Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: do kada naknada plače za vrijeme bolovanja od HZZO po isteku ugovora o radu??

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno do kada naknada plače za vrijeme bolovanja od HZZO po isteku ugovora o radu??

Ovako, u tijeku bolovanja za komplikacije u trudnoći istekao mi je radni odnos. Uredno sam odnjela sve potrebno na HZZO, oni su mi uzeli radnu knjižicu (za upis staža) i na osnovu doznaka dr. opće prakse nastavili isplačivati bolovanje.
    Termin poroda mi je 8.11.2012.
    Danas odnesem doznake za 9ti mj na kojima sam ja tražila od dr. da mi zatvori komplikacije i otvori porodiljni 45 dana prije termina, s 24.09.2012. međutim djelatnice HZZO mi kažu da od tog dana 23.09. mi zaključuju radnu knjižicu jer ja više nisam na komplikacijama i da nemam nikakvu naknadu ni staž do poroda.

Sada sam zvala da mi vrate doznake nazad na ispravak jer imam novu info da bolovanje u svezi trudnoće i porođaja mogu koristiti do poroda. Moja dr. opće prakse nije imala takav slućaj i nije sigurna, a nisam ni ja.
    Zna netko?

Ja sam ionako hospitalizirana svakoo malo, problema imam, to bi znaćilo da sam na tržištu rada ako sada prekinem jel da što je definitivno nemoguće)

Da li mogu produžiti bolovanje i dalje, do termina poroda, 28 dana prije TP, ne razumijem.

hvala na odgovorima, žuri mi se ... ionako ne preživim od tih 831,50kn al da bar znam

plaće... ne plače...grrrrrrrrrrr

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

komplikacije u trudnoći su bolovanje, a bolovanje mogu koristiti samo zaposlene osobe!

prema tome komplikacije ti se zaključuju sa datumom prestanka radnog odnosa...
    kada rodiš, prijavljuješ porod u HZZO i od onda ti "teče" njihov staž koji ćeš po isteku (znači prije djetetovog prvog rođendana) ići upisati na mirovinsko...
    kako ćeš rodiljni i roditeljski ostvariti kao nezaposlena osoba primati ćeš 1663,00 kn

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

kojeg datuma ti je istekao ugovor? da li si se prijavila na hzz?

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Boxica prvotno napisa Vidi poruku
    komplikacije u trudnoći su bolovanje, a bolovanje mogu koristiti samo zaposlene osobe!

prema tome komplikacije ti se zaključuju sa datumom prestanka radnog odnosa...
    kada rodiš, prijavljuješ porod u HZZO i od onda ti "teče" njihov staž koji ćeš po isteku (znači prije djetetovog prvog rođendana) ići upisati na mirovinsko...
    kako ćeš rodiljni i roditeljski ostvariti kao nezaposlena osoba primati ćeš 1663,00 kn
    jooj molim te nemoj tako pisat kad nije točno ako tko drugi čita da ga ne zakineš za popriličan novčani iznos, radi se o bolovanju koje je započelo tijekom radnog odnosa i koje se onda i dalje produžava i po isteku ugovora o radu, i to ne samo za komplikacije u trudnoći što je kod mene slućaj.
    a prestaje recimo ozdravljenjem

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Zara1 prvotno napisa Vidi poruku
    kojeg datuma ti je istekao ugovor? da li si se prijavila na hzz?
    davno, 1.04.
    misliš jesam se prijavila na HZZZ? to sam sve obavila na istom šalteru tada (mali grad), 1 djelatnica mi je napravila sve potrebno, mirovinsko i zdravstveno. za ostalo zaista ne znam, radna knjižica i sve mi je kod HZZO od tada.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nine, ukratko, zeznula si se. I nema nazad. Ono što si ti htjela napraviti odnosi se na ZAPOSLENE trudnice, a ti to više nisi jer ti je istekao ugovor o radu. Ukratko, 45 dana odnosno 28 dana rodiljnog dopusta PRIJE poroda odnosi se samo na zaposlene osobe. I isto tako, kao što ti je netko napisao, bolovanje je SAMO za zaposlene roditelje jer ono predstavlja poštedu od rada zbog bolesti ili nekog stanja.

Nadalje, HZZO ti je priznavao bolovanje (zbog dijagnoze) i imala bi otvoreno bolovanje sve do poroda (da nije bilo tvoje dijagnoze onda bi ti bolovanje još vrijedilo najduže 30 dana od dana isteka ugovora o radu). No, kako si inzistirala na zatvaranju bolovanja radi rodiljnog dopusta, tako si ga i izgubila. I tvoj ginekolog ti više ne može otvoriti bolovanje jer si službeno nezaposlena osoba.

Ukratko:
    - kao nezaposlena osoba imaš rok od 30 dana od dana rođenja djeteta da na HZZO predaš zahtjev za rodiljnu (i roditeljsku) poštedu od rada - iznos naknade 1663 kune i traje do navršene 1. godine života djeteta. Nemoj prekoračiti taj rok od 30 dana, jer predajom zahtjeva u tom roku naknada će ti se obračunati od dana rođenja, a prekoračenjem roka nakanda se obračunava od dana predaje zahtjeva.
    - radi ispunjenja ovog uvjeta, vodi računa da prije tog roka prijaviš dijete na matični ured, PU i HZZO.
    - i odmah se prijavi na burzu, kako bi mogla ostvariti pravo na novčanu naknadu (realno trebali bi ti je priznati i uvažiti ako je zahtjev predan u roku od 30 dana od dana prestanka korištenja prava) - http://www.hzz.hr/default.aspx?id=4075

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa Vidi poruku
    Nadalje, HZZO ti je priznavao bolovanje (zbog dijagnoze) i imala bi otvoreno bolovanje sve do poroda (da nije bilo tvoje dijagnoze onda bi ti bolovanje još vrijedilo najduže 30 dana od dana isteka ugovora o radu). No, kako si inzistirala na zatvaranju bolovanja radi rodiljnog dopusta, tako si ga i izgubila. I tvoj ginekolog ti više ne može otvoriti bolovanje jer si službeno nezaposlena osoba.
    Da znam to, s obzirom da mi je dr. u Splitu a ja u Istri poslala sam oca, sestra je sama ispunila doznake, s tim da je jednom već pogriješila pa smo slali doznake na ispravak, uspila sam stornirati obradu na HZZZO pa ću doznake opet slati na ispravak kod dr. opće prakse, ako nije kasno za to. Greška je što nisam sama odradila te kontake, al znam bar za ubuduće.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •