Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: radjajte klececi-tekst s iskona

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno radjajte klececi-tekst s iskona

http://www.iskon.hr/bebe/page/2006/03/08/0024006.html

Žene koje su rodile sjedeći osjećale su višu razinu boli, imale su manje ugodan porod i češće osjećaje ranjivosti i izloženosti od onih koje su rađale klečeći. Rezultati nisu pokazali bitnije razlike u trajanju poroda.

NEW YORK - Porod trudnica koje rađaju prvi put manje je bolan u klečećem položaju nego u sjedećem, utvrdili su švedski znanstvenici.

Trajanje aktivne faze porođaja je, međutim, jednako u oba položaja, utvrđeno je u studiji objavljenoj u BJOG-u, međunarodnom časopisu za opstetriku i ginekologiju.

Više je studija već izvijestilo o prednostima rađanja u uspravnom položaju za razliku od ležećeg, odnosno manjoj boli i učinkovitijim kontrakcijama, no ovo je prva koja uspoređuje dva uspravna položaja pri porodu - sjedenje i klečanje.

Skupina znanstvenika sa sveučilišta Malardalen u Vasterasu pratila je 271 ženu u prvoj trudnoći. Žene su podijeljene u dvije skupine, prvu u kojoj su žene pripremane za porod u klečećem položaju i drugu u kojoj su bile žene koje će roditi sjedeći. Nakon poroda, žene su odgovorile na upitnik o svom iskustvu. Rezultati nisu pokazali bitnije razlike između dviju skupina u trajanju poroda. Faza stiskanja trajala je 48,5 minuta kod žena u klečećem položaju, a 41 minutu u sjedećem.

Dvije su skupine, međutim, izvijestile o značajno različitim iskustvima poroda. Žene koje su sjedile prijavile su višu razinu boli, manje ugodan porod i češće "osjećaje ranjivosti i izloženosti" od onih koje su rađale klečeći, izvijestili su autori studije.

Žene koje su rađale klečeći prijavile su znatno manju razinu pretrpljene boli. "To se može objasniti time što je klečeći položaj fleksibilniji pri pomicanju donjeg dijela leđa, čime se otklanja dio pritiska s donjeg dijela kralježnice", sugeriraju autori.

Istraživači nisu utvrdili nikakve nepoželjne učinke po dijete niti u jednom od dva navedena položaja.

Hina|IskonInternet
    08.03.2006.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

je li koja od vas koja je klečeći rodila u vodi?
    ili voda to neutralizira i nije bitno jel čučiš ili klečiš?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

eh, a mi jos moramo slusati na tecajevima kako je najbolje radjati lezeci (za lijecnike mozda i jest :/ )

za vodu ne znam, valjda mozes mijenjati polozaje

trebalo bi se to moc i na suhom! eh

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mislila sam je li u vodi svejedno u kojem si položaju ili i tu neki položaj, klečeći npr, može olakšati porod?

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam već dvaput sanjala da tako rađam, a nisam baš puno čitala o tom položaju, osim što sam vidjela jednu sliku izgona.
    U snu mi se učinilo da je tako najprirodnije, čak sam rukom napipala glavicu .

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja nisam sanjala, ali mi je VELIKA želja tako roditi i za dva tjedna idem u bolnicu žicati da mi dopuste, držite mi palčeve

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Evo neki linkic.... nisam jos uspjela procitati valjda je ok.. o polozajima..

http://www.radmid.demon.co.uk/position.htm

Evo jos... ovaj ima i nacrtane slikice polozaja...
    http://transitiontoparenthood.com/tt.../positions.htm

Uh, gledam sve te polozaje i ni za jedan ne "osjecam" da je to bas moj polozaj. Valjda cu na vrijeme znati.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj aries24 prvotno napisa
    je li koja od vas koja je klečeći rodila u vodi?
    ili voda to neutralizira i nije bitno jel čučiš ili klečiš?
    voda pomogne jer te pridrzava, vjerojatno je teze duze vremena cucati na suhom i bez oslonca.
    spaga pricvrscena za strop bi isto bila od pomoci, cini mi se....

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Prijateljica mi je rodila klececi/cuceci, kaze da bi to svima preporucila! Brzo i efikasno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •