http://www.vecernji.hr/zagreb/zagrep...-clanak-406865
sutra je konferencija za novinare u RODI, pa ćemo saznati više o ovome...
ja se baš veselim.
i hvala I.P. što se na ovo odvažila
i hvala RODI što ju je podržala![]()
http://www.vecernji.hr/zagreb/zagrep...-clanak-406865
sutra je konferencija za novinare u RODI, pa ćemo saznati više o ovome...
ja se baš veselim.
i hvala I.P. što se na ovo odvažila
i hvala RODI što ju je podržala![]()
Samo hrabro! Moja apsolutna podrška. Nadam se ženi nije veliki stres zbog trudnoće i bebača. Recite gdje i kad, dolazim na prosvjede. Sloboda, sloboda, sloboda![]()
Bravo, i zelimo joj srecu!
cini mi se da su se pocele dogadati neke konkretne stvari, bravo za mamu i hvala "kome god" da ima udrugu kao sto je roda uz sebe!!!![]()
Tako i treba. Na kraju je uvijek jedna osoba koja odradi Sizifov posao i dobro da takve osobe postoje.
Svaka čast! Želim da ova priča ne završi na razmatranju koliko je majka neodgovorna, nego koliko je država neodgovorna kada negira praksu. Voljela bih da i ja svoje slijedeće dijete mogu odlučiti roditi kod kuće, a da pritom ne budem u sivoj zoni zakona, te da mi medicinksa pomoć ne dolazi na crno.
Bravo! Sljedeći korak bio bi, vjerujem, traženje građana da se našim primaljama dozvoli otvaranje kuća za porode..., ali o tom potom...
slažem se, vrijeme je da se ovo pravno regulira.
A koje bi to konkretno primalje pomagale kod kućnih poroda?
Neke "nanovo" educirane?
Jer neznam da li bi ove iz bolnica bile od pomoći, ako bi se ponašale/radile kao u bolnicama,![]()
velika podrška glede ove teme, a hrabroj mami sve najbolje.
vrijeme da se u hrvatskoj neke stvari počnu mijenjati.
A zašto su dvije iste teme otvorene?
Inače svaka čast što se na to odvažila majka!
jučer je na rtl 2 u emisji studio 45 bilo riječ o ovoj temi. gostovala je g. Ivana, g. Spirić, i dr.Đelmiš.
došla sam pred kraj emisije, ali danas je repriza u 16.50.
Gledala sam,i jedno veliko razočarenje jer majka nije imala gard,stav i uvjerljivost zašto je to učinila.Nije mi bila riječita,a mislim da je u ovoj situaciji jako važno jasno i glasno javnosti reći,odnosno iskazati svoj stav!
mislim da je gđa. Ivana prije imala tremu, nego što je bila neodlučna. bar bi meni bilo užasno teško govoriti na tv-u.
ono što je meni bilo koma je stav doktora. kad je gđa. Erika rekla da treba poraditi na humanizaciji poroda, okretanju i davanju sebe majci, doktor je začuđeno pitao da što porod u hrvatskoj nije human? jer oni su napravili jako puno na toj humanizaciji, sad s tobom može ići na porod tko hoće, a i tako su ljepo uredili odjele, kupili nove krevete.
jako pohvalno za njega zbog toga, ali gdje je stvarna komponenta humanosti kod poroda?
ona ljudska koja se ne može kupiti.
zbog čega to nije spomenuo, način na koji žene rađaju i način na koji ih se tretira?
Ma naravno da je imala tremu. Ali da je šteta prilike, šteta je.
drago mi je da nisam jedina primijetila neelokventnost tuziteljice. isto je bilo i u hrvatskoj uzivo (tad sam joj jos bila dala kredits). voditeljice je pitaju zasto se odlucila na taj korak, a ona odgovara nakon stanke i izgubljenog pogleda s: "eto, tako." trema je kad blokiras ili zamuckujes, al ipak znas sto zelis reci i na kraju to u nekoliko suvislih recenica i kazes. il barem naucis napamet pa izbiflas u kamere.
X
Zašto bi žena morala zastupati ostale, napravila je to za sebe i svoje dijete. Skidam kapu što se uopće odlučila izaći u javnost s time, a ne kao neke druge koje mudro šute... Ivana je barem pokrenula lavinu, nagnala neke ljude da se zamisle i zapitaju u ispravnost sadašnjeg sustava. Da ih se još barem nekoliko odvažilo na taj korak, možda bi se stvari prije i brže mijenjale.
Ma je tako je, ali ipak mislim da se nije čuo niti njen stav, a kamoli nešto drugo.
Pa ne bih se baš složila, Ma meni bilo krivo zbog dane šanse i medijskog prostora,
želim ženi sve najbolje u njenoj borbi, ne osuđujem ništa samo sam primjetila.
Tko nezna o čemu se radi,i zašto majka nije zadovoljna porodom u bolnici,nije mogao ni u toj emisiji saznati,ako se je Ivana odlučila pojaviti u javnosti,a je,zna da je to prilika za iskazati još više svoja prava!
I ja sam u jednom trenu to pomislila.
Ali onda sam zapravo shvatila da nije ni važno jel Ivana zadovoljna porodom u bolnici ili ne.
Žena ima pravo na PKK i država joj to treba omogućiti. Zadovoljna ili ne.
Zašto žena ne bi mogla jedamput roditi doma, drugi put kod kuće, a sve bez ikakvih trauma?
doktor misli da je uređivanje odjela i stavljanje novih kreveta humanizacija. to se inače zove adaptacija.
Iz perspektive novinara, naravno da nije zanimljivo dovesti aktivista, a i nije tako efektno za prenošenje poruke. Novinari hoće priču s licem, ispričanu u prvom licu, "human touch story".
Ma kako, po nečijem mišljenju, ne eleokventna ona bila, ima sigurno veći utjecan kad ljudi vide osobu s imenom i prezimenom koja govori o svojim stavovima, nego nekog tko joj glumi glasnogovornika (ovo pišem iz perspektive PR-ovca).
...a ja mislila da je svima jasno da midwife (primalja) znači "biti sa ženom"...kad bi bilo više primalja i samostalnih primalja (koje rade i u bolnici, ambulanti, centru za porode, kući za porode...bilo gdje)i porod bi dobio na humanizaciji...jer doktori u startu imaju drugačiji pristup (bar velika većina)
Posljednje uređivanje od Canaj : 31.05.2012. at 13:31