Čemu to služi?
Već dugo vremena želim s nekime raspraviti o ovome pa koristim ovaj trenutak nesanice da otvorim temu. Zanima me roditeljska, a još više učiteljska, perspektiva u vezi "radnih knjiga", koje za ovu priliku ne moraju biti striktno vježbenice već i redovne knjige koje su koncipirane tako da se unutra nešto piše, reže, lijepi i sl. - čime knjiga postaje de facto nemoguća za koristiti sljedećoj generaciji.
Cijene školskih knjiga su astronomske, a trend je baš takav da se ide prema što više tih radnih knjiga, prema cjepkanju u više svezaka ono što može biti jedna knjiga, i prema onom teškom papiru umjesto običnog - što sve skupa dovodi do još viših cijena. Mene zanima zašto to prolazi? Je li obrazovni benefit zaista takav da opravdava razliku u cijeni?
Ja vidim kao razlog da je to možda *praktično*, u smislu imati sve zadatke na jednom mjestu, ali mi se i dalje čini kompletnim bacanjem novaca. Navest ću primjere.
Radna bilježnica iz povijesti - zašto se ta ista pitanja, samo bez crta, ne otisnu na 10x manje papira u redovnoj knjizi, pa da djeca odgovaraju u bilježnicu? Recimo posvetiti jednu stranicu nakon svake lekcije, a djeca da odgovaraju u bilježnicu?
Geografija - zašto učitelj ne bi imao file na računa s priručnim praznim kartama, pa da škola mora nabaviti 1 file koji se može koristiti stalno, pa onda samo isprintati, a učenike košta ravno 1 mala košuljica / fascikl za takve materijale? A za pitanja koja su opisnog tipa, vidi pod povijest - ista stvar.
Matematika - otkad se u knjige uopće piše? Uvijek smo imali jednu knjigu i jednu zbirku. Čije smo zadatke riješavali u bilježnicu, pa se zbirka naslijeđivala isto kao knjiga. Matematika mi je najnelogičniji predmet da išta bude "radno".
Jezik - OK, ovo je zeznutiji teritorij. Premda u teoriji profesor može raditi i svoje zadatke za nadopunjavanje i sl. pa samo printati iz nekog svog filea, ili se više zadataka može koncipirati tako da se mogu riješavati u bilježnicu.
Vidim da po novome postoje radne bilježnice iz književnosti?! Čemu tek to?
Fizika, kemija - vidi pod matematika i povijest, ovisno o tipu pitanja.
Dakle, ne kužim. U čemu je štos (osim u profitu)? Zašto "radne knjige" ne samo da opstaju, već šire svoje područje postojanja i zahvaćaju sve više predmeta - a istovremeno se svi žale na cijenu školskih udžbenika? Ne bi li bilo višestruko jeftinije da se odustane od radnih knjiga, eventualno malo prošire redovne s ubacivanjem tih istih zadataka, no da riješavanje ide u bilježnicu i da se skoro svi školski materijali mogu naslijeđivati? Koji je točno obrazovni benefit od radnih knjiga *a koji se ne može dobiti* ovakvom koncepcijom koja bi praktički prepolovila (ili barem pretrećila) cijenu školskih knjiga?
Ili možda sam ja u krivu a praktičnost tih materijala *opravdava* razliku u cijeni? Kakva su vaša iskustva?

) cijenu školskih knjiga?
Odgovori s citatom
Dakle, za svaku pohvalu je što udžbenik sadrži tekstove pjesama, nije predebeo ni pretežak. Nemam pojma kakvi su udžbenici za više razrede, pretpostavljam da su korisniji od ovih za niže (mi smo svojedobno imali itekako sadržaja za učenje iz glazbenog - od instrumenata, do glazbenih oblika).
.
). Lijepo nam je žena odmah na prvom roditeljskom sastanku rekla "takva i takva stvar" i kod nje se nije naručivalo. Sve je radila sama, ali nam je napomenula da mnogi kolege naručuju testove Ministarstva iz spomenutih razloga. Uvjerih se da je u pravu već slijedeće godine kod mlađeg sina, sva sreća da sam prije doznala kako stvari idu...
.