Koji je uopće kriterij za pohvalnicu jer ispada da neki sa svim peticama i uzornim vladanjem ne dobiju, neki pak s onim srednjim vladanjem i svim peticama dobiju. Što je kriterij za te pohvalnice? Pitam jer vidim da to roditelje dosta pogađa.
Koji je uopće kriterij za pohvalnicu jer ispada da neki sa svim peticama i uzornim vladanjem ne dobiju, neki pak s onim srednjim vladanjem i svim peticama dobiju. Što je kriterij za te pohvalnice? Pitam jer vidim da to roditelje dosta pogađa.
Pa evo ja sam se bila raspitivala na forumu pa mi je većina rekla da je kriterij sve petice (i uzorno vladanje)
Kod nas petice iz ´osnovnih´ predmeta - matematika, hrvatski i pid te uzorno vladanje.
Curica iz T razreda je imala sve petice osim hrvatskog i nije dobila pohvalnicu.
Možeš imati sve petice i uzorno vladanje i ipak NE dobiti pohvalnicu, zato pitam
Kod nas dobiju pohvalnicu oni koji su prosli sa pet, a pohvalnicu ucenickog vjeca samo oni koji su prosli sa 5.0.
Ovisi o dobroj volji učiteljice i njenom viđenju učenika.
Da, blesavo je što nema nekog kriterija. Kod nas ima jedna OŠ gdje svi učenici u prva dva razreda imaju sve petice, uzorno vladanje i pohvalnicu. Tamo kriteriji valjda počnu važiti od trećeg razreda.
U našoj školi je isto da možeš imati sve petice i uzorno vladanje, a ne moraš dobiti pohvalnicu.
kod nas dobivaju oni učenici koji iz svih predmeta imaju 5,te uzorno vladanje.
I kod nas samo učenici koji imaju 5,0 i uzorno vladanje dobivaju pohvalu učiteljskog vijeća.
Učiteljica našeg starijeg sina davala je i pohvale učiteljice (isprintani papir sa sličicama i potpisom) i djeci koja se nisu uklapala u te kriterije, a za koje je ona smatrala da su zaslužila pohvalu. Taj papir nije potpisivao ravnatelj i mislim da se nije nigdje mogao evidentirati, ali djeca su veselo odnijela te listiće doma i svrha je bila ispunjena.
bas se cudim ovim odgovorima, nasa uciteljica ocito ispada iz okvira.
nisam sigurna da su svi koji su prosli sa 5 dobili pohvalnicu, vjerojatno jesu, ali znam da je jedan ucenik prosao sa 3 i da ju je dobio. apsolutno ista pohvalnica kao i od sve druge djece, potpisana od ravnatelja. on je napravio ogroman napredak od pocetka skolske godine i bilo je fer da za to bude pohvaljen
ok to je tek 1. razred, ne znam kako ce biti dalje.
Posljednje uređivanje od hibiskus : 19.09.2012. at 10:28
Kod nas su dobili učenici s 5.0 i uzornim vladanjem. Ali mi nije jasno koji učenici su uopće
dobili tu pohvalnicu, ako je nisu dobili svi sa 5.0 i uzornim vladanjem? Ne mogu nikako
dokučiti taj kriterij.
no@, valjda roditelje pogađa zato što pogađa djecu.![]()
kod J su u prva četiri razreda davali isključivo dvije pohvalnice na kraju šk. godine, obavezno jednoj djevojčici i jednom dječaku i imam osjećaj da je to bilo promišljeno
J je sva tri razreda prošao s 5.0 i uzornim vladanjem i niti jednom nije dobio pohvalnicu
Ja pitala zašto je to tako - rekao ravnatelj na vijeću roditelja da škola ima "kvotu" koliko pohvalnica može podijeliti... To je zapravo baš nepravedno jer niti svake godine ima jednak broj djece za pohvalu niti bi trebalo tako nešto trpati u kvote... Baš zato se naša učiteljica dosjetila kako da motivira djecu, pa je sama napravila pohvale koje nije morala žicati od vijeća učitelja.
Naše učiteljsko vijeće je prije mnogo godina donjelo odluku da pohvalu UV-a dobivaju svi kojima je prosjek ocjena 4.75 i veći i imaju uzorno vladanje, a pohvalu razrednog vijeća oni kojima je prosjek ocjena između 4.50 i 4.75 imaju uzorno vladanje. Govorim za predmetnu nastavu, dakle 5.-8. razred, ali mislim da je isto i u razrednoj nastavi. Često dodjeljujemo i pohvalnice za izniman trud ili za pomoć drugima u radu za lijepo ponašanje i slično, ali te pohvalnice izrađujemo i printamo sami, a može ih potpisati razrednik ili ravnatelj. Ja sam lani izradila pohvalnice za sve učenike koji su sudjelovali na natjecanjima iz mojih predmeta, a nisu ostvarili uspjeh za koji bi dobili i formalno priznanje. To djeci jako puno znači.
ja se ne bi složila
bar ne u potpunosti
jer vjerujem da se i sama djeca, bez upliva roditelja pitaju zašto oni nisu dobili pohvalnicu, a imaju 5,0 i uzorno vladanje, a Pero iz 2. klupe je dobio
bilo bi ljepo znati postoje li kriteriji za davanje pohvalnica ili je to diskreciono pravo učitelja, profesora, ravnatelja
tko uopće odlučuje tko će je dobiti?
razrednik ili ravnatelj na prijedlog razrednika?
E, kad bi samo mogli zamisliti kakve sve scene učitelji doživljavaju po pitanju ''zašto nije moje dijete dobilo...''!
A UZORNO vladanje je relativan pojam, imaju ga svi koji nemaju opomene ili ukore, a u svakodnevnom radu je to daleko od uzornog. Mislim da ni u jednom razredu ne bi bilo više od 3-5 uzornih, a u stvarnosti su SVI!!!!!
iako mislim da se o ovoj temi već negdje pisalo, ponovit ću.
ravnatelj ne odlučuje ni o čemu u ovom slučaju. on/a može pomoći i savjetovati, ali ne odlučiti.
postoje pohvalnice učiteljskog i razrednog vijeća te razrednika (to im je rang i po vrijednosti, da se tako izrazim)
o pohvalnicama UV odlučuje to vijeće, a kod nas se daje za odličan uspjeh (koji nije najvažniji uvjet), uzorno vladanje i, ono što se kod nas u školi jako cijeni, poseban doprinos radu škole (na natjecanjima, likovnim natječajima, kvarneriću, sportu (ali samo kada se igra za školski klub), zboru i slično.
za pohvalnicu RV dovoljno je samo odličan uspjeh i uzorno vladanje, a pohvalnica razrednika može ići i za "male stvari"
mi uvijek vrlo detaljno raspravimo o određenoj vrsti pohvalnice i kome je i zašto dajemo. pravila smo dogovorili na jednom UV i strogo ih se držimo. podijelimo jako malo pohvalnica UV-a, jer smatramo da zaista moraju biti zaslužene, a 5,00 i uzorno vladanje za tu pohvalnicu nije dovoljno.
izdvajam dva primjera:
1. učenica, 8. razred, 5,00 i uzorno vladanje, razredni genijalac=pohvalnica RV
2. učenik 7. razreda, vrlo dobar uspjeh, uzorno vladanje, osvojena nagrada za likovni rad na državnoj razini=pohvalnica UV
a ipak bi se složila djelomično
Kriteriji? Postoje li ujednačeni kriteriji za ocjenjivanje znanja iz pojedinih predmeta? Ili za ocjenu iz vladanja?
Moram priznati da je meni jako neobično očekivanje pohvaljivanja odličnog (ili 5.0) uspjeha i uzornog vladanja u situaciji kada imamo odokativno recimo 95 % odličnih učenika od 1. - 3. razreda i valjda 100% s uzornim vladanjem u istoj populaciji npr.
Statut škole propisuje pedagoške mjere, a u to se ubrajaju i pohvale i nagrade. Statuti su napisani po sličnoj šabloni, pa vjerujem da tu nema puno razlika.
Od pedagoških mjera pozitivnog predznaka kod nas postoji pohvala razrednika, pohvala Razrednog vijeća i nagrada Učiteljskog vijeća. Nagradu dodjeljujemo učenicima 8. razreda koji su sve razrede završili s 5.0. Također nagrađujemo učenike koji su sudjelovali na državnim natjecanjima.
Pohvaljujemo puno toga. I pohvalnica je redovito tako formulirana da je djetetu jasno za što ju dobiva. Npr za odličan uspjeh i uzorno vladanje, ali može biti samo za odličan uspjeh (i to razrednik naglasi!). Također dajemo pohvalnice za sudjelovanje i angažman u različitim aktivnostima i projektima u školi (pogotovo ako se radi o učenicima nižeg akademskog postignuća), kao i za sudjelovanje u natjecanjima. Pohvale dajemo i za "altruistički" angažman i pomoć vršnjacima, za stvari u kojima se učenik afirmira/o.
Kako sjednice razrednih vijeća imamo najmanje 4x godišnje, pohvale (usmene) izričemo i tijekom godine za napredak u radu, za pozitivne promjene u ponašanju i to ima značajnog efekta na učenike.
Razrednik predlaže pohvale, ali se često dogodi da ga Razredno vijeće nadopuni i predloži i druge učenike, tako da je odluka zajednička.
ok
onda možda bolje da toga ni nema
jer ako u razredu ima npr. 8 učenika 5,0 i uzorno vladanje
teško je djetetu objasniti zašto je 7 učenika dobilo, a on nije
(samo da napomenem da kod nas sva djeca s 5,0 i uzornim vladanjem imaju pohvalnicu, ne pišem radi nekog svog negativnog iskustva, nego onako, općenito me zanima kriterij izdavanja pohvalnica)
i da, bilo bi mi žao da je moje dijete to 8.
Posljednje uređivanje od aleksandra70vanja : 19.09.2012. at 22:19
ma ne, to ja općenito
kad kažeš da to što je netko 5,0 i uzorno vladanje nije garancija za pohvalnicu
pa sam dala primjer da npr. 8 il 10 il 5, nije važno koliko djece ispunjava te kriterije, i da svi dobiju osim jednog djeteta
rekla sam da kod nas svi dobiju
i nije pitanje osobno uvjetovano
ta tema me čak ni preveć ne zanima
ali neki dan mi je redna mama, kojoj vjerujem, rekla da je u cijelom razredu jedino njeno dijete s 5,0 i uzornim vladanjem bez pohvalnice
i nije bilo pravo ni njoj, a još je više dijete bilo žalosno
pa sam se zato uključila na temu
Djetetu ne treba objašnjavati zašto ono ili netko drugi je ili nije dobio pohvalnicu. Oni svi znaju, jer žive u tom kolektivu tko i zašto zaslužuje, a tko ne.
Pitajte ih, vjerojatno će vam reći, pa čak i oni mali u prvom razredu, većina skuži. A skuži i ako je netko neopravdano ili nepravedno dobio.
Pametni su oni.
To što treba objasniti roditeljima, druga je stvar![]()
Posljednje uređivanje od Beti3 : 19.09.2012. at 22:39
ja govorim o situaciji u višim nižim razredima, 3. i 4. razred
npr. 15 od 22 učenika prođe s 5
od tih 15 je 7 npr. 9 s 5,0 i uzornim vladanjem
8 dobije pohvalnicu, jedan ne
a isto je 5,0 i uzorno vladanje
i ne kužim kako bi djeca trebala znati da to jedno dijete nije trebalo dobiti pohvalnicu
ako nije dobro u vladanju zašto je dobilo ocjenu uzorno?
ako ne zna gradivo zašto iz svega ima 5?
ja pitam za takve situacije
ocjena iz vladanja se spušta radi većeg prekršaja. i zapravo je to vrlo gruba i "neosjetljiva" skala za ocjenjivanje.
pohvalnica je također povratna informacija o radu i ponašanju učenika. uskraćivanjem pohvalnice se želi poslati poruka odnosno napraviti gradacija.
Kod nas bi učenik s 5.0 i nekim krimenom (koji ipak ne iziskuje snižavanje ocjene iz vladanja) dobio pohvalnicu samo za uspjeh u učenju (i to bi razrednik naglasio učenicima kod podjele svjedodžbi. )
Posljednje uređivanje od no@ : 19.09.2012. at 23:12
nisam to znala, stvarno
ja sam bila uvjerena u 1. razredu da moja neće imati uzorno vladanje jer je bila malo življa, znala je pričati na satu, koji put puzati kao pas
i iznenadilo me uzorno vladanje
znači da se smanji ocjena iz vladanje treba ugristi kao pas, a ne samo puzati
lijepo smo se nas dve narazgovarale![]()
Posljednje uređivanje od aleksandra70vanja : 19.09.2012. at 23:20
Bilo bi dobro kad bi se princip (kakav god bio u tom rezredu/školi) podjele pohvalnica razjasnio i roditeljima i djeci na početku godine.
Vjerojatno bi i motiv djeci bio veći.
Pa nisam baš sigurna. Naša učiteljica je rekla da ocjena iz vladanja kreće od "dobro", barem kod nje. A uzorno može dobiti samo onaj koji se stvarno uzorno ponašao i bio uzor drugima, pomagao drugima kad je trebalo (pozvan i nepozvan), nije trčao pod odmorom i sl. Dakle, uzornih u razredu može biti vrlo malo, većina su dobri, a nekolicina su loši iz određenog razloga. Znači, ako je dijete prosječnog ponašanja imat će dobro vladanje.
I radi se trenutno o 2. razredu. A i na kraju prvog je bilo prilično dobrih vladanja u svjedodžbama.
Posljednje uređivanje od Švrćo : 20.09.2012. at 09:53
je ima škola gdje se to tako tumači, ali mislim da su zaista malobrojne, gotovo izuzetak.
znam za jednu školu u novom zagrebu gdje su svi imali dobro vladanje, a uzorno samo natjecatelji na državnim natjecanjima (takva praksa je bila do nedavno ne tvrdim da je trenutno).
njihovi učenici su u startu zakinuti kod upisa u srednju školu jer se uzorno vladanje u 7. i 8. razredu dodatno boduje za upis.
Pa da, s tim ocjenama iz vladanja napravili su baš sr*nje - s jedne strane se one boduju za upis, a s druge postoje samo tri ocjene uzorno-dobro-slabo, pa ispada da je ušljiva pohvalnica jedino čime učitelji/profesori mogu nagraditi one koji su malo bolji od drugih... Kod moje djece u školi je isto praksa da se vladanje ocjenjuje dobrim ili slabim tek za velike prekršaje. Rezultat: klinci kuže da im se ništa neće dogoditi ako su tek nestašni (maltretiraju drugu djecu, ali ne i nastavnike, mlate se međusobno ali ne razbijaju prozore). Posljedica (primjer): moj sin ne želi jesti mliječni obrok u školi jer je blagovaonica redovito mjesto nasilja i zlostavljanja drugih, a nitko to ne sankcionira.
Da
Sve su tako lijepo objasnile Beti 3, maggie, a no@ još detaljnije... Svaka čast! Moglo bi sad sve oko uzornog vladanja bit jasnije....