-
-
Osoblje foruma
Oralni kirurg je odbio vaditi mi zub negdje izmedju 6. i 9. tjedna trudnoce, tj. nije bas jako odbio, vec smo se dogovorili da necemo jer me nista ne boli i nije hitno.
Redovni zubar mi je popravio zub bez injekcije, nista mi nije bilo, ni od bolova ni od sokova. Da sam imala nesto vise od obicnog karijesa, dobila bih bila i injekciju, ili bismo sacekali izlazak iz prvog tromjesecja.
Prema americkim preporukama, radi se sve sto je potrebno, kad je potrebno, osim sto ne vole popravljati nesto slozeno u trecem tromjesecju, cisto zato sto ovdje lezis na ledjima kao zohar u zubarskom stolcu, a to bas nije preporucljivo s trbuhom do zuba. Bez problema slikaju i celjust, lokalnim rentgenom i vjerujem da je poprilicno, ako ne i potpuno bezopasan, jer tehnicari ne izlaze iz sobe kad fotkaju (nisam bila u trudnoci, ali sam bila). Nisam nikad morala potpisati nikakve izjave vezane uz trudnocu prije zubnog rentgena s ove strane bare.
-
Što se same injekcije tiče - može, bez problema. Baš sam neki dan pričala sa zubaricom o skidanju kamenca pa mi je to prokomentirala ali ne znam kakvo djelovanje na bebu ima onaj famozni "lijek" (otrov, toxavit,..) koji ubija živac i koji ti stavljaju prije plombe. Znam i da ovdje trudnice ako je frka stavljaju na Ortopan ali su zakukuljene u one zaštitne mandure ko da su na svemirskoj stanici. Za ostalo, na žalost ne mogu pomoći.
-
Preporuke mog ginekologa su bile:
Obicno se savjetuje da se popravci obavljaju u drugom tromjesecju trudnoce. Slikanje nije preporucljivo, ali ukoliko je potrebno, nije opasno, a osim toga u ZG ima nekoliko rengena sa znatno manjim zracenjem.
Anestezija - generalno je bolje da se popravak radi pod anestezijom, ukoliko je bolan, jer je veca steta da trudnica trpi bolove, koji mogu izazvati stezanje maternice i neugodu kod bebe.
-
Ja samo znam da sam popravljala zube u 8. mjesecu trudnoce - jer sam znala da cu jako tesko uhvatiti vremena nakon sto rodim.
Ali to su sve bili nekomplicirani zahvati, brusenje + plomba, bez injekcije (iako bi mi dala da sam trazila - ionako djeluje lokalno)
S druge strane, pokvareni zub je veliki rizik za zdravlje, moze doci do apscesa, moze doci do prodora bakterija u krvotok itd - uglavnom sve stvari koje covjek zeli izbjeci opcenito, a pogotovo u trudnoci. Tako da bih ja definitivno popravila bilo koji pokvareni zub cim prije...
-
Ma nema panike,ja sam mrcinske umnjake vadila u 2 mjesecu trudnoće,anestezija i ostalo,osim slikanja.Pravi stomatolog nikako neće koristiti nešto za što zan da bi štetilo bebi!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma