Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: kakav je zivot uz dalekovode?

centar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno kakav je zivot uz dalekovode?

zapravo, ni sama ne znam gdje postaviti ovu temu, pa cu napisati sto me muci.
    mm i ja gledamo vec neko vrijeme zemljista u gorskom kotaru za neku drvenu brvnaru i pritom nisam puno ocekivala. shvacam da to ne moze biti isti onaj gorski kotar kakvog se sjecam iz djetinjstva, gotovo netaknuta priroda, ali nisam ocekivala da ce u blizini gotovo svakog zemljista biti dalekovod (jer su se isti naravno gradili u pristupacnim podrucjima, kako bi ulaganje bilo manje, a profit veci, a ta pristupacna podrucja su u blizini cesta, naselja i vikendica)

ti dalekovodi prolaze na manje od 50 metara od kuca, a nekima cak i iznad glave. dobili smo od jedne agencije ponudu za zemljiste i kako se u tim malim mjestima lagano mozes snaci, bez problema smo dobili arkod podatke i vidjeli snimku iz zraka. to zemljiste je s tri strane okruzeno dalekovodima razlicitih snaga.
    prosli smo djelove od fuzina, delnica, skrada, mrkoplja (u blizini prolazi i naftovod), starog laza, hlevaca. duzinom cijele ceste iznad ravne gore je ogroman dalekovod. pronasla sam podatke da se rado o naponima od 400 i 110 kV. znaci, to nema veze s niskonaponskom mrezom (oni mali stupici ispred kuca) od kojih 10, 20 ili najvise 35 kV, iako su i oni na zalost izvedeni nadzemno, a ne podzemno.

koliko ja znam, u vecini je drzava zabranjena gradnja u blizini dalekovoda tj. ne moze se uopce dobiti dozvola. kontrola izlazi na teren mjeriti elektromagnetno zracenje i ono zujanje/brujanje kad pada kisa. mozda se to nekako strucno zove, ali ja ne znam.

bas me sram reci, ali imam osjecaj da se gorski kotar totalno devastira. ovo je jos 2000.e godine pisalo o fuzinama : Zar je zaista moguće da netko želi otvoriti još jedan koridor, kada se zna da kroz Općinu Fužine prolaze autocesta, željeznička pruga, čak sedam različitih dalekovoda, naftovod, dva tlačna cjevovoda, a ovdje su i tri akumulacije vode."

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Pa ja osobno nebih živila blizu dalekovoda

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj miffy34 prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ja osobno nebih živila blizu dalekovoda
    niti ja

A ne bih niti ulagala u nešto blizu dalekovoda,jer,koliko god svi više manje živimo okruženi raznoraznim štetnim zračenjima većina laika obezvređuje nekretninu u blizini dalekovoda i općenito ju je teže prodati,tako da se ne bih i iz tog razloga upuštala u ulaganje/kupovinu.

Moj brat je prije par godina kupovao stan: našao krasan stančić na Laništu,ali tik do dalekovoda. Vlasnica je bila gotovo očajna,spustila je cijenu već na telefonskom razgovoru i čim je došao pogledati ga, još u hodniku je rekla da cijena nije fiksna. Ipak se na kraju odlučio za drugi stan iz gore navedenih razloga i nije mu žao.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Uopće nisam primijetila dalekovode. Mama ima vikend-kuću u Fužinama iznad jezera i nigdje uokolo nema dalekovoda. U daljini valjda ima, ja ih na primijećujem. Najbolje dođi osobno, pa ćeš vidjeti koliko su blizu ili daleko žice.
    No, meni ne smeta ni pruga, ni autocesta, ni jezero. Dapače, zato su mi Fužine i draže. Grad je pristupačan, a možeš biti u prirodi.
    Na ulazu u Fužine iz pravca Zlobina grade se brvnare, vrlo lijepo izgledaju. Vjerujem da ih ima za prodati.

centar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

ni meni ne smetaju ni pruga ni autocesta ni umjetna jezera, ali dalekovod ipak ima određeno zracenje i utjece na zdravlje. govorilo se o spontanim pobacajima i djeci rođenoj s poteskocama u razvoju, leukemiji, raznim tumorima. u kolikom je to postotku stvarno ne znam, ali me je svejedno strah.
    citala sam da bioenergeticari savjetuju da se od toga bjezi glavom bez obzira.

inace, pratili smo te dalekovode kroz cijeli gorski kotar i na mjestu gdje se njih tri spajaju je ogromna trafostanica krasica/brsljanovo, a to je jos gore od dalekovoda, a kuce su na 100 metara od nje.

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Meni je relativno blizu kuce, nije bas na 100 m ali onko! Stup je jedno 150 m a zice gote visoko!
    Nemamo iskreno nekih problema! Nema nikakvog zujanja, glavobolja, pobacaja, stovise u nasoj ulici u svakoj je kuci barem dvoje djece!
    Da mogu birati ne znam jel bi izabrala bas da sam blizu, ali ovako!
    Nemam pojma jel taj dalekovod jos u funkciji ali znam da su spominjali da ce ga uklanjati i zakopavati zice! Tu je jaako dugo a i nase ja naselja jako dugo naseljeno i ne mogu reci da vidim probleme medu ljudima, utjecaj na zdravlje i sl.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Da imam izbora, nikako ne bih kupila u blizini dalekovoda.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

EM zračenje ti može izmjeriti labos. NE oni s rašljama koji mjere jel' ti krevet na krivom mjestu
    To mi se čini premala udaljenost za visokonaponski vod, može li to uopće dobit građevinsku, mislim da je norma m/kV od dalekovoda.
    A dodaj i zujanje, izbijanje, gromove, rušenje.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj centar prvotno napisa Vidi poruku
    ni meni ne smetaju ni pruga ni autocesta ni umjetna jezera, ali dalekovod ipak ima određeno zracenje i utjece na zdravlje. govorilo se o spontanim pobacajima i djeci rođenoj s poteskocama u razvoju, leukemiji, raznim tumorima. .
    to ništa nije dokazano, jerbo mi svi bi pocrkavali od kompa i podzemnih kabela, ali kažem da postoji udaljenost na kojoj se smije gradit, sigurna. Mislim da ovo tvoje to nije.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •