Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 85

Tema: Dojenje i zutica

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno Dojenje i zutica

Nemam vremena da pretrazujem da li tema vec postoji,pa molim moderatore da spoje ako postoji.
    Danas je mojoj bebi mjesec dana.Upravo smo s kontrole,gdje je beba za mjesec dana dobila manje od 100 grama.
    Razlog zutica zbog koje se upucujemo u bolnicu.
    Beba je inace super,samo doji,ne bljucka nikako,stolicu ima svaki deseti dan sto je normalno za dojenu bebu.
    Jako sam zabrinuta,ne znam sta nas ceka u bolnici.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Evo ti jedna tema na brzinu
    http://forum.roda.hr/threads/73734-%...od+mjesec+dana

Želim vam da ste što prije dobro.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Silan, zao mi je da morate u bolnicu. Nadam se da cete uskoro rijesiti zuticu i vratiti se kuci.

Novorodjence bi u pravilu trebalo imati stolicu SVAKI dan, prvih 6 tjedana zivota. (tek kasnije je ok i normalno da dojeno dijete ima jednu stolicu u x dana)
    Visak bilirubina se iz organizma eliminira stolicom i jako je vazno da dijete redovito kaka.

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Žao mi je da morate u bolnicu, neznam točno što rade tamo, pretpostavljam da će vaditi krv i urin iz čega će vidjeti o čemu se radi
    Bitno je da dijete što više doji, min 10-12 obroka dnevno i kao što kaže busybee treba što više kakati da izbaci višak bilirubina.

Javi nam se

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Evo me frisko iz bolnice.
    Dakle zuticu odmah da otpisemo,gore na prijemu rekli ne izgleda bas tako zuta,mokraca normalne boje,sto su nalazi pokazali,bilirubin indirektni.
    Problem je samo nenapredovanje,a zasto,ja vam ne znam reci.
    Ne znaju niti oni,savjetuju dohranu,a nakon sto nisam pristala otpustili su nas,napisali majka izgladnjuje dijete.
    Molim savjetnice za dojenje da mi pisu.
    Dakle cetvrta mi je beba,imam iskustva s dojenjem,ona stvarno izdoji dojku,podrigne,uredno spava nakon dojenja,mlijeka imam puno,jedem bas svasta,pijem mnogo.
    Jedino sam malokrvna,ako to moze biti razlog.
    Bebi su radili sve pretrage (zracenja svakakva,nizasto),kod bebe je sve ok,osim hemoglobin koji je visok,i kod doktorice je to bio razlog da ukljuci infuziju,na sto isto nisam pristala,jer beba nije dehidrirana,uredno doji,a sto mi doktorica uopste nije vjerovala.
    Cak preda mnom je lagala prenoseci drugoj doktorici nase stanje,kaze beba ne dobija tecnost,na sto sam ja rekla beba doji doktorice,a ona me uredno ignorisala.
    Na kraju me ispratila sa rijecima nasa vrata su vam otvorena majko kad se odlucite vratiti,a s dojenjem nece ici.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Dojenje, ne dojenje, Silan , dijete ne napreduje i to je zabrinjavajuće.
    Mora postojati razlog za to. Ili unos nije dovoljan ili beba ima problema sa metabolizmom. Ne znam što će ti savjetnice reći, ali čini mi se da treba probati sa uvođenjem dohrane i praćenjem stanja. Pa ako se stanje počne poboljšavati dohrana se može polako ukidati.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Silan, poslušaj sirius. Tako maloj bebi je svaki gram važan. Daj bebi AD uz dojenje. Lako ćeš poslije ukinuti AD. Ako beba ne napreduje, to znači da gladuje.
    Bebi se razvija svaki organ i bitno je da ima dovoljno hrane. Jako bitno.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Silan prvotno napisa Vidi poruku
    stolicu ima svaki deseti dan sto je normalno za dojenu bebu.
    Neka me netko ispravi ako griješim, ali meni je ovaj podatak alarmantan! Za tako malu bebu tako malo stolica. Nekako mi se to ne čini ispravno! . Tako mali kenjaju skoro pa nakopn svakog obroka ali miiinimalno jednom dnevno!
    S koliko je beba rođena? Doji li po noći, koliko često sisa?
    Posljednje uređivanje od ana.m : 10.08.2012. at 23:09

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Silan,
    nije normalno da dijete mladje od 6 tjedana ima stolicu svaki deseti dan! To sam ti vec i napisala. U kombinaciji s nenapredovanjem, to je podatak koji MORAS odmah sada shvatiti najozbiljnije.

Kada dijete ne napreduje dobro samo dojenjem, postoje dvije mogucnosti - da dojenje iz nekog razloga nije profunkcioniralo kako treba ili da dijete iz nekog zdravstvenog razloga ne napreduje (failure to thrive je na eng. zao mi je, ne znam kako bi to dovoljno dobro prevela).
    Dakle, ako si SIGURNA da dojenje funkcionira (a to sto ti je dijete cetvrto, NIJE garancija da 100% sve sljaka), onda zdravstveni djelatnici nemaju druge nego ga nahraniti zamjenskim mlijekom kako bi vidjeli radi li se o nekom metabolickom stanju/bolesti zbog koje dijete ne napreduje na majcinom mlijeku (ili bilo kojem mlijeku) da se jasno vidi u cemu je problem i kako ga rjesavati (bila sam u toj poziciji, vise ti pisem kao zena koja je bila u tvojim cipelama, nego kao netko tko se educira za savjetnicu).

Dakle,
    prvo i osnovno pravilo je da DIJETE MORAS NAHRANITI. S cime god da se borite, sto god da je problem, ne smijete se s time suocavati dok je dijete gladno.
    (sad cu ovo poslati, da vidis odmah, a onda u drugom postu nastaviti pisati)
    Posljednje uređivanje od BusyBee : 10.08.2012. at 23:22

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Molim te da odgovoris na ovo:
    1. Koliko dijete ima mokrih pelena u 24 sata?
    2. Koliko podoja imate u 24 sata? Koliko traju i vidis li i cujes li dijete da u podoju guta mlijeko (ritmicno sisanje s pauzama u kojima se bradica djeteta izdulji)?
    3. Jeste vagali bebu nakon rodjenja i mjerili je? Ako jeste, sad je vjerojatno mjerena pa ako imas referentne vrijednosti, napisi koliko je narasla u centimetrima i u obujmu glavice.
    4. Mozes li se izdojiti, uspijevas li se izdojiti?

Tvoje dijete bi trebalo pod hitno poceti dobivati na tezini. To znaci da trebas poceti pratiti da ima 10-12 podoja u 24 sata, da dobro hvata dojku, u ispravnom polozaju i da aktivno sise dok je na dojci. Kad pravi pauze dok je na dojci (ne pauze za gutanje, nego kad kunja), trebas raditi kompresije kako bi djetetu pomogla da lakse dodje do masnog mlijeka.
    Istovremeno, djetetu bi trebala dodavati mlijeko (bilo kojim alternativnim nacinom - kapaljka, zlicica, casa). Najbolje, ako se mozes dodatno izdajati, svoje mlijeko ili donirano (ako imas cije), a ako nemas, onda adaptirano.
    Ne znam koliko jos dugo mozes cekati da dijete pocne dobivati na tezini (osobno, ne bih cekala dulje od dana), dok uredno ima mokre pelene.

Uza sve to, netko bi trebao (ako imate vi kod kuce vagu za djecu, mozete sami) na pocetku provjeriti da li je novim rezimom (dojenje+dohrana) dijete pocelo dobivati na tezini. Ako jest, to je znak da vjerojatno nema nikakavih skrivenih stanja i bolesti, ako uza svu dohranu i intenzivan rezim dojenja dijete ne dobiva na tezini, trebala bi se vratiti u bolnicu i pronaci lijecnika/cu u kojeg imas povjerenja i dozvoliti da odradi svoj posao.

Osim sto ovako mozda djetetu uskracujes vrlo vazne nutrijente, kada je dijete gladno, ono je slabo i slabije sise i vuce i stvara se zacarani krug u kojem nitko nije na dobitku.
    I javi se, budi stalno u kontaktu ili ovdje ili na SOS telefon.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa Vidi poruku
    Silan,
    nije normalno da dijete mladje od 6 tjedana ima stolicu svaki deseti dan! To sam ti vec i napisala. U kombinaciji s nenapredovanjem, to je podatak koji MORAS odmah sada shvatiti najozbiljnije.

Kada dijete ne napreduje dobro samo dojenjem, postoje dvije mogucnosti - da dojenje iz nekog razloga nije profunkcioniralo kako treba ili da dijete iz nekog zdravstvenog razloga ne napreduje (failure to thrive je na eng. zao mi je, ne znam kako bi to dovoljno dobro prevela).
    Dakle, ako si SIGURNA da dojenje funkcionira (a to sto ti je dijete cetvrto, NIJE garancija da 100% sve sljaka), onda zdravstveni djelatnici nemaju druge nego ga nahraniti zamjenskim mlijekom kako bi vidjeli radi li se o nekom metabolickom stanju/bolesti zbog koje dijete ne napreduje na majcinom mlijeku (ili bilo kojem mlijeku) da se jasno vidi u cemu je problem i kako ga rjesavati (bila sam u toj poziciji, vise ti pisem kao zena koja je bila u tvojim cipelama, nego kao netko tko se educira za savjetnicu).

Dakle,
    prvo i osnovno pravilo je da DIJETE MORAS NAHRANITI. S cime god da se borite, sto god da je problem, ne smijete se s time suocavati dok je dijete gladno.
    (sad cu ovo poslati, da vidis odmah, a onda u drugom postu nastaviti pisati)
    Moja druga curica je isto imala stolicu svaki deseti dan,i vodila sam je pedijatru,na sto su mi rekli da je normalno kod dojene djece.
    Ova curica mi je ista,s tim da je evo imala stolicu tri dana nakon prosle.Isto sam isla pedijatrici zbog toga,i rekla mi je da se u pravilu stolica kod dojene djece ne gleda,dakle koliko prodje od prosle stolice.
    E sad kad beba nenapreduje,vjerovatno to nije isto,shvatam da se na taj podatak gleda drugacije.
    Moram spomenuti da je i moja druga curica za prvi mjesec dobila samo 50 grama,ali ona je imala refluks,dakle sve sto bi podojila,povratila bi,no sta god da je razlog,i ona je bila jako neuranjena beba.
    Drugi mjesec je dobila mozda 300 grama.
    Ova beba je bila u bolnici,i oni nisu nasli da postoji nesto sto kod nje nije ok,vec su predlozili da umjesto dojenja daju dohranu,na sto nisam pristala (ovu opciju ne odbijam potpuno,dakle svjesna sam ako ovako ne bude islo,ta opcija je jedina).
    Svo vrijeme sam se telefonom cula sa svojom pedijatricom koja zna moj slucaj sa drugom curicom,i tad mi je ona jako pomogla dok su nas u bolnici bezveze izmaltretirali i otpustili rekavsi majka ne tretira dobro dijete jer kod njih nije povracala (davali su dohranu),a na mom mlijeku je povracala.Tad mi je ta pedijatrica rekla da mogu davati dohranu za bebe s refluksom,ili dojiti,no tad ce manje dobivati na tezini,ali ona savjetuje dojenje.Drzala sam na uzdignutom,dizala je da podrigne kad podoji,i manje je povracala.Iz mjeseca u mjesec je islo na bolje.

Dojenje sigurno funkcionira,dakle sigurna sam 100 %.
    Ne znam sta znaci ovo da dijete moram nahraniti,jer ona nije gladna.Ne place,na pokazuje znake gladi.Ja kao majka za mjesec dana to nisam nikako primjetila.
    Tek sa mjesec dana,na redovnoj kontroli,eto tek onako,vaga pokaze da nije napredovala,i tad sve pocinje.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Molim te da odgovoris na ovo:
    1. Koliko dijete ima mokrih pelena u 24 sata?
    2. Koliko podoja imate u 24 sata? Koliko traju i vidis li i cujes li dijete da u podoju guta mlijeko (ritmicno sisanje s pauzama u kojima se bradica djeteta izdulji)?
    3. Jeste vagali bebu nakon rodjenja i mjerili je? Ako jeste, sad je vjerojatno mjerena pa ako imas referentne vrijednosti, napisi koliko je narasla u centimetrima i u obujmu glavice.
    4. Mozes li se izdojiti, uspijevas li se izdojiti?

Tvoje dijete bi trebalo pod hitno poceti dobivati na tezini. To znaci da trebas poceti pratiti da ima 10-12 podoja u 24 sata, da dobro hvata dojku, u ispravnom polozaju i da aktivno sise dok je na dojci. Kad pravi pauze dok je na dojci (ne pauze za gutanje, nego kad kunja), trebas raditi kompresije kako bi djetetu pomogla da lakse dodje do masnog mlijeka.
    Istovremeno, djetetu bi trebala dodavati mlijeko (bilo kojim alternativnim nacinom - kapaljka, zlicica, casa). Najbolje, ako se mozes dodatno izdajati, svoje mlijeko ili donirano (ako imas cije), a ako nemas, onda adaptirano.
    Ne znam koliko jos dugo mozes cekati da dijete pocne dobivati na tezini (osobno, ne bih cekala dulje od dana), dok uredno ima mokre pelene.

Uza sve to, netko bi trebao (ako imate vi kod kuce vagu za djecu, mozete sami) na pocetku provjeriti da li je novim rezimom (dojenje+dohrana) dijete pocelo dobivati na tezini. Ako jest, to je znak da vjerojatno nema nikakavih skrivenih stanja i bolesti, ako uza svu dohranu i intenzivan rezim dojenja dijete ne dobiva na tezini, trebala bi se vratiti u bolnicu i pronaci lijecnika/cu u kojeg imas povjerenja i dozvoliti da odradi svoj posao.

Osim sto ovako mozda djetetu uskracujes vrlo vazne nutrijente, kada je dijete gladno, ono je slabo i slabije sise i vuce i stvara se zacarani krug u kojem nitko nije na dobitku.
    I javi se, budi stalno u kontaktu ili ovdje ili na SOS telefon.
    1. Presvlacim je oko pet puta dnevno,nekad vise,i uvijek je pelena mokra.Jako cesto piski,primjetila sam,jer kad sam u bolnici pokusavala da joj uzmem urin,bila je bez pelene.U sat vremena piskila je 3 puta.Tek treci urin smo uhvatili.
    2.Ne znam koliko podoja imamo,ne brojim ih.Beba doji na zahtjev,doji s gutanjem koje cujem par minuta,pa vuce onako,ne cujem gutanje,pa onda opet pocne gutati.Nekad pred kraj pomislim da je izpraznila dojku,onda ona opet pocne da guta.Pustim je tako da potpuno izprazni dojku.Nekad je pustim da zaspe na dojci,pa je prenesem u krevetic,a nekad kad prestane gutati pustim je da bude budna,pa ona lezi,gleda.Sad je pocela da nam se smije kad pricamo.Jako je zivahna bebica.S tim da kad ostane budna,ubrzo doji drugu dojku,mozda nakon pola sata,a kad spava,prodju i dva sata,nekad tri da ne doji.A nekad se probudi i nakon pola sata.Nije nam uvijek isto.
    Nocu doji dva puta vecinom,prvo odspava dugo,5 do 6 sati,pa podoji,pa nakon 2,3 sata opet doji.
    Ovako su mi sva djeca kao bebe spavali.
    3. Beba je nakon rodjenja imala 52,5 cm. Sad je narasla,ima 58 cm. Duga je,ima duge nogice,i takva su mi ostala djeca.Dugi,mrsavi.Ja sam takva,i uvijek sam kao dijete bila neuhranjena.Koliko god jedem,uvijek sam ista.Dakle i to se treba uzeti u obzir.Obujam glave sad ne znam,nisam upratila,to je ostalo u njihovim zapisima.
    4. Izdajala sam se ispocetka dok nismo uspostavile dojenje.Sad se ne izdajam,beba doji,isprazni dojke,uspostavili smo ponudu i potraznju.

Sad sam pocela da je namjerno drzim vise budnom da cesce doji.
    U ponedjeljak je vodim ovoj pedijatrici koja je vodila moju drugu curicu,pa cemo vidjeti kako dalje.Kod nje cemo je vagati i pratiti napredovanje.
    Ona ne izgleda slabije,cak naprotiv,sve je bolja i bolja,vuce vise,vise je budna,smije se,raspolozena je.Jako je crvsta,zivahna,sto su i oni potvrdili.Ali eto,vaga zasad nije.
    Moje misljenje kao majke je da je ona mozda ispocetka vise bila uspavana,imala je zuticu,pa je manje dobivala.Mozda je tek sad pocela da dobiva na tezini,nisu sva djeca ista,nece sva djeca dobiti kilogram prvi mjesec.
    Jake su vrucine,ona se mnogo znoji,mozda i tako gubi.

Kad ona doji,dakle ono kad je cujem da guta,ako joj tad izvucem dojku (a radila sam to,bas da vidim)mlijeko tece u mlazovima,po licu je uprska.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Silan,
    prethodna iskustva su ok da ti daju samopouzdanja da to mozes i da si vec uspjela othraniti djecu, ali gledaj svako dijete kao zasebnu jedinku. Nista ne smijes (niti bilo tko drugi) ostaviti na pretpostavci kako je bilo s ostalom djecom.
    Ovo kako sad pises daje puno, puno bolju sliku cjelokupnog stanja.

Kad sam ti rekla da moras nahraniti bebu, mislila sam na to da moramo svi (ukljuceni u rjesavanje problema) prije svega povesti racuna da je dijete sito, nahranjeno, dobilo potrebnu tekucinu (to ocito dobiva, sudeci po pelenama) i nutrijente, a tek onda da idemo rjesavati problem.
    Ako si ti uvjerena da ona dobiva sasvim dovoljno mlijeka i da dojenje funkcionira (i ako si to rekla pedijatru koji te uputio u bolnicu.. zasto si upucena u bolnicu? zbog sumnje na zuticu ili zbog malog prirasta), sljedece sto se moze posumnjati (medicinari) jest da dijete ne iskoristava mlijeko kako treba jer dobiva bitno ispod prosjeka na tezini (tebi to nije toliki problem jer si vec imala dijete koje je ekstremno malo dobilo na tezini i odlucila si i tada da idete dalje tako).
    Kada dijete dobiva toliko ispod prosjeka, a otkloni se sumnja na stanje/bolest koje koci iskoristavanje nutrijenata, u prehranu se uvodi dohrana. Ne nuzno adaptirano (i svakako to nije prvi izbor), nego se majci preporuci da se izdaja i da na kraju podoja djetetu doda izdojeno mlijeko.

Ne navijam da je dijete gladno, nadam se da si dovoljno razumna i odgovorna da znas objektivno pogledati dijete i da znas je li gladna ili nije, samo zelim napomenuti da gladna djeca ne placu nuzno. Ima djece koja su uspavana i koja ne placu uopce, a gladna su.
    Isto tako, prosjecno dobivanje na tezini prvih mjeseci je 110g tjedno (tijekom cijele prve godine, djetetov se mozak razvija ekstremnim intenzitetom, neophodne su mu esencijalne masne kiseline, neophodna mu je dovoljna kolicina hrane, dakle, nije samo pitanje tezine vec dobivanja na tezini kao pokazatelja da organizam dobiva dovoljno hrane za sve sto se odvija).
    I pozeljno je i ocekivano da dijete do 6 tjedana starosti ima SVAKI dan stolicu, stogod da ti kazes da su ti rekli. To je prirodni mehanizam eliminacije bilirubina iz tijela, tek nakon 6 tjedana, normalno je da dijete ima i rjedje ili ful rijetko stolicu.

Super sto ces dogovoriti malo cesce pracenje djeteta kod pedijatrice.
    Nadamse da ce beba poceti dobivati malo vise na tezini, da se nitko ne brine.

t.r.a.c. avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

pokušaj svaki podoj započeti sa dojkom koja je bila zadnja na redu da beba povuče više masnijeg mlijeka. to je jedini savjet koji ti sad mogu dati jer osobno ne vidim neki drugi problem osim vage. doktori nisu našli ništa, a najlakše je reći daj ad. imali smo i mi problema s dobivanjem na težini, i dan danas mi je curka mršavica. uvijek treba uzeti u obzir koliko dijete jede, ali i kakvi su roditelji. jedino me kakanje malo zabrinjava, bebino nekakanje znači da beba potroši sve što pojede, pa bi se svakako trebala potruditi da dobije više tog masnijeg mlijeka.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Silan,
    žao mi je zbog muke koju prolaziš.
    Dobitak na težini je zbilja vrlo mali. Minimalni dobitak na težini za isključivo dojeno dijete je 440 grama mjesečno.
    Ja ti stvarno vjerujem da vam dojenje šljaka ali nešto se događa. Što je to, čini mi se da niste još uspjeli dokučiti. Savjetujem da ostaneš u kontaktu s pedijatricom, da važeš dijete na istoj vagi, produljiš svaki od podoja i obavezni noćni podoji (vidjela sam da pišeš da siše i po noći ali sad dok je kriza neka bude i češće).

Neki od razloga za tako slabi dobitak na težini može biti i to da je dijete i nakon izlaska iz bolnice i dalje gubilo na težini. Malo opiši podoje ako ti se da, je li dijete pospano dok siše, koliko dugo aktivno siše. Znači, važno je da čuješ gutanje, vidiš mlijeko u kutu usana, jezik naslonjen na dojku. Osjetiš li refleks otpuštanja mlijeka?

Zatim tvoja anemija, a ona ima povišen hemoglobin, koliko sam shvatila? Uzimaš li dodatno željezo, neke vitamine? Je li dijete nešto dobivalo?

Za stolicu te moram malo ispraviti, dojena djeca, ukoliko nemaju stolicu, se moraju vagati i dobivati na težini. Samo tako se može pratiti koliko i da li napreduju. Izostanak stolice je u redu ukoliko vaga pokazuje plus.

I nisam sigurna jesam li dobro razumjela, ima li djevojčica žuticu ili nema?

t.r.a.c. avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

i još jedna važna stvar-je li beba kakala možda netom prije tog vaganja?

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj t.r.a.c. prvotno napisa Vidi poruku
    i još jedna važna stvar-je li beba kakala možda netom prije tog vaganja?

Hm..pa koliko je to beba morala pokakati? Mislim, pa ta kakica ima možda 100 grama. A i silan sama kaže da beba kaka svakih 10 dana.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Silan,

Ne navijam da je dijete gladno, nadam se da si dovoljno razumna i odgovorna da znas objektivno pogledati dijete i da znas je li gladna ili nije, samo zelim napomenuti da gladna djeca ne placu nuzno. Ima djece koja su uspavana i koja ne placu uopce, a gladna su.
    Isto tako, prosjecno dobivanje na tezini prvih mjeseci je 110g tjedno (tijekom cijele prve godine, djetetov se mozak razvija ekstremnim intenzitetom, neophodne su mu esencijalne masne kiseline, neophodna mu je dovoljna kolicina hrane, dakle, nije samo pitanje tezine vec dobivanja na tezini kao pokazatelja da organizam dobiva dovoljno hrane za sve sto se odvija).
    I pozeljno je i ocekivano da dijete do 6 tjedana starosti ima SVAKI dan stolicu, stogod da ti kazes da su ti rekli. To je prirodni mehanizam eliminacije bilirubina iz tijela, tek nakon 6 tjedana, normalno je da dijete ima i rjedje ili ful rijetko stolicu.
    xxx

moram ti reći da me je zabrinulo što nisi dozvolila da maloj u bolnici daju infuziju, bebe su jako krhke u toj
    ranonoj dobi i ako je doktorica rekla da je dehidrirana, ja se stvarno nebih usudila proturiječiti...
    svakako joj daj AD zbog ovog što je gore rekla BusyBee. razvoj u ovoj dobi je vrlo intenzivan i djeci moramo
    pružiti najbolje što možemo.
    dojenje nitko nije doveo u pitanje i dodavanje AD u ovoj fazi ne znači njegovo ukidanje:
    znam primjere kad je djeci bilo nužno dodati AD u 2-3 mjesecu, a kasnije
    su isključivo dojena i preko 2 godine (+ dohrana nakon 6 naravno)

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja bih ipak pokazale malo više vjere u dr. koji su u bolnici pregledali dijete.
    Sve ok i majčina intuicija i iskustvo majke, ali ipak postoje neke minimalne brojke napredka, a bebica im nije ni blizu.
    Radi se o vrlo maloj bebici i rekla bih o vrlo delikatnoj situaciji.
    Vjerovati dr.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

svakako joj daj AD zbog ovog što je gore rekla BusyBee
    Nije nuzno da se dijete nakon dojenja dohrani adaptiranim. To je zadnja opcija, na zalost, najcesca (najlaksa) u bolnicama.
    Ako Silan ima dovoljno mlijeka i uspijeva se izdojiti, najbolje je dodavati vlastito mlijeko nakon podoja. Onda mlijeko druge zene i tek onda adaptirano.

Uglavnom se slazem s Anemonom oko lijecnika. Treba imati malo povjerenja. Nadam se da ga imas u pedijatricu s kojom si dogovorila malo cesce pracenje djeteta i da ces vjerovati njenoj procjeni.
    Izmedju davanja adaptiranog i odlaska iz bolnice ima prostora unutar kojeg ti kao majka mozes suradjivati s osobljem i ne kompromitirati dojenje.

Javi se kad stignes.

t.r.a.c. avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    Hm..pa koliko je to beba morala pokakati? Mislim, pa ta kakica ima možda 100 grama. A i silan sama kaže da beba kaka svakih 10 dana.
    dobila sam info od neonatologa da to može biti i do 300g. osobno ne mogu ni zamisliti toliku količinu (radilo se o tome da smo vagali dijete netom nakon kakanja mekonija)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Silan, da li su radili jos kakvu pretragu krvi?
    Zanima me kakav je bio nalaz hematokrita i eritrocita, ako je napravljen.
    I, naravno, sve ostalo, ako su radili.

Javi se kako ste, jeste li krenuli s intenzivnijim pracenjem kod druge pedijatrice i kako je beba.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Bili smo u ponedjeljak kod pedijatrice.
    Curica mi je spavala svo vrijeme u autu i u cekaonici,pa kad nas je doktorica primila ona se pocela buditi.
    Doktorica je pregledala,kaze ovo dijete je zdravo,cvrsto,zilavo.
    Pregledala je sve reflukse,fontanelu,jetru slazenu,bas potpuni pregled je obavila.
    Kaze beba ne pokazuje znakove iscrpljenosti niti gladi.Jako place.Beba nije dehidrirana,nije suha.
    Pregledala otpusno,nalaze na otpusnom sto su uradjeni,kaze nalazi su uredni,kao i svi snimci bebini.
    Vagali je i mjerili,narasla je 6 cm,dobila za mjesec i 5 dana 150 gr.Imala je taj dan 3520,a kad se rodila 3370.Za tri dana od vaganja u bolnici do tad dobila je 50 gr.
    Rekla mi je da dolazim sedmicno na vaganje ako zelim zbog sebe,i da ona misli da ce beba ovaj drugi mjesec vise da dobije,posebno jer je zutica na izmaku.
    Kaze ona da se prvi mjesec ovakav prirast tezine tolerise kod zdravih beba (ako ne postoji neki razlog zdravstvene prirode),te da se u obzir uzimaju i roditelji (a ja sam kao dijete uvijek bila neuhranjena,ali kosarkaske visine).
    Vazno je da dijete nije gladno,a ona to ocito nije.Nije uspavana.
    Pedijatrica je inace jako poznata doktorica,lijecila je moju generaciju i starije.Imam potpuno povjerenje u nju,i bas me smirila po pitanju svega.

Sljedeci dan malena kao da je imala neki skok u razvoju,cijeli dan je trazila da doji,i bas je dojila,dakle izdojila bi obje dojke bez da zaspe na dojci.Dojila je jednu dojku dok me ne bi bradavica zabolila vise,pa bih tek onda promjenila.
    I navukla je mlijeka,sad su mi prepune dojke...na lijevoj mi se zacepio kanalic,jako je tvrdo i bolno.Stavljam obloge,tesko masiram,jer boli.Sinoc sam imala malo temperature.Malenu forsiram da doji vise tu dojku...ali jos nema pomaka...jos je tvrdo i bolno.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Silan,ja sam imala istu situaciju,jedina razlika je to sto je to meni 1va bebica pa nisam (vise) bila toliko sigurna u sebe i dojenje kao ti sa 4tim...
    I sto ju ja nikako nisam mogla probudit po noci za hranjenje...po svemu ostalom je ona skroz OK izgledala (i pedica se slozila)....

No nakon mjesec dana i dobivenih 100gr vise nisam imala hrabrosti odbijati AD...
    Naravno,nisam se mogla nista izdojiti,da je barem to islo...

Ali eto, i meni su govorili i doktorica i sestra da je OK sto ne kaka i do 7dn....sad znam za iduce da je odma vrijeme za alarm!

Sretno sa vagom!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Super za pedijatricu.
    Odlicno za navuceno mlijeko, sad samo pazi da razbijes kvrge (hladni oblozi izmedju podoja, topli tijekom podoja i masiranje kvrga dok ih ne razbijes, tijekom dojenja ili pod toplom vodom).

Skulirana, na zalost, vecina nasih strucnjaka ne zna kako uputiti zenu da uspjesno kombinira dojenje i dohranu, kad je to zaista nuzno.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Pa mene to s kakom ne zabrinjava,jer sam jos imala curicu s takvim kakanjem (i tezinom,i gotovo identicnim izgledom i svim ostalim...kao da sam onu stariju ponovo rodila).
    Meni je bitno da je zdrava,kao sto kaze doktorica bitno je da ne gubi na tezini,a ona je krenula da dobiva,tako da mislim da nije alarmantno.
    Ja vjerujem da bi ona s ad sigurno dobila na tezini,ali isto tako znam da je majcino mlijeko za nju bolje i zdravije.
    Nije mi bitna tezina vec njeno zdravlje.Naravno,da i dalje stoji na istoj tezini,vjerovatno bih i ja nesto poduzela,ali posmatram je.Svaki dan joj nesto omanja,sve je bolja i bolja svakim danom.
    I ostali oko mene to kazu.Nije uspavana,da pomislim da nema snage,niti je placljiva da pomislim gladna je.Vec i place i spava,i doji i miruje...sve nekako s mjerom.
    I ona nocu spava duze,bas se ukomira,nema sanse da je probudim da doji.Tako su mi sva djeca po noci kao dojencad spavala.Otuda mi mozda i mastitis ponovo.

Mene brine sto cu s mastitisom.Imam osjecaj nalazim se u zacaranom krugu.Ovu lijevu dojku joj vise dajem,da mi razbije tu kvrgu,tako da u njoj imam vise mlijeka nego u desnoj.
    Vise mlijeka u njoj nadolazi,i samim tim cim se desi jedan propust u dojenju,ili bebino duze spavanje,pojavi se kvrgica.Sad ne smijem ni pokusati da izjednacim proizvodnju mlijeka u dojkama.
    Ne znam kako da razbijem kvrgu,masiram blago,obloge stavljam,ali evo raste mi temperatura...Izgleda opet antibiotik cu morati da pijem.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Super za pedijatricu.
    Odlicno za navuceno mlijeko, sad samo pazi da razbijes kvrge (hladni oblozi izmedju podoja, topli tijekom podoja i masiranje kvrga dok ih ne razbijes, tijekom dojenja ili pod toplom vodom).

Skulirana, na zalost, vecina nasih strucnjaka ne zna kako uputiti zenu da uspjesno kombinira dojenje i dohranu, kad je to zaista nuzno.
    Ja sam ocekivala da ce u bolnici vise paznje posvetiti dojenju.Mislila sam da ce vidjeti kako izgleda nase dojenje,da ce ici u smjeru da se to dojenje nastavi.Medjutim bilo je na vrlo jednostavan i agresivan nacin.Prekini dojenje,zapocni dohranu.
    Ohrabrilo me sto malena izgleda dobro,sto sam sigurna da imam mlijeka (i previse),i da sigurno dobro doji (guta,isprazni dojku,popije masno mlijeko,pratim da je bas isprazni).Ohrabrilo me sto su joj nalazi ok.I na kraju ohrabrili su me svi ostali osim doktorice koja je pisala otpusno i koja je najvise insistirala na dohrani i infuziji (?).Jos je pedijatara nju pogledalo u bolnici,i niko nije rekao da bebi nesto fali (osim tezine),ali ta doktorica me se bas bila nadovezala,vjerovatno sam je iznervirala svojim nastojanjem da dojim,jer je za nju potpuno nenormalno da se dozvoli da beba ovako malo dobije prvi mjesec,makar bila zdrava.

t.r.a.c. avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Odent kaže da je normalno da beba prvih mjesec dana dolazi tek na porođajnu težinu (mislim da se kod nas u hr tolerira 15dana?!).

Za prepunjenu dojku-kad bude tvrda stavi topli oblog i izdoji (ili daj maloj sisati) tek toliko da više nebude toliko tvrda, ali ne da se isprazni do kraja. Tada podoj završi na drugoj dojci. kroz par dana bi trebalo biti ok. znači, ne praznit je skroz do kraja svakim podojem, nego tek toliko da popusti napetost. i naravno, hladni oblog poslije.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Drage Rode,posustala sam
    Ne mogu da vjerujem da mi se ovo desava.Nesto cemu sam se najmanje nadala,a to je problem s dojenjem.
    Jako sam zeljela iskljucivo dojiti,i bas mi je bilo posebno drago kad se tek rodila sto sam uspjela ona prva 24 sata izdrzati bez dodavanja icega,sto mi dosad nije nikad uspjelo.Prvo dvoje su u bolnici dobili adaptirano u prva dva sata,i spavali super,a treca rodjena kuci je plakala i plakala tako da nisam mogla do wc/a,te kad mi je moja prijateljica donijela rucak,podojila je (imala je bebu od 4 mjeseca).
    A s ovom cetvrtom sam izdrzala samo dojeci i mislila sam kako ce to biti utaban put iskljucivom dojenju.
    Zapeli smo na prvoj kontroli,i otad sve pada u vodu lagano.
    Sad smo izgubili podrsku i ove doktorice kojoj smo isli.
    Isli smo ponovo nakon 9 dana,i dobila je za to vrijeme samo 70 grama,sto je po njoj bas malo,te nam je rekla da ovako ne ide ocito,vjerovatno sam ja iscrpljena,te da nesto moramo poduzeti.
    Prvi dan kad sam dosla s kontrole kupila sam bocicu sa suzama u ocima.
    Nakon podoja dala sam joj,i popila je 30 ml.Nakon par minuta sve je povratila.
    Navecer je popila tih 30 ml. i nije povratila.
    Sljedeci dan nisam joj nista davala,samo je dojila.Poslije toga sam odlucila da joj dodajem samo navecer kad ionako i na dojenju duze spava,te da ne remetimo dojenje.I dajem joj evo par noci,no ipak remetimo dojenje.
    Kad se poslije probudi na sljedeci podoj,problem joj je da doji,muci se s bradavicom,jer joj na flasicu samo curi,a kad doji mora da vuce,pa se ljuti,no ipak na kraju prihvati,kad vidi da nema izbora.

Glavni problem sad mi je gubitak samopouzdanja,pitam se kakvo je uopste to moje mlijeko,koliko ona podoji...nekad stvarno puno doji,kad se probudi nakon duzeg spavanja,ma nikako da se zasiti.doji jednu,doji drugu,pa sve ukrug,i to traje.Popije ona ono masno mlijeko sigurno ako ga ima,jer je pustim da izdoji do kraja,dok me ne zaboli bradavica,pa tek onda promjenim.
    Jedem stvarno fino,pijem mnogo,trebala bih da imam mlijeka,ako je u tome kvaka.
    Nakon sto tako izdoji obje dojke po pet,sest puta,onda zaspe duzu turu,od 2,3 ili 4 sata.Pa opet dojenje po par sati.Ne znam sta cinim krivo,ne znam sta treba da radim da ispravim stvar.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Eh,citala sam tekstove na Rodi o nenapredovanju bebe,i vidim da moja spada u bebe koje slabije napreduju,al ipak napreduju.Ona je imala jaku zuticu,i na zadnjoj kontroli je jos uvijek bila blago zuta,sto isto moze biti razlog slabijeg napredovanja.
    Ima napisane pelene,nije dehidrirana,zdrava beba,potvrdjeno od pedijatra.
    Koliko je uopste uredu i takvoj zdravoj bebi tolerisati slab prirast tezine?
    Mozda je ona takve konstrukcije (poput mene),pa i ne moze bolje?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Koliko tolerirati jako slab prirast?

Moje mišljenje je, nakon što se isključe razna opasna stanja koja mogu uzrokovati mali prirast kod bebe - u nedeogled.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ako iz flašice samo curi - promijeni flašicu. Ima flašica i duda iz kojih ne curi, nego ide tek kad beba povuče. Pošto tu ne smijemo o proizvođačima, javi mi se na pp ako te zanima.

Ako i uz formulu ne bude napredovala, ja bih isključila mogućnost nekog metaboličkog poremećaja.

A formula zbilja nije najveće zlo (u nekim slučajevima smo ipak sretni što postoji).

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Silan, možeš li joj probati davati AD na špricu ili žličicu?

nije to kraj dojenja, neka beba malo ojača pa se nakon nekog vremena možete pokušati vratiti samo na dojenje

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Silan, tek sad vidim tvoj "posustala sam" post.
    Poslušaj savjete cura.
    Ne treba to biti kraj, neka stvarno ojača, ima vremena za vratiti dojenje. Sad je važnije napredovanje.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

ooo,znam kako ti je....citajuci tvoj post prisjecam se tog osjecaja....
    i moja je povratila na 1vu,naravno kad nije nikad dosad toliku kolicinu odjednom u cugu popila...

citala sam ovdje dobru caku,provaj (nakon sto promjenis bocu) malo dat nju pa onda joj dignut bocu i zavarat je dudom,da mora malo vuc i u prazno....i tako provas koliko toliko simulirat prirodno sisanje....

a stvarno ne bi bilo lose provat dati i na spricu...30ml nije neka kolicina da bi dugo trajalo!

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Davala sam,u toku sedmice samo uvecer svaku noc po 60 ml. adaptiranog,ostalo je dojila.Sedam dana.
    Danas vaganje,samo 10 gr. je dobila.
    Doktorica me bukvalno napala da kako me nije sram i strah Boga da ovo radim djetetu.
    Ma evo cijeli dan sam nikakva,ne mogu da sebi dodjem.

S jedne strane beba koja izgleda potpuno zdravo,smije se,place,guguce,piski,kaki (jutros je obilno se pokakila),spava,bude budna...s druge strane vaga koja kaze da nije ok...iako sam bila uvjerena da je ove sedmice buknula,vaga je pokazala da je to samo 10 gr.
    Ne mogu vam opisati kako se osjecam.
    Jel moze moje mlijeko biti nekvalitetno?Ne vidim drugi razlog zasto ne dobija na tezini.
    Doktorica me ubjedjuje da nemam mlijeka,ali znam da imam,cetvrto mi je dijete.
    Dojenje je uredno,dok na jednoj doji,na drugoj mi curi mlijeko,kad spava,mlijeko nadolazi u intervalima u kojima dok je budna doji...onda pila je i dohranu ove sedmice...ne shvatam.

Sad je preporuka svakih sat i po do dva adaptirano.
    Naglaseno
    BEZ DOJENJA.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

vidis li ti ikakvo napredovanje svoje bebe?
    ono, da je makar malo porasla,
    po odeci, po tezini?
    ja ne bih prekidala sa dojenjem,
    samo bih dodala formule, koliko beba zeli da je popije.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

ja sam zaista mislila da je dobila,pogotovo ovu sedmicu.Bas mi je nekako buknula...no na vagi nista.
    Svekrva,muz..svi koji je vide kazu bas je fina,napreduje..
    Okracale su joj neke gegice,no samo u duzini,jer je prvi mjesec narasla 6 cm.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Silan, sada ODMAH počni hraniti dijete formulom. Dat ćeš joj dovoljno ljubavi i hraneći je bočicom. Nemoj osjećati grižnju savjesti. Beba mora napredovati. Ne radi se samo o težini. Moraš misliti na to da su joj neophodne hranjive tvari da izgradi sve, počevši od mozga, srca, probavnog trakta.
    Formula nije zlo, ona je divna stvar u ovakvim rijetkim slučajevima kada beba ne napreduje na majčinom mlijeku.

A da ne prestane tvoja produkcija mlijeka u međuvremenu, dok beba spava ili ju netko čuva, probaj se izdajati. Tako ćeš sačuvati produkciju mlijeka, vidjeti koliko izdojiš i moći dati svoje mlijeko na analizu. Da li ti je to netko predložio? U nekim slučajevima možda se i analizom mlijeka nađe uzrok nenapredovanja djeteta.

Uživaj u tome što imaš djecu, nevažno kako ih hraniš. Jednostavno prihvati da tako mora biti. A s vremenom ćeš vidjeti da li je ili nije kraj dojenja.

Sada je važno nahraniti bebu, bez razmišljanja kako bi moglo biti.
    Nije lako biti mama, no to već sama znaš. Ali, sigurna sam da ćete se i ti i beba izvući iz današnje situacije, sretne i zadovoljne.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Joj Silan, 10 gr je stvarno premalo za 7 dana, ito jos uzevsi u obzir da je i prethodnih mjesec dana dobila premalo, 100 gr ako se ne varam. Jel vaga bila ista?

Ja bi na tvom mjestu definitivno povecala doze adaptiranog mlijeka, s tim da ne bi skroz prekinula dojenje, vec bi ga bar nesto odrzavala, da se kasnije eventualno poveca ako bude napretka.

Iako vjerujem da se tuzno osjecas, nemoj sad ovo gledati kao neuspjeh. Dijete mora rasti, ako ne dobije ni od adaptiranog na tezini- morate uciniti jos pretraga... Premalena je to mrvica da sad riskiras i odbijas dohranu... Dojenje je super, ali ne pod svaku cijenu.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Btw- mislim da u HR postoji analiza mlijeka ali samo bakterioloska. Hranjivost se ne moze odrediti jer nije svaki mlaz isti, mijenja se od pocetka do kraja podoja masnoca... Ne mozes "uhvatiti srednji mlaz".

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Može se svašta analizirati u majčinom mlijeku, a ne samo bakteriološki. Ako je potrebno.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

ona je ovu sedmicu pored dojenja svaku noc pila 60 ml . adaptiranog.Zar ne bi trebala bar na osnovu toga da je vise dobila?

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

U 7 dana manje od pola litre- mislim da nije neka bombasticna kolicina. Vjerujem da ce ti se uskoro javiti i neka od savjetnica, jer ja ipak govorim samo moj logicni zakljucak- koji ne mora biti tocan.

Ja kad sam prestala dojiti svog sina, poceo je piti neku kalorijsku bombu,sto su u bolnici naredili, ali nije ga ni to udebljalo. Al on je tada imao 18 mj i jeo je i drugu hranu... Tvoja bebica je jos puuuno malecka, i mora piti mlijeko, i mora krenuti s tezinom...
    Posljednje uređivanje od S2000 : 30.08.2012. at 00:03

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

pa meni je bilo cudno sto si u startu pisala da je bilo rijec o 30ml pa sad eto samo 60ml navecer jer sam ja nakon takvog niskog prirasta po uputi pedijatra morala odmah poceti davati 5x po 90ml!
    i kad sam vidjela na ambalazi da je to u biti kolicina kao da je iskljucivo na adaptiranom (a ne samo da dojim i nesto nadohranjujem) bedirala sam se jer je ispalo da doktorica smatra da ja stvarno nemam apsolutno nista mlijeka....htjela sam samoinicijativno smanjiti tu kolicinu ali se nisam usudila...i onda je krenulo sa tezinom...naglo...

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

i da,razbij ovu gore navedenu kolicinu u vise manjih obroka,sigurno nije navikla na toliko odjednom (tesko da je toliko mogla posisat) i bit ce joj previse!

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

ona popije 60 ml. i trazi da doji,mislim da moze jos.il ne zna zaspati bez dojke.uglavnom jos doji.i ne spava nesto mnogo nakon adaptiranog,ubrzo opet doji.
    ona mnogo doji.
    nikako mmi nije jasna nasa situacija.
    ja se samo pitam,s obzirom da sam sigurna da imam mlijeka dovoljno,dakle beba kad samo doji,zadovolji se,spava,bude budna,guguce smije se,kad je naizgled ok,sta moze biti razlog nedobivanja na tezini?
    Jel moze majcino mlijeko da nije ok?

Hvala na odgovorima.Javljacu vam se jos.Sad svasta kombiniramo,pa cemo vidjeti dalje...

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

a ako i moze to je onda bice 1 na milijun slucajeva...ti si od-dojila 3je djece prije nje,dakle mozes!

vjerojatnije nesto steka a nemos dokucit sto...mozda ne sisa aktivno dovoljno dugo,mozda tebi steka let-down (pogotovo ako si se ful uzrujala radi svega ko' ja),mozda puno bljuca,pa skraceni frenulum,pa mozda ne dodje do zadnjeg masnog mlijeka....ima toliko tih nekih caka do kojih moze bit...

a jeli dr radila ikakve pretrage bebi?vadila joj krv da vidi sliku? mislim,ako ti sad pojacas kolicinu AD-a MORA se pokazat znacajniji prirast (kao mojoj N.), u protivnom onda nesto nije ok,definitivno ne s tobom i mlijekom nego s njom!

drzim vam fige da vaga pokaze veeliki plus i onda u bitku za smanjivanje AD-a!

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Kod bebe sve ok,sve pretrage,krv i ostalo.
    Ispocetka imala zuticu,i poslije mjesec se produzila.Moguce da je to usporilo.
    Kod mene s mlijekom moze biti da kasni let down u zadnje vrijeme,i to sve zbog ovoga,bas se brinem,ali nocu nam bas super ide,kad doji bas guta,lakse se mlijeko otpusta nocu.I danju kad legnem kraj nje,pa obicavam to raditi.
    Vidjecemo sljedece sedmice kakva ce biti.

Mada citam mikkina beba je bila ispod prosjeka,ali je ona nije nesto vagala sve dok je zdrava vesela kao moja.
    Citam mnogo slucajeva,ali mene puno strah.
    Cim su mi spomenuli razvoj mozga i svega ostalog ja sam jednostavno opterecena tim.

Dala adaptirano,ona spavala,sad mi nadoslo mlijeko pa je dojim.Opet zaspala a nije izdojila sve.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Kvaliteta majčinog mlijeka ovisi o njenom zdravlju i onome što jede, pije, gdje i kako živi.
    Umorna, gladna, bolesna mama i/ili u zagađenom okolišu ne može stvarati jako dobro mlijeko. Ono će biti dobro, ali ne dovoljno dobro. Znači, može biti da majčino mlijeko nije OK.
    Ali, to je teorija. Da bi se znalo točno, trebali bi analizu.
    Javi se sa dobrim vijestima.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •