zapravo, ni sama ne znam gdje postaviti ovu temu, pa cu napisati sto me muci.
mm i ja gledamo vec neko vrijeme zemljista u gorskom kotaru za neku drvenu brvnaru i pritom nisam puno ocekivala. shvacam da to ne moze biti isti onaj gorski kotar kakvog se sjecam iz djetinjstva, gotovo netaknuta priroda, ali nisam ocekivala da ce u blizini gotovo svakog zemljista biti dalekovod (jer su se isti naravno gradili u pristupacnim podrucjima, kako bi ulaganje bilo manje, a profit veci, a ta pristupacna podrucja su u blizini cesta, naselja i vikendica)
ti dalekovodi prolaze na manje od 50 metara od kuca, a nekima cak i iznad glave. dobili smo od jedne agencije ponudu za zemljiste i kako se u tim malim mjestima lagano mozes snaci, bez problema smo dobili arkod podatke i vidjeli snimku iz zraka. to zemljiste je s tri strane okruzeno dalekovodima razlicitih snaga.
prosli smo djelove od fuzina, delnica, skrada, mrkoplja (u blizini prolazi i naftovod), starog laza, hlevaca. duzinom cijele ceste iznad ravne gore je ogroman dalekovod. pronasla sam podatke da se rado o naponima od 400 i 110 kV. znaci, to nema veze s niskonaponskom mrezom (oni mali stupici ispred kuca) od kojih 10, 20 ili najvise 35 kV, iako su i oni na zalost izvedeni nadzemno, a ne podzemno.
koliko ja znam, u vecini je drzava zabranjena gradnja u blizini dalekovoda tj. ne moze se uopce dobiti dozvola. kontrola izlazi na teren mjeriti elektromagnetno zracenje i ono zujanje/brujanje kad pada kisa. mozda se to nekako strucno zove, ali ja ne znam.
bas me sram reci, ali imam osjecaj da se gorski kotar totalno devastira. ovo je jos 2000.e godine pisalo o fuzinama : Zar je zaista moguće da netko želi otvoriti još jedan koridor, kada se zna da kroz Općinu Fužine prolaze autocesta, željeznička pruga, čak sedam različitih dalekovoda, naftovod, dva tlačna cjevovoda, a ovdje su i tri akumulacije vode."