Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
Uopće nije upitno ni čitanje lektire od 170 stranica ni njena obrada, niti je upitna nužnost automatizacije tablice množenja. Upitano je zastrašivanje roditelja jedinicama i prijetnje "teškim dugačkim pitanjima". Koja je svrha toga?
Podsjeća me na prvi dan škole kad ravnatelj ganutim roditeljima kaže kako će određeni postotak prvašića postati kriminalci pa da poradimo malo doma na tome.
U potpunosti se slažem.
Mi nismo imali roditeljski, ali mi je sin neki dan za večerom, ničim izazvan, počeo paničariti kako će "morati znati tablicu množenja napamet" i kako "neće imati nimalo vremena za razmišljanje".
Još bih to i progutala kao poticajnu mjeru učiteljice, da on nije najbolji matematičar u razredu i već sad zna i množiti i dijeliti. Ali pristup s prijetnjama ("vidjet ćete kako će vam to biti teško", otprilike je to bila poanta cijele najave) ga je u startu paralizirao.
Kako onda to dožive djeca koja nisu naročito verzirana u matematici? Rekla bih, kao poticaj da unaprijed odustanu jer je to ionako preteško i neće moći.
Naravno da svi moraju znati tablicu množenja, praktički napamet. Ali postoje različiti načini kako pristupiti zadatku koji se na prvi pogled čini teškim.