Ja sam jučer kupila suhi mango (ili papajuviše neznam) i danas idem isprobati one sa zobi, a namočit ću ih ab kultrom od vanilije. Obliz!
Ja sam jučer kupila suhi mango (ili papajuviše neznam) i danas idem isprobati one sa zobi, a namočit ću ih ab kultrom od vanilije. Obliz!
Ne daj se, Ine... ovaj, Apri!![]()
a ja sam muffine, cisto topica radi, pravila jednom ili dvaputa i skontala da je bolje da to ne cinim. ja ih pojedem skoro sama, a to mi ne treba, ne ne
ti si ipak pametnija!
ma ne, moja vaga je pametnija, ona popustaapricot prvotno napisa
![]()
a moja pRopušta :/
sklona sam povjerovati da pretjerujes, opasno :belj-kol'ko-se-moze:
pa ovisi koje su referentne točke...
vas dvije, ajde smišljati nove recepte za mufffine umjesto da gubite vrijeme na besmisleno chatanje.![]()
pa ko je opće izmislio taj normativ od 12? svaka normalna kuharica se ponaša ovako i tamani: 1 još dok se peku da vidi jesu li pečeni, 1 čim se ispeku da vidi jesu li jestivi, 1 kad se malo prohladi da vidi lijepe li se košarice, 1 dok daje djetetu da vidi je l' još vruće, 1 koje dijete zagrize pa više neće, 1 prije nego što netko dođe da vidi je l' to za pred goste, 1 kad se skroz ohlade da vidi kakvi su sad. ona bijedna količina od 4-5 što ostane i nije za prehranit familiju.
upravo tako, kalup bi trebao biti veličine kuhinjskog stola!
(vidi gornji post, zadrhtala mi ruka na sam spomen mufffina...)
ovo gore ko da sam ja pisala!
jesmo za peticiju?
aleta prvotno napisa
Evo jedan jednostavan i brzinski recept( mislim da ga nisam vidjela ovdje)
1 1/2 ŠALICA BRAŠNA
1/2 ŠALICE ŠEČERA
1 PRAŠAK ZA PECIVO
1/2 ŽLICE SOLI (ČAJNE ŽLICE)
2 JAJA
1/3 ŠALICE ULJA
3/4 ŠALICE MLIJEKA
Ostalo standard ,peči na 180-200 stupnjeva 20min do pola sata.Prije pečenja u smjesu možete dodati smrvljenu čokoladu,kakao,grožđice...Gotovo sve čega se sjetite!
[/quote]pa ko je opće izmislio taj normativ od 12? svaka normalna kuharica se ponaša ovako i tamani: 1 još dok se peku da vidi jesu li pečeni, 1 čim se ispeku da vidi jesu li jestivi, 1 kad se malo prohladi da vidi lijepe li se košarice, 1 dok daje djetetu da vidi je l' još vruće, 1 koje dijete zagrize pa više neće, 1 prije nego što netko dođe da vidi je l' to za pred goste, 1 kad se skroz ohlade da vidi kakvi su sad. ona bijedna količina od 4-5 što ostane i nije za prehranit familiju.
zato sam ja kupila male kalupe, pa ispadnu 3 i pol ture, pa možeš isprobavati do besvjesti![]()
joj kako sam ovo uspjela
prošli četvrtak oko 18 h prvi put vidila ovaj topic
istu večer nagovorila mm da reče kolegi kad se bude vračao s posla iz metroa da donese kalup ( teflonski 36 kn, ima neki i za 72 kn, ali ovaj od 36 se pokazao savršen)
nažalost kalup stigao u 23 h, pa su me nagovorili da se strpim do ujutro
i onda:
u petak ujutro ispekla sam čokoladne
u petak popodne jedne s jabukama jedne s višnjama( iako bih mogla nisam ih sve ja pojela pola dala mami i tati da zahvalim što čuvaju Lucu dok ja radim)
zarazila i mamu , muž kupio još jedan kalup
u nedjelju napravila pola s jabukama pola s višnjama
danas ujutro jedne za doručak
i popodne prije posla još 2 porcije napravih
HVALAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!! :D
Sad već i ja ne pravim po receptu, već što imam pri ruci i kako mi se sviđa i stvarno su fantastični, ali nema šanse da smršavim, iako se tješim da nisu masni i da nema puno šećera ....
Samo me nešto zanima, zašto soda bikarbona??? Ja je još ni jednom nisam stavila.
i zaboravih pitat: di ima kupit malih kalupa??
Ne znam da li sam u pravu, ali mislim da soda održava keksa/medenjake/muffine i sl. dugo svježima.
¸u mercatoru na vukovarskoj
Teškom mukom odajem recept za mafine koje mi jednostavno obožavamo, još nisam našla nijedne koje volimo više.
A recept je od frendice iz Amerike zato je kobasasti naslov original na engleskom.
CHOCOLADE CHIPS SOUR CREAM BANANA MUFFINS
100 g maslaca (može i margarin)
1 šalica šećera (bijeli ili smeđi, ili pol-pol)
1 žlica ekstrakta od vanilije
2 jaja
1 kiselo vrhnje (2 dl)
2 veće banane
2 pune šalice brašna (najbolje polubijelo tip 850, ali može i bijelo)
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1 šalica čokoladnih kapljica ili bar 1 i pol čokolada narezana na sitne kockice
Budući da ja nemam obični mikser radim sa štapnim. Sve se radi u jednoj zdjeli. Šalica je ona od 2,5 dl.
Izmiksam maslac, šećer i ekstrakt od vanilije da bude pjenasto.
Lupim unutra 2 jaja, malo promikasam, onda idu 2 banane i vrhnje. Ako radite s običnim mikserom banane treba prvo zgnječiti.
Onda samo s kuhačom umiješam brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i čokoladu.
Ja obavezno stavljam mliječnu čokoladu i bijelu čokoladu narezanu na sitne kockice. (Ima nas koji volimo i to čudo od bijele ne-čokolade.) Čokoladne kapljice rijetko stavljam, sviđa mi se kad su mafini smećkasti od piljevine od ručno rezane čokolade. I kad se nađe neki veći komad čokse.
I bolji su mi ako ih radim s polubijelim brašnom ili s pol bijelog-pol integralnog.
Peku se na 180 stupnjeva 20-25 minuta.
U principu je ovo recept za 18 komada, ja radim duplo smjesu pa ispečem tri runde po 12. Bude taman.
Ja obavezno pečem u papirićima, nekako su mi tak ko u haljinici. Ne smeta me ako se teže gule, bez papirića mi nije to to.
Mislim da se soda bikarbona stavlja i da bi se tjesto diglo,nešto kao prašak za pecivo.
evo da se pohvalimsvojim danasnjim
Maffinima
mmmmmmmmmmmmmmmm, DAJ!
Jesu li to čokoladno čokoladni po Aprinom receptu?
ne ,po dr.oetkerovom
fiiiiinoooo
Evo moje čokoladne varijacije onog superjednostavnog recepta:
1 šalica zobenih namočena u 0.33 ab kulture
2/3 šalice brašna
1/3 šalice crnog crnog kakaa
1 jaje
žličica praška za pecivo
1/3 šalice ulja
1/3 šalice šećera
1/2 šalice cveba
100 grama narezane mliječne čokolade (cca pol šalice)
Ako nemate onaj jako crni kakao, pretpostavljam da bi funkcioniralo povećati udio prema brašnu. Ovi moji su super crni, super čokoladni, jedino što se nisu digli ali nema veze (nema više ni njih)
opet ona sa cvebama!
a ja prijavljujem da sam jutros BACILA 4 komada jer mi već idu na nos.
umjesto toga, pojela sam cijelu kutiju Speculaas keksa (Roza, ubit ću te što si donijela).
I sad mi muka.
I žedna sam.
nisu ti se digli jer si stavila 1 žličicu praška za pecivo, ko i ja. tek neki dan mi Savjetnica otkrije da ona stavlja CIJELI paketić.
apri, imaš negdje i recept za speculaas![]()
da bacila!!! :shock:
teško za povjerovati, ali bacila...
da li je netko od vas radio kolace brownies i ako da ,moze recept![]()
stalno ih gledam po serijama,pa rekoh da probam i to![]()
ince na muffine sam se navukla samo zbog potpisa koji je prije imala ms.ivy
sandra![]()
jednom sam radila brownies i bili su mi onako bezveze, suhi i ništa posebno... možda sam imala loš recept.
Da cvebe... Daniel me stalno kritizira zbog njih, morat ću ih slijedeći put izostaviti.
Recept za speculaas
http://www.croimenik.com/recipes/rec...314d68b1f526af
Sastojci
100 g maslaca
180 ml smeđeg šećera
470 ml brašna
Mala žličica muškatnog oraščića
Pola male žličice cimeta
Četvrtina žličice praška za pecivo
Četvrtina žličice soli
Upute
Dobro istucite smeđi šećer i omekšani maslac. Umješajte sve ostale sastojke.
Napravite kuglu od pripremljene smjese, pokrijte ju i držite u hladnjaku preko noći.
Drugi dan ovu kuglu razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u tijesto visoko pola centimetra.
Narežite tijesto sa oblicima za kolače, po mogućnosti sa božićnim motivima (zvijezda, itd.).
Pecite kekse na namašćenom plehu, oko 10 minuta na 180C
kalupi - PALA CIJENA ONIMA U MERCATORU (sada su oko 67 kn) + recepti
Muffini - ne hvalim se, ali postala sam bahata, pa mađijam.....![]()
Što su cvebe?
još speculaasa:
http://p198.ezboard.com/ffourroomfrm...icID=124.topic
Spekulatius by Vjera
--------------------------------------------------------------------------------
50 dag brasna
1/2 praska za pecivo
25 dag secera
1 zlicica cimeta
6 dag mljevenih badema
25 dag hladnog maslaca
5-6 zlica mlijeka
za ukras:
1 bjelanjak
5 dag oguljenih badema narezanih na listice
zamijesiti tijesto, staviti u frizider 2 sata, tanko razvaljati, izrezati pomocu kalupa, premazati bjelanjkom, posuti bademima i peci 12 - 15 min na 160 - 180 C
ima i druga varijanta da se doda umjesto 20 dag brasna 20 dag instant zobenih pahuljica i 2 jaja.
Peace:
Speculaas
3 cups flour
a pinch of baking powder
2/3 cup butter or margarine
1/2 cup dark brown sugar
some milk to soften the dough
2 teaspoons of speculaaskruiden* (speculaas-zacini)
a pinch of salt
1/2 cup almonds: blanched and slivered. Keep some almond halves for decorating
Knead all ingredients into a soft ball, except the almonds for decorating. Roll out on a floured board to 1/4 inch thickness and stamp out shapes with different butterprints or make a 'gingerbread doll' or cookie. Bake about 25 minutes in a moderate oven (350° F / 180° C), or until an even dark
brown.
* Speculaaskruiden:
You can buy them ready-mixed in the Netherlands or you can try making your own. They consist of:
cinnamon
powdered cloves
nutmeg
powdered coriander
allspice
aniseed
powdered ginger
powdered cardamon
mace
The proportions are a matter of taste, as are the spices you use, and each baker has his own "secret" blend. The trick is to be careful with the very strong spices, and leave out the ones you don't like!
Evo ti jos jednog recepta, sa speculaaskruiden:
Pepernoten
1 1/4 cup flour
1 1/4 cup self-rising flour
1/2 cup brown sugar
2 tbsp. water
1 egg yolk
2 teaspoons of speculaaskruiden*
a pinch of salt
Knead all ingredients into a soft ball. Butter two baking sheets. Form about ninety marble-sized balls and place them on the sheets. Flatten each ball slightly. Bake about 20 minutes in a moderate oven (350° F / 180° C), they will be dark brown, very hard and crunchy when cooled.
Imam ja dobar recept za brownies. Nika, Casper, mamaja i ivancica to mogu potvrditi. Stavim večeras - ako zaboravim, vičite.
Kod njega treba paziti da se dugo ne peče, inače bude suh.
Evo još jednog odličnog recepta
Peach-Brown Sugar Muffins
2 C. flour
4 T. packed brown sugar
1 T. baking powder
1/2 C. chopped peaches (fresh or canned)
1/4 tsp. baking soda
1/8 tsp. allspice
1 C. sour cream
1 egg
4 T. melted butter
Preheat oven to 425°F. Grease 12 regular-size muffin tin cups.
In a large bowl, mix flour, brown sugar and baking powder. Add peaches, baking soda and allspice. Toss to coat peaches thoroughly.
In another bowl, combine sour cream, egg and butter. Add to dry ingredients and stir until moist but lumpy. Spoon into greased muffin cups. Bake for 25 minutes, or until the top springs back when gently touched.
Makes 1 dozen.
Ja ih obično radim sa svježim breskvama ili još bolje nektarinama. A po zimi - breskve iz konzerve.
Što je allspice? Neka mješavina začina, što je unutra?
Janoccka evo ja VICEM da ne zaboravis recept![]()
jos uvijek nisam krenula sa muffinima, nikako da nabavim kalupe. Ali samo mi recite jedno. Imam utisak da u vecini recepata ide dosta praska za pecivo (i/ili sode bikarbone) na malu kolicinu brasna. Mogu li staviti manju kolicinu (npr, kao za biskvitno testo)?, ili je u tome fora, da ima puno praska za pecivo bi bili toliko puno vazdusasti?
Allspice = pimentmamazika prvotno napisa
Nisam zaboravila!
Samo ga trebam pronaći u hrpi recepata... nismo svi organizirani kao nekia Jan mi ne da mira...
Lagano se pomješaju sastojci. Tijesto se diže ravnomjerno, jer topao zrak skroz oko kalupa.nelzi prvotno napisa
nelzi obrati se ms.ivy ona je savjetnica za maffine :D
sandra![]()
prašak je bitan jer ih onako lijepo digne. ako radiš biskvit, dobiti ćeš - biskvit. :namig: