Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 53

Tema: Smrznuti bakalar

  1. #1
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno Smrznuti bakalar

    Kupila sam smrznuti bakalar.
    I sad ne znam što s njim.

    Kupujete li ga, pripremate? Što? Kako?

  2. #2
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,220

    Početno

    Ja na brudet.

  3. #3
    rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008
    Postovi
    3,333

    Početno

    Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Ja na brudet.
    ajde daj recept, ako ti nije tlaka

    ja ga skuham s malo povrća i onda pomiješam s kuhanim krumpirom
    a može se i pohati, bude fino

  4. #4
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,220

    Početno

    Ovako moj tata:
    zažuti kapulu i bili luk skupa s petrusimenom
    doda pomidore ili konšervu, malo slatke crvene paprike, bilog vina i kap kvasine
    sol, papar
    kad je to dobro prokuhalo, doda se bakalar i to samo na par minuta jer je on u čas gotov i raspada se
    uz to maništra

  5. #5
    rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008
    Postovi
    3,333

    Početno

    Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Ovako moj tata:
    zažuti kapulu i bili luk skupa s petrusimenom
    doda pomidore ili konšervu, malo slatke crvene paprike, bilog vina i kap kvasine
    sol, papar
    kad je to dobro prokuhalo, doda se bakalar i to samo na par minuta jer je on u čas gotov i raspada se
    uz to maništra
    jel ga metneš smrznutog ili ga otopiš?

  6. #6
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    onaj koji sam ja kupila, imao je malo kosti, tako da ću ga sljedeći put ipak prije odvojeno skuhati pogledati ima li kosti

  7. #7
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,220

    Početno

    Citiraj rossa prvotno napisa Vidi poruku
    jel ga metneš smrznutog ili ga otopiš?
    Manje više smrznutog, odnosno izvadim ga kad počnem poslovati oko ručka. Ali njegovo je meso stvarno kao maslo.

  8. #8
    rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008
    Postovi
    3,333

    Početno

    e da, jednom sam pravila i neku pitu od toga s nekakvim krušnim tijestom ispod. meni je bilo super, MD se nije svidilo

  9. #9
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,220

    Početno

    Bakalar je ukusan i ako se samo baci na tavu, bez ikakvih dodataka. Ima finiji okus od npr. smrznutog oslića.

  10. #10
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Sad tek vidim da su ovo fileti.
    Mislim da ću ih samo popržiti na tavi.
    Malo u brašno pa na ulje... ili?

    Nisam nikad pripremala smrznuti, a bome ni filetiranu ribu....

  11. #11
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,220

    Početno

    Ne treba brašno.

  12. #12
    Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,097

    Početno

    Dosta ti je skuhati ga s malo lovora, soli i zrnom papra. Izvadi ga, vidi ima li ostataka drača, i u istu vodu stavi kuhati izrezan krumpir. Na kraju u lonac složiš red lagano izmrvljenog bakalara, pa red kuhanog krumpira, baciš na to petrusina i česna i zaliješ finim maslinovim uljem, pa opet riba, krumpir, začini, ulje ...., malo protreseš i mljac!

  13. #13
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Hvala čokolada!
    Isprobano, jako fino. Tanjure polizali.
    Ponoviti ćemo.

    A i ostale ćemo isprobati.

  14. #14
    rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008
    Postovi
    3,333

    Početno

    Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Dosta ti je skuhati ga s malo lovora, soli i zrnom papra. Izvadi ga, vidi ima li ostataka drača, i u istu vodu stavi kuhati izrezan krumpir. Na kraju u lonac složiš red lagano izmrvljenog bakalara, pa red kuhanog krumpira, baciš na to petrusina i česna i zaliješ finim maslinovim uljem, pa opet riba, krumpir, začini, ulje ...., malo protreseš i mljac!
    tako i ja radim, osim slaganja na kraju. ja samo sve promiješam u zdjeli, a kad kuham bakalar ubacim korijen peršina i jedan luk

  15. #15

    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,530

    Početno

    http://www.coolinarika.com/recept/bakalar-na-bijelo/

    Od svih recepata za bakalar na bijelo, ovaj je najsličniji onome što sam jela. Nikad ga nisam pravila, zato ti dajem link na recept. Prefino je, a poseban mi je gušt namazati ga na pitu ili domaći kruh, njami.

  16. #16
    Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,097

    Početno

    O, pa to je suhi bakalar za Badnjak, samo... to namakanje, pa kuhanje i guljenje kože...a smrdi cijela kuća...

  17. #17
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Rehab, mislim da ćemo na nekoliko godina zaustaviti "proizvodnju" božićnog bakalara. Do sad smo, zahvaljujući tome što imamo šupu s pomoćnim štednjakom, znali kuhati i po 12 komada odjednom... naravno, ne sve za nas, već se cijelo društvo skupilo... Zato sam i uzela ovaj smrznuti da vidim kakav je.
    I bogme, nije loš.
    I mislim da ću ga kupiti još pa pokušati od njega napraviti light verziju "na bijelo".

    Je li to možda tko radio?

  18. #18
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Ja slozim smrznuti bakalar s krupmirom u pecnicu. Narezem krumpire jako tanko, po mogucnosti na ribez. Bakalar narezem, zalijem vrhnjem, posolim i dodam dosta cesnjaka. Onda slozim red krumpira red bakalara s vrhnjem dok sve ne postrosim. Na vrhu krumpir isto prelim s malo vrhnja i maslaca i zapecem.

  19. #19
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Riba i vrhnje?!
    Nikad probala.

    Znam da se ponekad dodaje malo mlijeka... ali zaliti vrhnjem? Neobična mi ta kombinacija.

  20. #20
    Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    Zagreb, Maksimir
    Postovi
    3,756

    Početno

    Čoksin recept je najbolji! Tako i ja radim, to mi je mmmmmmm....

  21. #21
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    A tek kad uvalis taj bakalar u kokosovo mlijeko i curry

  22. #22
    Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    Zagreb, Maksimir
    Postovi
    3,756

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    A tek kad uvalis taj bakalar u kokosovo mlijeko i curry
    iako zvuči zanimljivo, ne znam bi li se usudila dodati taj egzotični štih...

  23. #23
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Ja se usudim svasta. Onda djeca vire u lonac, oblizuju se i pitaju "stavila si onaj ljuti curry, jel da, tako je najbolje".

  24. #24
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    I ja se usudim svašta. Ali ne kad to treba pojesti.

  25. #25
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Kukavice. Eto.

  26. #26
    Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,865

    Početno

    Meni je zaleđeni filet bakalara savršen ovako:
    skroz tanko narezati cijele kolutove kapule, poredati po dnu vatrostalne tepsije na malo maslinovog ulja. na to naredati prokuhane kriške krumpira, pa na krumpir bakalar, ako ostane krumpira dodati još gore preko bakalara. zaliti bijelim vinom i peći na oko 200. pred kraj pečenja zaliti vrhnjem za kuhanje i zapeći. Svi ližemo prste nakon ovog, nikad ništa ne ostane.

  27. #27
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,220

    Početno

    E, da, bakalar sam još spremala na ovaj način.
    Samo moram napomenuti da ovaj način spremanja ribe i ne bih nazvala tipično šibenskim

  28. #28
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    E, da, bakalar sam još spremala na ovaj način.
    Samo moram napomenuti da ovaj način spremanja ribe i ne bih nazvala tipično šibenskim
    Pa naravno da nije tipično šibenski ni dalmatinski - to je tipičan kontinentalni recept, tak se priprema smuđ i štuka, a netko je to adaptirao za morsku ribu. Svaka čast! Morala bih to probati.

  29. #29
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Upravo kuham onaj moj egzoticni, mljac.

  30. #30
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    ja više ne bih radila smrznuti bakalar a da ga prije ne skuham i očistim. Našla sam previše kosti koje nisam očekivala.

    Španjolci jedu jako puno svježeg bakalara pa bi trebalo pročačkati njihove recepte.

    Iako je meni ovaj čoksin definitivno br.1.

  31. #31
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Ja znam di su kosti pa ih nadjem i u smrznutom, nije tesko uopce.

  32. #32
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    znači, moram češće kuhati bakalar.

    A baš ga volim

  33. #33
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    Šta još kupujete od smrznute ribe da vam je dobro? Zna li se porijeklo te ribe. piše li to na ambalaži (ulovljena ili iz ribogojilišta)?
    Mi ribu jedemo jednom tjedno, ne kupujem smrznuto, jer kao di ću smrznuto, a ribe na peškarijama koliko hoćeš. A bolje još jednom tjrdno jest smrznutu, nego nikakvu. Pogotovo ako nije iz ribogojilišta. Nije uvjet, ali je prednost.

    I odlični su mi ovi recepti s teme!

  34. #34
    sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009
    Postovi
    5,590

    Početno

    Ja isto volim taj smrznuti file bakalara jer je za cas gotov rucak.
    Nasjeckam luk i cesnjak, krumpir narezem (na ribez) na tanke ploskice, na ulju preprzim luk i cesnjak, ubacim krumpire i zacine, zalijem, kad su skoro kuhani ubacim i smrznuti bakalar. Solim na kraju ako treba (jer je bakalar usoljen) i jos malo svjeze mljevenog papra... Rucak s prirpemom za 15-ak minuta, taman za mene.

  35. #35
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Vertex, ovo je meni prva smrznuta riba koju sam ikada kupila. Osim paniranih ribljih štapića koje sam pripremala bratu kad smo jednom kao klinci ostali sami doma.

