Results 1 to 20 of 20

Thread: pravljenje vina

  1. #1
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,282

    Default pravljenje vina

    imate li neku dobru recepturu za bijelo vino

  2. #2
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Nemoj se ljutiti, ali nije to torta da je izmiksaš ili ne.

    Gdje ga misliš raditi? (u čemu?)
    Last edited by Anemona; 08.09.2012 at 17:21.

  3. #3
    Cubana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    East end
    Posts
    6,747

    Default

    I od čega

  4. #4
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,282

    Default

    ma malo bu toga zato i moram smislit kak i kako

  5. #5
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,282

    Default

    inače imamo malo pradjeda chardoneya pa da ovo ne pojedemo mislila sam malo pretočit u vino, a kako baš nemam trenutno nikog starijeg za pitat pitam mlađe očito.
    Inače moj posal oko grožđa je uvijek bio branje i nošnja, tak da i baš nisam radila vino.

  6. #6
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Mi radimo vino godinama, moram malo i hvaliti - dobro vino. Svake godine osvaja medalje i zato mi je pitanje smiješno.
    Ne radi se vino na način imam 10 kg grožđa, pa da napravimo.

  7. #7
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,282

    Default

    ja bi baš od takve i slične količine, jer dio je pobrano i ošlo ča, ostalo je još malo

  8. #8
    Zara1's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    2,545

    Default

    Pa koliko vina može ispasti od 10 kg grožđa?

  9. #9
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,097

    Default

    http://www.forum.hr/showthread.php?t=580130
    Što se žena ne bi poigrala? Samo od 10kg...ne znam što će ispasti, možda 3-4 litre.
    Moj tata je tako počeo, ne znajući baš ništa (imao je odrinu kardinala i dvije odrine muškata) pa je nakon par godina eksperimentiranja počeo raditi, za garažnu radinost, zaista solidno vino (oko 70 lit.). Iduće godine bi ostatak postao odličan ocat .

  10. #10
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Anemona View Post
    Mi radimo vino godinama, moram malo i hvaliti - dobro vino. Svake godine osvaja medalje i zato mi je pitanje smiješno.
    Ne radi se vino na način imam 10 kg grožđa, pa da napravimo.
    Oooo, pa to je prava proizvodnja!

    Ali slažem se s čokoladom - zašto ne bi žena probala? BIt će fini ocat na kraju (i ne zezam se, bar ne jako). Kad je svojevremeno naš kum, inače iskusni vinar, pokušao napraviti vino od kupina prvi put, ispao mu je sjajan voćni ocat, he he he...

  11. #11
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,282

    Default

    čokolada radi li s vinobranom ili ipak ne?

  12. #12
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,282

    Default

    Quote Originally Posted by Zara1 View Post
    Pa koliko vina može ispasti od 10 kg grožđa?
    dovoljno za mene

  13. #13
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,097

    Default

    Nemam pojma.

  14. #14
    superx's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    zagreb
    Posts
    1,395

    Default

    Moji isto rade dobro vino! I nisam upucena u postupak do detalja, ali u nekim fazama sudjelujemo!
    Branje, mostanje, vrenje pa pretakanje, vise puta, sa 10 kg grozda ne zam kaj bi, vjerovatno kupila dve vrhunske butelje i gustala a ovo pojela! To je mala kolicina a posla treba i znjanja poprilicno! Ako bas imas volju, uvjerena sam da postoji negdje na netu procedura!

  15. #15
    kahna's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Predgrađe
    Posts
    4,353

    Default

    Moji baš jučer započeli
    isto bijelo, samo od 1600 kg,
    prvo se izmelje, ima neka baš drobilica za to
    pa se ocjedi i ostatak bobica ide u prešu da se sve dobrano iscjedi
    bobe i peteljke idu u smeće
    sok (buduće vino jel) ide u plastične ili inox bačve na taloženje
    ubacuje se led u bocama da ostane hladno i ne provrije prije negoli se istaloži i pretoči
    onda u datom trenutku (ja nemam pojma kad se dovoljno istaloži) pretoči se u inox bačve, dodaju se gljivice
    i igre započinju, vrenje, pračenje situacije i tako to

    ovo sve pišem kako sam vidjela sa strane, kako tata radi
    vino je preodlično, svi ga vole i hvale
    nagrada nema jer tatu to ne privlači, samo voli dobru kapljicu
    Last edited by kahna; 09.09.2012 at 10:45.

  16. #16
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,282

    Default

    a i vjerovatno popite sami

  17. #17

    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    1

    Default

    Imam jedno pitanje, naime ja sam pocetnik pri pravljenju vina, pa cu pokusat da obajsanim svoj problem kroz objasnjenje kako sam ga sparvio :
    Znaci kao prvo obrao sam svo svoje grozdje (kojeg je bilo mozda nekih 15 kg ) i ocistio bobke, zatim sam ga ostavio nekih 7-8 dana.
    kao drugo sam uklonio sloj koji se formirao na povrsini i promjesao ga
    kao trece ostavio sam ga tako nekih 7 dana
    zatim sam ga pretocio i ubacio malo vinobrana i zatim sam ga ponovno ostavio nekih 7-8 dana
    na poslijetku sam ga pretocio i dodao malo secera i polije toga sam trebao ga procijediti u boce nakon 7 dana, ali na moju veliku zalost sam morao na put i ostalo mi je tako nekih 15-17 dana. sad kada sam ga posao da pretocim u nada da je sve proslo OK, ugledao sam sloj na povrsini kojeg sam uklonio, ali vino na moju veliku zalost ima blagi okus, al blagi okus sirceta.
    Sto dolazi do mog pitanja : da li moguce da ubacim nesto, nebi li se taj blagi okus kiselostio unistio, ili je to propalo.
    Moram da napomenaem da ovo radim tek 2-gu godinu za redom, a da sam ovakav isti postupak primjenio prosle god i da sam dobio nekoliko litara ukusnog i slatkog vina.
    Hvala bilo kome na bilo kakvoj pomoci.

  18. #18
    Cubana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    East end
    Posts
    6,747

    Default

    Dobio si ocat. Ne znam da postoji reverzni proces :/

  19. #19
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by Cubana View Post
    Dobio si ocat. Ne znam da postoji reverzni proces :/
    Ali, fini ocat.

  20. #20

    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    1

    Default

    Odlična stranica za početnike i pravljenje manje količine svih vrsta vina...

    http://winemaking.jackkeller.net/basics.asp

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •