Citiraj LuciMee prvotno napisa Vidi poruku
Pozdrav svima!
Dijagnosticiran mi je teski oblik Asherman sindroma 10
godina nakon rodjenja prvog djeteta, na moju inicijativu, nakon sto sam ovdje prvi put cula za njega. Nakon 4 mini histeroskopije, dr. je rekao da je eventualno moguća trudnoća, ali samo IVF. Spremala sam se na 5. histeroskopiju kad sam saznala da sam trudna! Trenutno 6 tjedana, ogromno iznenadjenje, u laganom strahu i velikoj nadi, čekam UZV za tjedan dana da vidim napreduje li trudnoća uredno.
Pišem ovaj post kako bi zahvalila Mimah, premalo se zna o ovom sindromu, a zaista nije tako rijedak kako se misli, potrebno je educirati prvo liječnike, pa i nas žene, jer ispada da same sebe moramo dijagnosticirati!
Želim svima uspješno odstranjenje priraslica i zdrave i sretne trudnoće nakon!
Prvo, čestitam na trudnoći. Drugo, beskrajno hvala što ovdje pišete. Malo je postova, a ja se često osjećam jako usamljeno, i moram reć, očajno, u nevjerici.
Da, slažem se da ovaj sindrom uopće nije rijedak. Dapače, mislim da ga ima puno više, ali liječnici negiraju jer to sugerira njihovu grešku. Puno puta sam čula da žene nakon pobačaja nisu dobile menstruaciju i da su im liječnici sve pripisali stresu. Tko zna što se uopće dogodilo? Možda su dobile Ashermana, a da to nikad nisu ni znale. I ja sam beskrajno zahvalna Mimah, jer ništa ne bih inače znala. Da, sama sam si ga dijagnosticirala, kao i druge žene uostalom, a (operativna) histeroskopija je samo potvrdila dijagnozu i stavila je na papir. Jasno, uz operaciju tvrdih priraslica i obliterirane 2/3 endometrija.

Moram pitati, što podrazumijevate pod teškim sindromom? Hoćete reći da 10 g niste imali menstruaciju, ili je ona samo nestala u nekom trenutku? Jeste li je imali uopće? Ja je nisam imala tri mjeseca uopće, a došla je tek nakon operativne histeroskopije, balona i liječenja estrofemom; stigla je dakle, puna 4 mjeseca nakon kiretaže. Otad mi endometrij samostalno naraste...heh. Kako kad. Pretprošli mjesec je bio samo 5. A ovaj, nit ne znam... Oko 6 - 6.5 - 6.8. Imam problema s tim čitanjima endometrija, jedan dan su mi rekli da je osam, dva dana nakon da je šest, nakon naredna dva dana je opet bio sedam (?!). Uvijek ista osoba nadgleda, samo se valjda radi o presjeku na kojem se gleda. Imaju li i druge problema s tim mjerenjima, ili sam samo ja u pitanju? Menstruacije su oskudne i kvalitetom, i kvantitetom, ne traju dulje od 2-3 dana, a ovaj mjesec samo jedan-dva dana...