Stranica 61 od 63 PrviPrvi ... 11515960616263 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 3,001 do 3,050 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

majko mila,naravno da većinom žena potegnu oko kućanskih poslova,ako je tisućama godina žena rađala pa jel nije bilo zgodno s tim pikačima jedan drugom do uha trčkara po bauštelama i ratištima, a kad je već doma što si ne bi uredila,počistila,ukrasila, skuhala nešto fino, posadila kakav vrt. ima li boljeg odgoja za malu djecu nego da uz mamu sade, beru i sjeckaju mrkvicu, brišu prašinu,serviraju stol? Zašto žene rade 80% kućanskih poslova? Jer nemaju rodbinu, nemaju djecu ili su im djeca po institucijama. Da imaju sestre, sestrične, nećake, nećakinje, djecu,unuke i da su posvetile život njihovom odgoju taj bi se posao obavljao kao što se obavljao u društvu uz pjesmu, učeći jedni od drugih i ne bi bio zatupljujući ni ponižavajući. Što je ponižavajuće o tome da brineš za slabije i umornije, da učiš, da prenosiš znanje, da odgajaš, formiraš, oblikuješ, doneseš radostu u živote ljudi koji uđu u tvoj dom ili u njemu žive? Što ti muškarci po ratištima, gradilištima, tvornicama njih ne ponižava loš šef, mala plaća, loši uvjeti rada, njima je to piknik? I što je nama emancipacija donjela to da kad treba nosit stolove mladi student zaneseno gleda kroz prozor, a cure cukaju. Cukala sam i ja,pa sad s 35 imam artrozu po svuda, koljeno sim, kuk tam. Da mi je mater bila pametna rekla bi mi da se čuvam za vlastitu djecu, a ne da se potrgam gradeći neku izmišljenu karijeru i glumeći amazonku jer mi tu mladost i energiju nitko neće vratiti... Sad kukamo što usisavamo i peremo veš, a stajat na kiši dan i noć zbog nekog koncerta ili pješačit iz pijanih izlazaka nije bilo teško u dvadesetima, a nekima ni u tridesetima, a sad bi u četrdesetima da imamo karijeru u znanosti, finu djecu po svjetskim sveučilištima, muža profesora s velikom plaćom koji iz hobija pegla i čisti i još da nam država digne spomenik što smo rodile to jedno do dvoje djece kad nam je sve ostalo dosadilo? Pa zašto bi? Ako mi samo rodimo u općoj anesteziji, a muž i žena idu na porodiljni i daju flašicu da se ne bi netko previše zbližio s djetetom u toj prvoj godini, država plaća jaslice, vrtiće i škole, ako čistimo i peremo i kuhamo čaj jedan drugom po kvotama bez ljubavi i dobre volje za služenjem jedno drugom, onda čemu uopće obitelj? Možemo ljude dobivati iz kutije uz dodatak vode i odmah i dati državi da ih oblikuje po vlastitom nahođenju. Uštedile bi si i truda i rada i poniženja. Možemo se vozati okolo na onim penzić-vozilima po šoping centrima i pravit se pametne jedna drugoj do mile volje. Jer tko će onda biti blizu nas da nam kaže da smo protratile život. Nitko jer nikog neće biti ni blizu nas.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    Tko je uopće rekao da ulaze u kuće i donose dekrete?
    beti3 i ifigenija.

bilo bi više nego fer da si naveo i #2599

a ja se vraćam onome što sam si obećala u postu #2991

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa Vidi poruku
    a to se sad zove "slabost"? nisam znala, ispričavam se. bome, kler nam je generalno slab

a ove, da ih pristojno nazovem, "floskule" o tome kako ljudi ne idu u crkvu zbog svećenika... pa to jednostavno nema smisla, jer ljudi onda uopće nemaju razloga ići u crkvu. aha, tamo se dešava susret s bogom? i svećenik je posrednik u odnosu s tim bogom? ili je jedno ili je drugo, ne može biti da se iz rukava izvlači što je pogodno u tom trenutku.

ustvari, zanemari ove upitnike, ovo nisu pitanja, ovo su samo moja opažanja, ne želim teološki odgovor jer mi nije potreban.
    Moram se na ovo nadovezati.
    Ne znam za druge, ali ja sam s svojim svećenikom (inače) jako zadovoljna, tako da ga ne mogu prekrižiti radi jedne pogreške koja je uostalom i dirigirana s višeg nivoa.
    Što bih dobila da ga prekrižim? Drugog svećenika nemam, ni drugu Crkvu, a bitno mi je i jedno i drugo.

Da li smatram da je napravio grešku? Da, smatram.
    Da li smatram da je mogao sve to odigrati na drugi način? Da, smatram.

Ono što bi meni bilo donekle prihvatljivo je da je rekao ili još bolje stavio obavijest da je taj i taj dan u to i to vrijeme "tribina" na temu zdravstvenog odgoja i Crkve i da se oni ljudi koji imaju nešto za reči odazovu.
    Tu bi se onda trebao formirati nekakav "kolektivni stav" i s tim stavom nastupiti.

Imamo crkveno viječe koje se prema mojem mišljenju sastoji od pametnih ljudi i sve to se moglo drugačije riješiti.

Iskreno ovaj nastup s podjelom letaka me trenutno ne dira previše, osim što nisam zadovoljna ni mjestom ni vremenom.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Dodatak: meni je to trenutno kao i s obaveznom malom školom.
    Dira me i te kako jer se odnosi na moje dijete koje će biti obveznik u prvoj godini projekta, ali trenutno ne mogu vikati: loše je, loše je, loše je, dok ne krene u pogon.
    Zamislila sam si kako će to kod nas biti organizirano i ako će stvarno tako i biti, nemam velikih prigovora.
    U slučaju da me totalno razočaraju s izvedbom, vremenom izvedbe, mjestom i načinom sigurno ću biti u prvim redovima za prigovor i borbu za promjene.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    a kad pomislimo da je ovo osnova osnove te eto tako skandalozne rodne teorije, ono o čemu je sedamdesetih godina prošlog stoljeća govorila s. de b. da već ptice na grani znaju da ne bi trebali postojati "ženski" i "muški" poslovi, niti da tata "pomaže" mami u kućanstvu. osnova osnove, a koliko bahatih ignoranata (konkretno među ovim roditeljima tj. očevima). užas. i onda se netko boji queer teorije, pa mi smo od toga udaljeni miljama kilometara.
    Ja sam reagirala na ovaj post, koji podvodi muške i ženske poslove, odnose muža i žene unutar obitelji, queer teoriju i S. de B. pod isti nazivnik. Dakle, nisam ja ta koja banaliziram. To su ajmo reći barem četiri odvojene teme. O prvoj želim pričati općeljudski, dakle o potrebi da se radi, bude dobar, odgovoran i vrijedan, ma koji angažman u datom trenu to zahtijevalo. O drugoj isto tako mislim da se previše banalno diskutira, i smatram da ako se već priča o obitelji, da je u redu uzeti puno parametara, kako "ženskih" tako i "muških" (ti zidari zdrapanih ruku, bauštelci po 12 sati na suncu, odgovorni muški i ženski poslovi, od pomoraca i vatrogasaca, do ravnatelja i managera, o čemu se puno manje priča nego o tome da žene usisavaju 80%).
    Queer u startu mislim da je teorija upitne zrelosti, dok je S. de B pak filozofkinja vlastitog profila, i nit bi ona trebala biti mjera usisavanja nečijeg doma, niti je ona u startu isto što i queer.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

sve pet, ifigenija

nego, idemo linkovati: misa za pavelića

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

hoćeš li nositi šut zavisi od tvog konkretnog obrazovanja. što opet povlači pitanje (izbora) obrazovanosti žena (a i o tome se govorilo u onoj statistici).

ali možeš biti i doktorica teorijske fizike na CERN-u, usisivač ti (najvjerojatnije) ne gine. zašto? ajd reci.

po toj logici ne bi se trebalo govoriti u ime potrebitih niti im pomagati niti se zalagati za poboljšanje njihovih uvjeta života, jer možda oni baš vole biti bez struje u prosincu i možda baš ona žrtva obiteljskog nasilja smatra da je zaslužila batine, pa nema potrebe tražiti uvođenje kazne za počinitelje obiteljskog nasilja.
    Konkretno imam prijatelje teoretske fizičare na CERNu i svakako usisavaju I žene isto.

Što se tiče zidara i njegove žene, nisu oni ništa potrebiti. Imaju kućicu, ljubav, on radi, donosi novac, a gospođi nije teško ništa, i još su joj sva djeca izobražena, sviraju klavir, sve štima. Kad govorimo o konkretnoj obitelji... Puno obitelji ima svoj balans i možda su mimo našeg građanskog VSS svijeta, ali gledati ih s visine kao da im treba pomoć jer žena usisava je posebna vrsta diskriminacije.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Ali crkva ima pravo ulaziti u tuđi spolni život?
    Zapravo da. I Crkva i država i zakon.
    To unutar liberalnog svjetonazora, koji polazi od pojedinčeve slobode djeluje besmisleno, ali zapravo je spolni život puno više pitanje društva i puno više zajednički nego što to na prvi pogled izgleda.

Od banalne razine - dakle da spolni život ponekad donosi djecu, koja su ili prihvaćena u obitelji, ili odbačena (pa ih ti i ja financiramo, i Bogu hvala, ali nije isto je li dijete zbrinuto u obitelji, ili kod samohrane majke teeangerice ili u domu ili ga otac ne priznaje etc. etc...dakle, čak i prostoj brojci je jasno da je neodgovorno spolno ponašanje ekonomski teret zajednici, da ne govorimo o psihološkim i socijalnim potencijalnim štetama), preko toga da ponašanje nečijeg djeteta direktno može utjecati na zdravlje mog djeteta (npr. netko je promiskuitetan, i skupi neku šugu... a netko nije, i i onda to skupi, ako hoćeš - na prvu bračnu noć... ) pa sve do toga da je pitanje očinstva puno važnije nego što se na prvu loptu čini. Kažu da je par posto do 10% posto djece od nekog vanbračnog oca (dakle nije im otac onaj koji je na papiru) - što znači da ta populacija ima izgleda da ne znajući oženi sestru ili brata (što dakako nosi rizik genetskih deformacija...).

Reproduktivno zdravlje, bračna vjernost i obitelj kao temelj dječje (i ženine) sigurnosti i sreće su tri užasno važne teme koje postavljaju temelj društva, a Crkva se bavi zdravljem društva, zašitom obitelji i dobrobiti zajednice. To što je u osnovi svega toga taj nesretni seks nije kriva ni Crkva, ni ti ni ja. To jest tako, i negiranjem veze djece, obitelji, braka, seksa, zdravlja u interesu liberalno pojmljene slobode neće se stvari promijeniti.

Seks je uvijek "strnings attached" ma koliko mi željeli da je drugačije...

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

sve pet, ifigenija

nego, idemo linkovati: misa za pavelića
    Dakle, misa na kojoj svećenik nije htio slaviti Pavelića, nego je održao zadušnicu, kakva se služi za svakog čovjeka... a nekakvi čudni ljudi su htjeli slaviti Pavelića?

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

to samo iz pozicije 'svete obitelji' i ni sa jedne druge tocke u svemiru.
    brak je financijska institucija. poptuno suvisna upravo u tom građanskom VSS svijetu o kojem Ifi cesto masta.
    isto tako, tamo gdje je jedan od partnera jos uvijek submisivan (u materijalnom, obrazovnom ili kojemgod pogledu, a to jest jos uvijek 'zena'), brak je i nadalje potreban da joj 'ocuva' sve one iluzije o kojima tako romansirano pise. o grubim zidarskim rukama i pranju njegovih nogu. s ljubavlju.
    cim se dokine bracnost (a dokida se sama, pa se i u ovoj sveudilj katolickoj drzavi ljudi i dalje zene s trbuhom do zuba a rastaju i premda su sakramentom neraskidivo sastavljeni, i to u onom nekom postotku koji sad vec ide prema jednoj trecini razvedenih brakova sklopljenih pred bogom), dokinut ce se i ideja svete obitelji, odnosno otvorit ce mogucnost redefiniranja obitelji na brojne nacine. pa i one kojih se dio populacije tako panicno boji.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ifigenija, moje pitanje je bilo retoričko.

mc, prestrašno za link. nisam imala pojma da se smije baš tako otvoreno veličati fašizam. nije li to protuzakonito?
    Posljednje uređivanje od jennifer_gentle : 29.12.2012. at 12:55

Ljufi avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Zapravo da. I Crkva i država i zakon.
    Crkva ima pravo ulaziti u tuđi spolni život? U kojem paralelnom svemiru? Ja ne mogu shvatiti ovakav način razmišljanja, osim ako se ne tvrdi da se Crkva ima pravo uplitati u spolni život svojih vjernika. Onda me se to ne tiče...
    Posljednje uređivanje od Ljufi : 29.12.2012. at 12:58

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ifigenija, ti tvoji problemi se lakse rijese promovisanjem spolne zastite nego promoviranjem nekakve kvazi cednosti.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

postoji li i seljački VSS svijet ?ili on s vremenom evoluira u građanski ?

A veličanje ordiniranog zločinca pod krinkom vjere mi je tre fuj

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

dd
    Dakle, misa na kojoj svećenik nije htio slaviti Pavelića, nego je održao zadušnicu, kakva se služi za svakog čovjeka... a nekakvi čudni ljudi su htjeli slaviti Pavelića?

Ova tvoja hlebinska škola već stvarno postaje iritantna.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Ifigenija, moje pitanje je bilo retoričko.

mc, prestrašno za link. nisam imala pojma da se smije baš tako otvoreno veličati fašizam. nije li to protuzakonito?
    Pa to se događa svake godine preko nekoliko puta, već više od 20 godina.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    ima li boljeg odgoja za malu djecu nego da uz mamu sade, beru i sjeckaju mrkvicu, brišu prašinu,serviraju stol?
    žao mi je što se uopće osvrćem na ovaj (za mene, u potpunosti, snebivajući) post, ali na g... bi progovorila- da pikula, ima boljeg odgoja, kako uopće netko pri zdravoj pameti može odgoj, dobar, loš ili zao, vezati uz idilično povrtlarstvo???

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Ljufi prvotno napisa Vidi poruku
    Crkva ima pravo ulaziti u tuđi spolni život? U kojem paralelnom svemiru? Ja ne mogu shvatiti ovakav način razmišljanja, osim ako se ne tvrdi da se Crkva ima pravo uplitati u spolni život svojih vjernika. Onda me se to ne tiče...
    ... jedva čekam da krene novi Brešanov film...

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    žao mi je što se uopće osvrćem na ovaj (za mene, u potpunosti, snebivajući) post, ali na g... bi progovorila- da pikula, ima boljeg odgoja, kako uopće netko pri zdravoj pameti može odgoj, dobar, loš ili zao, vezati uz idilično povrtlarstvo???
    dobar odgoj je dobar odgoj bez obzira da li sadim ili kupujem mrkvu,
    a ne sjeckam je moje djete baš voli jesti komade mrkve

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

beti3
    Ne bih odgovarala da me nisi navela.

Meni su tvoja mišljenja totalno strana, pa mi nije čudno da su i tebi moja. Gdje bi došli da smo svi isti?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

kako to nema mise u berlinu koja se služi za hitlera? i što bi se desilo da neki svećenik dođe na takvu ideju?
    i, druga tema, nakon svega što smo napisali na ovom topiku, feminizam se proglašava borbom ljenguzih žena za prava da ugnjetavaju muževe zidare izmučene od fizičkog rada.

ja fakat nemam više nit strpljenja nit razumijevanja za ove piz*arije. napušta me tolerancija, moram priznati. ova histerija oko dr*anja mi je valjda kap koja je prelila čašu.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ma ne! Meni se čini da se feminizam i borba za prava žena svodi na usisavanje i negiranje žene kao takve, uz uzurpiranje veze ženstvenosti i majčinstva i relativizacije roda, što je sve skupa besmisleno.

Majkemi idem u Palmu, pitat što je s tim misama, jer medijima već odavno ne vjerujem. Časna masna, raspitat ću se na izvoru i lijepo napisati, jer mi je preludo da bi u Palmi takvu ludost izvodili. To mora biti neka dezinformacija.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ne znam sta sad izvode, ali Lasic mi je predavao vjeronauk i velicao je Pavelicev lik i djelo. Pozivao nas je i na mise.
    Zalosno je da su ga pustili medju djecu
    istina, propaganda mu nije pala na plodno tlo, ali svejedno los izbor vjeroucitelja.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ma ne! Meni se čini da se feminizam i borba za prava žena svodi na usisavanje i negiranje žene kao takve, uz uzurpiranje veze ženstvenosti i majčinstva i relativizacije roda, što je sve skupa besmisleno.

Majkemi idem u Palmu, pitat što je s tim misama, jer medijima već odavno ne vjerujem. Časna masna, raspitat ću se na izvoru i lijepo napisati, jer mi je preludo da bi u Palmi takvu ludost izvodili. To mora biti neka dezinformacija.

čini ti se Ifi, čini ti se samo...

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

pozli mi kad se žene žale na feminizam.
    sto puta ću ponoviti ako treba; shvatite da nije bilo borbe za ženska prava zadnjih stotinu godina: danas vi udane katolkinje ne bi imale spolne odnose sa svojim muževima kad želite nego kad oni to hoće (silovanje u braku), ne bi same birale muževe nego bi ih odredio vaš otac, brat i sl., ne bi imale svoju imovinu, ne bi studirale, vozile auto, vodile dijete doktoru kad vi mislite da je bolesno - živjele bi potpuno drugačije.
    nisam ja feministkinja zato što svako jutro nakon što očistim led na svom autu, očistim i na muževom, niti zato što on vodi djecu u vrtić a ja ne, nego zato što se pokušavam boriti za ravnopravnost između muškaraca i žena (ravnopravnost nije jednakost, bez zgražanja molim).

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

he, he... našao sam prigodan vic nas internetu:

P: Koliko je feministica potrebno da promijene žarulju?
    O: To je trik pitanje jer feministice nikada ništa ne promijene.

(Nadam se da mi neće sad netko početi objađnjavati da feministice jesu imale utjecaja na društvo, jer to znam, a ovo je samo vic)

zanima li vas možda koliko je muuških seksista potrebno da promijene žarulju?
    Posljednje uređivanje od mujica : 29.12.2012. at 20:49

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Časna masna, raspitat ću se na izvoru i lijepo napisati, jer mi je preludo da bi u Palmi takvu ludost izvodili.
    Za to ne znam,
    ali znam da je u Palmi na polnički prije blagoslova održana bukvica o zdravstvenom odgoju i dijelili su se letci protiv zdravstvenog odgoja.
    (izgleda da nije ni Palma što je nekad bila....)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mamitzi prvotno napisa Vidi poruku
    pozli mi kad se žene žale na feminizam.
    sto puta ću ponoviti ako treba; shvatite da nije bilo borbe za ženska prava zadnjih stotinu godina: danas vi udane katolkinje ne bi imale spolne odnose sa svojim muževima kad želite nego kad oni to hoće (silovanje u braku), ne bi same birale muževe nego bi ih odredio vaš otac, brat i sl., ne bi imale svoju imovinu, ne bi studirale, vozile auto, vodile dijete doktoru kad vi mislite da je bolesno - živjele bi potpuno drugačije.
    nisam ja feministkinja zato što svako jutro nakon što očistim led na svom autu, očistim i na muževom, niti zato što on vodi djecu u vrtić a ja ne, nego zato što se pokušavam boriti za ravnopravnost između muškaraca i žena (ravnopravnost nije jednakost, bez zgražanja molim).
    Ovakvi su postovi glas razuma i pravo osvježenje na nekim topicima. mamitzi

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Ne bih odgovarala da me nisi navela.

Meni su tvoja mišljenja totalno strana, pa mi nije čudno da su i tebi moja. Gdje bi došli da smo svi isti?
    beti, nisi uopće morala odgovarati. čovjek je lijepo pitao otkud nam to, ja sam samo navela izvor (a nije mi se dalo kopipejstati). ništa više ni manje. samo da ne ispadne da bulaznimo.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Tko je uopće rekao da ulaze u kuće i donose dekrete?
    ifigenija: "ali ne ide to dekretom."

beti: "I nitko nema pravo ulaziti u dinamiku tuđe veze, bez obzira na sve teorije."

nadam se da je jasno.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

misa na kojoj svećenik nije htio slaviti Pavelića, nego je održao zadušnicu, kakva se služi za svakog čovjeka... a nekakvi čudni ljudi su htjeli slaviti Pavelića?

citat: To su, uostalom, vjernici sve ove godine i dobivali u obilnim količinama, ponajprije posredstvom jučer odsutnog patera Vjekoslava Lasića, otvorenog simpatizera NDH-a koji je prije dvije godine u Bazilici izjavio kako je uvjeren da je Pavelić "u raju". Štoviše, na istoj je misi Stanislav Kos (predvodnik jučerašnje svetkovine) s oltara kazao kako je Pavelić "otac i prijatelj", dok je tadašnju misu nazvao pokušajem "da mu se odužimo na najbolji mogući način za sve za što nas je zadužio".

Dakle, s obzirom da su isti protagonisti u haljama do prije godinu dana kroz svoja bića strastveno i opetovano kanalizirali najsirovija vjernička ufanja, razumljivo je zašto su se neki od razmaženih vjernika ove godine osjećali zakinutima.

Ova tvoja hlebinska škola već stvarno postaje iritantna.
    fakat.
    Posljednje uređivanje od mama courage : 29.12.2012. at 21:10

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Konkretno imam prijatelje teoretske fizičare na CERNu i svakako usisavaju I žene isto.
    u biti, pobijaš samu sebe. jer ti si navela ili-ili konstalaciju, ne ja.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nego, idemo dalje. cvijeta mi je prožvikala, a ne želim nju izgubiti

evo zanimljiv link za sve one kojima su ova razmišljanja možda nepoznata, ali (kad se susretnu s njima) ne i strana:

Biti feministica u Srbiji, kao i Hrvatskoj, znači živjeti u uvjetima retradicionalizacije, poglavito pod utjecajem crkvi, pravoslavne i katoličke. Stalno se voli zaboravljati da je socijalizam dao ženama prava odozgo i onda se dogodio nacionalizam i rat koji nas je vratio nekoliko koraka unazad. Koje je sad područje borbe?

Prava ovde nisu osvojena, nego dobijena. Zato ih je lakše ugrožavati, gotovo ih neopaženo smanjivati, igrati se njima. Zato je bilo tako lako ukinuti ili zaboraviti mnoge dobiti prošlih vremena. Ono što vidim kao svoje područje u kojem je borba Sve tate koje izvedu decu u parkove poigravaju se svojim identitetom, i toga treba da budemo svesne! Kada su očevi odlučili da im je mesto u parku sa svojom decom, oni su se time odrekli jednog sloja "biološki" definisane muževnosti smislena, odnosi se na dve stvari. Jedna je kontinuirani rad na pamćenju. Pokušaj da se govori o stvarima koje su prošle, ali su blizu, bliže nego što želimo da poverujemo u ovom metežu ubrzane istorije. Time se ukazuje na činjenicu da je formalna ravnopravnost nedavna stvar i da je u tom smislu i dalje vrlo krhka. Druga stvar se odnosi na budućnost. Kako da osvestimo svoje mogućnosti, kako da upotrebimo svoja prava da bismo autonomno donosile odluke koje odgovaraju svakoj / svakom kao individui. Kako da kao ljudska bića budemo realizovane /realizovani? Iako je ovo zahtev koji je možda ispred svog vremena, želim da verujem da to nije sci-fi utopija, nego svestan iskorak iz priče o ženi kao žrtvi.

....
    Ako uspemo da osvijestimo da biti ženom znači upuštati se u jedan angažovani projekt, cijela priča postaje zanimljivija, puna avantura, a samim tim i opasnija. Nikad ne znaš što ćeš u samoj sebi osvestiti i što ćeš u samoj sebi pronaći, uvek ostavljaš prostora za rizike mogućih tumačenja, nepripadanje, otpor većine. Uzmimo trivijalan primer: šminkam se pre nego što izađem iz kuće. Zašto to radim? Da li u tome nalazim zadovoljstvo, i kakvo, s čim se na taj način poigravam, ili na taj način odgovaram dominantnom zahtevu o ženstvenoj ženi? Šta nam i ovako banalni dnevni gestovi donose u samotransformaciji i transformaciji društva oko nas?
    ovo je jako lijepo rečeno:
    Možda upravo zbog toga šta dobijaju poruku da su uvek nečije žrtve (a da ih feminizam od toga štiti). Meni taj patrijarhalni, viktimizujući diskurs jako smeta i s njim imam ozbiljan problem. Bez sumnje postoje primeri žena koje su, recimo, žrtve svojih muževa, ali ako feminizam može da im ponudi samo sliku o sebi kao o žrtvi, one će radije prezreti tu sliku - i one koje joj tu sliku plasiraju - nego onoga ko ih zbilja sputava.

Feminizam treba da podstakne na hrabrost da se donose izbori.

Treba da veruje da su žene dorasle da donose odluke o sopstvenom životu. Treba da nudi oblike institucionalnog i vaninstitucionalnog osnaženja, znanja o sebi i podsticaja na mišljenje i delovanje koje će žene (ali i muškarce) učiniti ostvarenima. Feminizam se, čvrsto u to verujem, odnosi na otvaranje prostora slobode.
    Nikad ne znaš što ćeš u samoj sebi osvestiti i što ćeš u samoj sebi pronaći, uvek ostavljaš prostora za rizike mogućih tumačenja, nepripadanje, otpor većine.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    i, druga tema, nakon svega što smo napisali na ovom topiku, feminizam se proglašava borbom ljenguzih žena za prava da ugnjetavaju muževe zidare izmučene od fizičkog rada.
    Biti zagrižena vjernica katolkinja i osviještena žena, je li moguće? Ta dva identiteta svjetonazorski se potiru i jedan mora nastradati. Pa tako zagrižena vjernica mora sebe uvjeriti da o ženama misli kao KC i da se dobro osjeća u takvoj ulozi žene.
    Tako je lakše. Jer ako vjernica počne postavljati pitanja kao žena, lako KC dođe na klizav teritorij. A s obzirom da je nekome vjera najveće utočište, zašto ga propitivati?

A što se tiče histerije oko dr*anja, kaže onaj lik iz Grozda da nikad nije masturbirao. Što mislite o tome? Meni to izgleda nemoguće ili sick. I još se javno hvali.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku

A što se tiče histerije oko dr*anja, kaže onaj lik iz Grozda da nikad nije masturbirao. Što mislite o tome? Meni to izgleda nemoguće ili sick. I još se javno hvali.
    Ja mislim da mi je potpuno nebitno jel on d3ka ili ne.

Ali mislim da je budala što tako intimne stvari uopće iznosi u javnost.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Ja mislim da mi je potpuno nebitno jel on d3ka ili ne.

Ali mislim da je budala što tako intimne stvari uopće iznosi u javnost.
    Pa njemu je to svjetonazorski bitno, zato to iznosi u javnost. Kao što je i drugoj strani (npr. meni) svjetonazorski bitno reći da se samozadovoljavam i da u tome nije ništa strašno, neprirodno, bolesno...upravo suprotno, višestruko je korisno.

Ali kad sam to već pročitala, nisam se mogla ne zapitati je li on to stvarno ili mulja.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Meni je to svjetonazorski apsolutno nebitno.
    Moj svjetonazor se time ne bavi.
    (Mislim da laže. Ako ništa drugo, vjerojatno se samozdovoljavao kao klinac dok još nije shvatio da je to bitno za njegov svjetonazor)
    Super, imali smo svjetonazorski motivirane gay parade, a sad ćemo imati svjetonazorski motivirane parade onih koji se samozadovoljavaju i onih koji se ne samozadovoljavaju. Baš me zanima kako će izgledati kad se te dvije skupine susretnu
    Posljednje uređivanje od mujica : 29.12.2012. at 22:37

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

A što se tiče histerije oko dr*anja, kaže onaj lik iz Grozda da nikad nije masturbirao. Što mislite o tome?
    ...možda da ga predložimo za nagradu Neizd3kanog muškarca godine

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kao što je i drugoj strani (npr. meni) svjetonazorski bitno reći da se samozadovoljavam i da u tome nije ništa strašno, neprirodno, bolesno...upravo suprotno, višestruko je korisno.
    Hvala što si to podijelila sa svekolikim čitateljstvom.....

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj quinda prvotno napisa Vidi poruku
    ...možda da ga predložimo za nagradu Neizd3kanog muškarca godine
    Možda je time neizravno htio reći da je toliko seksi i neodoljiv, da mu to stalno drugi rade, pa ne stigne nikada sam....

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Hvala što si to podijelila sa svekolikim čitateljstvom.....
    Molim i drugi put. Vidim da ti se sviđa tema, samo ja bih o tome na normalan način, bez hihotanja, zgražanja ili preuveličavanja jer je to potpuno bespotrebno kad imaš više od 15 godina. A vjerujem da imaš.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

sutra u Nu2 gostuje Aleksandar Štulhofer...

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Molim i drugi put. Vidim da ti se sviđa tema, samo ja bih o tome na normalan način, bez hihotanja, zgražanja ili preuveličavanja jer je to potpuno bespotrebno kad imaš više od 15 godina. A vjerujem da imaš.
    Pogrešno si shvatila.
    Nit se zgražam, nit hihoćem, niti preuvaeličavam.

Jednostavno omalovažavam. Jer smatram da je to jednako nebitno za svjetonazor kao podatak piješ li kavu s mljekom ili bez. A istovremeno previše osoban da se s njim maše po okolo.

Drugim riječima, iznjela si potpuno nebitan, suvišan i nepotreban podatak. Kao i taj lik iz Grozda.
    Posljednje uređivanje od mujica : 29.12.2012. at 23:52

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Sljedeći put prije nego nešto iznesem, svakako ti pošaljem pp da odobriš je li podatak bitan i potreban.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj quinda prvotno napisa Vidi poruku
    sutra u Nu2 gostuje Aleksandar Štulhofer...
    Da, to će biti zanimljivo.
    Sigurno će ga Stanković pitati za povezanost sa Kinsey institutom i za povezanost Kinsey-a s pedofilima (na temi Odgoj u duhu vjere sam pronašao link na neku emisiju HTV-a u kojoj su prikazali dio dokumentarca "The Kinsey Syndrome" u kojem govore da je surađivao sa nekim nacistom pedofilom).
    Ne znam koliko je to istina, a nadam se da ću sutra saznati......

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Glavni kontraargument nekome tko nešto misli, a deklarira se ajmo reći kao neki vjernik, uvijek ispada da si malo glup, dosta naivan, poprilično neuk i općenito skučen, pa ti se još i može budali oprostiti da lupeta, ali uzeti za ozbiljno ne može.

Dakle, znam ja tko vozi, a tko nije vozio auto, i poznato mi je sve to skupa (tim više što su mi pratetke bile sufražetkinje i dvije od njih su odbile udati se i 1900 živjele kao same žene u selendri i tako...), i nitko normalan ne bi sporio da je civilizacijski doseg da žena ide školovati se, raditi i voziti auto.
    No, neka fina distinkcija između tih borbi (a isto tako za pravo reć dio tih "pobjeda" nisu čisto ženske, nego su bile dio općenitih društvenih promjena, i ženski rad više je bio potreba tvornice i rata, nego neko izvojevano pravo, tako da nije tu sve crno-bijelo, i isto tako su prava glasa i obrazovanja slijedila nakon prava glasa i obrazovanja širih društvenih slojeva - nije tako jednostavno niti jednoslojno kako se to u pamfletima prevodi) i kafanskog, Cosmo, queer... radikalnog... liberalnog... esencijalističkog feminizma valjda postoji. Postoji i katolički feminizam... dapače, ima jako dobra i jasna knjiga... i na koncu nauk Crkve koji jasno i glasno kaže da je ženin doprinos društvu i kulturi i javnosti neprocjenjiv...

Valjda nije taj vaš feminizam i ženska prava neka vaša sveta krava da se to ne smije doticati, i da druga žena ne može reći - hej, to nije moj medo? Ispada da jest.

Nikad nisam osporila sebi niti ikome pravo da vozim, školujem se, posjedujem, radim.... tako da je bespredmetno uvoditi tu temu u razgovor.

Zapravo, o čemu se ono priča?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Da, to će biti zanimljivo.
    Sigurno će ga Stanković pitati za povezanost sa Kinsey institutom i za povezanost Kinsey-a s pedofilima (na temi Odgoj u duhu vjere sam pronašao link na neku emisiju HTV-a u kojoj su prikazali dio dokumentarca "The Kinsey Syndrome" u kojem govore da je surađivao sa nekim nacistom pedofilom).
    Nadaš se da ćeš u emisiji HTV-a s jednim akterom saznati istinu? Hmmmm... Ima jedna o cijepljenju. Zvali su stručnjaka koji kaže da je zlo cijepit se...

Osoblje foruma BigBlue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Ne znam je li netko postao link, ali ovo je zanimljivo (pogotovo u duhu protesta u Indiji nakon smrti studentice zbog grupnog silovanja) http://www.index.hr/vijesti/clanak/t...ot/654605.aspx

Želim vam sretnu Novu, a ako donosite neke novogodišnje odluke, možda Carlina bude inspirativan
    http://www.youtube.com/watch?v=awOTd...B1lJRKd30lkoea

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

MC, da je moj pradid htio odvest dijete u park gadno bi se namučio jer institucija dječjeg parka nije postojala. Ni mater ni čača nisu vodili dijete u park, nego il ga je guvernanta ćuškala cijeli dan da sjedi ravno i ne prlja mornarsko odijelce, il je ležao pod šljivom na njivi. Il je trčao po livadi s drugom djecom. Meni je sve u redu, al historijske besmislice pod argument me baš zasmetaju.

A što se tiče retrogradizacije fem-ideja - zar nije možda u pitanju razočarenje, i opcija da je bolje ovako nego onako, nego da su žene glupe pa ne kuže što im je bolje? I isto tako - ta individua? Kome je do svoje individue, ima puno pravo živjet je kako želi, moje pratetke su to prakticirale 1900-te i nitko ih nije ubio, živjele, pa su umrle; ali kad imaš dijete i obitelj, valjda to više nije pitanje samo sebe, nego nadređene zajednice u kojoj svi dobivaju, i svi se nečeg odriču s ciljem i svrhom i nema tog dekreta koji će promijeniti istinu da prigrliti jedno znači odreći se nečeg drugog?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

dio dokumentarca "The Kinsey Syndrome" u kojem govore da je surađivao sa nekim nacistom pedofilom).
    pa nije samo surađivao, nego je i sam bio pedofil. a za holokaust su krivi homoseksualci.

Glavni kontraargument nekome tko nešto misli, a deklarira se ajmo reći kao neki vjernik, uvijek ispada da si malo glup, dosta naivan, poprilično neuk i općenito skučen, pa ti se još i može budali oprostiti da lupeta, ali uzeti za ozbiljno ne može.
    zamorne su ove žalopojke. nitko te ne tjera da budeš u društvu u kojem misliš da te se doživljava kao budalu ne zbog nesuvislih argumenata, nego zbog vjerske pripadnosti. na stranu što ovakve insinuacije nisu nikakav temelj za bilo kakvu konstruktivnu raspravu.

Valjda nije taj vaš feminizam i ženska prava neka vaša sveta krava da se to ne smije doticati, i da druga žena ne može reći - hej, to nije moj medo? Ispada da jest.
    ifigenija, na ovom topicu nitko nikad nije zazivao cenzuru. dapače, nema tko s ovog foruma ovdje nije izrazio svoje mišljenje. no minimum (forumske) pristojnosti bi nalagalo da nakon što si (dovoljno puta) jasno dala do znanja (iako te nitko nije ni pitao) da to nije tvoj medo, daš (konačno) mir onima koji žele igru upravo s tim medom.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •