Pokazuje rezultate 1 do 50 od 213

Tema: Čvor na štitnjači

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ajde samo me zanima to što on priča dok je na stolu i otvore ga čekaju odmah i biopsiju i vide ako je stvarno problem da vade sve skupa. Koliko ta operacija onda traje, tj. koliko je brza ta biopsija? sad vidim da ina priča da ne postoji biopsija, a kolega mi reko valjda 10 puta da postoji i da se radi odmah na operaciji.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    ajde samo me zanima to što on priča dok je na stolu i otvore ga čekaju odmah i biopsiju i vide ako je stvarno problem da vade sve skupa. Koliko ta operacija onda traje, tj. koliko je brza ta biopsija? sad vidim da ina priča da ne postoji biopsija, a kolega mi reko valjda 10 puta da postoji i da se radi odmah na operaciji.
    Postoji brza biopsija tijekom operacije, tipa vrlo brza 10-tak min ako se više sjećam, ali samo u slučaju nekih nalaza štitnjače. Tipa papilarac, koji je najčešći tip karcinoma štitnajče. Ako se radi npr. o sumnji na folikularni karcinom štitnjače (tj. kod mene je to trebalo isključiti), mogućnost brze biopsije ne postoji - mora se izvaditi taj dio i analizirati naknadno, jer su stanice karcinoma i stanice benignog fibroadenoma koji sam ja imala na kraju, a koji je puno, puno češći - u 90% se radi o fibroadenomu, a u 10% o folikularnom karcinomu - vrlo, vrlo slične i ne može se brzo utvrditi dok je pacijent uspavan na stolu jel' je rak ili nije rak. Folikularni karcinom je zloćudniji od papilarnog koji tek jako razvijen (tu su bitne one info koliko je veliki čvor) metastazira izvan štitnjače. Imaš, mislim 4 tipa karcinoma štitnjače, poredani po zloćudnosti bi bili ovako:
    papilarni - najmanje zločest i načešći
    foliularni - malo zločestiji,
    anaplastični - uh,
    medularni - isto nelijep.

Znači, postoji tu kompleksnost, ovisno o interpretaciji nalaza punkcije.

Samo da jasno kažem - ja sam laik, i ovo sam istraživala pred 3 god kad mi je operacija bila aktualna. Operirala sam se i izvadila cijelu jer su čvorovi bili u oba dijela, operateri savjetovali vađenje jer idem starija, pa da se ne rezuckam svaku malo. Nisam sama sigurna je li to bila dobra odluka ili ne, iako sam operaciju podnijela fantastično i terapija istitrana iz prve (zasad). Operaciju sam privatno platila, iz razloga što imam hemato problem pa su mi u jednoj bolnici u kojoj sam htjela radili probleme, a u drugu nisam imala povjerenje. To je neka vrsta beskrvne operacije i prošlo je super - više sam problema imala (doslovno) na operaciji madeža na stopalu noge. Ali, nisam sama sa sobom na čistu jesam li bzvz bacila organ i postala za život ovisna o tbl. Neću nikad znati - mogla sam samo vjerovati trenutnim medicinskim guidelineima ili ne. Odlučila sam da mi se ne da svakih 5 mjeseci pratit drugi čvor i strahovat od raka.

http://ordinacija.vecernji.hr/zdravl...avna-terapija/
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.12.2018. at 10:56

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    Ne potoji biopsija štitnjače bez operacije - kao što možeš, ako sam shvatila, dojku piknuti i vidjeti - nije nužno da režeš i vadiš dio van dok je pacijent uspavan.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ok skužila

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •