Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
Ja bih onako nakon kratkog googlanja rekla da se ona bavi Teorijom. Veliko slovo nije greška. To je akademska disciplina, izrasla iz postmodernizma i poststrukturalizma s jakom utjecajem (post)feminizma, koja smatra da su granice znanosti tanke i nebitne, i koristi znanje iz svih disciplina u cilju objašnjenja funkcioniranja društva, odnosa moći, rodnih odnosa i slično.
To je jako zgodno za čitati, mnogo puta vrlo zavodljivo, ali zapravo je vrlo neinformirano, proizvoljno i po meni predstavlja ironičan come back skolastike u njezinom najgorem obliku, odnosno u premoći spekulacije i Teorije nad opservacijom i mjerljivim činjenicama.
Teorija odbacuje uopće preciznost mjerenja, jer ispred aparata i mjerenja stavlja ideologiju, pa onaj koji mjeri - namjerno griješi, zato da bi potvrdio svoju tezu, da pojednostavim do kraja.
Osobno sam sklonija uskom mišljenju i brojkama kliničara i fah-idiota sa ultrazvukom, nego Teorijskim spekulacijama.

Ne bih se slozila. Spekulacije je integralni dio filozofije, ali i znanosti, te nema ni jednog ni drugog bez iste. Ako predlazes da se u konstruiranju svih teorijama koristimo samo iskustveno provjerljivim i mjerljivim cinjenicama, bojim se da necemo daleko dogurati. Osim toga sto je meni takav pozitivisticki pristup stran, slicno su pokusali i logicki pozitivisti pocetkom proslog stoljeca pa se ispostavilo da to ipak nije tako sve po spagi kako bi trebalo biti. Mislim, osjecam se malo cudno da osobi koja je gorljiva katolkinja te sigurno vjeruje u svu silu iskustvom neprovjerenih/ neprovjerljivih stvari objasnjavam vrijednost spekulativnih teorijskih konstrukta.