Znaci 6 gotina je proslo izmedju dva poroda i da li je i drugi bio carski?? Boim se ako idu po prvom rezu ponovo da ce biti jos gore.
Znaci 6 gotina je proslo izmedju dva poroda i da li je i drugi bio carski?? Boim se ako idu po prvom rezu ponovo da ce biti jos gore.
Ne ide se po istom rezu. Možda na koži se ulazi po istom ali se unutra ne ulazi po istom, dakle žena ima dva (ili tri ili...) reza unutra ovisno o broju CR-a naravno.
Ima jedna fantastična knjiga u Rodinoj biblioteci, Birthing normally after a caesarean or two, puna je korisnih studija i usporedbi, ja ju isto imam ali sam ju nekom posudila (khm ako ovo čita ta jedna osoba ima sve moje knjige o VBAC-u) pa mi je teško citirati studije bez nje.
Ninočka, ja bi ti savjetovala da nađeš doulu, da porazgovarate o strahovima, mogućnostima, i onda da doneseš svoju odluku i budeš sigurna u nju. Ako ta odluka bude VBAC moći će ti doula pomoći u rodilištu i biti sa tobom na porodu (nažalost, kod nas to nije moguće na CR)
Posljednje uređivanje od Danci_Krmed : 27.09.2012. at 15:48 Razlog: ispravila naziv knjige
Vanjski rez je skoro uvijek na istom mjestu, za unutarnje nisam sigurna, a ne želim kao ti pisati u što nisam sigurna pa staviti "možda".
Ukoliko se radi hitan carski, koji je najčešće posljedica forsiranja vaginalnog poroda, onda rez može biti čak i okomit, ako je život mame i bebe ugrožen.
Ninočka, ja ti nikako ne bi savjetovala da pitaš doulu, nego da pitaš isključivo iskusnog liječnika - ginekologa, porodničara. Naime, ti razmatraš 2 opcije, VBAC ili CR, te te treba savjetovati osoba koja ima i teoretsko i praktično iskustvo sa oba načina poroda, i to u većem broju slučajeva. Doula, posebno one koje se mogu naći kod nas, sigurno o CR znaju samo ono što su pročitale (i to rijetko u stručnoj literaturi, što je i razumljivo, jer nisu medicinske struke pa je i ne mogu razumijeti, vjerojatnije su se o CR educirale iz laicima primjerenijih tekstova, i to pisanim od strane pobornika VBAC, uglavnom sa interneta ili ovakvog tipa laganog štiva koje navodi Danci), iskustva u tijeku i načinu izvođenja CR također nemaju. Osoba koja tebi treba je onaj koji ima iskustva sa VBAC-om i sa CR i koja će to tebi i napraviti, odnosno pratiti tijek poroda u slučaju VBAC-a.
Dalje, iskusan liječnik ima iskustvo sa porodima, te sa CR i VBAC-om koje se broji u stotinama, a neki i u tisućama. Doula, (opet, ona koju možeš naći kod nas) možda ima iskustvo u nekoliko poroda.
Posljednje uređivanje od Deaedi : 28.09.2012. at 09:06
Daedi, pa daj ne budi smiješna, svi znamo da si ti 100% za CR i to je OK nitko ti to ne osporava, ali molim te daj prostora ljudima da donesu vlastite odluke.
Isto tako, ako si skužila, ja sam vrlo iskrena kad pišem i potkrijepljujem ono što kažem dokazima, linkovima, podacima. Ja ne mogu napisati da će se na svaki CR ulaziti na isti vanjski rez jer možda će postojati trenutak, slučaj gdje se ne ide. Unutra se uglavnom ne reže na isto mjesto, ali to ne znači da neće se nekom zalomiti da iz nekog razloga se mora.
Hitan carski nije najčešće posljedica forsiranog vaginalnog poroda, može biti posljedica prevelik broja intervencija, problema kod djeteta itd. Nemoj molim te žene strašiti nepotrebno.
Sugerirala sam doulu jer smatram da ako žena želi VBAC da može doulu imat uz sebe na porodu, da skupa razgovaraju o strahovima, mogućnostima, u koje rodilište može/želi roditi itd; liječnik/ca kod koje prati trudnoću ionako njoj neće biti na porodu pa dogovor kako će stvari ići na porodu sa tom osobom baš ne znači puno. Savjet se može pitati, naravno, uvijek, ali ta osoba ne bude na porodu pa nema nekog naročitog utjecaja na to kako će stvari u rodilištu ići.
evo, samo da se javim - meni je doula npr. bila od NEPROCJENJIVE pomoći u smislu podrške da pronadjem odgovore na pitanja i strahove te podrška da donesem vlastite odluke i informirani izbor...i to još sve znajući da ću se za taj moj izbor trebati boriti (u bilokojem našem rodilištu) i to sve u trenutku kad nikoga drugoga nisam imala kraj sebe, samo nju. ona je također imala prvi c.r. a drugi vbac u vž - dakle isto kao i ja...tj tada je to bila tek moja želja (vbac)...
ja sam npr nakon dugog razmišljanja i prosvjetljavanja i objašnjavanja osobnih osjećaja frustriranosti i ostale hrpe negativnih i teških osjećaja koji su bili posljedica negativnog iskustva prvog poroda (inducirani, pa c.r.) po mene ali i po bebu (beba je osim hrpe lijekova i droga zadobila i ozljedu prilikom rezanja) došla do jasnog zaključka i vizije kakav bi porod trebao biti i kakav drugi porod želim....kakav početak života želim za svoju bebu, sebe i cijelu obitelj...
...nakon tog zaključka i čvrste odluke i vjere u to što želim putevi su se sami otvarali i trebali je samo hrabro kročiti...
dakle, ninočka prvo moraš razjasniti sama sa sobom što osjećaš da želiš,a nakon informiranja i vaganja rizika i beneficija svakog detalja: razjasniti što znaš da želiš ....
nakon toga trebaš samo vjere da to možeš...
sve je to lakše proći sa nekim tko te razumije jer je prošao isto i sa nekim tko ti je podrška i kraj kogha ti je lakše vjerovati u sebe...
sretno!![]()
Posljednje uređivanje od Canaj : 29.09.2012. at 11:38