Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Nisam cijepljena na rubeolu - što sad?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno Nisam cijepljena na rubeolu - što sad?

Nisam se dala cijepiti u osmom razredu protiv rubeole (bilo me strah igle ) i pitam se - što sad. Umirala sam od straha za svaku trudnoću. Jel trebam se cijepiti? Gdje? Koliko to košta i koliko treba da se stekne imunitet protiv rubeole?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam se dala cijepiti u osmom razredu protiv rubeole (bilo me strah igle ) i pitam se - što sad. Umirala sam od straha za svaku trudnoću. Jel trebam se cijepiti? Gdje? Koliko to košta i koliko treba da se stekne imunitet protiv rubeole?
    Možeš za početak napraviti titar na rubeolu vidjeti da li imaš anitijela, moguuće da si ju preboljela , a da niti ne znaš (tako je meni bilo sa vodenim kozicama). Vađenje krvi je na zavodu za javno zdrastvo na Mirogojskoj .

Osoblje foruma BigBlue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam se dala cijepiti u osmom razredu protiv rubeole (bilo me strah igle ) i pitam se - što sad.
    Ista stvar.
    Radila sam TORCH i nemam rezistenciju. Cijepi se "živim" cjepivom i minimalno razdoblje između cjepljenja i trudnoće je 3 mjeseca (savjetuje se i šest). Dobra vijest je da redovitom profilaksom je rubeola gotovo istrijebljena. Trebala bi se "kloniti" klinaca, što je tebi stvarno mission impossible, ali mene je više strah kad nam dođe obitelj iz inozemstva, gdje nije obavezno cijepljenje protiv rubeole do određenih godina. Pazim se i nadam se!
    Posljednje uređivanje od BigBlue : 14.09.2012. at 08:18

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

klinci su redovno cjepljeni?

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Ja imam ponešto drugačiji problem - ja jesam cijepljena protiv rubeole s 14 godina i trenutno sam trudna. Došla sam u kontakt s virusom i napravila sam prve pretrage koje pokazuju da nisam zaražena i da imam antitijela, ali slaba i ne pružaju dovoljnu zaštitu protiv virusa. Sad moram ponoviti nalaz, jer sam bila u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom kroz dva tjedna nakon prvog vađenja krvi, tako da postoji mogućnost da sam se naknadno zarazila.

Nameću mi se dva zaključka: prvo, to što smo svi cijepljeni s 14 godina ne znači baš ništa samo po sebi. I druga stvar - svakoj ženi koja planira trudnoću bi preporučila provjeru antitijela i cijepljenje ukoliko ne postoji dovoljna zaštita.

I pitanje za ove koji se razumiju (Mujica npr. ) - doktor mi nije pokazao nalaz, pa nažalost ne mogu sad reći o kojim se vrijednostima radi, ali što to znači da antitijela nisu dovoljno jaka? Ja sam uvijek mislila da se radi o tome ima li ih ili nema, a kako je to moguće da nisu dovoljno kvalitetna i kako se to procjenjuje?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pitaj Mujicu, on ti je jedini relevantan.

Ifigenija, vezano za rubeolu, potvrdu o cijepljenju traže u Mariboru prije ulaska u IVF, doduše, podrazumijevaju da smo svi procijepljeni. U Austriji je uvjet i cijpeljenje protiv kozica, ako nisi prebolio (ja sam se u odrasloj dobi cijepla, mislim da je otišlo 6 mjeseci na to jer docjepa ide u dva takta, apstinencija od trudnoće nakon svakog takta 3 mjeseca, ali bilo mi je više dosta kalkuliranja čije dijete ima sumnju na kozice i što to znači za moj planirani postupak).

Mislm da su male šanse da je dobiješ, ali kako raste "cijepna alternativa", one se povećavaju (ne toliko da bi zakačilo tvoje reproduktivno razdoblje), tako da mi se, ovako laički, čini da (još) ne trebaš izbjegavati ni odrasle ni klince, bilo mainstream, bilo cijepno-alternativnih odgojnih načela, jer ih još nema toliko.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nightswimming u kojem si tjednu trudnoće? Da li je kod kontakta dokazana rubeola?
    Obično je jedna doza cijepljenja (pa i minimalna razina tvojih IgG protutijela) dovoljna kako bi dijete zaštitila od kongentitalne rubeole.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Nightswimming prvotno napisa Vidi poruku

I pitanje za ove koji se razumiju (Mujica npr. ) - doktor mi nije pokazao nalaz, pa nažalost ne mogu sad reći o kojim se vrijednostima radi, ali što to znači da antitijela nisu dovoljno jaka? Ja sam uvijek mislila da se radi o tome ima li ih ili nema, a kako je to moguće da nisu dovoljno kvalitetna i kako se to procjenjuje?
    Lako mujici odgovarati, kad ima šalabahtere u kojima sve piše

Evo što šalabahter piše o zaštitnoj razini protutijela:
    The immune response that correlates best with protection is neutralizing antibodies. However, on the one hand, even vaccinees with low levels of serum antibodies are often protected, while on the other hand, reinfection may take place in some individuals with measurable antibodies. Because measurement of neutralizing antibodies is not routinely available, 15IU of antibodies measured by other methods has been proposed as a correlate of protection. However, infants with CRS have been born to mothers who have antibody levels of 15IU or greater. Review of epidemiologic data in the United States demonstrated protection at 10IU, so the cutoff for protection was set at 10IU in the United States.
    Evo što drugi šalabahter kaže:
    In recent years, radioimmunoassay has become the predominant test for immunity to rubella, and 10 IU/ml has been proposed as the correlate of immunity. This corresponds to a neutralization titer of 1/8. Although there is a cellular immune response to the vaccine, attempts to define a cellular correlate to immunity after rubella vaccination have thus far failed
    Treći šalabahter kaže:
    However, it should be understood that a correlate of protection may be either absolute or relative. Examples of absolute
    correlates (situations in which a certain level of response almost guarantees protection) include diphtheria, tetanus, measles, and rubella. In addition, the protective effect of immune globulin on hepatitis A virus is well known. A level of 10 mIU/mL in the serum is almost always protective against disease.
    Četvrti šalabahter kaže:
    Several methods are used to determine immunity. Neutralization test (NT) and hemagglutination inhibition test (HI) correlate well with protective immunity, but since they are difficult to perform and to standardize, they were replaced by the more rapid, facile and sensitive enzyme-linked immunosorbant assay (ELISA). In our experience (unpublished data), there is a clear distinction between antibody levels measured
    using ELISA, and antibody levels measured using functional assays such as NT and HI. Moreover, standardization of anti-RV antibody assays using different techniques and a variety of antigens (i.e., whole virus, synthetic peptides, recombinant antigen, etc.) has not been achieved, leading to uncertainties regarding the antibody levels that confer immunity and protection against reinfections and against virus transmission to the
    fetus.
    Drugim riječima, ništa nije sto posto u medicini, ali se smatra da je zaštitna razina protutijela 10 ili 15 međunarodnih jedinica u mililitru (radioimunoesej) ili titar neutralizirajućih protutijela od 1:8 zaštitan (vjerojatno isti titar HI protutijela također). Dakle, treba vidjeti kakva je vrijednost protutijela i koja je metoda korištena.
    Ako se radi o ELISA testu, jedna od mogućnosti bi bila i zanemariti nalaze i držati se zaključaka svih tih lamentiranja koji kažu:
    In summary, the need for a second dose of rubella vaccine is unproven. The rare cases of rubella occurring in the United States are in unvaccinated persons, without signs of spread to the general population, suggest that a second dose of rubella vaccine may not be needed. Although titers decrease with time, high rates of seropositivity are maintained. Indeed, considering the long incubation period of rubella (14–21 days) an anamnestic response in vaccinees following exposure may offer sufficient protection, making the presence of detectable antibodies at the time of exposure unnecessary.
    što znači da vjerojatno nije niti potrebno imati detektabilna protutijela u vrijeme izlaganja rubeli, ako je osoba cijepljena, jer će imunološka memorija, tj. brzi porast protutijela nakon izlaganja spriječiti viremiju i bolest.

Ako saznaš kojim su testom određivana protutijela i koje su vrijednosti, te o kakvim se protutijelima radi, javi, pa se možemo dodatno raspitati, čitati itd....

(i da, jako velika je vjerojatnost da ta rubela kojoj si bila izložena, uopće nije rubela)
    Posljednje uređivanje od mujica : 10.10.2012. at 19:40

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Trenutno sam u 13. tjednu, a starije dijete mi je manifestiralo prve simptome rubeole na početku 12. tjedna. Dijagnoza je potvrđena testom iz krvi dan nakon što se pojavio osip.

Mujice, hvala ti puno na šalabahterima i pojašnjenjima - upravo sam zvala doktora i tražila da mi pošalje svu dokumentaciju, trebala bi je imati najkasnije u ponedjeljak pa ću onda znati više. U međuvremenu ponavljam nalaze u subotu.

Jako bi rado da je ovako kako kažeš - da to najvjerojatnije uopće nije rubela. Ali u svjetlu informacije da mi je dijete imalo sve tipične simptome, te da je potvrđena krvnim testom, nekako se ne nadam da bi moglo biti nešto drugo. Ili bi?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Provjerio bih ja na tvom mjestu i taj krvi test da sam na tvom mjestu.
    Pa gdje ti je dijete pokupilo rubelu? Uopće je nema u rvackoj u zadnje vrijeme.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Jel da? Sad kad sam se malo skulirala i kad me prošla prvotna panika, i sama sam došla do toga da bi vrlo rado vidjela rezultate tog testa (koji su mi priopćeni telefonom). Nazvala sam pedijatra danas i razbacivala se podacima sa tvojih šalabahtera, pa je odjednom počeo štucat-mucat i još se nešto naljutio šta ja sad to njega svašta ispitujem. I tek na treće traženje mi je pristao poslati nalaz.

Nisam u Hrvatskoj. Nažalost. Mislim, nema ni ovdje baš rubeole, ali ima ljudi koji dođu odasvud (uglavnom iz Afrike i Indije). Tak da nije nemoguće pretpostavljam.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •