-
Kirurško vađenje zuba
Imam već goddinama taj zub sedmicu doljnu koja mi raste pod jezik, iza njega je umnajk koji je tek nedavno izašao. Rekao mi je zubar da ova sedmica mora van, ispred nje je zub koju je totalno pokrpan (to mi je i jedini popravljeni zub u ustima).
Dakle imam poprilično zdrave zube..
Ali kada sam bila klinka vadila sam 3 zdrave četvorke, što je za mene kao 11-godišnjakinju bilo poprilično traumatično iskustvo, onda sam nakon toga morala rezati oku kožicu između gornje čeljusti i usnice jer je smetala mom fiksnom aparatiću, od tata i iz tog razdoblja imam veliki strah od zubara. Ne od njegove pojave nego od prčknja po zubima i svim zvukovima koje proizvode intervencije u ustima.
Nije mene strah toliko te boli , već je ne mogu sjesti na stolicu, sva se zblokiram, ježim se zvuka bušilice.
Znam da zvučim kao malo dijete ali to je toliki problem da ja jednostavno rađe popijem kutijicu ketanola da me ne boli to kada mi ta sedmica pokuša izbiti jer mi utrne cijela čeljust, nego da odem zubaru.
Još uvijek imam gužvu u ustima, jako mala čeljust je dovela do toga sa ću izgleda morati vaditi i umnjake i to svca 4 (od kojih je samo jedan izbio) stomatolog predlaže opću anesteziju i vađenje sva 4 odjednom, i nako toga 2 dana bolnice jer kažu da boli ko sam vrag!
A sedmicu kaže, damo vam konsku anesteziju, i operacija traje oko 45 min, malo pilimo čeljusnu kost pa izčupamo , pa ubacimo nešto da drži meso na mjestu i onda zašijemo, ma užas...
Da napomenem da idem kod privatnika i jučer me ciju večer bololi izbijanje da sam plakala po kući, a nisam znala od čega više plačem od boli ili od straha...
Jel netko to radio, jel ima neka metoda da mi daju da se nadišem nekog plina i da kopaju a da ja nisam svjesna niček , ili jel smijem popiti normabela ber 5 mg, da me opusti, ili neš drugo..(samo legalne supstance)
Pomagajte
-
Meni je oralni kirurg vadio zdravu osmicu koja nije do kraja izbila jer nije bilo mjesta u čeljusti (slično kao i tebi). Imala sam lokalnu anesteziju i ne znam što su točno radili, nisam osjećala bol, nego jak pritisak. U jednom trenutku mi je malo i pozlilo pa su zastali dok se priberem. Zvukovi nisu klasično zubarski - nije bilo bušenja i općenito aparata već samo ručni rad 
U principu su me najviše boljeli ubodi injekcije (dva su bila), poslije više ništa. Kući je boljelo, ali ne prestrašno, barem se ne sjećam. Malo je i krvarilo.
Dobila sam temperaturu i antibiotik poslije. Isto ništa dramatično.
Ne znam može li biti da ne budeš svjesna, ali, uz zatvorene oči i jaku lokalnu, vjerojatno bi se dalo izdržati. Može li tko biti uz tebe da te drži za ruku? Meni je to draže od apaurina.
-
Isti problem, nagruvana čeljust, iskočile jedinice zbog višegodišnjeg straha od "Operacije!!!!" i njenog odgađanja. Moje osobno iskustvo - tresla se brda, rodio se miš. Bila sam spremna za 4 dana knock-downa, ono... "ljudi lupaju glavom o zid od bolova", a nije me bolilo ono... maltene ništa. Mislim da su zubi ti bili skoro izbili, pa je trebao samo malo izrezat i izvadit. Jest neugodno, što je jedan moj frend objasnio (ne bol, koje nema jer si anestetiziran, nego onaj osjećaj "izvadit će čeljust, povuć će i oko, ode sve kvragu", ali beyond that - meni to nije bio ama baš nikakav biggie, a bila sam spremna za major disaster. Odradila to kod privatnika ambulantno. Ne znam je li imam "manje osjetljivu čeljust" ili what, ali ono... nemam pojma zašto sam to toliko odgađala. Preporučam da to napraviš i držim palčeve, meni su ti kutnjaci zgurali već s mukom i uz aparatić lijepo ispravljene zube pa opet imam kraval u ustima, a sve zato jer sam se bojala.... te neke "Operacije" na koju moram ići. Sretno!
