Citiraj kate prvotno napisa
Na urinkoluturi mi je nadjena bakterija Enterococcus > 10na 5.
Ima li netko iskustva s tom beštijom i što je to, kako se liječi?
Daklem - enterokoki se liječe nitrofurantoinom. To je antimikrobni lijek iz skupine uroantiseptika namijenjen prevenciji i liječenju upala mokraćnog sustava.
Proizvodi ga Belupo pod imenom Ninur.

Djeluje baktericidno na najčešće patogene uzročnike u mokraćnom sustavu kao npr. E. coli, enterokoke, Staphylococus aureus i neke vrste proteusa. Također se može koristiti za liječenje upala uzrokovanih bakterijskim vrstama Klebsiella-Aerobacter (Mima!).

Nitrofurantoin može obojiti urin smeđe pa je to dobro znati da se ne uplašiš ako ti ga daju.

Što se tiče trudnoće, nitrofurantoin slabo prolazi kroz posteljicu. Ninur se ne smije primijeniti u terminskoj trudnoći (38-42. tjedan) i tijekom poroda zbog mogućnosti izazivanja hemolitičke anemije u novorođenčeta.
Prije toga se smije upotrijebiti.

Uzima se za vrijeme obroka. Ne znam imaš li rekurirajuću ili akutnu upalu, pa ću ti navesti doziranje kod obje:

Akutna - odrasli: 50 do 100 mg nitrofurantoina (1 do 2 Ninur kapsule) svakih 6 sati; kod blažih upala mokraćnog sustava preporučuje se niža doza: 50 mg nitrofurantoina (1 Ninur kapsula) svakih 8 sati ili 100 mg nitrofurantoina (2 Ninur kapsule) svakih 12 sati;

Rekurirajuća - odrasli: (prevencija) 50 do 100 mg nitrofurantoina (1 do 2 Ninur kapsule) na dan, prije spavanja.

Pitaj svog liječnika/cu opće prakse za taj lijek ako si alergična na Amoxil.

Nadam se da sam ti bar malo pomogla!