Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: vagus? stopala otkriven kasno

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno vagus? stopala otkriven kasno

Imam curicu od 4 godine, koja hoda prema unutra ima x nogice, ništa pretjerano, i dosad nisam to ni primjećivala jer ima široku nogu kao i ja. Gledano odozada vidi se da se noga počinje kriviti. Kako se liječi kod tako kasno otkrivenog deformiteta? Naručeni smo u ortopeda za 3 mjeseca tek

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

privatno kod ortopeda i po uloške...

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moj mali ima stopala prema unutra 8ne znam akko se to zove)..dva puta smo bili ortopedu i oba puta mi je rečeno da je to tako i da nema pomoći. Dr je dao uloške ali odmah napomenuo da od toga nema pomoći, preporučio vožnju bicikle i rola i to je to. ja se ne mogu pomiriti s tim da će mu to tako biti, jer vidim da mu je sve gore i gore..pa ću ga odvesti ina treći pregled, kod trećeg doktora

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    Moj mali ima stopala prema unutra 8ne znam akko se to zove)..dva puta smo bili ortopedu i oba puta mi je rečeno da je to tako i da nema pomoći. Dr je dao uloške ali odmah napomenuo da od toga nema pomoći, preporučio vožnju bicikle i rola i to je to. ja se ne mogu pomiriti s tim da će mu to tako biti, jer vidim da mu je sve gore i gore..pa ću ga odvesti ina treći pregled, kod trećeg doktora
    Na tvom mjestu svakako bih otišla drugom doktoru. Izjaviti da nema pomoći kod takvog deformiteta mi je u najmanju ruku neprofesionalno. Naravno da ima pomoći, s tim da se nekome deformacija skroz ispravi, nekome ostane u tragovima, ali svakako se može ublažiti.
    Moj sin je rođen s deformacijom za koju su nam odmah pri rođenju rekli da će sigurno morati na operaciju, a na kraju smo vježbanjem i uz pomoć ortoza ispravili deformitet da mu se sad gotovo ništa i ne vidi (vidi jedino specijalist koji zna što treba tražiti). A dobro su nas zezali i s doznakama, i ortopedskim cipelama, i svačime.
    Problem je jedino taj što je u Hrvatskoj premalo dječjih ortopeda

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ima i moja, rečeno mi na Goljaku da to nema baš neke pomoći, tj. da kod nje nije nešto izraženo, nego isto vožnja bicikla, guralica ona (like a bike), što više bosa po šljunku. Meni se čini da joj to mic-po-mic ide na bolje (ali ono, milimetarski), s druge strane, imam to i ja. Otkriveno joj je u dojenačjkoj dobi, tj. čim se vertikalizirala (nije zbog toga tamo išla, nego one fluktuacije tonusa, nego samo hoću reć' da se to pojavilo dok je bila u totalnom monitoringu i vježbanju, znači, nije ništa "propušteno"), tada su nam svojedobno bili savjetovali nekako zamatanje nogice da se to vrati, uz veliku ogradu da to najvjerojatnije neće pomoći (nismo to radili). Mislim da mi je fizijatar rekao da se vani koriste ortoze ili operacije, zaključaj je bio to je "minor issue" i zašto vam to uopće smeta (meni). Ja se s tim složila.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 02.10.2012. at 15:49

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mojoj maloj sad 4 godine. Hoću reći, meni se čini da za to nema nekog jednostavnog rješenja tipa sad ove vježbe-ulošci oni i to će bit bolje, barem koliko sam ja skužila. Ortoped (išli nešto nevezano, sad u ovoj dobi) isto stila fizička aktivnost, bosa itd.

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

hm, mi smo dobili vježbe, pa ide ortoza na moj teret, pa tek onda ulošci. imamo skoro 8god.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Valjda sve ovisi koliko je izraženo, a i u kojim paradigmama se henla. Pedijatri znaju različito tretirat obične gliste, a ove stvari se valjda razlikuju, ovisno od šprance doktora u nekom gradu, ko bi znao - znam da Goljak vozi na jedan način, neko drugi na drugi način.

Vi s ortozama i vježbama, pls javite se koliko je to bilo izraženo, jel' vam pomoglo, i ako ste u ZG-u, ko vas je na to uputio.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Neki link, ima po dijagnozi, slici, onda načinima liječenja.

http://www.mef.unizg.hr/ortopedija/d...%20PROGRAM.pdf

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.springerimages.com/Images...1-010-1253-0-8

moja najmlađa (2 god.) ima jedno ovakvo stopalo
    prije dva tjedna bili na kontroli i doc-fizijatar rekao da nema više pravo na ortopedske cipele preko HZZO-a jer su kao cipele na doznaku ukinuli od 1.3.2012.

zagubila sam povijest bolesti i ne mogu u Hzzo na provjeru istinitosti informacije, no na netu pronalazim da za dijagnozu ima pravo do 7. godine svakih 6 mjeseci ... (doći ću ja do papira, tražit ću doktora kopiju ....)

imate li kakvih info vezano uz ortopedske cipele na doznaku?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

isvetica, sad vidim da čekaš za ortopeda. Uh, čak tri mjeseca se čeka, ne znam šta bi ti rekla, možda da odeš privatno?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ortopedske cipele na doznaku se više ne dobivaju (mislim negdje od trećeg mjeseca ove godine).
    Moje obje kćeri su imale
    stopala prema unutra (valgus), uslijed zaležanosti u maternici, i to je otkriveno već na prvom pregledu kukića sa oko mjesec dana (pregled stopala je u paketu
    s pregledom kukova). Išli smo na vježbe (istezanje stopala) u Klaićevu i vježbali doma svakodnevno i zamatali stopala u bandaže nakon vježbi, da se efekt istezanja održi što duže.
    Mlađa je plus po noći nosila ortopedske cipelice. Prve smo dobili na doznaku, a drugu (tada je bila potrebna samo jedna) smo platili.
    Obje su uspjele ispraviti stopala, s tim da maloj još stavljamo cipelicu dok je ne izraste.
    Hodanjem sa iskrivljenim stopalima se krive i koljena, a potom i kukovi, tako da bih, isvetica, na tvom mjestu potražila savjet ortopeda što se može napraviti
    u dobi tvog djeteta. Mislim da sam na vježbama viđala i veću djecu, iako se ispravljanje prakticira do prohodavanja. Nama je bilo
    u igri gipsanje, pa čak i operacija, ali s vježbama se srećom uspjelo ispraviti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dijana,

jeste li izrađivali cipele s posebnim ulošcima, pojačanjima, tj. po prethodnoj povijesti bolesti ili samo uže cipele?

Zvala sam radionicu gdje smo na doznaku uzimali cipelice i rekli su da mogu napraviti užu cipelu, ali nisu spominjali posebna ojačanja koja smo imali po prethodnim doznakama.... Ja se bojim da to nije dovoljno... (u biti ne znam ni kakva su pojačanja tj. u čemu su se razlikovale cipele dobivene na doznaku od ovih koje bismo trebali sada kupiti/napraviti)

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Naše ort. cipelice nisu imale nikakva pojačanja, ali nije ni deformacija ista. Kod nas je prednji dio stopala išao prema unutra, pa
    su naše ort. cipelice (ove za noć) izgledale otprilike kao kad desnu cipelu navučeš na lijevu nogu, i obratno, da bi se rast
    kosti "usmjerio" u pravom smjeru. Napravili smo i jedne ortopedske cipelice za hodanje, jer se stopalo nije ispravilo a ona
    je već počela hodati, te su bile na unutrašnjoj strani potplata potpuno ravno rezane, te smo sami platili.

Ja se bojim da to nije dovoljno... (u biti ne znam ni kakva su pojačanja tj. u čemu su se razlikovale cipele dobivene na doznaku od ovih koje bismo trebali sada kupiti/napraviti)
    Ja mislim da o tom trebaš razgovarati sa djetetovim ortopedom, mi nismo ništa na svoju ruku naručivali, i kad su cipele bile gotove, donijeli
    smo ih njemu da ih pogleda i "odobri".

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Super, Vrijeska, da si linkala sliku, sada mi je jasnije i kako točno izgleda i stupnjevanje toga (moja mala ima totalno diskretan valgus, u usporedbi s ovom slikom), zato joj vjerojatno nisu ništa dalje preporučavali na Goljaku. U stvari, nakon svog goljačkog iskustva gledala sam cure, najbolje se to vidi kad se nose one moderne čizme kako se ono zovu... one kao s vunicom unutra, a mekane, svakoj 3.-4.-toj noga ide tako prema unutra. Jest da sve to utječe, sigurno, kao i svaka stvar, na to da će u tipa 40-toj, 50-toj, imat osjetljiviji skelet od nekog ful ravnog, ali valjda je i tu cost-benefit, ako je skroz diskretno, ne ide se sa svim time.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Rekao je da ne treba više ortopedske, nego da može obične...
    Nakon pregleda to mi je bilo ok, ali sada s odmakom i svakodnevnim pogledavanjem u njezina iskrivljena stopala nekako sam počela sumnjati u to...
    Možda ne treba baš prave ortopedske, ali neke po mjeri i više od običnih bi zasigurno trebale ...

(Ponajviše mi se sumnja razvila jer je čim smo ušli komentirao kako dijete nema cipele postolara kojeg on nazove još tijekom pregleda djeteta iz ordinacije, po ispisivanju doznake...
    Inače ne preispitujem liječničke dijagnoze, ali ovaj mi se zamjerio... Još me i šalje logopedu, a dijete je odista napredno po pitanju govornog izražavanja; i čudi se što dijete od 2 godine već nisam upisala na neku organiziranu sportsku aktivnost... i tako ...ovaj put ću potražiti još jedno mišljenje; mislim da sam ipak donekle kompetentna realno prosuđivati razvoj najmlađeg djeteta)

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

vrijeska, naš ortoped je odmah preporučio "svog" postolara, sad ima li
    on kakav deal sa postolarom ili ne, u to neću ulaziti, ortoped nam se činio ok, sa postolarom smo
    imali nekih natezanja tipa jer nisu stavili spužvice na cipelu (a djetetu debela nogica pa bi joj se jako urezalo)
    i još par stvari, ali u principu smo jako zadovoljni.

Ako sumnjaš, svakako potraži drugo mišljenje.

Problem je jedino taj što je u Hrvatskoj premalo dječjih ortopeda
    Apsolutno, nažalost.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koliko sam načula - postolar i "vrag" su braća ...

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ode edit: vrijeska, da, bezobrazno je da je vaš ort. išao zvati "svog" postolara, jer ti imaš
    pravo ići s doznakom kojem hoćeš postolaru, i to nema veze s normalnom preporukom.

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Hvala cure

Kayyya avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

imala je i moja mala blagi valgus na jednom stopalu.
    pedijatrica rekla da to nije ništa, da ćemo vidjeti kako će izgledati kad prohoda i da ne moraju svi biti sportaši...
    stručnog li mišljenja, zlo mi je došlo

otišli privatno kod, po mom mišljenju, savršenog fizijatra (jer je i tonus te noge bio pojačan pa je sve bilo povezano), radili vježbe, istezanja tetiva i uspjeli ispraviti u potpunosti do kad je prohodala. malo smo je zavlačili i branili da ide na noge, ali do 13 mj je sve bilo sređeno i curka je prohodala kako spada. radili smo cipele po mjeri s ekstra pojačanjem

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •