Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 66 od 66

Tema: Školsi časopisi-obvezni u nastavi ili ne?

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj tomika prvotno napisa Vidi poruku
    I da, ako netko predlaže časopis, radi ti čisto za dobrobit djeteta, vašeg djeteta. Zar to nije uvod u nekakvu pismenost i razvijanje navike da dijete čita i služi se različitom literaturom?! I da, većina koji pišu ovdje ne poznaju razliku između č i ć, ije/je i sl.. Osobno, želim da mi dijete bude opismenjeno da ne griješi toliko. Znam, a i jedva čekam tko će me od forumašica (koje jedva čekaju oprati nekoga), oprati mene! Veeliki pozdrav.
    Meni se izrazito ne sviđa ako se "sugeriraju" neki dodatni materijali za *redovnu* nastavu. Uostalom, zar nisu školske knjižnice pretplaćene na neki razuman broj primjeraka tih časopisa? Čini mi se da je to optimalno rješenje, a potom učitelji lako fotokopiraju stranicu-dvije ako procijene da im se nešto baš jako sviđa i žele uključiti u program. A klinci koje časopis zanima, a roditelji im ne žele ili ne mogu osigurati pretplatu, opet mogu čitati te iste časopise po knjižnicama. Pismenost i navika korištenja različite literature se bez problema može razvijati bez "obveznih izbornih" časopisa - naročito u Zagrebu, kad ga već spominješ, gdje za 50 kn godišnje možeš koristiti nekoliko desetaka gradskih knjižnica, među kojima nekoliko specijaliziranih dječjih odjela, koji imaju i časopisa i knjiga i prigodnih radionica i svašta nešto za djecu. Pa i novine, koga zanima, se uglavnom pročitaju u knjižnici ili u kafiću, rijetko tko se pretplaćuje.

Neće svijet propasti za 150 kn ako je djetetu gušt, ali mislim da je neprofesionalno pretpostavljati pretplatu "po defaultu". Puno je bitnije da dijete čita od toga ima li vlastiti primjerak onoga što čita, pa čak i od toga što konkretno čita (unutar nekih razumnih granica, no niti će sva djeca voljeti te časopise, niti će ostati nepismeni zato što ih ne vole već čitaju neke druge, ili neke druge knjige).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Val prvotno napisa Vidi poruku
    paše zbog programa? a ona zna što će se, kao tema, pojavit tamo negdje u siječnju. i baš joj paše s njenim programom iz prirode?!
    iskreno, stvarno me smetaju iznude svih vrsta.
    ajde, molim vas, da ne moram ovo pojašnjavat! ona, koja je htjela shvatit, zna o čemu pričam, ona, koja ne želi, nek' pjeva borbene!

i veliki potpis na prethodni post!
    Posljednje uređivanje od Val : 25.09.2012. at 07:45

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Eto, ja na roditeljskom na pitanje na papiru želite li pretplatu zaokružila ne, ostali (valjda svi, ne znam) su se složili da plaćaju polugodišnju pretplatu od 75 kn,
    što će ih doći još skuplje od godišnje, koja je 140 kn, sad kako će to u nastavi izgledati, ne znam.

@tomika: abcdefgh je sve super objasnila.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mi smo doživjeli i to da djeca ne dobiju u školi knjige koje su se dobivale uz pretplatu (pa je moj sin istjerivao pravdu jer je u časopisu PISALO da uz pretplatu ide neka knjiga Sanje Polak - bilo je to prije par godina). Da li je to bio nemar ili namjera, ne znam, ali ima svega...

Od tada nikakvu pretplatu više ne uzimamo preko škole. Moj planet nam stiže na kućnu adresu zajedno sa svim cirkusarijama (ruksak, gumica, pernica) koje se uz njega dobivaju, a koje nismo dobivali u školi. Gdje su završile, nemam pojma.

Inače, kad čovjek daje više stotina kuna za školske knjige, o kakvim dodatnim sadržajima za čitanje mi pričamo???

Sek@ avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Nama su ponudili Moj planet ali nismo htjeli uzeti. Kako učiteljice gladaju na to ne znam, tek smo u 1. razredu pa još ne znam kakva su njihova pravila o uzimanju/ne uzimanju časopisa

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Časopisi nisu obavezni. Moja djeca su jedno vrijeme uzimala, sad ne uzimaju jer smo skužili da ih slabo čitaju. Nitko ti zbog toga ne bi trebao zamjeriti.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nama je učiteljica ponudila kao neobavezno. Rekla je, djeca se tome jako vesele (što jest točno), a ona, budući da su svi uzimali je uzela i obrađivati tekstove. U 1. razredu su bili iz Smiba, uzimali smo ga 2. polugodište, tek tad nam je bilo ponuđeno. Ove god. je uč.. sugerirala Prvi izbor jer ima više tekstova primjerenih dobi.

Iz nastave hrv. jezika postoji i rubrika medijska kultura, tako da u to spada i odlazak u kino, časopisi...

Dijete treba biti upoznato s tim.

Nikako nisam za ucjene i grozno je spominjanje plafona koje je netko doživio.

Također su mi gnusne zarade na preplati, makar bile za knjižnicu, opremu škole, votever. Ako treba, nek se skuplja donacija koju će dati onaj tko može i hoće i koliko želi!

A u situaciji kad netko nije u prilici izdvajati novac za časopis (ili ne želi), mislim da bi bilo konstruktivno predložit posjetu knjižnici, predložit sat čitanja...

Naša učiteljica je predložila da možemo donijeti stare časopise u školu koje se spreme na nekoliko polica pa se djeca time zabavljaju ako je vani kiša za vrijeme velikog odmora ili ako su gotovi s nečim mnogo prije drugih...

Na koncu, može se predložiti da na kraju djeca koja očuvaju svoje časopise ih ostave u školi umjesto u smeću

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A u situaciji kad netko nije u prilici izdvajati novac za časopis (ili ne želi), mislim da bi bilo konstruktivno predložit posjetu knjižnici, predložit sat čitanja
    Nekako mi se ovo ne sviđa, ako je pretplata na dobrovoljnoj osnovi u pravom smislu te riječi, nitko ne bi
    trebao biti dužan to nadoknađivati kroz kojekakve "konstruktivne prijedloge" tipa "posjet knjižnici itd".
    U knjižnicu smo učlanjeni od djetetove druge godine i posuđujemo knjige a i lektiru iz knjižnice, jer školska knjižnica navodno ima
    mali broj primjeraka (nisam u to sigurna, nisam provjeravala). Nitko mi za to nije trebao dati nikakav prijedlog.
    Isto tako, zar je moguće da se rubrika medijske kulture može ispuniti samo na način da se djeca moraju pretplatiti na časopis?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    Nekako mi se ovo ne sviđa, ako je pretplata na dobrovoljnoj osnovi u pravom smislu te riječi, nitko ne bi
    trebao biti dužan to nadoknađivati kroz kojekakve "konstruktivne prijedloge"
    tipa "posjet knjižnici itd".
    U knjižnicu smo učlanjeni od djetetove druge godine i posuđujemo knjige a i lektiru iz knjižnice, jer školska knjižnica navodno ima
    mali broj primjeraka (nisam u to sigurna, nisam provjeravala). Nitko mi za to nije trebao dati nikakav prijedlog.
    Isto tako, zar je moguće da se rubrika medijske kulture može ispuniti samo na način da se djeca moraju pretplatiti na časopis?
    Da, stoji to što kažeš, i boldano i cijeli post

Sviđa mi se posebno tvoja zadnja rečenica. Otvara prostor razmišljanju. Ne moraš ti biti ta koja će predložit. Nespretno sam se izrazila. Učitelji su ti koji izvode školski program i ONI trebaju osmislit i sadržaje koji nisu definirani nego se djeci nude povremeno i prikladno obilježavanju nečega (dani kruha, blagdani, god. doba...). Al mislim da se ne bi naljutili kad bi im se predložilo nešto kreativno u zamjenu za aktivnosti vezane za časopise.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Al mislim da se ne bi naljutili kad bi im se predložilo nešto kreativno u zamjenu za aktivnosti vezane za časopise.
    Iskreno, prvo, nisam sigurna da se učiteljica ne bi naljutila na nekakav takav prijedlog, a drugo, stvarno
    mi ne pada na pamet predlagati kakve aktivnosti provoditi kako bi se popunile
    kojekakve rubrike ocjenjivanja. Imam dovoljno posla popunjavati rupe u znanju moje školarke.

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Problem kod časopisa je to što je to ipak - časopis. Izuzev Mog planeta koji se može čuvati i više puta se vraćati na njega ostali su uglavnom jednokratni. Znači - pročitaš ga i odložiš/baciš (za razliku od recimo enciklopedija).
    To su mi se roditelji često žalili. Onda sam ja napravila ovo: dogovorila sam se s roditeljima da ćemo se zajednički (cijeli razred) pretplatiti na 2 različita časopisa. (Al doslovno 2 ). Podijelili smo pretplatu među sobom i to je bilo po par kuna po učeniku.
    To su zajednički časopisi koji nam stoje u razredu i mogu ih slobodno čitati pod odmorima kada tko želi ali i ponijeti kući na posudbu pa vratiti. Kroz niz godina skupilo se (i od starijih generacija) toliko časopisa da ih trenutno više niti ne kupujemo. Imam par učenika koji svojevoljno kupuju Moj planet, a za ostale su ti postojeći časopisi. Isto tako, učenici mi znaju donijeti u školu i svoje slikovnice ili knjige koje im više ne trebaju (i društvene igre) tako da imamo već lijepo popunjenu razrednu knjižnicu.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

LIMA, odlično!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Dijana, baš ne razumijem...
    rastužilo me.
    Ja napišem da bi bilo lijepo donijeti u školu stare brojeve i tako, kritiziraš moj prijedlog. Lima napiše da je tako slično uradila ko učiteljica u školi, njoj da je odlično... Jesi li promijenila mišljenje, jel ti tek sjelo ovo?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

makita, ma ja sam u tvom postu bila kritična samo naspram ovoga,
    A u situaciji kad netko nije u prilici izdvajati novac za časopis (ili ne želi), mislim da bi bilo konstruktivno predložit posjetu knjižnici, predložit sat čitanja
    ...
    jer smatram da ne moram pravdati niti kompenzirati svoj IZBOR. Ne znam je li me razumiješ, osjećam to opet kao nekakvo izdvajanje, prozivanje.
    Ja te poznajem kao izuzetno dobronamjernu forumašicu, pa eto, ne zamjeri ako sam "skočila" na tvoju ovu rečenicu, jer sam postala prilično
    "nabrijana" uslijed kojekakvih "manevara" naše učiteljice.

Inače, svidjelo mi se kako je LIMA izvela da su časopisi dostupni svima (i to dvije vrste), a niti se nepotrebno
    financijski opteretilo roditelje, niti se nakuplja gomila papira koja će vjerojatno velikom većinom završiti u smeću.

Za donošenje starih časopisa od kuće, zašto ne, sve pet.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nisam bila shvatila da si me doživila
    referirala si se na jedan dio teksta, nisam vidjela da ti je ostatak ok

sve 5
    Posljednje uređivanje od makita : 27.09.2012. at 14:03

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

može li pitanje kad vama dolaze časopisi, mala danas dobila primjerak na kojem piše prosinac, inače isti učiteljica djelila zadnji dan I. polugodišta, ali ona nije tad bila u školi zbog bolesti

po meni bi to trebalo doć poćetkom mjeseca najkasnije do sredine, kak je kod vas?

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •