-
Poštovana bako,
nemojte se vrijeđati kad Vam kći pokazuje kako držati bebu, hraniti ili komunicirati s njom. Mnoge su se stvari promijenile u odnosu na vrijeme kad ste Vi bili mlada majka, odnosno kad smo mi bili bebe i djeca. Danas do tih informacija nije teško doći, jednim klikom može se pročitati sve o dojenju, dohrani koja ne bi trebala početi prije 6. mjeseca, opasnosti hodalica i prohodavanju beba koje se ne smije "poticati" itd. Štoviše, majke koje su lijene informirati se o svim tim aspektima i drže se savjeta i iskustava svojih majki i baka (a poznajem ih dosta), držim neodgovornima.
Većina majki, odnosno roditelja, svojem djetetu želi omogućiti sve najbolje, tako je bilo u Vaše vrijeme, a tako je i sad. Samo što su u Vaše vrijeme "pravila", odnosno informacije bile drugačije od onih danas, bile su oskudnije i do njih se teže dolazilo.
Poštujte izbor i odluke Vaše kćeri, pogotovo ako vidite da se trudi i da odluke koje donosi, donosi informirano. Uživajte u ulozi bake, to nije uloga kroz koju ćete ispravljati druge uloge, ali zato imate priliku novu ulogu bake odraditi tako da svi budu zadovoljni, Vi, Vaša kćer, a najviše Vaše unuče.
I ja sam jedna od onih majki koja se o svakom aspetu roditeljstva informira. Tako sam, primjerice, svojoj majci i svekrvi isprintala Rodin članak o dohrani s tablicom, dapače, napravila sam još jedne skripte i podijelila im i rekla da se toga imaju držati jer mi je to jako važno i jer svojem djetetu želim omogućiti zdrav početak dohrane i zdravo usvajanje navika. Pročitale su, shvatile i drže se toga, što jako, jako cijenim. Zapravo, drže se većine uputa (doduše, sad me majka gnjavi da maloj kupim cipele jer da je došla zima i da ju ne može staviti na pod kad su vani, ima nešto u tome
i jako sam im zahvalna.
S druge strane, normalno je da djeca ponešto i zamjeraju svojim roditeljima i da ne žele ponavljati njihove greške (čineći pritom nove, nema roditelja bez grešaka) i da žele odgojiti djecu bolje nego što su oni sami odgajani, djecu koja će ispasti bolje od njih samih. Da nema te želje, čovječanstvo se ne bi razvijalo. Naravno, cijena tog nastojanja često budu povrijeđeni osjećaji upravo baka i djedova (i mi ćemo to jednom biti) koji smatraju da im kroz "nove metode odgoja" njihova vlastita djeca poručuju da oni kao roditelji nisu bili dovoljno dobri.
Kad Vam kažem da ova uloga nije uloga kroz koju ćete ispravljati druge uloge, to je samo moje mišljanje. Možda se i može, ali gledajući kroz svoj primjer ne vidim kako to moja majka i ja možemo postati bliskije od onog što jesmo (a ne osjećam se dovoljno blisko s njom). Da me sad pokušava grliti i maziti i dijeliti komplimente, osjećala bih se čudno, to je trebala raditi kad je bilo vrijeme. Ona sad grli i hvali svoje unuče, možda je i ona svjesna nekih propusta, a možda joj je jednostavno došlo s tom novom ulogom. Nije da me nekad ne napadne osjećaj gorčine, pa i bijesa prema njoj, možda ću to morati riješiti u razgovoru s nekom stručnom osobom kao što su to rješavali brojni prijatelji i poznanici (pa sam im se čudila, a mene, eto, puklo kasnije), ali definitivno - mislim da će ona biti bolja baka nego je bila majka. Iako sam do prije nekoliko godina mislila da je baš bila super majka.
Vjerujem da ste i da ćete biti super baka, opustite se i vjerujte svojoj kćeri.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma