Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
seni, jasno je meni to kad je riječ o ZO.
al htjela sam malo da se obrazujem jerbo kužim ova prva dva vala, al treći me malo brka
Kužim, kužim.
Nisam ni ja nešto posebno upoznata sa radom j. Butler. Nešto sam malo čitala, nije to baš jednostavno štivo. dijelovi su mi prilično logično, drugi djelovi nešto manje. Mc je to sazela, ali u principu za dublje razumijevanje bi je trebalo citati.

Međutim ono sto je kao društveni standard uvriježeno kada se kaže gender ona se misli na ono sto je rekla Sasa, spol kao bioloska datost, a rod kao društveni konstrukt.
Ja sam mislila da je to svakom prosječnom gradaninu jasno. Ne radi se tu samo o pitanju roditeljstva. Dugo se je globalni položaj žene, da za iste poslove zarađuje trećinu manje, da ih nema na rukovodećim mjestima, itd.
A sve se to objašnjavalo bioloskom datošću, sa idejom da je to tako priroda zamislila, te drugačije ne može ni biti. U tom smislu ide rečenica od Simone da se ženom postaje. Rečeno i mišljeno kao metafora.
Kao i svakoj humanističkoj znanstvenom disciplini (dovoljno je pogledati samo literaturu o odgoju djece, postoje dijametralno suprotne teorije, sve pisane rukom uvazenih znanstvenika, profesora, psihijatara...itd) i u rodnom teorijama postoje razni pravci. A nadam se da slobodu znanstvenika da istražuju, pišu, pa i ono sto je većini jako grudi no nitko ne dovodi u pitanje.

No kada se kaže gender, onda se u zapadnoeuropskom kontekstu misli na ovo gore napisano. Kao sto sam već negdje napisala vicerektor za personalna pitanja ima službeni naziv "fuer Personal und Gender". A vjerujte TU - Wien kao najveći tehnički univerzitet u zemlji, nije bas neko jako progresivno mjesto. Prva profesorica na arhitektonskom fakultetu koji je sklopu univerziteta imenovana je u 90-ima. o fakultetima matematike, fizike, informacije da ne govorim.

No, obzirom da zaposlenica uknjiznici ogrizovic, kao sto je Sasa rekla, nije niti čula za Simone, ni knjigu "drugi spol", mene vise ništa ne čudi.