Pozdrav i isprike ukoliko je slično pitanje već postavljano..

Naime,
jučer u popodnevnim satima vozio sam iz vrtića troje djece, zaustavila nas je policija i dobio sam kaznu (500 kn) jer svo troje djece nije
bilo u sjedalicama. U automobilu je jedna sjedalica u kojoj sjedi najmlađi sin (3,5 godine).
Ostalo dvoje (4,5 i 5,5 godina nisu bili u sjedalicama, ali su bili vezani sigurnosnim pojasevima).

Policajac se pravdao da sva djeca moraju sjediti u sjedalicama (stoga sam morao u tom trenutku u automobilu imati 3 sjedalice (ne znam da li ih je teoretski moguće postaviti 3 komada u Opel Corsu, ali problem je u tome što ja imam petero djece i svi su mlađi od 12 godina (kolika je pretpostavljam dobna granica do koje djeca moraju sjediti u sjedalicama)

Da li je u ovakvim slučajevima (roditelji s više djece) dozvoljeno korištenje automobilskog pojasa umjesto sjedalice?
Što ako su djeca prerasla autosjedalicu? Moji klinci su stvarno visoki i jaki za svoju dob, tako da je ovom najmlađem sjedalica "knap".
Imam li neko pravo žalbe? Do sada nisam kažnjavan, mogu li uložiti kakav prigovor u policiji na kaznu?

Hvala na pomoći!