Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
nine, zao mi je zbog tvoje situacije
I nisam tebe, niti ikog namjeravala uvrijediti s onim baba.
Mislila sam da silly pise o nekom konkretnom vladinom prijedlogu. Ne biram rijeci kad odgovaram na vladine prijedloge
Radi se o tome da danas fax traje 5 god. Pa dok zena zavrsi, pa dok nadje posao, pa dok skupi 10 god staza, moze biti debelo preko 35. To je dobna granica kad, statisticki govoreci, opada plodnost. Pa dok ostane trudna i , ako je te srece da dobije dijete iz prve trudnoce (ja nisam bila), moze vec biti i preko 40.
Kolike su sanse da ce moci roditi 2-3? Drzavi bi trebalo biti u cilju da zena ima priliku roditi vise djece :/
Ali zasto bi morala skupiti 10g staza? Kako sam ja mogla ic roditi a ne da nisam dobila 100% place nego nisam ni 50% dobila (zbrajam normalno osim onih prvih 6 mjeseci i komplikacije i onih drugih 6 mjeseci i to sto mi bonuse i prekovremene nisu uzeli u obzir prilikom izracuna - iako naravno jesu kad je trebalo naplatiti i doprinose i poreze i prireze), i to nakon 7 godina staza. Kao sto necu dobiti sad ni za drugo dijete iako imam 10 godina staza.
Ili se pravimo tu svi mutavi i tvrdimo da sad dobivamo naknadu identicnu placi svih 12 mjeseci porodiljnog pa je moj prijedlog na losije?
Ja mislim da sam u svom prijedlogu bila jako fer - jer se nagradjuje one koje rade i pridonose vise a one koje ne rade mogu dobiti neki socijalni minimum ali ja im definitivno ne bih dala vise. Sorry. ako hoces prava onda treba prvo odraditi i duznosti.

Uostalom mislim da je moj prijedlog natalitetno poticajni jer npr. zena nakon 10 g radnog staza ako je nezaposlena moze odluciti otic na porodiljni i imati primanja makar godinu dana, kad vec ionako ne radi. Sad to 90% njih nece napraviti ni u ludilu, kao ni ove na ugovorima na odredjeno, jer im primanja ovise o trenutnoj zaposlenosti, a ne o tome koliko su do tog trenutka vec radile tj. pridonijele sustavu solidarnosti.

A sto se tice trajanja prava iz laznih prijava - ja osobno znam zenu koja je zadnjih desetak godina iskljucivo na porodiljnom. Ima sedmero djece. I meni je drago da ona voli djecu i ima puno djece, djeca su dobra, zbrinuta, moje djete se s njima voli igrati itd... ali nikako mi ne ide u glavu zasto je duznost nas poreznih obveznika da njoj placamo karijeru majke-roditeljice, jer su njeni prihodi vec 10 godina iskljucivo iz proracuna bilo drzave (porodiljne naknade a vjerojatno i doplatak za djecu) ili grada Zagreba (onaj iznos za trece dijete pa puta 3 djece koje je rodila otkad je to stupilo na snagu, pa besplatni vrtic itd.)