Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: Kako vam se činio film Sloboda porodu?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja cu napisati nesto sto me piknulo na filmu (osim onoga sto je I sve vas I sto me dovelo do suznih ociju).
    Jedna od pravnica u filmu rekla je da je temeljno ljudsko pravo odbiti operaciju pa bila ona I "life saving" .
    Zanima me jel to doista tako, odnosi li se to I na CR i moze li tu porodnicar postupiti protivno zelja majke, a da bi spasio dijete?
    Svjesna sam da je to I najcesci nacin ucjene majke da pristane na intervenciju, ali moramo uzeti u obzir da indikacije za cr postoje.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Ja cu napisati nesto sto me piknulo na filmu (osim onoga sto je I sve vas I sto me dovelo do suznih ociju).
    Jedna od pravnica u filmu rekla je da je temeljno ljudsko pravo odbiti operaciju pa bila ona I "life saving" .
    Zanima me jel to doista tako, odnosi li se to I na CR i moze li tu porodnicar postupiti protivno zelja majke, a da bi spasio dijete?
    Svjesna sam da je to I najcesci nacin ucjene majke da pristane na intervenciju, ali moramo uzeti u obzir da indikacije za cr postoje.
    Mislim da to ovisi o pravnom sustavu neke države. Kod nas liječnici u slučaju spašavanja života majke ili djeteta ne moraju tražiti suglasnot niti poslije za to nekome odgovaraju (ako me sjećanje ne vara, negdje je o tome bila riječ),dok je u SAD-u druga priča, vezano je to uz njihovo zdravstveno osiguranje gdje svaki postupak mora biti odobren, potpisan, a ako nije nešto za što su liječnici zaključili da je nužno za spašavanje života, mogli su tužiti ženu za zanemarivanje djeteta, ugrožavanje njegova života (tj. ne oni nego soc. služba) jer oni bez njezine izričite suglasnosti nisu mogli to napraviti.
    Kod nas se valjda hitni carski stavlja u rang reanimacije, za što pacijent nije tada u stanju potpisivati pristanak pa liječnik odlučuje umjesto njega. Drugo su situacije kad može ovo ili ono.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Kod nas liječnici u slučaju spašavanja života majke ili djeteta ne moraju tražiti suglasnot niti poslije za to nekome odgovaraju
    Hmmm nisam baš sigurna, u Zakonu o zaštiti prava pacijenata piše da korisnica/korisnik zdravstvene usluge ima pravo odbiti sve vrste liječenja, tako i to.

Što kažeš ti Nightswimming? Da se desi to kod nas, da li bi se moralo ići po sudski nalog za operaciju?

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku
    Hmmm nisam baš sigurna, u Zakonu o zaštiti prava pacijenata piše da korisnica/korisnik zdravstvene usluge ima pravo odbiti sve vrste liječenja, tako i to.
    Kod nas u teoriji svašta piše, ali samo na tome i ostaje.

Nažalost nisam iskoristila priliku kada su bile projekcije da pogledam dokumentarac u cijelosti. Pogledala sam samo ovu kraću verziju. Drago mi je da se glasovi žena podižu, množe i bore.
    U kraćoj verziji spomenuto je također da je Agnes porađala jednu ženu čiji je porod nažalost završio tragično za dijete. Da li netko zna što se dogodilo?
    Da li je Agnes završila u zatvoru zbog toga ili zbog općenite prakse poroda kod kuće?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •