Kupila sam smrznuti bakalar.
I sad ne znam što s njim.
Kupujete li ga, pripremate? Što? Kako?
Kupila sam smrznuti bakalar.
I sad ne znam što s njim.
Kupujete li ga, pripremate? Što? Kako?
Ovako moj tata:
zažuti kapulu i bili luk skupa s petrusimenom
doda pomidore ili konšervu, malo slatke crvene paprike, bilog vina i kap kvasine
sol, papar
kad je to dobro prokuhalo, doda se bakalar i to samo na par minuta jer je on u čas gotov i raspada se
uz to maništra
onaj koji sam ja kupila, imao je malo kosti, tako da ću ga sljedeći put ipak prije odvojeno skuhati pogledati ima li kosti
e da, jednom sam pravila i neku pitu od toga s nekakvim krušnim tijestom ispod. meni je bilo super, MD se nije svidilo
Bakalar je ukusan i ako se samo baci na tavu, bez ikakvih dodataka. Ima finiji okus od npr. smrznutog oslića.
Sad tek vidim da su ovo fileti.
Mislim da ću ih samo popržiti na tavi.
Malo u brašno pa na ulje... ili?
Nisam nikad pripremala smrznuti, a bome ni filetiranu ribu....
Dosta ti je skuhati ga s malo lovora, soli i zrnom papra. Izvadi ga, vidi ima li ostataka drača, i u istu vodu stavi kuhati izrezan krumpir. Na kraju u lonac složiš red lagano izmrvljenog bakalara, pa red kuhanog krumpira, baciš na to petrusina i česna i zaliješ finim maslinovim uljem, pa opet riba, krumpir, začini, ulje ...., malo protreseš i mljac!
Hvala čokolada!
Isprobano, jako fino.Tanjure polizali.
Ponoviti ćemo.
A i ostale ćemo isprobati.![]()
http://www.coolinarika.com/recept/bakalar-na-bijelo/
Od svih recepata za bakalar na bijelo, ovaj je najsličniji onome što sam jela. Nikad ga nisam pravila, zato ti dajem link na recept. Prefino je, a poseban mi je gušt namazati ga na pitu ili domaći kruh, njami.
O, pa to je suhi bakalar za Badnjak, samo... to namakanje, pa kuhanje i guljenje kože...a smrdi cijela kuća...![]()
Rehab, mislim da ćemo na nekoliko godina zaustaviti "proizvodnju" božićnog bakalara. Do sad smo, zahvaljujući tome što imamo šupu s pomoćnim štednjakom, znali kuhati i po 12 komada odjednom... naravno, ne sve za nas, već se cijelo društvo skupilo... Zato sam i uzela ovaj smrznuti da vidim kakav je.
I bogme, nije loš.
I mislim da ću ga kupiti još pa pokušati od njega napraviti lightverziju "na bijelo".
Je li to možda tko radio?
Ja slozim smrznuti bakalar s krupmirom u pecnicu. Narezem krumpire jako tanko, po mogucnosti na ribez. Bakalar narezem, zalijem vrhnjem, posolim i dodam dosta cesnjaka. Onda slozim red krumpira red bakalara s vrhnjem dok sve ne postrosim. Na vrhu krumpir isto prelim s malo vrhnja i maslaca i zapecem.
Riba i vrhnje?!
Nikad probala.
Znam da se ponekad dodaje malo mlijeka... ali zaliti vrhnjem? Neobična mi ta kombinacija.
Čoksin recept je najbolji! Tako i ja radim, to mi je mmmmmmm....
Ja se usudim svasta. Onda djeca vire u lonac, oblizuju se i pitaju "stavila si onaj ljuti curry, jel da, tako je najbolje".
I ja se usudim svašta. Ali ne kad to treba pojesti.![]()
Meni je zaleđeni filet bakalara savršen ovako:
skroz tanko narezati cijele kolutove kapule, poredati po dnu vatrostalne tepsije na malo maslinovog ulja. na to naredati prokuhane kriške krumpira, pa na krumpir bakalar, ako ostane krumpira dodati još gore preko bakalara. zaliti bijelim vinom i peći na oko 200. pred kraj pečenja zaliti vrhnjem za kuhanje i zapeći. Svi ližemo prste nakon ovog, nikad ništa ne ostane.
E, da, bakalar sam još spremala na ovaj način.
Samo moram napomenuti da ovaj način spremanja ribe i ne bih nazvala tipično šibenskim![]()
ja više ne bih radila smrznuti bakalar a da ga prije ne skuham i očistim. Našla sam previše kosti koje nisam očekivala.
Španjolci jedu jako puno svježeg bakalara pa bi trebalo pročačkati njihove recepte.
Iako je meni ovaj čoksin definitivno br.1.
Ja znam di su kosti pa ih nadjem i u smrznutom, nije tesko uopce.
znači, moram češće kuhati bakalar.
A baš ga volim![]()
Šta još kupujete od smrznute ribe da vam je dobro? Zna li se porijeklo te ribe. piše li to na ambalaži (ulovljena ili iz ribogojilišta)?
Mi ribu jedemo jednom tjedno, ne kupujem smrznuto, jer kao di ću smrznuto, a ribe na peškarijama koliko hoćeš. A bolje još jednom tjrdno jest smrznutu, nego nikakvu. Pogotovo ako nije iz ribogojilišta. Nije uvjet, ali je prednost.
I odlični su mi ovi recepti s teme!
Ja isto volim taj smrznuti file bakalara jer je za cas gotov rucak.
Nasjeckam luk i cesnjak, krumpir narezem (na ribez) na tanke ploskice, na ulju preprzim luk i cesnjak, ubacim krumpire i zacine, zalijem, kad su skoro kuhani ubacim i smrznuti bakalar. Solim na kraju ako treba (jer je bakalar usoljen) i jos malo svjeze mljevenog papra... Rucak s prirpemom za 15-ak minuta, taman za mene.
Vertex, ovo je meni prva smrznuta riba koju sam ikada kupila. Osim paniranih ribljih štapića koje sam pripremala bratu kad smo jednom kao klinci ostali sami doma.![]()
Odrasla sam u Dalmaciji, riba mora biti friška, bakalar se mora močiti i lupati do iznemoglosti... ah koja romatična uvjerenja z aone koji imaju puno vremena... ja više nemam, pa se prilagođavam.![]()
Kupila sam ga za foru, zbog Islandskog porijekla da sad ne idem u off.
Dakle, porijeklo mu je Island, pakira ga Ledo i navodno je taj bolji nego onaj iz Patagonije, iako mislim da je osoba od koje sam to čula malo polupala lončiće, jer mi nekako Patagonija i bakalar ne idu skupa.![]()
Povremeno ga imaju i u Lidlu, ali stvarno ne znam zemlju porijekla
Imaju ga stalno u Lidlu, 500g 35kn. Povoljnije od Ledovog, a porijeklo je misli isto. Ledova i Lidlova baba dvi sestre.
Vertex, jos kupujem jedino smrznute pastrve u Lidlu iz Hercegovine inace.
Red kuhanog krumpira, red istrganog bakalara, persin, cesnjak, pasata, sol, papar, dobro maslinovo ulje i onda tako po nekoliko puta. Zatim nesto kuhanja.![]()
Vertex, tako sam se i ja premišljala pa mi dosadilo ovisiti o peškariji i sad imam u ledenici liganja, aljaške kolje (ona je najjeftinija, a OK je), bakalara, oslića. I škrpine sam probala, i grdobine; što god nađem na akciji.
Di si nasla grdobine?
Meni ni oslici ni kolja ni lignje nisu nesto.
Škarpine su i meni ok, samo ih rijetko kupujem jer ih moj dragi ne ljubi s obzirom da su mu ih u vojski servirali svaki tjedan.
Ja sam zaboravila da sam ovdje nešto pitala, lol.
Hvala, dame.
Još sam počekla prakticirati da kad kupim ribu, kupim odmah i za smrznut doma.
Ali ovaj bakalar me baš privlači zbog jednostavnosti.
Bas iz tog razloga cesto imam jedno ili dva pakiranja u ledenici. Inace mi se ne svidja smrznuta riba, ima mi neki bljakavi miris, pogotovo oslici, ali bakalar mi je skroz fin.
meni je oslić grozan i svjež i smrznut.
A bakalar baš volim (pogotovo dimljeni). Moram provjeriti u svom Lidlu imaju li ga. Iako i dalje mislim da im on nije u stalnoj ponudi
Ma daj, pa oslic svjezi s gradela je predobar. Samo ga je tesko dobro ispeci jer je njezno meso.
Od one akcije u Lidlu, pocetkom godine ili tako nekako je bakalar stalno u ponudi. Kod nas ga uvijek ima u frizideru.
Dajte me prosvijetlite, iz Lidla ona ribetina Aljaška kolja, kaj je to po naški?
Oslić? Bakalar?
E, samo da dodam, nešto bakalara s krumpasima po Čoksinom receptu je ostalo. Sutra je bilo jednako fino.![]()
Usvajamo taj recept.![]()
Prepisujem od Barbierija:
Cušpajz od leće s bakalarom
Na 1 dl maslinova ulja propirjajte 1 sjeckanu kapulu i 2 režnja češnjaka. Kad zazlate, dodajte pola kg leće i kuhajte je oko 20 min. Tada dodajte 25 dag fileta od bakalara sjeckanog na kockice, posolite i popaprite pa pustite da se sve zajedno skuha, a leća omekša. Još jednom promiješajte pa pospite 1 stručkom sjeckanog peršina. Poslužite u zdjelicama s purom iz kalupa i po 1 dl gustog kiselog vrhnja.