Ali zasto bi morala skupiti 10g staza? Kako sam ja mogla ic roditi a ne da nisam dobila 100% place nego nisam ni 50% dobila (zbrajam normalno osim onih prvih 6 mjeseci i komplikacije i onih drugih 6 mjeseci i to sto mi bonuse i prekovremene nisu uzeli u obzir prilikom izracuna - iako naravno jesu kad je trebalo naplatiti i doprinose i poreze i prireze), i to nakon 7 godina staza. Kao sto necu dobiti sad ni za drugo dijete iako imam 10 godina staza.
Ili se pravimo tu svi mutavi i tvrdimo da sad dobivamo naknadu identicnu placi svih 12 mjeseci porodiljnog pa je moj prijedlog na losije?
Ja mislim da sam u svom prijedlogu bila jako fer - jer se nagradjuje one koje rade i pridonose vise a one koje ne rade mogu dobiti neki socijalni minimum ali ja im definitivno ne bih dala vise. Sorry. ako hoces prava onda treba prvo odraditi i duznosti.
Uostalom mislim da je moj prijedlog natalitetno poticajni jer npr. zena nakon 10 g radnog staza ako je nezaposlena moze odluciti otic na porodiljni i imati primanja makar godinu dana, kad vec ionako ne radi. Sad to 90% njih nece napraviti ni u ludilu, kao ni ove na ugovorima na odredjeno, jer im primanja ovise o trenutnoj zaposlenosti, a ne o tome koliko su do tog trenutka vec radile tj. pridonijele sustavu solidarnosti.
A sto se tice trajanja prava iz laznih prijava - ja osobno znam zenu koja je zadnjih desetak godina iskljucivo na porodiljnom. Ima sedmero djece. I meni je drago da ona voli djecu i ima puno djece, djeca su dobra, zbrinuta, moje djete se s njima voli igrati itd... ali nikako mi ne ide u glavu zasto je duznost nas poreznih obveznika da njoj placamo karijeru majke-roditeljice, jer su njeni prihodi vec 10 godina iskljucivo iz proracuna bilo drzave (porodiljne naknade a vjerojatno i doplatak za djecu) ili grada Zagreba (onaj iznos za trece dijete pa puta 3 djece koje je rodila otkad je to stupilo na snagu, pa besplatni vrtic itd.)

Odgovori s citatom