Posljednje uređivanje od ina33 : 19.09.2012. at 09:13
-
Ma uglavnom to tako i ide,samo ja se ne mogu natjerati da odem uopće, ćim dođem blizu zubara počenem nesvjesno plakati, znam da zvuči ludo ali ja se poroda nisam tako bojala, niti carskog, ovo mi je koma, pogotovo jer nije zub izašao nigdje nego je sav u mesu i pokušava izbiti pod jezik dosta nisko jer nema mjesta drugdje, oni mi u ambulanti to neće raditi nego me šalju ili na faks ili u KB Dubrava, ali osječam se ko idiot kad plačem tamo ,ja ovolika ženturača,a oni me blijedo gledaju, imam MM da bude samnom ali on se smije, jednostavno jače je od mene, još kad su spominjali piljenje i šivanje
.
Kada je to uopće pametno, mislim da bi bilo idealno petkom jer ne mgou baš odmah na posao,a bolovanje neko baš i ne dolazi u obzir!
-
Prije par godina sam vadila napola izraslu osmicu kod kirurga, isto kao i kod ostalih tresla se brda rodio se miš.
Proljetos sam vadila zdravu četvorku, naravno puklo je pa sam opet završila kod kirurga...boli jedino injekcija, mislim ne boli nego ju osjetiš. Malo boli kad počne anestezija popuštat ali sve to riješi lekadol ili nešto sl.
Što se tiče plakanja, vidi jel možeš neku tabletu za smirenje uzet.
-
Preporučam KB Dubrava! Imam ogroman strah od zubara, zakompliciralo se s umnjakom toliko da su mi rezali i izvana kožu i isto tresla se brda rodio se miš. Skoro sam se srušila kad sam došla, objasnila im svoj strah, rekla da ću početi plakati, očekivala ismijavanje, a oni okrenuli na šalu i zezanciju, opustili me i super prošlo.
-
Osoblje foruma
Nemam nikakvih savjeta, osim preodlicnog oralnog kirurga koji mi je izvadio peticu usred upalnog procesa na kosti, plus dva umnjaka, a da nisam trepnula okom. Ne salim se ni najmanje, bila sam zelena od uzasa i straha, a nisam ni znala kad je poceo, a kad je zavrsilo.
Privatnik je, cijene su prije tri i pol godine bile vise nego prihvatljive (no nakon odradjenog posla, razmisljala sam o tome da bih bila u stanju platiti valjda i deset puta toliko). Jos uvijek radi, culi smo se u travnju kad sam bila u ZG (no ipak sam morala otkazati jer sam bila usred prvog tromjesecja trudnoce pa mu je bilo bed kljukati me anestezijom).
Stvarno imam samo rijeci hvale, za profesionalnu stranu sto se zuba tice, plus cijeli pristup kad mu dodjes izbezumljen jer nikad prije nisi vadio zub, a kamoli onaj pod upalom.
-
Neću plašiti, ali predlažem jako se dobro raspitati gdje i kod koga. Ja sam vadila donji umnjak koji ni nije izašao kod renomiranog privatnika (za kojeg sam poslije čula da je dobar stručnjak kod dijagnostike, ali očajan u radu, too late!), ne da je bolilo, nije bilo za izdržati (recimo na ljestvici bolova čista desetka ako je porod trojka). Tri puna dana sam bila otečena do neprepoznatljivosti, nisam mogla ništa jesti osim na slamku, prvi dan nakon vađenja nisam mogla ni ustati iz kreveta.
Ali to je samo jedno slučajno grozno iskustvo. Kolegica s posla je dan nakon vađenja umnjaka, isto donjeg došla na posao kao da ništa nije bilo.
Da ne ispadne da ne podnosim bol ili slično, vadila sam i šesticu kod drugog zubara, korijen je bio tako jak da ga je jedva iščupao, ali bolova nikakvih, čak ni poslije, popila nešto za bolove, drugi dan sve normalno (jedino sam još dugo imala rupu u čeljusti). Isto sam čula za Dubravu da su dobri.Najvažniji je taj prvi pristup i smiriti pacijenta. To vrijedi novaca (ali ne ih baciti kao ja, pa zato opet ponavljam dobro provjeriti kod ljudi koji su to već prošli jer nije slučajno da nekoliko ljudi za istog zubara kaže da ih je kao slučajno bolilo).
-
I ja isto vadila osmice u kb dubrava..jedna je isla lagano, druga dosta komplicirano jer je korijen bio neki čudan i savinut ispod sedmice.. Pilili su je na 4 dijela, dugo je trajalo, ne boli, ali da je ugodno, nije.. Imala sam poslije velik šav koji se stalno gnojio i zezao me.. Ekipa tamo mi je bila super, opuste te maksimalno i definitivno te ne gledaju cudno ako se bojis
-
Osoblje foruma
Ja i dalje cvrsto stojim iza toga da me nije boljelo na stolcu, a jos manje kad sam s njega sisla. Nisam radila taj isti dan jer mi se nije dalo i jer sam unaprijed najavila da necu doci, ali nisam osjetila n-i-s-t-a ni kad je anestezija prestala djelovati. Nisu mi trebali lijekovi protiv bolova, nikakve vodice za ispiranje usta, nista. Doktoru je bilo jedino bitno da radim ono sto mi savjetuje, a ne ono o cemu se cesto pise - ispiranja kaduljom, vodicama za usta i slicno. I obecao mi je da smijem doci i udariti ga ako ce me nesto boljeti.
Bila sam dva puta, ostala bez tri zuba. Prezadovoljna (ne gubitkom zuba, jel), vec uslugom.
-
Koj ti zvukovi i kopanje. Ma odvratno, moj uopće nemaju za kaj uhvatiti već moraju kopati po rengenskos slici jer ne viri, dakle ako zaribaju mogu i krvio zapilit, ma užas.
Danas sam pričala sa zubaricom od klinaca koja super radi s njima i sva se naježila i rekla da mi nebi bila u koži
Da me neće niš boliti ali da bude ugodno nebu, jao a boli me sad, imam osječaj da če mi na uho izletiti van!
-
superx, ovisi o tome koliko je izašao iz kosti
To što nije probio desni - može biti da je tik ispod desni, oni zarežu i vide, imaju i rtg snimku i ne kopaju naslijepo.
Ako su tvoji umnjaci duboko, možda se nisu niti potpuno razvili a tada niti puno ne smetaju ostalim zubima nego je problem kad su oni cijeli i krenu izbijati pa se impaktiraju. Tako je bio moj, ukoso i pola provirio a pola tukao u sedmicu. Upalilo se, naoteklo pa su mi na živo spaljivali meso iznad zuba da ga malo oslobode, dimilo mi se iz gupca ko s roštilja - to mi je bilo puno neugodnije od operacije.
Operacija me nije ništa boljela, samo jest neugodan zvuk pile i osjećaj čupanja.
Osobno nisam bila u KB Dubrava ali puno osoba mi je hvalilo njihove oralne kirurge. Ionako prvo ideš na pregled i dogovor pa ćeš vidjeti što oni predlažu. I bez ustručavanja kaži koliki je tvoj strah, oni rade i s autističnom djecom i anesteziraju ih ... tako da imaju razumijevanja.
-
ja nisam baš takve sreće ko ti superx kaj se tiče zuba,imam tek koji koji nije popravljan, ali imam i 2 petice koje bi trebalo zvadit ali od tih petica imam samo onaj dio koji stoji uz kost, znači isto bi trerbalo po rengenskoj čačkat, kaj s njom.
I da umnjak ( 2 kom) sam vadila pred 20 i kusur godina na šalati i nije bilo strašno, tak da si mislim il si ti tak mlada ili su meni umnjaci rano zrasli.
Drži se!
-
Jao, zubari i vađenje zuba. Pa gdje me nađe. Do prije par godina su moji zubeki bili uzorni, nisu stvarali probleme, dva-tri popravila još u srednjoj i to je bilo to. E da je to to ne bi bilo ovog teksta. Tada sam imala gadnog zubara koji mi je dirao zube koje nije trebalo, samo da ima što raditi, pa mi se jedan gadno zagnojio ispod lijeka, pa došla zubaru i on je rekao da tako mora biti i da trpim, a ja ne mogu ni jezikom mrdnuti od bolova. Iz škole me poslali privat zubarki u susjedstvu da mi pogleda jer nisam mogla trpit, ona je maknula gips, lijek i probušila taj upaljeni dio ( bolili ali je poslije bilo lakše) te me poslala doma i tu se smirilo. Pa kao susjeda ima super zubara, privat za taj zub da mi sredi, kad tip mi išao uz sve bolove do tada još i živce ( tri komada) vadit bez lokalne. Sve zvijezde sam vidjela, trpila, plakala i td da bi on na kraju rekao da je tu mogao i lokalnu dati ali se nije sjetio ( konjina jedna odvratna, nisam mu se više vratila). Na kraju sam ipak završila kod jednog dobrog zubara, koji je bio pažljiv, bez problema dao lokalnu i kada nije trebao, ali je vidio da je meni tako lakše.
Sada sam kod jedne divne zubarke preo socijala, uvijek sam ukočena na stolcu kao drvo, ne dišem, tresem se kao šiba na vodi ( a ona je super i nikada nije bolilo kod nje). Imala sam jednom problem da mi je morala izvaditi korijen jer mi je zub skroz popucao oko plombe i ostao je samo korijen za izvaditi, kada nije nakon sat vremena uspjela izvuči ga, nakon dvije doze anestetika, dala mi je uputnicu za kirurgiju, dozu antibiotika i savjet da prvo poslikam zub za svaki slučaj. Na kirurgiji je trajalo još 1,5 sat, tri zubara i tri doze anestetika jer nije primao kako treba, rezanje desni, brušenje i piljenje kosti, šivanje i tako dalje. Osim što sam se svadila s mladim zubarom koji je počeo s vađenjem da me ne može boljeti, nego da mogu osjećati pritisak samo, a mene boli kao da me ubijaju nečim potpuno neadekvatnim, nakon što se pridružio stariji zubar i šef, mladi asistiro, nije više boljelo. Kasnije kada se ohladilo živjela sam par dana na neofenima, ali preživjeh. Veči problem su bile učestali migrenozni napadi nakon cijele te situacije koje mogu zahvaliti anestetiku. Problem kod vađenja je bio taj što su zubi na samom vrhu korijena imali nekakve kao "čekiće" koji nisu dozvoljavali da se izvadi, a na rengenu se to nije vidjelo.
Nisam napisala da je moj najveći problem kod zubara taj što ne smijem primati večinu lokalnih anestetika, a i lidokain koji smijem, ne mogu podnjeti u večoj količini. Nakon jedne pretrage u kojoj je korišten lokalni anestetik bila sam više od pola dana u komi ( pravoj, a ne samo figurativno), a i nakon vađenja krajnika pod lokalnom ( bilo dogovoreno u opčoj, ali je došla druga anesteziologica koja je promjenila mišljenje) sam im se fino skljokala na par sati.Tako da je dio straha zbog anestezije, a drugi dio traume iz djetinjstva zbog zubara koji ne obavljaju svoj posao kako treba.
Inače sam izvadila već par zubi i osim tog jednog nisam imala nikakvih problema.
-
aaaa, super
Mene danas ne boli tako da ne idem do drugog tjedna kod zubara. a onda.... MM mi mora svaki dan na op. pa se nadam da ću prije to riješiti. ludaaaaa
-
Kaae - daj na pp preporuku - takvog trebam!
-
Boli me zub, ma što zub, cijela čeljust, ma što čeljust, pola glave, oko, mozak... Dojim bebicu od tri mjeseca, što smijem raditi u zubara, nisam sigurna dali je karijes ili osmica koja raste ukrivo
-
Kod zubara smiješ raditi sve što trebaš, ne smeta dojenju. Kod izbora antibiotika spomeni da dojiš, tu ima nekih koji ne idu s dojenjem.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma