Gle, mi smo bili u situaciji da razmišljamo kao *mamica* i našli kompromis: stariji sin je dobio dozvolu da si kupi pametni mobitel lani, nakon završetka školske godine s 5,0. Koštao je 699 kn u vipme kompletu - samsung galaxy neki, ne znam točno tip.
Mlađi sad skuplja (zapravo već je skupio) novce za ovaj: http://webshop.vip.hr/vipme/Vipme-ko...-L3-white/9827
Isti takav kupili smo mom tati kao dar. To mi se nekako čini primjerenim i za djecu. Mi to nismo kupovali iz hira nego se starijem sinu raspao stari mobitel, pa je odabrao novi pametni u dogovorenom cjenovnom rangu. Sad mlađi dosađuje jer brat ima pametni telefon, a on nema. Budući da se moja prastara nokia raspada, uzet ću njegov (izvorno je to mužev stari) i svi sretni i zadovoljni. ALI moj sin ne može kupiti taj mobitel prije Božića, jer je dogovoreno da ima odgovarajuće ocjene u imeniku do polugodišta.
Istina je da oni te mobitele koriste i kao igračke i za komunikaciju (mogu slati e-mail i mogu na internet, ali to ne koriste previše jer je teško npr. igrati minecraft na malom ekranu, radije će igrati "ko čovjek" vikendom.
Eh, sad - mi smo dogovorili da se može uzeti pametni mobitel koji košta do 100 eur jer sve ostalo je preskupo. Imaju svoje laptope i sve ibera je previše. Mislili smo jednom uzeti i neki tablet koji bi se mogao koristiti i kao ebook reader (to najviše zanima mene, da ne moram tegliti knjige na godišnji), ali me kolega odgovara - kaže da nije ista kvaliteta ekrana. Vidjet ću još. Ništa od toga ne mora biti, ali ja čestonjihove želje zlorabim kao poticaj za školske obveze i druge oblike poželjnog ponašanja. Ali i tu treba imati mjere, mislim da smo došli do kraja. Imaju većinu toga, a ipad čak i moja djeca smatraju preskupim za ono što dobiješ (duge godine ispiranja mozga
).