosticka evandjelja...Zna li netko koji je njihov povijesni status? (True or fake?)

enđelj
    Mc, sori na religijskoj digresiji... U svoju obranu mogu reci da me zanima znanstveni rakurs
    I mene to isto zanima čisto s tog nekog stanovišta, s tim da bi to moje "znanstveno" bilo čisto znatiželjno-analitički-amaterski kvaziznanstveno, pa tako i gnostika (e, ono sam mislila na ljudsku želju za spoznajom, ne veličanje materijalnog), a isto i tih izgubljenih ili spaljenih ili izmišljenih, ne znam uopće što je točno, Judinih i Tominih Evanđelja. Zanimljivo mi je to za čitanje, ali dovoljno kontroverzi imaju već i ova priznata "službena" Evanđelja, pa ne mogu dokučiti što bih trebala misliti o dodatnima, osim malo izvježbati mozak, logiku, proširiti vidike za još neke mogućnosti.

aja sam odgovorila da je njemu ipak najbitnije (a to je rekao u svoje prve tri zapovjedi) da se njega ljubi. ne mi međusobno, nego svi mi njega i samo njega. malo prilično jealous guy, ako smijem reći

tako da ako bi bog uistinu i postojao, i ovo bi uistinu bile njegove zapovjedi, već kod prve bi se razišla s njim. jer ne volim da mi nitko govori koga da volim. (ovo mi zvuči kao neka pjesma )
    ljubav se treba zaraditi.
    Tvoje stajalište mogu shvatiti, polaziš s onog ljudskog, pojavio se lik niotkuda, kaže da je sve stvorio, bahati se nešto, kaže - morate voljeti mene i nikoga drugoga, ja sam glavna faca. U tebi se, normalno, stvara otpor, gle, tko si ti da mi to govoriš, otkud ti pravo, valjda imam svoj intelekt i svoju volju da prihvatim koga želim, a naročito da volim koga želim, valjda onoga tko je to zavrijedio, itd... itd...

Neću te uopće razuvjeravati, niti to želim, niti mogu, niti ćeš ti postati vjernik niti ja ateist. Samo moram, a zbilja moram, ovo što se stalno ponavlja o bradatom, taštom i osvetoljubivom starcu,
    malo podignuti iznad razine religije, a naročito iznad razine najplićih priča, koje su, kad ih analiziramo povijesno, čak i nužno takve, ako uzmemo u obzir kada su i gjde su nastale, na kojem stupnju povijesnog, političkog razvoja društva i svijesti ljudi.
    Na koji su način oni tada mogli opisati Boga, ili nuklearnu energiju, ili vulkan, ili nebeske pojave?
    Na onaj koji su oni sami sebi, tada, mogli "racionalno" predočiti.
    Ono što ću dalje napisati nije religijsko shvaćanje, može biti, može se ispreplitati, ali ne mora.
    Zamisliemo da nema uopće religija, da nema ni Jahve, ni Alaha ni Krišne.
    Bez obzira na to moje polazište, opet, neka ne čita netko tko često parafrazira Mileta "na šesto čulo sam gluh ko top" jer pišem onima koji priznaju ili prihvaćaju mogućnost postojanja Nečega, šta god to bilo, izvan ovoga vidljivoga i opipljivoga, a da to Nešto nije nužno nečiji bog ukalupljen u religijske okvire.
    Čini mi se da je jennifer spomenula "ezoterijske ateiste", može i agnostik, može praktikant uma, može poticatelj pozitivne energije.
    Dakle, nema religija, ali postoji nekakva univerzalna svemirska pokretačka sila, nekakva energija koja se provlači kroz sve,
    jedna silna pozitiva koju možemo ili potaknuti da raste u nama i oko nas ili ju možemo konstantno, svojom voljom, gušiti i zatirati. Možemo je zvati Energija, Sila, Duh, Bitak (to bi bar iz flozofije svima moglo biti blisko).

Ako je glavno odličje te Sile, tog Duha - unverzalno Dobro, Dobrota, Ljubav neizmjerna, bezgranična, Istina koja ne dozvoljava obmane, bi li tada bilo shvatljivo da taj Duh kaže čovjeku - Nemoj imati drugih sila osim mene jer će te to uništiti (držat će te u nemiru, strahu, zlo će zauzeti svoje mjesto ako se makneš od Dobra!

Da ne govori - Otkači Krišnu, Šivu i Višnu, to su neki smutljivci, Alah priča bezveze, pusti njega (iako u vrijeme stvaranja te zapovijedi nije bilo ni A od Alaha, ali to je nebitno, isti je to bog),
    ne zanima tog Duha kako ga tko gdje zove već on govori - nemoj da te zanosi želja za novcem, za bogastvom, za slavom i popularnošću, nemoj na prvo mjesto stavljati želju da budeš uspješan u karijeri, nemoj hraniti svoju taštinu, nemoj biti ohol, nije važno koliki su ti uspjesi u ovom materijalnom svijetu,
    važno je da tvoji postupci, tvoji mali svakodnevni čini, budu obilježeno Dobrotom i Ljubavlju.
    A to sam Ja.
    Ja sam Dobro, ja sam Ljubav.
    Je li tvoj postupak danas, bilo koji, bio time vođen? Jesi li svoje talente koristio za Dobro ili za sebične ciljeve.

Evo, za primjer, ja. Zašto pišem sada? Da hranim svoj ego pred ljudima koji me ni ne poznaju?
    Da se svađam jer sam se digla na lijevu nogu?
    Da unosim razdor i potičem svađe i negativnu energiju?
    Da svoju duhovitost koristim da bih nekoga ismijala i time povrijedila (bilo je i toga, i žao mi je zbog toga) ili da bih nekoga razveselila, nasmijala, da bih za jedan stupanj podigla nivo raspoloženja, samo tih pet minuta?
    Hoćuli nekoga ovime navesti u neke zablude ili će možda nekome, nekom tihom čitaču, možda nešto malo jasnije sjesti u glavi.
    Želim li nekoga izazivati, da mu idem na živce i podignem tlak? (i time malo zabavim svoju omiljenu koleginicu cvijetu)

Svaki, i najminijaturniji naš svakodnevni postupak može se promatrati kroz tu prizmu, je li pokrenut Ljubavlju i Dobrotom, Istinom koja ne glumi da je nešto što nije, ili kojekakvim ciljevima, kojih, ruku na srce, uopće nismo svjesni, ako u posvješćivanje ne uložimo napor, nego najčešće postupamo instinktivno, kako nam dođe.
    Sve to dođe na isto, od istočnjačkih učenja, do kršćanski, samo ako se provuče ta nit - Ljubav i Dobro.(ne , nisam u new age-u, draga kršćanska braćo, nema straha)

U tom kontekstu se može shvatiti - ja sam te stvorio, usadi u tebe nit Dobra, hrani ju, njeguj, nemaj drugih bogova uz mene!

Svatko treba voljeti sebe kao dijela i djela tog dobra, pokušati sebe prihvatiti kao fenomenlanu kreaciju koja ima svoju važnu svrhu (koliko god izgledala mala i bijedna), a nakon toga isto tako važan i velik može biti i drugi čovjek.
    Ne onoliko "velik" da bi mu bilo uvredljivo što je bog ili stvaralačka energija "smatra većim",
    ne vidim zašto bi, što sam ja to epohalno u prirodi stvorila, koji sam izvor čiste vode pokrenula, koju plimu na moru digla,
    no to je subjektivna stvar, nekome je to uzdizanje boga uvredljivo i nadmeno, meni je, s mojim osjećajem savršene nemoći i besmislenih svakodnevnih strahova od ovoga i onoga, za djecu, za zdravlje,
    utješno i fantastično da postoji Nešto ili Netko tko ima uvida kakvo je stanje u ovom neboderu jer ja živim samo na ovom katu, nikad nisam izašla izvan toga kata i nemam pojma kakva je konstrukcija ni zašto je takva, zašto su takvi temelji, kako je gore na 180. katu, kako ta cijela zgrada izgleda,
    kad se ja samo mučim i borim s instalacijama i curenjem vode na mom katu.
    Arhitekt zna.

Ne znam je li nakon ovog uvida jasnije, kad se postavi puno, puno šira duhovna slika, zašto se može prihvatiti i ona uska, jer su nju napisali ljudi, onako kako je njima bilo shvatljivije.
    Ovo nije nikakva evangelizacija, niti to može biti, niti treba, znam pouzdano da iste stvari pričaju i prakticiraju neki koji žive makrobiotički stil život, ljudi koji prakticiraju jogu, kojima nije strano meditiranje, ili koji ne primjenjuju ništa od toga u životu, a naročito ne oficijelne religije, ali im je um i duh otvoren za šire sfere.
    I usput, sve ovo, slično ili isto, sam i čula i pročitala od profesora unutar KC-e, koju se voli nazivati zadrtom i zatvorenom, no nije tomu tako, ako odeš dovoljno "široko"i barem malo, mrvicu "dublje", pa kad se onda vratiš u poznate, uže okvire, oni ti tek tada postaju jasniji, bolji i prihvatljiviji.

Ako ovo baš ne spada u ovaj topic, prebacujte, nije mi bitno, mogla sam to pisati i na Odgoju, no tamo uopće ne dobivam takva pitanja ni tvrdnje pa nemam zašto pisati.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Isprika svima koje živciraju ovakvi epovi, naravno da ne moraju čitati, i naravno da se nikad ne bih upustila u usmeno pilanje bilo koga takvim kobasicama, ovdje sam si dala kuraže zbog postojanja dobrovoljne opcije - read or ignore or izbriši or prebaci .
    Posljednje uređivanje od Nena-Jabuka : 04.12.2012. at 12:43

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

evo cvijeta je razjasnila - danke, cvijeto!

Ifigenija, da si pozornije pročitala, vidjela bi da sam napisala da NE vjerujem da su ti ljudi bedasti što je upravo suprotno od tog što si mi prišila... al' nema veze - navikla sam ja da se voda navlači na svoj mlin argumentima bez pokrića i bilo kakvim sredstvima - ipak sam ja iz MPO priče (za koju se, btw, baš ova strana koja se tako zvjerski bori za dualni ZO izjasnila da ne smije biti izbora s obzirom na svjetonazor već da se, khm, treba zabraniti... pa ti sad reci...).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Zuska, vezano za MPO... je li radiš? Evo, ako radiš, zamisli sad ovu situaciju... MPO uspijeva u 30% slučajeva i to ako imaš sreće (po postupku). Ako disclosaš da ideš na MPO, ti se automatski u svojoj radnoj okolini opisuješ kao osoba koja će, moguće, sad jedno par godina svaku malo ići na bolovanje (15 dana nakon postupka bolovanje i to iz mjeseca u mjesec i tako godinama, ali ne samo to, nego i svaki drugi dan na UZV 15 dana prije postupka - znači, de facto, cijeli mjesec, ako vjeruješ u mirovanje nakon transfera (za to pišu bolovanja MPO dr-ovi jer kao... da izbjegneš "stres" - a što je stres - ko je to definirao, pa se mlade MPO-ovke redovito stavljaju na mirovanje... da učine sve itd.). Znači, to nije samo samo - objavio si trudnoću i evo te za, worst case scenarij, 9 mjeseci + 12 nazad na poslu. Ovdje si u nekom "bolovanje modu" doslovno GODINAMA, pogotovo ako se liječiš državno (znači, ne možeš sve te ultrazvukove praćenja rasta folikula svaki drugi dan PRIJE postupka odrađivat popodne, nego je to sve 2-3 h ujutro, još ako u svom gradu ne možeš na MPO itd.). Dodaj na to gram svjetske krize i - sama ta činjenica MPO-a ti je direktna ugroza posla, sve i da radiš u svjetonazor-free firmi, di ti neće niko reć' "kako možeš, ne bi ja itd."

Znači -sama ta činjenica ti je direktna ugroza posla, egzistencije, u krajnjoj liniji, tvoje love da plaćaš postupke, lijekove itd..

Ne znam je li kužiš?

Načelno, i u strateškim visinama, sve je to pjesma i niko se toga ne bi trebao sramiti.

Svedeno na dnevnu razinu - to je teški shit i puno rada i puno izostanaka i puno mrkih pogleda "dokle ćeš još" ili čak i onih dragih "je li uspilo, zašto nije.. .sigurno je zbog stresa/položaja/radite li ispravno/kako to vratilo 3, a nijedan se nije nakačio, šta ćete sad, hoćete li posvojit itd. itd. itd. itd. itd. itd.", pa onda pošalice "a da ti nađeš nekog drugog", u "kome je problem" itd. itd.

Jesam li ti uspila objasnit ovu pragmatično-dnevnu perspektiva?

ONo... u strateško-načelnim visinama - of kors da to nije ništa za sramit se... ko ni gejstvo.. ko ni trudnoća it. itd.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 04.12.2012. at 13:09

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    I mene to isto zanima čisto s tog nekog stanovišta, s tim da bi to moje "znanstveno" bilo čisto znatiželjno-analitički-amaterski kvaziznanstveno, pa tako i gnostika (e, ono sam mislila na ljudsku želju za spoznajom, ne veličanje materijalnog), a isto i tih izgubljenih ili spaljenih ili izmišljenih, ne znam uopće što je točno, Judinih i Tominih Evanđelja. Zanimljivo mi je to za čitanje, ali dovoljno kontroverzi imaju već i ova priznata "službena" Evanđelja, pa ne mogu dokučiti što bih trebala misliti o dodatnima, osim malo izvježbati mozak, logiku, proširiti vidike za još neke mogućnosti.

Tvoje stajalište mogu shvatiti, polaziš s onog ljudskog, pojavio se lik niotkuda, kaže da je sve stvorio, bahati se nešto, kaže - morate voljeti mene i nikoga drugoga, ja sam glavna faca. U tebi se, normalno, stvara otpor, gle, tko si ti da mi to govoriš, otkud ti pravo, valjda imam svoj intelekt i svoju volju da prihvatim koga želim, a naročito da volim koga želim, valjda onoga tko je to zavrijedio, itd... itd...

Neću te uopće razuvjeravati, niti to želim, niti mogu, niti ćeš ti postati vjernik niti ja ateist. Samo moram, a zbilja moram, ovo što se stalno ponavlja o bradatom, taštom i osvetoljubivom starcu,
    malo podignuti iznad razine religije, a naročito iznad razine najplićih priča, koje su, kad ih analiziramo povijesno, čak i nužno takve, ako uzmemo u obzir kada su i gjde su nastale, na kojem stupnju povijesnog, političkog razvoja društva i svijesti ljudi.
    Na koji su način oni tada mogli opisati Boga, ili nuklearnu energiju, ili vulkan, ili nebeske pojave?
    Na onaj koji su oni sami sebi, tada, mogli "racionalno" predočiti.
    Ono što ću dalje napisati nije religijsko shvaćanje, može biti, može se ispreplitati, ali ne mora.
    Zamisliemo da nema uopće religija, da nema ni Jahve, ni Alaha ni Krišne.
    Bez obzira na to moje polazište, opet, neka ne čita netko tko često parafrazira Mileta "na šesto čulo sam gluh ko top" jer pišem onima koji priznaju ili prihvaćaju mogućnost postojanja Nečega, šta god to bilo, izvan ovoga vidljivoga i opipljivoga, a da to Nešto nije nužno nečiji bog ukalupljen u religijske okvire.
    Čini mi se da je jennifer spomenula "ezoterijske ateiste", može i agnostik, može praktikant uma, može poticatelj pozitivne energije.
    Dakle, nema religija, ali postoji nekakva univerzalna svemirska pokretačka sila, nekakva energija koja se provlači kroz sve,
    jedna silna pozitiva koju možemo ili potaknuti da raste u nama i oko nas ili ju možemo konstantno, svojom voljom, gušiti i zatirati. Možemo je zvati Energija, Sila, Duh, Bitak (to bi bar iz flozofije svima moglo biti blisko).

Ako je glavno odličje te Sile, tog Duha - unverzalno Dobro, Dobrota, Ljubav neizmjerna, bezgranična, Istina koja ne dozvoljava obmane, bi li tada bilo shvatljivo da taj Duh kaže čovjeku - Nemoj imati drugih sila osim mene jer će te to uništiti (držat će te u nemiru, strahu, zlo će zauzeti svoje mjesto ako se makneš od Dobra!

Da ne govori - Otkači Krišnu, Šivu i Višnu, to su neki smutljivci, Alah priča bezveze, pusti njega (iako u vrijeme stvaranja te zapovijedi nije bilo ni A od Alaha, ali to je nebitno, isti je to bog),
    ne zanima tog Duha kako ga tko gdje zove već on govori - nemoj da te zanosi želja za novcem, za bogastvom, za slavom i popularnošću, nemoj na prvo mjesto stavljati želju da budeš uspješan u karijeri, nemoj hraniti svoju taštinu, nemoj biti ohol, nije važno koliki su ti uspjesi u ovom materijalnom svijetu,
    važno je da tvoji postupci, tvoji mali svakodnevni čini, budu obilježeno Dobrotom i Ljubavlju.
    A to sam Ja.
    Ja sam Dobro, ja sam Ljubav.
    Je li tvoj postupak danas, bilo koji, bio time vođen? Jesi li svoje talente koristio za Dobro ili za sebične ciljeve.

Evo, za primjer, ja. Zašto pišem sada? Da hranim svoj ego pred ljudima koji me ni ne poznaju?
    Da se svađam jer sam se digla na lijevu nogu?
    Da unosim razdor i potičem svađe i negativnu energiju?
    Da svoju duhovitost koristim da bih nekoga ismijala i time povrijedila (bilo je i toga, i žao mi je zbog toga) ili da bih nekoga razveselila, nasmijala, da bih za jedan stupanj podigla nivo raspoloženja, samo tih pet minuta?
    Hoćuli nekoga ovime navesti u neke zablude ili će možda nekome, nekom tihom čitaču, možda nešto malo jasnije sjesti u glavi.
    Želim li nekoga izazivati, da mu idem na živce i podignem tlak? (i time malo zabavim svoju omiljenu koleginicu cvijetu)

Svaki, i najminijaturniji naš svakodnevni postupak može se promatrati kroz tu prizmu, je li pokrenut Ljubavlju i Dobrotom, Istinom koja ne glumi da je nešto što nije, ili kojekakvim ciljevima, kojih, ruku na srce, uopće nismo svjesni, ako u posvješćivanje ne uložimo napor, nego najčešće postupamo instinktivno, kako nam dođe.
    Sve to dođe na isto, od istočnjačkih učenja, do kršćanski, samo ako se provuče ta nit - Ljubav i Dobro.(ne , nisam u new age-u, draga kršćanska braćo, nema straha)

U tom kontekstu se može shvatiti - ja sam te stvorio, usadi u tebe nit Dobra, hrani ju, njeguj, nemaj drugih bogova uz mene!

Svatko treba voljeti sebe kao dijela i djela tog dobra, pokušati sebe prihvatiti kao fenomenlanu kreaciju koja ima svoju važnu svrhu (koliko god izgledala mala i bijedna), a nakon toga isto tako važan i velik može biti i drugi čovjek.
    Ne onoliko "velik" da bi mu bilo uvredljivo što je bog ili stvaralačka energija "smatra većim",
    ne vidim zašto bi, što sam ja to epohalno u prirodi stvorila, koji sam izvor čiste vode pokrenula, koju plimu na moru digla,
    no to je subjektivna stvar, nekome je to uzdizanje boga uvredljivo i nadmeno, meni je, s mojim osjećajem savršene nemoći i besmislenih svakodnevnih strahova od ovoga i onoga, za djecu, za zdravlje,
    utješno i fantastično da postoji Nešto ili Netko tko ima uvida kakvo je stanje u ovom neboderu jer ja živim samo na ovom katu, nikad nisam izašla izvan toga kata i nemam pojma kakva je konstrukcija ni zašto je takva, zašto su takvi temelji, kako je gore na 180. katu, kako ta cijela zgrada izgleda,
    kad se ja samo mučim i borim s instalacijama i curenjem vode na mom katu.
    Arhitekt zna.

Ne znam je li nakon ovog uvida jasnije, kad se postavi puno, puno šira duhovna slika, zašto se može prihvatiti i ona uska, jer su nju napisali ljudi, onako kako je njima bilo shvatljivije.
    Ovo nije nikakva evangelizacija, niti to može biti, niti treba, znam pouzdano da iste stvari pričaju i prakticiraju neki koji žive makrobiotički stil život, ljudi koji prakticiraju jogu, kojima nije strano meditiranje, ili koji ne primjenjuju ništa od toga u životu, a naročito ne oficijelne religije, ali im je um i duh otvoren za šire sfere.
    I usput, sve ovo, slično ili isto, sam i čula i pročitala od profesora unutar KC-e, koju se voli nazivati zadrtom i zatvorenom, no nije tomu tako, ako odeš dovoljno "široko"i barem malo, mrvicu "dublje", pa kad se onda vratiš u poznate, uže okvire, oni ti tek tada postaju jasniji, bolji i prihvatljiviji.

Ako ovo baš ne spada u ovaj topic, prebacujte, nije mi bitno, mogla sam to pisati i na Odgoju, no tamo uopće ne dobivam takva pitanja ni tvrdnje pa nemam zašto pisati.
    Ovo si divno napisala!

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Načelno, i u strateškim visinama, sve je to pjesma i niko se toga ne bi trebao sramiti.

Svedeno na dnevnu razinu - to je teški shit i puno rada i puno izostanaka i puno mrkih pogleda "dokle ćeš još" ili čak i onih dragih "je li uspilo, zašto nije.. .sigurno je zbog stresa/položaja/radite li ispravno/kako to vratilo 3, a nijedan se nije nakačio, šta ćete sad, hoćete li posvojit itd. itd. itd. itd. itd. itd.", pa onda pošalice "a da ti nađeš nekog drugog", u "kome je problem" itd. itd.

ONo... u strateško-načelnim visinama - of kors da to nije ništa za sramit se... ko ni gejstvo.. ko ni trudnoća it. itd.
    Potpuno.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku

.
    sve sam pročitala.

nije ti bila namjera, znam, al ovaj post mi je dobro došao da nas opet vratim na istu temu.

meni je super čitati kako ti, kako leo, kako netko drugi shvaća i kako si tumači bibliju i kako si tumači pripadnost KC. i znam da ima u okviru KC puno pametnih ljudi, puno filozofa, koji tumače katoličku filozofiju. i nije to meni tako daleko. uopće. cijela ta filozofija.
    no, meni osobno to apsolutno - ne treba.
    ne trebam ulaziti niti široko nit duboko.
    ne treba mi metafora boga, ne trebaju mi logičke akrobacije da djelove biblije protumačim na način da mi budu prihvatljive.
    logičke akrobacije (upotrijebila sam ovaj termin jer moj mozak da shvati sve te silne metafore, zmije, boga, postanak itd baš to i radi - logičke akrobacije, da bi mi sve postalo logično - jer to mi je jedini način, obzirom da nemam vjeru ) su dobre, dapače, da shvatim zašto su tebi djelovi biblije prihvatljivi. i na taj način, ovakve rasprave, nas svakako približavaju. i zato ih jako cijenim.
    no, ponavljam, meni osobno su potpuno nepotrebne.
    ja, kao ateist, kad se dotičem KC, dotičem se onoga što nije duboko i nije široko, nego onoga uskog i plitkog.
    jel možeš to shvatiti. jer na kraju krajeva, to usko i to plitko, to zadrto i to zatvoreno - to je ono što utječe na naš život.
    ti se uzdižeš iznad razine religije u svom objašnjenju.
    ali KC se ne uzdiže iznad razine religije. katekizam se ne uzdiže iznad razine religije.
    i znači, ti sad, od nas ateista, tražiš da se uzdignemo iznad razine religije kad tumačimo postupke i stavove KC, institucije koja to isto ne čini? nije li to malo previše nategnuto?
    i opet ponavljam pitanje.
    nije mi do kraja bilo razjašnjeno zadnji put.
    na ovom forumu je u sto navrata bio citiran i linkan portal bitno.net.
    niti jednom portal križ života.
    isto vjerski portal. isto pošteni :D katolici pišu na njemu.
    zašto?
    zato što ne dijeli službene stavove KC?
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 04.12.2012. at 13:38

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Još za tebe, Zuska.

Sad na ovaj gore "case study" ugroze tvoje love da si financiraš život i postupke, ti, recimo, radiš i ideš na MPO, ubaci još u scenarij okolnosti da ti radiš , primjerice, u nekom malom mjestu u Lici, Slavoniji, u državnoj upravi. Tvoj šef je prijatelj s Milinovićem ("naš Dado"), o MPO-u misle da to ne treba pravim Hrvatima, da se onda trebaš pokorit i posvojit ili živit bez djece, a ne "ubijat nevinu dječicu ili ih slagat po frižiderima" (a posvojenje je još teže nego MPO, u Hrv na 1 dijete dolazi 9 parova, internacionalna posvojenja su skupa, skuplja od postpuka MPO vani).

Moja poruka - lakše će se ful aktivirat osoba s više novaca, mogućnošću exita (odlazak vani na postupke) itd.

Nego, onako, direktno s facom -netko tko radi u takvoj sredini, tko nema para ili alternativne solucije za reći fino "pa-pa". Dijelom je i luksus zadržati "čisto čelo" - luksuz, ako si u gore opisanoj situaciji po maslowvljevoj hijerarhiji potreba.

I ono, ja to stvarno, ali stvarno, ali stvarno ne mogu nazvat niti komocijom, niti kukavičlukom... to je jedan, iz moje perspektive, razumni resource management.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 04.12.2012. at 13:40

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Tj. to mi je rubrika - znaj što možeš promijenit itd.

Za tu osobu.

Ovu iz ZG-a, koja ima novaca, radi privatno daleko od državne uprave, ima novaca poslije rađat u Austriji itd. ako se zakači s kojim dr-om (velik dio je stručno networked, i privatno, mi smo premala zemlja, stila "mi ekipa na faksu") - nju to manje "košta", ako mogu tako reći.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 04.12.2012. at 13:42

Ljufi avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Eh, što se tiče udruga koje se protive ZO, njihovi su čelnici isti kao i slučaju udruga (ili udruge, ne znam više niti sam je li ih bilo više), kada su se protivili donošenju Zakona o MPO-u. Njima je samo bitno da budu medijski eksponirani, možda čak računaju i na to da će temeljem tog aktivizma i ući u sabor, jer naravno, imaju i političku stranku.
    Nije ih briga jesu li u svom nastupu i stavovima koje zastupaju, a na što imaju pravo, u pravu, važno je samo biti što glasniji i šokantniji. Pa su tako MPO predstavljali kao medicinski zahvat gori od abortusa, a parove nazivali svakojakim imenima.
    Danas, ta ista ekipa tvrdi da će se djeci u sklopu ZO-a puštati porno filmovi, sutra prosvjeduju s igračkama (?), maskota im je medo - kentaur... A kada, i ako se uvede ZO, onda će se prebaciti na neku drugu temu, opet lupajući u bubnjeve i šireći psihozu o ugroženosti kršćanskih vrednota u Hrvatskoj. Pozitivna stvar je to što ih nema mnogo, ali su jako glasni i predstavljaju se kao glasnici osamdeset i nešto posto katolika u RH, što je samo još jedna u nizu laži i opsjena s njihove strane

I za kraj, članak sa kojim se slažem u potpunosti: "Lepušić smatra da je van pameti da Nepomireni, koji su već postali prepoznatljivi po svojoj maskoti-igrački 'medi-kentauru', najavljuju da će tužiti ministra da promovira pornografiju. 'U kurikulumu se pornografija spominje ali u negativnom svjetlu."

http://www.tportal.hr/scitech/znanos...l#.UL3q16ze-gU

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I puno je drugačije pratit po novinama i bit informiran... ono, informirana sam i ja o cijenama mlijeka onako.. ful površno, a drugo je ono to živit 24/7 godinama i godinama i godinama i na persepktivu upitno koliko još godina (ako nemaš sreće - to može bit i desetljeće), i ono postupci, lova doktori su ti ono zvijezde red capreta, oko toga se vrti svaka tvoja misao... ili svaka druga, a liječnički transferi iz jedne bolnice u drugu, ili transferi biologa - ono Modrić je 0 prema tome.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 04.12.2012. at 13:45

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Jesi, hvala ti.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Još za tebe, Zuska.

Sad na ovaj gore "case study" ugroze tvoje love da si financiraš život i postupke, ti, recimo, radiš i ideš na MPO, ubaci još u scenarij okolnosti da ti radiš , primjerice, u nekom malom mjestu u Lici, Slavoniji, u državnoj upravi. Tvoj šef je prijatelj s Milinovićem ("naš Dado"), o MPO-u misle da to ne treba pravim Hrvatima, da se onda trebaš pokorit i posvojit ili živit bez djece, a ne "ubijat nevinu dječicu ili ih slagat po frižiderima" (a posvojenje je još teže nego MPO, u Hrv na 1 dijete dolazi 9 parova, internacionalna posvojenja su skupa, skuplja od postpuka MPO vani).

Moja poruka - lakše će se ful aktivirat osoba s više novaca, mogućnošću exita (odlazak vani na postupke) itd.

Nego, onako, direktno s facom -netko tko radi u takvoj sredini, tko nema para ili alternativne solucije za reći fino "pa-pa". Dijelom je i luksus zadržati "čisto čelo" - luksuz, ako si u gore opisanoj situaciji po maslowvljevoj hijerarhiji potreba.

I ono, ja to stvarno, ali stvarno, ali stvarno ne mogu nazvat niti komocijom, niti kukavičlukom... to je jedan, iz moje perspektive, razumni resource management.
    Shvaćam i apsolutno se slažem s tobom. Kukavičluk, hrabrost pa i pitanje komocije ovise o hrpi drugih stvari, najviše o tome koliko je egzistencija ugrožena ili koliko se ona podrazumijeva.
    Ali opet ću ponoviti, ja sam nisam govorila o ludoj građanskoj hrabrosti koja ljude može stajati posla (i ne mislim da je npr. neoutani gay u nekom selu Dalmatinske zagore komotan, a onaj outani u Zagrebu ludo hrabar), govorila sam o nekoj bazičnoj razini iskazivanja stavova, ako hoćeš i dijaloga. Ponovno se vraćam na roditeljski, evo primjera iz Zagreba, na kojem grupa nepomirenih roditelja izražavaju svoje stavove o ZO, a suprotstavi im se jedna osoba, dok ostali šute (a kasnije tu koja se suprotstavila tapšaju po ramenu), onda je to komocija..
    Našlo bi se drugačijih primjera i drugačijih naziva za takvo ponašanje, ali da ne duljim, mislim da se slažemo, samo ti pokušavaš govoriti o jednoj stvari, a ja o drugoj.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Jesi, hvala ti.
    No fkrs. Ako te može nasmijat nešto što sam ja provalila, a poslije mi se smijali na to (kad sam prvi put letila avionom) - ajme, kako sve izgleda uredno iz aviona ! Je.. sve izgleda uredno, lako i jednostavno... iz aviona. Iz aviona se na neke razbacane krajolike puno lakše lijepe atributi lijenosti i komocije. Iz rova.... iz rova je često koma i samo vidiš svoju dnevnu muku krampanja lopatom po tom rovu, a upitno je hoćeš li ikad nešto iskopat.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 04.12.2012. at 14:04

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    znam da ti ne treba niti te zanima. i zašto bi. cijeli moj traktat bio je namijenjen pojašnjenju samo jedne jedine stvari - zašto ne mora biti uvredljivo za čovjeka ako je Netko ili Nešto više od njega.
    jel možeš to shvatiti. jer na kraju krajeva, to usko i to plitko, to zadrto i to zatvoreno - to je ono što utječe na naš život.
    ali KC se ne uzdiže iznad razine religije. katekizam se ne uzdiže iznad razine religije.
    i znači, ti sad, od nas ateista, tražiš da se uzdignemo iznad razine religije kad tumačimo postupke i stavove KC, institucije koja to isto ne čini? nije li to malo previše nategnuto?
    Naravno da mogu shvatiti, ali ne tražim od ateista da se "uzdižu" iznad razine religije kad tumače KC.
    Da ti pravo kažem, za cijelo vrijeme pisanja nisam uopće imala pred očima KC, ni u peti, samo neku viziju te neke Sile i Energije, izvan religija.
    Možda sam to malo preambiciozno zagrizla, vjerojatno da, jednu jedinu postavku o "nadmenom Bogu" razmatrati tako široko.
    Sigurno si primijetila da se osobno ni inače ne upuštam u tumačenja postupaka KC, iznesem tu i tamo neki komentar, vezano uz ugovore ili vjeronauk, ali čisto svoje, subjektivno, ne linkam baš portale ni slično. Bar ne često.
    Imam svoja nekakva razmišljanja, daleko od zahtjeva da ih bilo tko shvati ili prihvati, a naročito ne ateisti.
    Držim se neke misli da ovo čita daleko širi krug ljudi od onih koji se javljaju za repliku.
    Pa se tu i tamo upustim u filozofiju. Baš na razini filozofije i teorije.
    Ovo svakodnevno, problemi ovi i oni, tu ste da se izjadate jedni drugima, ne mogu ja tu nešto napraviti, dala sam podršku na x mjesta, na drugim temama, tamo gdje sam smatrala da treba, ovdje uletim ako vidim otvoreno pitanje, onda možda pretjeram s odgovorom, jer ne mogu u tom trenu pretpostaviti u kojim smjerovima tada idu tuđa htijenja, vidim samo svoja i onda ojha, tri stranice

zašto?
    zato što ne dijeli službene stavove KC
    Ne znam. Možda zato. Ili čitaju poskrivečki pa neće da se to zna. Ili oni s Križa života igrom slučaja nisu nikad zapeli za Rodu pa ih ni nema. Nemam pojma.
    (A ne znam ni kad se to pitanje ovdje postavilo. Prvi post sam pročitala na 20. i kusur stranici, i pročitam nakon toga tu i tamo, u naletima)

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

I puno je drugačije pratit po novinama i bit informiran... ono, informirana sam i ja o cijenama mlijeka onako.. ful površno, a drugo je ono to živit 24/7 godinama i godinama i godinama i na persepktivu upitno koliko još godina (ako nemaš sreće - to može bit i desetljeće), i ono postupci, lova doktori su ti ono zvijezde red capreta, oko toga se vrti svaka tvoja misao... ili svaka druga, a liječnički transferi iz jedne bolnice u drugu, ili transferi biologa - ono Modrić je 0 prema tome.
    Nadam se da nisam bila neumjesna, pitala sam jer nemam tih iskustava, a zanimalo me kontekst. To što sam napisala da sam informirana je samo zato da ti naznačim što razumijem, a što ne. Nisam bila ni potpuno politički neaktivna, a niti neutralna po tom pitanju, ali trebalo mi je ovo pojašnjenje da do kraja shvatim kontekst osobnog položaja žena u MPO.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nadam se da nisam bila neumjesna, pitala sam jer nemam tih iskustava, a zanimalo me kontekst. To što sam napisala da sam informirana je samo zato da ti naznačim što razumijem, a što ne. Nisam bila ni potpuno politički neaktivna, a niti neutralna po tom pitanju, ali trebalo mi je ovo pojašnjenje da do kraja shvatim kontekst osobnog položaja žena u MPO.
    Ma nisi neumjesna... nego vjerojatno mlađa od mene i neokrznuta takvim nekim iskustvom. Neokrznuti uglavnom su skloniji lijepit epitete i atribute na "k" i slične. Ili ovi stila 0-1. Barem kako ja to vidim. Pls ne ljuti se na moje riječi, ne mislim osobno, to je i ono lijepo kod mladosti - to da je aktivna... da neke stvari ne kuži (i ne mora kužit)... jer ti kuženje otupi oštricu, a neko mora i bost i bušit i rezat. Svi imamo svoju ulogu.

To je to, vjerojatno, što emsa ističe kao "Empatičnost" - to moš' jedino skužit ako si u takvoj nekoj kaši ili neko blizak u toj kaši.

Samo, "cijena" toga često jest spoznaja... koliko svijet ipak nije tvoj lab. Po meni.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Tj. da je nekome lakše da mu je lab, a nekome teže. Dobro je da je nekome lab, loše bi bilo da su svi rovokopači svojih problema. To je baš lijepo u tome - solidarnost i akcija u ime slabijih. Nemoj da te sad ja iskvarim.... Mene samo boli "lakoća lijepljenja atributa" i "'0-1" vizura. Teško to mogu potpisat, sve da je i stani-pani, ja ću nekako... uvijek bit na strani slabosti malog čovjeka, a ako se zbog toga mora izdat revolucionarna stvar - so be it.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

sve sam pročitala.

nije ti bila namjera, znam, al ovaj post mi je dobro došao da nas opet vratim na istu temu.

meni je super čitati kako ti, kako leo, kako netko drugi shvaća i kako si tumači bibliju i kako si tumači pripadnost KC. i znam da ima u okviru KC puno pametnih ljudi, puno filozofa, koji tumače katoličku filozofiju. i nije to meni tako daleko. uopće. cijela ta filozofija.
    ne treba mi metafora boga, ne trebaju mi logičke akrobacije da djelove biblije protumačim na način da mi budu prihvatljive.
    logičke akrobacije (upotrijebila sam ovaj termin jer moj mozak da shvati sve te silne metafore, zmije, boga, postanak itd baš to i radi - logičke akrobacije, da bi mi sve postalo logično - jer to mi je jedini način, obzirom da nemam vjeru ) su dobre, dapače, da shvatim zašto su tebi djelovi biblije prihvatljivi. i na taj način, ovakve rasprave, nas svakako približavaju. i zato ih jako cijenim.
    no, ponavljam, meni osobno su potpuno nepotrebne.
    ja, kao ateist, kad se dotičem KC, dotičem se onoga što nije duboko i nije široko, nego onoga uskog i plitkog.
    zašto?
    zato što ne dijeli službene stavove KC?
    Cvijeto, meni je ovo kristalno jasan i lijepo argumentiran stav i mogu ti reći da ima puno smisla. Naravno da nitko ne želi da mu nečija "zatucanost", ili ono što on vidi kao "zatucanost" kroji svakodnevni život. Svaka normalna osoba mora se protiv toga pobuniti. I ja vjerujem da je ovo izazov za vjernike na koji moramo odgovoriti s ljubavlju i promišljeno. Sigurno je da napasti nekoga svojim uvjerenjima i natjerati ga u kut kontra njegove volje nema veze s kršćanstvom, isto kao što je sigurno i to da ne možemo prihvatiti život po pravilima koji su kontra naših uvjerenja.

Vjerovala ili ne, ti si mi pojasnila bit modernih teoloških učenja o potrebi da djelovanje vjernika bude sekularno i da čuva sekularnost države i javnog djelovanja. Jer nećemo mi kristijanizirati svijet napadima, silom i zakonima, nego molitvom, svojim vlastitim vladanjem i plodovima ljubavi, mira i dobrote prema svima.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Draga Ina,
    nisam ja baš toliko mlada, dapače. I nije da nemam životnog iskustva, dapače, i nije da svoje stavove nisam dosta izmijenila iz mladih dana, dapače. Društveno sam aktivna preko 20 godina, i nisam baš neokrznuta.

Ali ti si već par puta spomenula moje godine, znači da misliš da su moji stavovi nezreli, što mi je žao.

Zapravo ne znam koliko uopće čitaš ono što pišem jer i dalje ustraješ na tome da lijepim epitete. To što određena ponašanja nazivam komotnim? Pa nisam li više puta istaknula da razumijem različite pozicije i složila se s tim, kao i to da nisam govorila o razini ispoljavanja nekakve građanske hrabrosti, već o razini iskazivanja stavova, tipa slažem se, ne slažem se, imam i ja svoje mišljenje i sl.
    Znam ponešto o ovoj temi, ne samo s teorijske razine, to mi je, uostalom i struka i posao, i znam do koje su razine građani pasivni i komotni. O tome sam pisala.
    Kao što znam i do koje razine građanska hrabrost može ići, ali o tome nisam pisala.

I još, kakve to ima veze s empatijom? Sad sam stvarno zbunjena.
    Nije li empatija upravo to da sam npr. u medijima pratila temu MPO-a iako to nije moj osobni problem, ali ga, kao i ostale društvene probleme, doživljavam osobno, da sam podržavala javne akcije, da sam tebe zamolila da mi dopuniš kontekst ne bih li ga bolje razumjela...?
    Razmišljam upravo suprotno od tebe.
    Ne moram biti u MPO-u da bih bila empatična za MPO probleme, kao što ne moram biti gay, silovana žena, Srpkinja, Romkinja, nezaposlena itd. itd. da bih bila empatična i da bih se borila za prava svih spomenutih manjina. Uostalom, zbog svega toga što nisam, bilo mi je lakše dizati glas jer se nisam bojala da će me proglasiti, kao što jesu, homoseksualnom osobom, Srpkinjom, izdajicom, jugonostalgičarem, kurvom, stranim plaćenikom itd.

Mislim da si u ovoj diskusiji preolako etiketirala tuđi stav, kao i onoga tko ga je iznio, mene.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Zuska, ne mogu ti ja detaljno, ja mogu samo površno. Sori, ili je površno, ili nikako, ne mogu drugačije sudjelovati. Možda sam to odmah trebala ubacit kao waiver. Slobodno preskoči moje litanije, one idu pod tu cijenu, a ipak rado sudjelujem, tako da svima isprika na površnom letu, tebi i svima.

Empatija - to je ovo što emsa stalno vuče.

Etiketiranje -svi to radimo, neko manje, neko više - ja mladost, neko drugi komocija itd. Moj je cilj i trud da toga bude što manje, ali ja ne mogu vidit svoje (hvala što si ukalaza) mogu vidit samo tuđe. Niko sebe ne vidi, pa ni kad u zrcalo gleda.

Ja ti tvrdim da ne možeš ful razumit ako se ne nađeš u toj situaciji ili ti, ili neko blizak ti. Možeš ovako načelno, ali načelno se svi slažemo, načelno niko ne misli, tipa da diskriminira ili etiketira nikoga... Ne u smislu da to ti, mlada i ovakva i onakva ne možeš. Niko to ne može. Ni onaj ko misli da je najempatičniji na svijetu, niti ja... a ja kao za sebe mislim da sam jako ovakva i onakva, puno dobra i empatična. Inače... ne bi (nikome) trebala dodatna pojašnjenja, bilo bi svima sve odmah jasno.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 04.12.2012. at 14:59

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja se s inom uglavnom slažem, s tim da nisam zakleti protivnik teorije komoda - dapače, mislim da je želja za komodom jedan od osnovnih pokretača ljudskog ponašanja, svima prirođena.
    Dakle, susjedno ovoj zoni o kojoj govori ina, zoni okolnosti koje nam određuju život više nego što smo spremni možda priznati, dođe zona komoda. To je ono kad ne želiš reći na roditeljskom što misliš, jer možda nećeš nečijoj mami nakon toga biti jednako drag, primjerice. Ili, iz druge sfere komoda, kad ne želiš raditi dogovore za posjete unuka, jer nisi baš siguran hoće li ti se tog časa dati baviti njima. I kako nikad nisi siguran, tako skoro nikad i ne vidiš unuke. A načelno bi želio. Ali to su sad već moje traume

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Ja se s inom uglavnom slažem, s tim da nisam zakleti protivnik teorije komoda - dapače, mislim da je želja za komodom jedan od osnovnih pokretača ljudskog ponašanja, svima prirođena.
    Dakle, susjedno ovoj zoni o kojoj govori ina, zoni okolnosti koje nam određuju život više nego što smo spremni možda priznati, dođe zona komoda. To je ono kad ne želiš reći na roditeljskom što misliš, jer možda nećeš nečijoj mami nakon toga biti jednako drag, primjerice. Ili, iz druge sfere komoda, kad ne želiš raditi dogovore za posjete unuka, jer nisi baš siguran hoće li ti se tog časa dati baviti njima. I kako nikad nisi siguran, tako skoro nikad i ne vidiš unuke. A načelno bi želio. Ali to su sad već moje traume
    e, ovako i ja mislim.

puno puno naših, barem mojih postupaka, motivirano je - komocijom.
    što je isto - legitimno.
    i isto odlika običnog čovjeka.
    ali, koji put treba i nazvati stvari pravim imenom.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nije li empatija upravo to da sam npr. u medijima pratila temu MPO-a iako to nije moj osobni problem, ali ga, kao i ostale društvene probleme, doživljavam osobno, da sam podržavala javne akcije, da sam tebe zamolila da mi dopuniš kontekst ne bih li ga bolje razumjela...?
    Razmišljam upravo suprotno od tebe.
    Evo sam sad ovaj detaljnije. Ovo što si rekla...je empatija na jednoj vrlo visokoj ravni, onako... općenita, bez dubinskog razumijevanja.

Prava empatijaje ona koja razumije cijelu tu pozadinu... jer cijela ta pozadina je the sukus priče - to znači da znaš kako toj osobi je i protiv čega se dnevno bori.

Prava empatija je ona kad se već steklo razumijevanje oko pozadine priče, tj. to je ona kjoa dolazi nakon ovog pitanja "možeš li mi, molim te, pojasniti"... to nikako ne mogu razumijeti.

Moja je poanta da ne možeš bit ful empatičan na sto tema, ko bi sto tema uopće poznavao i imao vremena slušat... sve da je i neki svetac. I zato načelni oprez "nazivanja stvari pravim imenom" - pazite da to "pravo" ime nije neko sasvim krivo.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ih, pa pazimo :D

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A sad ozbiljno, čovjek je uvijek na skliskom terenu kad procjenjuje drugog i djelovanje drugog, i zaista se najbolje time ne baviti. Ono, treba, po meni, zadržati skromnost (nisam na krivoj temi, ja volim tu riječ ) i znati da praktički ni od koga nisi puno bolji, ni puno gori (tako ja mislim).
    Međutim, i ako gledam samo sebe, (a ne gledam, jer svi gledamo i druge, tako i učimo, uostalom) ipak postoji zona komoda, bez sumnje.
    Uostalom, lijenost je jedan od 7 smrtnih grijeha :D

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    A sad ozbiljno, čovjek je uvijek na skliskom terenu kad procjenjuje drugog i djelovanje drugog, i zaista se najbolje time ne baviti. Ono, treba, po meni, zadržati skromnost (nisam na krivoj temi, ja volim tu riječ ) i znati da praktički ni od koga nisi puno bolji, ni puno gori (tako ja mislim).
    Skromonst je biće... ta ateistička empatičnost . Zezam se...

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Evo sam sad ovaj detaljnije. Ovo što si rekla...je empatija na jednoj vrlo visokoj ravni, onako... općenita, bez dubinskog razumijevanja.

Prava empatijaje ona koja razumije cijelu tu pozadinu... jer cijela ta pozadina je the sukus priče - to znači da znaš kako toj osobi je i protiv čega se dnevno bori.

Prava empatija je ona kad se već steklo razumijevanje oko pozadine priče, tj. to je ona kjoa dolazi nakon ovog pitanja "možeš li mi, molim te, pojasniti"... to nikako ne mogu razumijeti.

Moja je poanta da ne možeš bit ful empatičan na sto tema, ko bi sto tema uopće poznavao i imao vremena slušat... sve da je i neki svetac. I zato načelni oprez "nazivanja stvari pravim imenom" - pazite da to "pravo" ime nije neko sasvim krivo.
    x
    Ono, gledaj svoja posla pa tu ako već imaš mišljenje, imaj ga, a druge pusti.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Što ne možeš razumjeti? (prvi citirani odlomak)
    Što je za tebe, uopće, empatičnost? I kakvih sto tema? Što uopće želiš reći?
    Sorry, ali ovaj post mi je stvarno nejasan.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nena, hvala ti na opširnom objašnjenju. shvatila sam. jako si lijepo objasnila, a cvijeta ti je jako lijepo odgovorila. mogu shvatiti i prihvatiti tvoj način razmišljanja, čak mogu se i sama izdići iznad tog površnog i prihvatiti da ti tako vidiš to sve i da ti je na taj način prihvatljivo. ma, u biti, kao što je cvijeta rekla.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

moram priznati da sam se i ja pogubila.

donekle sam mogla pratiti, čak sam pomislila, lijepo je kako imamo različite stavove, koji se u biti udopunjuju, ali sad sam se pogubila.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ovo sam tebe citirala, u brzini krivo navodnik stavila - ono kad si rekla stila "pls pojasni mi to oko MPO-a, prosječno sam informirana (preko tiskovina), stvarno ne mogu razumjeti da bi MPO aktivizam bio problematičan".
    Empatičnost - stvarno razumijevanje kako nekom je. Znači, to mi nije otvorenost za slušanje o temi, nego dolazi nakon upoznavanja teme (dubinskog).
    Sto tema - ima puno potrebe za empatijom, puno teških tema. Ne možeš sve dubinski poznavat i bit na sve empatičan.

Mi se biće prelijećemo oko tih nijansi - ono što je vama (tebi i emsi) "jasno" i "nazovimo to pravim imenom", meni je "previše stjerano u krajnost i čak ima i krivo ime", ono što je meni jasno - vama je biće... ono što su mi već neki rekli "moralni relativizam". Frigaj ga, kad ja to ne mogu tako jednostavno vidit. A ni objasnit, očito.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 04.12.2012. at 16:02

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da još malo probam plastičnije - empatičnost mi je dubinsko razumijevanje kako nekom stvarno je (ono, real life, svakodnevica, ne načelno) koje dolazi nakon što se odradio "Q&A" tj. sesija pitanja i odgovora nakon "pls pojasni mi to nešto", u ovom primjeru MPO. Ovo prije mi je otvorenost prema nekoj temi, rezultat otvorenosti i istinske spoznaje problema je empatičnost. A istinsku spoznaju sto problema ne možeš imati, sve da ti je i radno mjesto "onaj čiji je zadatak istinski spoznati sto problema, onako kako oni izgledaju u svakodnevici pogođenih građana", karikirano. Jednostavno, previše je problema.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 04.12.2012. at 16:17

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A "lakmus test" jesi li nečiji problem "istinski spoznao" ti je da nestaje potreba pitati pogođenoga "pls pojasni", nego ti možeš drugome svakodnevne probleme pogođenoga pojasniti, iako nisu tvoj osobni problem... ko, npr., emsa probleme gej i lezbijan populacije.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Dosta su mi zanimljiva gnosticka evandjelja...Zna li netko koji je njihov povijesni status? (True or fake?)

Mc, sori na religijskoj digresiji... U svoju obranu mogu reci da me zanima znanstveni rakurs
    Odgovorit ću, nadam se da smijem.

Mene isto zanimaju gnostička evanđelja, kao i svi drugi spisi ranog kršćanstva koji nisu prihvaćeni u kanon židovske i kršćanske Biblije. Oni puno govore o smjerovima razmišljanja, problemima i potrebama rane Crkve. Pročitala sam Bibliju, a sad ću pročitati i sve nekanonske knjige do kojih mogu doći – zanimaju me sva ta razmišljanja o Bogu, vjeri, svijetu i čovjeku. Za one koje to zanima, ima odlična knjiga, Izgubljena Biblija, izdanje Kršćanske sadašnjosti.http://www.ks.hr/Biblioteke/Monograf...a-Biblija.aspx

Gnosticizam je jedan smjer razmišljanja i vjerovanja rane Crkve koji je danas posebno aktualan – ima poveznica s današnjim relativizmom i individualizmom mišljenja. Gnoza stoji pod utjecajem grčke mudrosti, ali nije koherentno učenje – to je zapravo skup individualiziranih mišljenja. Zajedničko im je odbacivanje Starog zavjeta i kritičan stav prema mnogim dijelovima NZ. Mogao bi se dovesti u pitanje i monoteizam tog smjera razmišljanja, jer Boga ne shvaćaju kao jedno stvoriteljsko biće nego kao nekakav slijed božanskih bića. Ta bića doživljavaju kao odvojena od svijeta i čovjeka, posve suprotno Bogu. Gnosticizam je dualistički, jer prezire materijalni svijet, osuđuje biblijskog Boga koji ga je stvorio. Iz toga slijedi i da ne priznaje utjelovljenje Krista i njegovo rođenje kao čovjeka. To je u suprotnosti s kršćanskom vjerom o stvaranju, jedinstvu čovjeka u njegovoj duhovnoj i tjelesnoj dimenziji, inkarnaciji Boga, njegovoj tjelesnoj smrti i uskrsnuću i uskrsnuću tijela svih ljudi. Za ortodoksno kršćanstvo neprihvatljiva je i usredotočenost gnostika na sebe, odnosno na samospoznaju kao osnovni put spasenja, dok je to za kanonsku Bibliju i ortodoksno kršćanstvo vjera, ljubav prema Bogu i čovjeku i djelovanje na putu dobra.

To su sve razlozi zbog kojih gnostička evanđelja nisu prihvaćena u kanon.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ina, ok, al pusti na stranu prosudbe tuđih postupaka.
    dobro je napraviti i lakmus test za sebe kad je riječ o tvojim, osobnim postupcima.
    ono - "ajmo vidjeti što bi se stvarno moglo loše za mene desiti..."
    - ako ne upišem dijete na vjeronauk
    - ako dođem na prosvjed za MPO
    - ...

Pa evo ti primjer, kad smo već kod MPO-a zapeli, ja moram priznati da sam ostala malo, onako, kad je u rijeci, na prosvjed, došlo nas nekako...malo. šta ja znam. puhali smo one balončiće, al malo nas bilo
    ne znam, netko je kriv za to. to je sasvim legitimno pitanje za postaviti, zar ne? il organizator il neempatija, il omražena riječ na k, il...
    hebi ga. nešto je krivo.
    neću ja sad procijenjivati tuđe postupke, zašto netko nije došao, fakat me nije briga. ne bih možda ni ja došla da mi nije bilo blizu (riječ na k), nemam ja tu neku tvoju visoku razinu empatičnosti za sve probleme ovog svijeta. nit se trudim. ja sam onako više, rekli bi, površno empatiĆna
    al rezultat je bio očigledan - par ljudi na korzu.

tako da, koliko god se slažem s tobom, toliko se i sa zuskom moram složiti.
    moramo se početi učiti javno iznositi svoje stavove.
    procijenjivati za sebe - jel stvarno to za mene može imati neke štetne posljedice.
    i koliko tih štetnih posljedica mogu podnijeti, a koliko - ne. makar toliko.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 04.12.2012. at 16:44

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Sto tema - ima puno potrebe za empatijom, puno teških tema. Ne možeš sve dubinski poznavat i bit na sve empatičan.
    ne možeš znati sto tema, ali ta empatičnost se (barem kod mene) razvila u jednoj temi i ponavlja u drugima. jer vidim da kad je govor o polugama moći i o onima na margini moći, zvali se oni žene, pederi ili ateisti... obrazac je isti. a sve su ostalo nijanse, što bi rek'o đorđe

empatičnost je tu, kužim princip, ali svaki put iznova saznajem osobne motive. tako da ovo što si ti objašnjavala o MPO (i frka) mi služi da posložim potpuni mozaik oko MPO, ono što sam čula volontirajući u zagreb prideu mi služi da njih bolje razumijem. njih kao ljude, ne princip. princip mi je jasan. ali me zanima(lo) što oni žele i misle. recimo, zašto je njima toliko bitna povorka ponosa itd.

princip je da postoji normativ, i da postoje oni Drugi, oni različiti. i iz tih pozicija donosim zaključke o svemu (sad moram ići nadam se da sam uspjela objasniti).

ovo ifigenijino mi baš nije jasno... drži se svoga.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

tako da, koliko god se slažem s tobom, toliko se i sa zuskom moram složiti.
    moramo se početi učiti javno iznositi svoje stavove.
    procijenjivati za sebe - jel stvarno to za mene može imati neke štetne posljedice.
    i koliko tih štetnih posljedica mogu podnijeti, a koliko - ne. makar toliko.
    x

možemo osvijestiti tvoj ina aspekt o tome da trebamo uzeti u obzir sve čimbenike (to me između ostalog upravo fem. solidarnost i naučila, tako da sam po tom pitanju postala puno tolerantnija nego kad sam bila... mlađa ), ali istovremeno si donekle ipak možemo dozvoliti pitanje koje cvijeta pita. isto je i s onim maršom "zajedno za plodnost". jbg, neki od nas nisu spojili dane i došli su u subotu šetati. neki nisu.
    Posljednje uređivanje od mama courage : 04.12.2012. at 16:49

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pa evo ti primjer, kad smo već kod MPO-a zapeli, ja moram priznati da sam ostala malo, onako, kad je u rijeci, na prosvjed, došlo nas nekako...malo. šta ja znam. puhali smo one balončiće, al malo nas bilo
    ne znam, netko je kriv za to. to je sasvim legitimno pitanje za postaviti, zar ne? il organizator il neempatija, il omražena riječ na k, il...
    hebi ga. nešto je krivo.
    Cvijeta, pa pokušala sam objasniti, biće ti ko i ja, površno.

Evo... doslovno sad crtam:

NIsu došli jer:
    - vidit će ih na televiziji 2-3 igrača MPO doktora u rijeci (ona neka ženska i 2 muška) da protestiraju;
    - zafrkavat će ih oko postupaka - aha, vi ste, znači, ona koja je bila u Gospiću, u Rijeci itd (doslovno, real life case... vjerovali ili ne, u jednoj bolnici su sestre dobile "partijski zadatak" od strane bilježit nikove pacijentata na Rodi na kartone pa da dr odmah vidi s kim ima posla);
    - vidit će ih njihovi na poslu - znači ugroza radnog mjesta.

Ako se i dalje ne kuži...a bemu misha, ja ne mogu više objašnjavat. Nek onda budu komodni, i bok, slažem se i ja - čista komocija, sram ih budi .
    Posljednje uređivanje od ina33 : 04.12.2012. at 16:54

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Možda je ovo za kartone bila pacijentska radio mileva tj. trač, jer je to meni došlo na rekla-kazala ova od one... ali, poznavajući okružje... ja sam sklona tome povjerovati.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I evo... to ti neće niko ko je u MPO pitati. Jer ne trebaju pitat. Jer su u tom shitu. Jer razumit možeš jedino ako si u istom shitu... ne ovako... prosvjedi novine... to ti je sve pogled iz aviona, bojim se.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Još plastike i scenarija što ti se može dogodit:

- može ti reći "nema mjesta za vas u postupku" (nisu te liste transparentne);
    - može ti šturo i hladno komunicirat i činit te čekat;
    - a ti, recimo... nemaš love za isfinancirat postupak vani, niti za putešestvije svaki mjesec u ZG, drugom doktoru, već si upućen na Riječane.

U tvojim očima, it's either šansa za dijete ili puhanje balončića. I te kako imaš što za izgubiti.

Nemaju za izgubit oni koji nisu u problematici.... pa ne znaju sve te vražje detalje.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I ništa ja ne tvrdim, nemam ja pojma kakvi su ti riječki dr-ovi, ovo mi pričamo o mogućim scenarijima. Ono što znam, da su se iz cijele Hrvatske, od svih MPO doktora i biologa, izravno, ono u glavu, Milinoviću, kad je bilo najteže, usprotivila samo 2 - jedan dr iz ZG-a i jedan biolog iz ZG-a koji je došao iz vani i ima exit za otić opet vani (valjda). Računajte da ih je u većim gradovima oko 10-tak (s biolozima), u manjim centrima manje. Pa sad vi vidite...
    Posljednje uređivanje od ina33 : 04.12.2012. at 17:17

Ljufi avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Još plastike i scenarija što ti se može dogodit:

- može ti reći "nema mjesta za vas u postupku" (nisu te liste transparentne);
    - može ti šturo i hladno komunicirat i činit te čekat;
    - a ti, recimo... nemaš love za isfinancirat postupak vani, niti za putešestvije svaki mjesec u ZG, drugom doktoru, već si upućen na Riječane.

U tvojim očima, it's either šansa za dijete ili puhanje balončića. I te kako imaš što za izgubiti.

Nemaju za izgubit oni koji nisu u problematici.... pa ne znaju sve te vražje detalje.
    Ili se može desiti to da dođeš do liječnika dogovoriti operaciju, pa mu dajući na uvid oko dvije kile nalaza on među tim papirima naleti na novinski članak gdje je tvoja fotka i priča, zajedno s još par aktivističkih materijala. I upravo ti zbog toga odluči pomoći i ubrzati postupak. Istinita priča...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Ljufi prvotno napisa Vidi poruku
    Ili se može desiti to da dođeš do liječnika dogovoriti operaciju, pa mu dajući na uvid oko dvije kile nalaza on među tim papirima naleti na novinski članak gdje je tvoja fotka i priča, zajedno s još par aktivističkih materijala. I upravo ti zbog toga odluči pomoći i ubrzati postupak. Istinita priča...
    Jes, može svakako i to... ili ti, recimo, je sklon pomoći da odeš vani, radit liaising itd. Možda i zbog toga što nekako.... eto, da ovako pomogne, kad ne nastupa javno. Ovisno na kojeg si naletio iz 2 tabora - milinovićevog ili mrsićevog (koje je s kime više dobar, što osobno misli itd., kako ko diše, dosadne i predosadne pozadine, daleko je plošna Amerika, iako me uvjeravaju da je i tamo sve networking). U svakom slučaju je rizik, nije da nema uloga.... i ono "zašto, kako, ja ne razumijem". Ja razumijem. Iako ima i aktivista koji ne razumiju - ali ja nisam taj tip, ne mogu osuđivat ove koji nisu u stanju riskirati. Zato jer ne znam sve njihove okolnosti - i koliki im je safety net (lova za ići vani, recimo).
    Posljednje uređivanje od ina33 : 04.12.2012. at 17:44

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Slazem se i sa zuskom i s inom, ali nekako ipak vise s inom.

Meni ne bi bio problem ici na mpo prosvjed, ali kuzim da nekom tko je u postupku bi.

Zdenka, hvala. Jesu li dostupni tekstovi evandjelja?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Naime... nekima je MB nedostižan, nekome ko ne radi, ko je u debelim financijskim problemima. Ima i takvih MPO pacijenata, većina su takvi da im to nije jednostavno, ma koliko pak ima i onih koji ne mogu razumit - kako imaju za auto, a nemaju za maribor, ali meni je to spika doslovno kako kupuješ cigarete, a ne ovo ono - to je stvar osobne odluke u što će trošit, i ko sam ja da im popujem po tom pitanju.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

I evo... to ti neće niko ko je u MPO pitati. Jer ne trebaju pitat. Jer su u tom shitu. Jer razumit možeš jedino ako si u istom shitu... ne ovako... prosvjedi novine... to ti je sve pogled iz aviona, bojim se.
    pa ni gay ne ide na gay pride jer se boji da ce ga netko prepoznati dok ja s tim nemam problema. princip je isti. ali onda su i rezultati takvi kakvi su njihovi akteri. hocu reci kao volonterka koja nije osobno u tom problemu ne smatram da trebam prosudjivati tudje odluke. ili cu pomoci ili necu, bez uvjeta.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    ne možeš znati sto tema, ali ta empatičnost se (barem kod mene) razvila u jednoj temi i ponavlja u drugima. jer vidim da kad je govor o polugama moći i o onima na margini moći, zvali se oni žene, pederi ili ateisti... obrazac je isti. a sve su ostalo nijanse, što bi rek'o đorđe

empatičnost je tu, kužim princip, ali svaki put iznova saznajem osobne motive. tako da ovo što si ti objašnjavala o MPO (i frka) mi služi da posložim potpuni mozaik oko MPO, ono što sam čula volontirajući u zagreb prideu mi služi da njih bolje razumijem. njih kao ljude, ne princip. princip mi je jasan. ali me zanima(lo) što oni žele i misle. recimo, zašto je njima toliko bitna povorka ponosa itd.

princip je da postoji normativ, i da postoje oni Drugi, oni različiti. i iz tih pozicija donosim zaključke o svemu (sad moram ići nadam se da sam uspjela objasniti).

ovo ifigenijino mi baš nije jasno... drži se svoga.
    Umjesto da odgovorim na tri Inina posta, potpisat ću ovo.

U biti, čini mi se, nadam se, da je naša diskusija počela tako što si ti, Ina, krivo shvatila moje pitanje za pojašnjenjem oko MPO-a koje nije išlo u smjeru "Ina priča nešto u što ne vjerujem", već u smjeru "Ina je spomenula nešto što ne znam, a zanima me, osobnu poziciju žena u MPO-u spram okoline i društva, voljela bih čuti o tome". Ako sam u tom smjeru bila nerazumljiva, žao mi je.

Naravno da ne mogu biti do te mjere empatična (uživljena) u probleme žena u MPO-u ili u probleme bilo koje ugrožene društvene skupine koje oni doživljavaju na dnevnoj bazi, ali mogu biti empatična (uživljena) u kršenje ljudskih prava i u probleme koje te skupine doživljavaju s razine države, ali i društva, okoline...Mogu biti empatična do te mjere da branim njihove stavove, da se zalažem za njihova prava, da idem na njihove prosvjede... U biti glupo mi je pisati "njihove" jer to doživljavam kao svoje. Nadam se da sam ovo pojasnila, kao i to da se ne slažem s tobom da čovjek ne može biti empatičan u sto tema - da, teško je biti dobro upućen u sto tema, često nemamo ni vremena za tako nešto, ali nije nemoguće biti osjetljiv, pa i donekle uživljen u svaku od njih, ako imaju zajednički nazivnik - npr. kršenje ljudskih prava.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Slazem se i sa zuskom i s inom, ali nekako ipak vise s inom.

Meni ne bi bio problem ici na mpo prosvjed, ali kuzim da nekom tko je u postupku bi.

Zdenka, hvala. Jesu li dostupni tekstovi evandjelja?
    Zuska, ova knjiga koju sam spomenula daje osnovne informacije o različitim tekstovima, ne samo gnostičkim i donosi izvatke iz njih. Od cjelovitih izdanja na hrvatskom znam za Evanđelja nađena u Nag Hammadiju, u Egiptu, gnostička. To imam, ali nisam još pročitala. Možda postoji još nešto, ali ja znam toliko.

Samo ću se osvrnuti na ovu diskusiju aktivizam ili neaktivizam - mislim da treba prihvatiti da nismo svi isti. Mislim da ne treba tražiti aktivizam od svih ni zamjerati ljudima koji su povučeniji u tom smislu. Jedino mi nije jasno zašto bi liječnici koji provode MPO imali nešto protiv aktivizma u tom smjeru?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •