Results 1 to 32 of 32

Thread: riza

  1. #1
    luce2006's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    758

    Default riza

    kako je sve spremate? ako moze malo neobicnih recepata za rizu kao prilog, na kao glavno jelo

  2. #2
    Lu's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Molvice
    Posts
    1,830

    Default

    sitno nasjeckas mali luk, naribas dvije mrkvice, malo nekog tvrdog sira, rize po zelji, zacinis, izmutis sa jednim jajem, rukama oblikujes popecke, uvaljas u krusne mrvice pomijesane sa integralnim sezamom i poprzis na maslinovom ulju. moze biti prilog uz npr varivo od lece a moze biti i glavno jelo uz salatu.

  3. #3
    ivory's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    KLC
    Posts
    574

    Default

    Jel' luk prvo popržiš na ulju ili umješaš sirovi?

  4. #4
    Lu's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Molvice
    Posts
    1,830

    Default

    sirovi

  5. #5
    Lu's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Molvice
    Posts
    1,830

    Default

    a mozes ubacit i sitno ribani celerov korijen ili persinov. bilo sto toga tipa sto imas a volis.

  6. #6
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    http://www.babababies.com/images/pic...192_9-3951.jpg

    Loptice od riže u umaku od rajčice i paprike

    Za okruglice:
    0,5 l povrtne juhe (1 povrtna kocka + pola litre vode)
    1 lovorov list
    17 dag riže
    6 dag cheddar sira ribanog (može i edamer)
    1 žumanjak
    1 žličica brašna
    2 žlice svježe nasjeckanog peršina
    sol, mljeveni crni papar, ribani parmezan

    Za umak od rajčica:
    1 žlica maslinovog ulja
    1 luk oguljen i tanko narezan
    1 režanj češnjaka, oguljen i tanko narezan
    1 mala žuta paprika bez sjemenki, nasjeckana na kockice
    40 dag pelata, nasjeckanih
    1 žlica svježe nasjeckanog bosiljka



    Ulijati juhu u veći lonac, dodati lovorov list, zakuhati, dodat6i rižu, promiješati, pokriti i lagano kuhati 15 minuta.


    Maknuti poklopac, smanjiti temperaturu na najmanje i kuhati daljnjih 5 minuta dok riža ne omekša i upije tekućinu, a pred kraj kuhanja stalno miješati. Ohladiti.

    Promiješati sir, žutanjak, brašno i peršin i u to dodati rižu. Začiniti po ukusu i oblikovati 20 malih loptica, veličine oraha. Pokriti i staviti u hladnjak.


    Za umaki zagrijati ulje u tavi i pržiti oko 5 minuta. Dodati češnjak i žutu papriku i pržiti još oko 5 minuta dok ne omekšaju.

    Umiješati nasjeckanu rajčicu i lagano kuhati oko 3 minute. Umiješati nasjeckani bosiljak i začiniti po ukusu.

    Dodati rižine loptice u umak i lagano kuhati oko 10 min, sve dok loptice ne budu kuhane, a umak se malo zgusnuo. Staviti u tanjure i poslužiti vruće, posipano ribanim parmezanom.

    Dobar tek!!

  7. #7

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Beograd
    Posts
    16

    Default

    Ja rizu spremam u mikrotalasnoj i super je (zbog toga smo je i kupili). U vatrostalnu ciniju sipam opranu rizu nalijem ladnom vodom, dodam vegetu i malo ulja ili putera. Na 250 gr. rize ide oko pola litre vode. Mikrotalasnu ukljucim na najace 850w jedno 20 minuta, odnosno dok sva voda ne uvri. Uz nju obicno spremim neki sos i rasturim se od jela :D . Na sporetu i u obicnoj rerni nikada mi me uspe kao u mikrotalasnoj. Ne moze da zagori. 8)

  8. #8
    Lu's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Molvice
    Posts
    1,830

    Default

    MalaSirena, ovo zvuci mljac, mljac a izgleda jos bolje! to mi je sutra definitivno na jelovniku!

  9. #9

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    949

    Default

    Quote Originally Posted by Lu
    MalaSirena, ovo zvuci mljac, mljac a izgleda jos bolje! to mi je sutra definitivno na jelovniku!
    stvarno je recept super, sutra Lu jedemo isto !

  10. #10
    zrinka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Split, Lijepa nasa
    Posts
    4,633

    Default

    meni je riza najljepsa, kad su se samo skuha, u slanoj vodi, i na kraj stavim zlicu maslaca i pospem svjezim izrezanim persinom

  11. #11

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,198

    Default

    a ja cak i bez maslaca, zrinka. samo kuhanu u slanoj vodi. Gallo, integralna. mmmmmmm

  12. #12
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    ljikic :D
    Moja najčešća varijanta je "kićari", riža s dalom (puknutim ljuštenim grahoricama) iz mirkovalne:
    1 šalca riže,
    1/2 šalice dala,
    4-5 šalica vode
    (opcionalno) nekakvo povrće narezano na centimetarske kockice

    zakuha se, smanji se na najmanju snagu i tako se kuha 15-20 minuta, ovisno o vrsti dala, na kraju se ubaci masnoća po izboru, začini (opet prilagođeni vrsti dala, ako je crveni, masur dal - sasvim svejedno) i sol.
    Ako je nekakav teži dal u igri, dobro je među začine uvrstiti asfetidu i kumin.

  13. #13
    Mejra's mommy's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    MI
    Posts
    1,456

    Default

    Poprzim malo rizu na ulju. Ostane zrnasta i ne prekuha se. Na strani skuham grasak sa mrkvicom. Skuham rizu na maslacu i na kraju pomijesam sve. Super je uz ribu, teletinu, cufte ma sve

    PS. ovo sam tek skuzila Kada se riza skuha dobro je isperi hladnom vodom. Bude ko restoranska i ne ljepi se kad ostane za sutra

  14. #14
    luce2006's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    758

    Default

    Quote Originally Posted by zrinka
    meni je riza najljepsa, kad su se samo skuha, u slanoj vodi, i na kraj stavim zlicu maslaca i pospem svjezim izrezanim persinom
    i meni najdraza ali mi je vec pomalo dosadila

  15. #15

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Osijek
    Posts
    580

    Default

    Skuha se riža u vodi i malo soli i ocijedi.
    Na putru se poprži sitno sjeckani crveni luk, dodaju se kockice piletine i kuhaju se dok ne omekšaju. Dodati soli po ukusu i začina za rižoto (Kotany ili nešto slično), može i malo currya i jedno vrhnje za kuhanje. Sve dobro promiješati, ostaviti da zakuha i dodati rižu.
    Poslužiti uz svježu salatu.

  16. #16

    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,512

    Default

    A ja rizu prvo pecem sa zacinima na rastopljenom puteru, dok ne pobijeli, onda ulijem prokuhanu vodu i dodam sakicu suhih vrganja, pa kuham dok ne ispari.

    Davore...mikrovalna?????? Ne mogu vjerovat...

  17. #17
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Aaaa... što te zapravo čudi?
    Mislim, nije neutronska, ni na alfa zrake, ni na zrake smrti, nego mikrovalna. Koristi apsorpcijska svojstva molekule vode na frekvenciji od 2,4GHz i to u kulinarske svrhe. Meni odgovara.
    Nije za sušiti kosu, nego za kuhanje hrane.

  18. #18
    maxi's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Brussels
    Posts
    2,040

    Default

    Osnovni rižoto :D :D :D !!! Na malo putra i maslinovog ulja popržiš malo luka, može i malo češnjaka na kraju, pa malo popržiš rižu, pa dodaš čašu bijelog vina da ispari, zalijevaš vrućom juhom (možeš rastopiti neku kocku za juhu u litri vode) i nadolijevaš polako kad ponestane miješajući sve dok ne omekša (što je relativno brzo cca 15-20 min)riža. Poklopiš i pustiš da se malo "zdunsta" u pari prije serviranja. Ako nećeš vino zbog klinaca-ne treba. Možeš zamijeniti kapljicom finog balsamico octa kad je gotovo. U to možeš ukuhati piletinu, plodove mora, bundevu, tikvice, ili ništa-malo začina ili naribati parmezana kad serviraš. Jako jako fino, bilo kao prilog ili glavno jelo. Riža-mljac je Gallo za rižote.

  19. #19
    Mukica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bestovje
    Posts
    6,890

    Default

    Quote Originally Posted by Lu
    sitno nasjeckas mali luk, naribas dvije mrkvice, malo nekog tvrdog sira, rize po zelji, zacinis, izmutis sa jednim jajem, rukama oblikujes popecke, uvaljas u krusne mrvice pomijesane sa integralnim sezamom i poprzis na maslinovom ulju. moze biti prilog uz npr varivo od lece a moze biti i glavno jelo uz salatu.
    Lu jel ti prvo skuhas tu rizu ili peces sirovu???

  20. #20

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    svicarska
    Posts
    1,916

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Aaaa... što te zapravo čudi?
    Mislim, nije neutronska, ni na alfa zrake, ni na zrake smrti, nego mikrovalna. Koristi apsorpcijska svojstva molekule vode na frekvenciji od 2,4GHz i to u kulinarske svrhe. Meni odgovara.
    Nije za sušiti kosu, nego za kuhanje hrane.
    mozda je off topic...ali stalno nesto cujem da mikrovalna, kao, 'nije dobra'.. bez argumenata... razmisljam da ju nabavim, ali se zbog toga dvoumim...jel moze neko (u kratko) zasto cesto cujem/o da nije zdravo kuhati u mikrovalnoj ponekad?

  21. #21
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ako ti je Davor autoritet za banane i hipove kašice... nije valjda da mu ne vjeruješ vezano za mikrovalku?!

  22. #22
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Quote Originally Posted by lucky day
    mozda je off topic...ali stalno nesto cujem da mikrovalna, kao, 'nije dobra'.. bez argumenata... razmisljam da ju nabavim, ali se zbog toga dvoumim...jel moze neko (u kratko) zasto cesto cujem/o da nije zdravo kuhati u mikrovalnoj ponekad?
    nije problem u samom kuhanju već o mikrovalovoma koji se šire izvan mikrovalne, a ja to rješavam tako da kad kuham rižu/tjesteninu i sl. izadjem iz kuhinje, jer se kuha malo dulje, sve na kratko par sec živim normalno, uf gdje ode ovaj topik riža?

  23. #23
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    U zadnje vrijeme mi je dosadio klasični rizi-bizi gdje se skuhaju riža i grašak, začine i preliju s malo ulja pa radim tak da malo popržim nasjeckanu glavicu luka, na to stavim rižu i grašak, malo popržim (par minuta), podlijem vodom, začinim solju, vegetom i s malo bibera i kuham na laganoj vatri uz povremeno miješanje dok riža ne upije vodu (oko 15-20 minuta). Na kraju se može posipati sjeckanim peršinom.
    Također, znam staviti u to i kuhanu junetinu koja mi ostane iz juhe od prethodnog dana pa bude kompletni obrok, a ne samo prilog.

    Za taj recept koristim običnu rižu bijelu za rižoto (radila sam i sa smeđom, ali mada više volim smeđu, ovaj rizi-bizi mi je ukusniji s bijelom).
    Vode stavim duplo više no što stavim riže.

  24. #24
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    e sad da i ja dodam svoj recept.
    nasječem luk krupno, mrkvu na listiće, dodam sitno isjeckano meso po izboru, prodinstam kratko u woku, potom papriku crvenu, a nakon nje med i rižu skuhanu na suho iz mikrovalne. ovo je varijacija kineske hrane iz koje je izbačen soja sos, koji smeta žapcu.
    kako skuhati rižu u mikrovalnoj već su drugi rekli.
    sve u svemu gotovo za 10-15 min.

  25. #25

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    svicarska
    Posts
    1,916

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    ako ti je Davor autoritet za banane i hipove kašice... nije valjda da mu ne vjeruješ vezano za mikrovalku?!
    za banane nije ali za (kršitelj koda)ove k. je... a i jos stosta sam od njega naucila... o jogurtu, naravno...


    hvala, spajalice, na infou...

  26. #26

    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    2,295

    Default

    ZAPEČENA SICILIJANSKA RIŽA S PATLIĐANIMA

    dakle, sastojci:

    2 glavice luka
    1-2 veća patliđana
    riža bijela /za rižote/
    sol, papar
    maslinovo ulje
    2 žličice narezanog bosiljka /svježeg, ili sušenog/
    1 mala piksa pelata ili pirea od rajčice
    1/2 litre goveđeg temeljca /može i povrtni/
    parmezan za ribanje


    1. pripremite patliđane:
    narežete ih po dužini na tanke komade, posolite krupnom soli i pustite da odstoje pola sata, da izađe višak tekućine i gorčina.

    2. napravite UMAK:
    popržite sitno isjeckani luk na maslinovom, dodate rajčicu i bosiljak i prodinstate. posolite i popaprite.

    3. napravite RIŽU:
    sitno sjeckani luk prodinstate na maslinovom i dodate rižu, dinstate dok ne postane staklasta, pa podljevate temeljcem dok riža nije kuhana. posolite i popaprite.

    4. ispržite PATLIĐANE:

    nakon što su odstajali patliđane isperete u vodi i dobro posušite, pa uvaljate u brašno i pržite na maslinovom dok ne pozlatne s obje strane, i budu hrskavi. patliđane posložite na salvetu da se upije višak masnoće.

    5. sve posložite u vatrostalnu:

    nauljite s maslinovim, pa slažete:
    na dno patliđane, preko njih pola količine riže, na rižu umak, preko umaka naribate parmezana, pa opet patliđani-riža-umak, na vrh patliđani i dosta naribanog parmezana.

    Pečete na 220, 15 min.

    njami-njami

  27. #27
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Anek, ovo zvuči fantastično!!

  28. #28

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    ZG
    Posts
    525

    Default

    ne pripremam meso, svaki mi je prilog glavno jelo pa ne znam hoće li ti odgovarati
    evo par ideja (u svima sam koristila integralnu):
    -žuta riža - skuhanu rižu promiješati s preprženim lukom i korijanderom, kuminom i kurkumom (ili curry umjesto svega)
    -crvena riža - kuhaš zajedno s ribanom ciklom
    -kuhati zajedno integralnu rižu i ječam (pola:pola), možeš dodati i malo crvene
    -rižu kuhati zajedno s crvenom lećom i indijskim začinima
    -prepržiti češnjak i suhe rajčice, dodati tekući paradajz, origano, bosiljak, dodati pred kraj kuhanja riže, kad je gotovo umiješati kockice dimljenog tofua/sira i sjeckane masline
    -u gotovu rižu dodati kockice preprženog patlidžana i kurkumu

  29. #29

    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    2,295

    Default

    Quote Originally Posted by MalaSirena
    Anek, ovo zvuči fantastično!!
    ..i je, samo još uz to nabaciš neku salatu i 8)

  30. #30

    Default

    Ako smijem još dodati...ja nisam ljubitelj integralne riže jer bih nakon nje mogla pogoniti vjetrenjače. Ali zato bijelu obožavam i kuham višeput tjedno ili s povrćem ili mesom ili sipama ili akoBogda škampima.

    To što sam htjela istaći je da postoji više vrsta bijele riže. Gallo, Scotti, Curtiriso itd. su robne marke talijanskih proizvođača riže (koja je meni i najdraža).
    Međutim, kao najkvalitetnija sorta bijele riže drži se vrsta pod imenom Carnarolli (najskuplja, izvrsnog okusa, velika zrna, ne prekuhava se), zatim Viallone nanno, pa slijedi "srednja klasa" Arborio, Roma (meni najdraža-velika zrna), St.Andrea ... te nakraju, pod pritiskom i temperaturom predobrađena: Parboiled-od bijelih riža ima najveći postotak hranjivih tvari zadržanih u zrnu.

    U azijske se sitnozrnate riže ne razumijem, a one koje sam iskusila po menzama i kineskim restoranima nisu mi fine, pa ako netko nešto zna više o njima..izvol'te.

  31. #31
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Probala sam rižu napraviti po receptu Male Sirene . Riža je izvanredna , bila mi je kao prilog mesu. Hvala na receptu

  32. #32
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Quote Originally Posted by kalimero
    Probala sam rižu napraviti po receptu Male Sirene . Riža je izvanredna , bila mi je kao prilog mesu. Hvala na receptu
    Drago mi je da ti je bilo fino!
    I mi to imamo danas kao prilog.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •