Uletavam zbog info da je bolji jogurt od kapsula/prahova...zanima me zašto?
Na više mjesta sam dobila info da su bakterije u jogurtu aktivirane već i dok dođu do svoga prebivališta više ih nema u tolikom broju i da je djelovanje slabije.
Uletavam zbog info da je bolji jogurt od kapsula/prahova...zanima me zašto?
Na više mjesta sam dobila info da su bakterije u jogurtu aktivirane već i dok dođu do svoga prebivališta više ih nema u tolikom broju i da je djelovanje slabije.
Jednostavnom računicom dobiješ da je više živih probiotskih bakterija (CFU) koje su u stanju formirati kolonije u 2dl jogurta nego u jednoj kapsuli. OK, ima 'vakih i 'nakih kapsula i potpuno su nezamjenjive ako ne podnosiš mlijeko.
'Ajmo za vježbu.
U dućanskom jogurtu koji je oslabio stajanjem imaš oko 10^8 CFU/gramu jogurta. To pomnožiš s 200 (grama) i ispadne 20 milijardi. Najizdašnije kapsule kod nas na tržištu imaju manje od 15 milijardi bakterija i time smo riješili pitanje gdje ima čega više ili manje. Uzgred, u svježem jogurtu je barem 10x više živih bakterija, a to je onda potpuno nedostižno s bilo kojom kapsulom.
To da bakterije postradaju je živa istina, ali dobra fora je da ne postradaju u potpunosti. Ono što ti stručnjaci prešute je da i bakterije iz kapsula postradaju u jednakom omjeru kao i one iz jogurta. Dakle, ne lažu nego lukavo prikrivaju važne činjenice. Tako na kraju ostaje činjenica da više dobiješ kroz jogurt nego kljukanjem preskupim tabletama.