    Odrasla sam u Dalmaciji, riba mora biti friška, bakalar se mora močiti i lupati do iznemoglosti... ah koja romatična uvjerenja z aone koji imaju puno vremena... ja više nemam, pa se prilagođavam.

    Kupila sam ga za foru, zbog Islandskog porijekla da sad ne idem u off.
    Dakle, porijeklo mu je Island, pakira ga Ledo i navodno je taj bolji nego onaj iz Patagonije, iako mislim da je osoba od koje sam to čula malo polupala lončiće, jer mi nekako Patagonija i bakalar ne idu skupa.

  36. #36
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    Povremeno ga imaju i u Lidlu, ali stvarno ne znam zemlju porijekla

  37. #37
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Imaju ga stalno u Lidlu, 500g 35kn. Povoljnije od Ledovog, a porijeklo je misli isto. Ledova i Lidlova baba dvi sestre.
    Vertex, jos kupujem jedino smrznute pastrve u Lidlu iz Hercegovine inace.

  38. #38
    Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    badgerella.com
    Postovi
    10,890

    Početno

    Red kuhanog krumpira, red istrganog bakalara, persin, cesnjak, pasata, sol, papar, dobro maslinovo ulje i onda tako po nekoliko puta. Zatim nesto kuhanja.

  39. #39
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,220

    Početno

    Vertex, tako sam se i ja premišljala pa mi dosadilo ovisiti o peškariji i sad imam u ledenici liganja, aljaške kolje (ona je najjeftinija, a OK je), bakalara, oslića. I škrpine sam probala, i grdobine; što god nađem na akciji.

  40. #40
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Di si nasla grdobine?
    Meni ni oslici ni kolja ni lignje nisu nesto.
    Škarpine su i meni ok, samo ih rijetko kupujem jer ih moj dragi ne ljubi s obzirom da su mu ih u vojski servirali svaki tjedan.

  41. #41
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    Ja sam zaboravila da sam ovdje nešto pitala, lol.
    Hvala, dame.

  42. #42
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    Još sam počekla prakticirati da kad kupim ribu, kupim odmah i za smrznut doma.
    Ali ovaj bakalar me baš privlači zbog jednostavnosti.

  43. #43
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Bas iz tog razloga cesto imam jedno ili dva pakiranja u ledenici. Inace mi se ne svidja smrznuta riba, ima mi neki bljakavi miris, pogotovo oslici, ali bakalar mi je skroz fin.

  44. #44
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    meni je oslić grozan i svjež i smrznut.

    A bakalar baš volim (pogotovo dimljeni). Moram provjeriti u svom Lidlu imaju li ga. Iako i dalje mislim da im on nije u stalnoj ponudi

  45. #45
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Ma daj, pa oslic svjezi s gradela je predobar. Samo ga je tesko dobro ispeci jer je njezno meso.
    Od one akcije u Lidlu, pocetkom godine ili tako nekako je bakalar stalno u ponudi. Kod nas ga uvijek ima u frizideru.

  46. #46
    zmajica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    700

    Početno

    Dajte me prosvijetlite, iz Lidla ona ribetina Aljaška kolja, kaj je to po naški?
    Oslić? Bakalar?

  47. #47
    oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Postovi
    3,305

    Početno

    Koliko ja znam nešto poput bakalara, nisam nikad kupila

  48. #48
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    E, samo da dodam, nešto bakalara s krumpasima po Čoksinom receptu je ostalo. Sutra je bilo jednako fino.
    Usvajamo taj recept.

  49. #49
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,220

    Početno

    Prepisujem od Barbierija:

    Cušpajz od leće s bakalarom

    Na 1 dl maslinova ulja propirjajte 1 sjeckanu kapulu i 2 režnja češnjaka. Kad zazlate, dodajte pola kg leće i kuhajte je oko 20 min. Tada dodajte 25 dag fileta od bakalara sjeckanog na kockice, posolite i popaprite pa pustite da se sve zajedno skuha, a leća omekša. Još jednom promiješajte pa pospite 1 stručkom sjeckanog peršina. Poslužite u zdjelicama s purom iz kalupa i po 1 dl gustog kiselog vrhnja.

  50. #50
    rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008
    Postovi
    3,333

    Početno

    Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Prepisujem od Barbierija:

    Cušpajz od leće s bakalarom

    Na 1 dl maslinova ulja propirjajte 1 sjeckanu kapulu i 2 režnja češnjaka. Kad zazlate, dodajte pola kg leće i kuhajte je oko 20 min. Tada dodajte 25 dag fileta od bakalara sjeckanog na kockice, posolite i popaprite pa pustite da se sve zajedno skuha, a leća omekša. Još jednom promiješajte pa pospite 1 stručkom sjeckanog peršina. Poslužite u zdjelicama s purom iz kalupa i po 1 dl gustog kiselog vrhnja.
    i kako je ispalo?

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •