definicija feminizma je ona koja je (i ničije mišljenje ovdje ne definira feminizam), i poanta je u ravnopravnosti. jer žene nisu smjele radit (ZA NOVAC), nisu smjele birat ili biti birane, itd. neravnopravnosti i danas postoje.
mujice, tnx - meni struka nije baš blizu tome pa nisam ništa kužila, a imala sam najbolju voljuznači, to je model koji može vrlo dobro objasniti, ali nije dokazano da on zaista je objašnjenje.
nisam to tako shvatila. oprosti. mislila sam da tražiš poduku, a za to sam stvarno preumorna. ne samo u neko doba noći, nego i po danu. bit feminizma je upravo da ne želi premoć jednog spola nad drugim. ako ne želi vladavinu patrijarhata, onda je sasvim jasno da ne želi ni vladavinu žena.
imaš knjigu od bell hooks, koja na jednostavan način objašnjava što je feminizam...
dovoljno je da pročitaš prvih nekoliko stranica: link
znači feminizam se ne bori protiv muškaraca (iako su oni ti koji koriste privilegiju patrijarhata i seksizma, bilo da ju sami perpetuiraju, bilo da samo "uživaju" i napreduju u društvu koje je patrijarhalno), nego protiv seksizma. a seksisti mogu biti i žene i muškarci. dapače, svjesno ili nesvjesno, žene uče djecu odmalena da budu seksisti, tj. da se znaju uloge dječaka i djevojčica.Simply put, feminism is a movement to end sexism, sexist exploitation, and oppression.
to ovako u kratko.