Nemam pojma kud bi ovo stavila... Za sada je samo filozofija jer nigdje nema službene vijesti, ili bar ja nisam našla.
Načula sam da se po Zgu kradu djeca i žene i da je neki dan bila neka frka u Garden mallu u Dubravi.
Da li itko zna išta o tome?
Nemam pojma kud bi ovo stavila... Za sada je samo filozofija jer nigdje nema službene vijesti, ili bar ja nisam našla.
Načula sam da se po Zgu kradu djeca i žene i da je neki dan bila neka frka u Garden mallu u Dubravi.
Da li itko zna išta o tome?
urbane legende
ide u raznim varijantama i u raznim zemljama
http://www.snopes.com/horrors/parental/kidnap.asp
I ja sam čula da je Garden bio zatvoren.... Našli malog ošišanog.... Kaže konobar....
Posljednje uređivanje od MarijaP : 11.10.2011. at 13:55
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/s...-malisane.html
možda je urbana legenda to po trgovačkim centrima, ali daleko od toga da ne treba biti na oprezu.
joj, nema šoping centra u kojem nisu našli ošišano dijete u wc-u. evo, sad je i garden mall izgubio nevinost
i sve nešto iz prve ruke.
ne želim umanjiti užas činjenice da se slične stvari doista i događaju, ali ne razumijem poriv za širenjem ovakvih priča.
Molim više informacija, ali onih iz PUZ-a, ostale ne priznajem.
to konkretno i mene zanima... PUZ.... i meni nije baš da mi dijete nestane u šparu i da ga nađem ošišanog u wc u sorry... brijem da bi nekog udavila da mi to napravi
i ne radi se o porivu širenja priče već o tome da li je to stvarno isitina ili nije?
Zar je to teško za shvatit?
došla i meni mala neki dan s tom pričom iz škole ...
pa ne vjerujem... to je bilo aktulano još prije 10 godina...
ne kažem da nema krađe, ali ta priča s ošišanom glavom u wcu...
monk bi sad provjerio sve frizerske škole... i prema stilu frizure otkrio krivca...
prije će netko dijete utrpat u auto, nego ga mažnjavat u trgovačkom centru.
ok, dakle došli smo do toga da je ošišani klinac patka? ili?
ovo s ošišanom djecom po wc-ima i svlačionicama je urbana legenda stara minimalno 30 godina
ovo s autom se desilo našem prvom susjedu, ali je pametno dijete pobjeglo i obavijestilo roditelje, školu i policiju
ja sam nedavno nešto čula u ovom stilu...dijete dodju do neke odrasle osobe sa nekom ceduljom na kojoj piše adresa na kojoj se nalaze roditelji"izgubljenog" djeteta . i ako ta osoba odvede to dijete na tu adresu,jednostavno je otmu i u bijelo roblje...e sad,koliko tu ima istine,ne znam.
Ono sto je meni jako cudno u tim pricama je da niti jedna otmica u RH zadnjih desetljece-dva nije uspjela.
E, sad, ili nas stite od tih informacija ili su to ljudi u prolazu kroz ovaj dio Europe pa gdje uspiju, uspiju.
Dakako da mi je drago da nije uspjelo, da me ne shvatite krivo. Ali onome kome je u cilju oteti dijete, taj se i potrudi da to ostvari.
U SAD je, nazalost, poprilican broj otete djece.
Meni se od ovog diže kosa na glavi, i ne mogu se sprdati čak ni s tim urbanim legendama. Moja mala je jedan dan (prije neg se ovo sve počelo pričati) otišla u dućan i nije se vratila pol sata. Dućan je na 100 m od kuće i treba joj 10 min maximum (za biranje lizalice, gužvu na blagajni, zastajkivanje u parku...). Nakon toga, u sljedećih predugih 20 minuta ne moram vam valjda ni reći kaj sam si sve pomislila i kakva me panika obuzela kad mi je prodavačica rekla da je ona bila, i otišla, i isto i žena na kiosku. UŽAS. Na kraju je ispalo da je malena zaboravila kupiti lizalicu u prvom dućanu, pa je otišla u drugi, i malo prošetala. Vidla je na meni kolko sam se prestrašila, i obećala da se više neće ponoviti, da će mi se uvijek javit kad ide nekamo drugamo od dogovorenog. Ima uskoro 7 godina, ali za sad ju puštam samu samo do dućana i nazad, i na tekwondo (sve u krugu 100 m od kuće).
Slažem se da ne treba širiti paniku, ali mislim da policija ne daje dovoljno informacija o tome kaj oni poduzimaju. Ovo kaj se događalo u Vojniću i Ogulinu prethodnih tjedana po meni nije sitnica, i osobno se bojim za svoje dijete. Naravno da ju učim da je 99% ljudi na cesti normalno, ali ipak naglašavam da nikad ne znamo gdje i kad će naići onaj 1 koji nije dobrohotan.
Kak vi? Kad ste počeli djecu puštati samu van (ne mislim negdje pod prozor, nego tamo gdje ih ne možete vidjeti)? Je li vas strah? Kak to rješavate same sa sobom?
ma uglavnom da se radi o trgovini ljudima,ono kao smilovat ćeš se kada vidiš da ti je prišlo napušteno dijete koje ti pokaže ceduljicu sa adresom "roditelja" i nakon šta odevedeš to napušteno dijete na tu adresu,oni te jednostavno otmu...
tako su pričale neke babe na plaži ovo ljeto...
ja to sa ceduljom dobila na mail.
Uglavnom nije loše s vremena na vrijeme pogledati ovo http://www.nestali.hr/
pa obično vrebaju djecu kad idu u školu / iz škole - pa ih "samo hoće nešto pitati" (gdje je neka ulica, ili nešto slično).
dok je kikica išla u osnovnu, bilo je navodno nekih pokušaja. znam da mi se jednom vratila sva zadihana i prestravljena, jer ju je neki auto slijedio. ona polako - auto polako. onda je od straha počela trčati - auto ubrzao uz nju... :/
ja vjerujem da su to samo puste price...
pa da se to zaista tako nesto desilo zar nebi bilo objavljeno u svim novinama i na svim mogucim televizijskim programima?
ali da treba biti na oprezu to treba...
Ma da? Često sam tamo a do sada nikad nisam ništa čula.
ja osobno mislim, ali kazem osobno, da toga ima vise nego sto mi mislimo, odnosno mislim da policija dosta toga i zataska. zasto ne znam, valjda da ne sire paniku iako mislim da je vec korist da prosire paniku nego da netko nestane.
ja mislim da svoje neću same pustiti ni do dućana još desetljećima
ne mogu si to uopće zamisliti da ne znam gdje su više od par minuta i da ih nemam na oku
...nadam se da će me proći jer inače ne bu dobro - ni za njih, a bome ni za mene
i svaki put kad se ponadam čujem nešto ovakvo
pa ispočetka
Ima (frisko, od jucer) 8 godina, i nigdje ju jos ne pustam negdje otkud ju ja ne mogu vidjeti.
Pripremam se za to, jer ce od 1. razreda scuole medie (10-11 godina) ici sama busom (ne skolskim) u skolu, s grupom ostalih iz ulice, i pripremam polako i nju (da se nauci kretati po gradu) i sebe.
I u Toweru u Ri su također ošišali nekog klinca, tako je kružila priča.
Ah, podivljali frizeri bez posla!
Zasada K. (koja će uskoro navršiti 8 god.) ujutro ide sama u školu.
I braco P. je izrazio želju da ide sam u vrtić, budući da je već velik. Hm, hm.
Već smo upozorili tete, za svaki slučaj, da ne bi pokušao realizirati samostalan odlazak iz vrtića.
Teško se oteti (normalnoj!) roditeljskoj brizi, nekom pritajenom strahu kojega svi mi osjećamo u većoj ili manjoj mjeri.
Ipak, je to prisutno, ne možemo to zanemariti tvrdeći da smo "cool".
Eto, sjetim se Natashe Kampusch. Brrrrrr, jeza ...
Na Fejs mi je došla ovakva obavjest (kopiram):
UPOZORENJE !!! DANAS JE ŠKOLA U SESVETAMA OBAVIJESTILA DJECU I RODITELJE DA JE POKUŠANA OTMICA. VIĐEN JE BIJELI KOMBI i CRNI. MOLE SE RODITELJI DA PRATE DO ŠKOLE I IZ ŠKOLE SVOJU DJECU, I DJECA DA HODAJU U VEĆIM GRUPAMA. CIJELI JE ZAGREB, A I ŠIRE, OBAVIJEŠTEN O POKUŠAJIMA OTMICE DJECE, ALI I ODRASLIH! ZALIJEPITE UPOZORENJE I NA SVOJ ZID KAKO BI I OSTALE OBAVIJESTILI...
Onda čitam:
http://www.24sata.hr/crna-kronika-ne...kombija-239975
Koje je Vaše mišljenje, je li to nepotrebno dizanje panike ili ima tu istine?
Užasavam se tih stvari, stalno pričam s djecom o tome, pogotovo nakon ovakvih naslova po internetu i novinama. Ali meni jedna stvar nije jasna. Pa zar bi takvi vrebatelji djece mamili djecu slatkišima, ovim, onim..ma ko da je njima problem ukrasti dijete? Mislite da dosad nebi oteli dijete da su htjeli?
Jučer bilo na TV u emisiji MISIJI:ZAJEDNO.
PO meni djecu treba učiti oprezu, ali mislim da ovi nedavni članci su više medijski napuhani nego što stvarno jeste.
A i djeca su sposobna svašta ispičati i izmisliti.
Dakako da u sve treba uvesti dozu opreza, ali ovo je postalo ...hm... malo too much u dva tjedna.
Da je netko htio oteti tu djecu, samu na cesti, na putu iz škole po mraku, mislim da bi u tome (nažalost) i uspio.
Ne znam koliko ste gledali i slušali, ali ispada da je većina prijava bila samo djelomično istinita: npr. djevojčica je krenula prema "nepoznatom" autu, ali u biti ju je pozvala prijateljica iz razreda da vidi sjedalicu, a brat je ispričao roditeljima da su je mamili u auto. Dakle, previše je tu pompe...
eto, Trina, mišljenje nam je isto....
A ošišane djece po šoping centrima u zadnjih par mjeseci....
čudno kako nitko ne zna tko su i gdje su ta djeca obrijane glave.....
jučer GardenMall, pa Osijek, Pa Split,....
možda je dobro da tu i tamo krenu ovakve priče, jer nam svima osvijesti koliko je važno educirati djecu i senzibilizirati odrasle da reagiraju ako išta vide.
da, ali ima i druga strana, a to je potpuni strah od stranih osoba i potpuno nepovjerenje prema nepoznatima. što se meni osobno - ne sviđa. uvijek se može desiti da se dijete izgubi u centru il na korzu. i ne bi htjela da bude isprestravljena od toga da će je neko ošišati i ukrasti. nego da bude sigurna da će joj neko pomoći.![]()
ja se nekako nadam da do djece ne dopiru baš takvi detalji.
moja nema pojma o čemu se priča, ali sam ja neki dan (nakon ovih napisa), razgovarala s njom i ponovo joj objasnila kako se treba ponašati.
istovremeno, s malim čitamo onu neku slikovnicu o tome što dijete treba raditi ako se izgubi i koje je toliko amerikanizirana (ili zapadnjačka, općenito) da uopće nije prikladna. pitam ja sina što bi napravio da se izgubi, a on veli: uzeo bi me policajac i odveo u ured "izgubljeno-nađeno".
kako da ne!
Meni je mama stalno kao maloj govorila o tome i upozoravale me da nikada ne uzimam od stranaca ništa, da ako neki auto stane i ponude mi čokoladu da bježim, da ne ulazim....kako je moja mama paničar po prirodi, ja sam o tome toliko slušala da mi je išlo na živce i na nos. Jedan dan kad smo se ja i prijateljica vraćale iz škole, a imale smo cca 7-8g, stao je neki auto i stvarno nam je neka žena ponudila čokoladu i da uđemo da će nam dati slatkiša. Prijateljica je krenula prema autu, a ja sam je zgrabila za ruku i vrišteći smo otrčale kući. Prijateljici su roditelji pričali o tome, ali onako povremeno i usputno pa ona to nije shvatila ozbiljno.
Ove priče sada po novinama su kao lavina, krenula jedna pa sve ostale za njom, ali je dobro jer će mnogi roditelji sada ozbiljnije porazgovarati s djecom. Ne treba djecu isprepadati ali im treba reći što da rade ako se nađu u takvoj situaciji, kome da se obrat, gdje da bježe, vrište, naprave buku, privuku pažnju ostalih odraslih.
s ovim se slažem i mislim da je to najvažnije u svemu.
kad vidim oko sebe koliko su panike izazvali ovi napisi zadnjih dana točno me strah mog "nestraha" u vezi svega skupa.
možda je to zato jer sam trenutno negdje između, jedno dijete mi je prošlo tu fazu, a drugo još nije došlo u nju.
sorry, presmjesna mi se slika stvorila u glavi
na temu, kako mi djeca rastu javljaju se neki novi strahovi, pa eto sad i ovo o cemu nisam prije puno razmisljala.
brine me sto sam informacije o tim mogucim otmicama djece slusala na radiju, a izdane od PU.
nemam skolarca pa je strah vise u smislu: zar je moguce da se tako nesto stvarno dogadja, ali da imam skolarca, vjerujem da bi se puno vise bojala.
Jučer je Krunoslav Borovec iz PU rekao da u zadnjih 20g nisu imali zabilježenih slučajeva otmice djece ( osim od strane roditelja), ali događale se ili ne djecu treba informirati i naučiti što raditi ako se nešto tako i dogodi.
ja sam svome sinu toliki strah uvalila, da ga je nekidan prva susjeda, čiji sin mu je najbolji frend, ponudila bombon a on se zahvalio i rekao : ne hvala mamakaže da ne smijem uzimat bombone od nikoga![]()
ajd vrit zhabs, sad i ja vidim moju M kako sjedi na onoj polici, među kuferima, i čeka me da dođem po nju s etiketom oko glave
a štaja znam, ja i kad izgubim novčanik, čvrsto vjerujem da će mi ga neka dobra duša vratiti, a kamoli ne dijete.
moj J zna onu klasiku o neulasku u auto i to. s M nisam o tome razgovarala uopće. nikad nije sama, a, ovo što sam rekla, ako se negdje izgubi, želim da ima povjerenje u ljude.
i kažem joj da, ako se to desi, ode odmah u prvi dućan. i prodavačici kaže kako se zove i preziva i adresu i broj telefona od bake (to jedino zna i upol noći ako juprobudiš). i nikako, nikako da ne ide na cestu i di su auti. to mi je veći strah, naročito dok je još ovako mala da je auti ne vide.
neki dan slušam priču od poznanika kojem je pričao poznanik kojem se to navodno dogodilo kako su mu ženu oteli u kineskom dućanu u dubravi i kako je policija nakon tri pretresa našla tajnu prostoriju u kojoj su bile obrijane žene - mlađe nadrogirane, a starije iscrtane gdje će ih rezati za vađenje organa i da policija to ne smije davati u javnost zato jer žele razbiti lanac pa da se to kao ne zna....
...i što sad reći na takve priče?
gle, ne može se normalan čovjek na nešto takvo ne naježiti - bilo istina ili ne
jedno samo znam - netko je kinezima dobro uništio posao, jer ja, a i stotine njih kad to čuju, nikad više neće ući u čajnašop