Pokazuje rezultate 1 do 50 od 50

Tema: dali placate godisnji tetama cuvalicama

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno dali placate godisnji tetama cuvalicama

tocno je takvo i pitanje. naime, mi smo cijeli 8. mjesec na godisnjem i to teta cuvalica unaprijed zna da je 8. mjesec slobodna. i nevidim nikakvog razloga da joj za taj mjesec dam 2000kn kad nece cuvati niti jedan jedini dan i to zna godinu dana unaprijed. pa htjedoh pitati , kako ste se vi dogovorile sa vasim cuvalicama, dali su tako nesto trazile i cime su to obrazlagale.

hvala

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

platili smo joj pola uobicajene place. kao sigurnost da na nju mozemo racunati i nakon godisnjeg. jednostavno smo se dogovorili, nije bilo nikakvih problema, tako joj je bilo i u familiji prije nas.

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Moja mama cuva malenog od 2 god.i svaki puta joj plate godisnji.Mama kaze da bi joj platili i da radi u nekom poduzecu,pa nema razloga da je zakida,tim vise sto joj ne placa nikakve doprinose.

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Da ne shvatite krivo,to je obrazlozila mama od malenog.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Plaćamo, jer ta žena i taj mjesec mora živjet od nečeg. Lova što dobije od nas joj je jedini izvor prihoda i ne mogu joj ne platiti taj mjesec.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

samo pola ili jos manje , al tu ubacim da nam obilazi stan dok nas nema ,zalijeva cvijece ,usisa stan i tak neku sitnicu... cijelu placu nema teorije da dam , bolovanje kad je -a to nam se sada dogada, oduzmem te dane i ne platim ih..

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ja mislim da je ok cijela plaća ako taj mjesec preuzme neke obaveze po kući , na pr. malo pospremiti , zaliti cvijeće, ako ne onda najviše pola.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam svoju prije 2 godine vodila s nama mjesec dana na more i jos sam joj dala normalnu placu

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

plaćamo joj godišnji.
    nije tražila, nego smo mi tako htjeli.
    kao što joj je plaćen i svaki blagdan i neradni dan.
    to mi je sasvim normalno, to je pravo zaposlenog čovjeka.
    ne plaćam joj ni socijalno, ni zdravstveno, ovo je najmanje što mogu učiniti.

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja svojoj teti čuvalici dajem punu plaću za godišnji odmor.
    I moram reći da me ovaj post totalno razljutio, da ne upotrijebim neku grublju riječ. Što vama predstavlja teta čuvalica? Izgleda nužno zlo koje vam jede kućni budžet i koje bi još trebali platiti dok je na godišnjem. Žena koja ne zaslužuje plaćeni godišnji odmor. Koga briga od čega će ona živjeti taj mjesec. Inače je poznato da su tete čuvalice tak super plaćene pa je valjda nešto uštedjela.
    Cure moje, tete čuvalice nisu osobe iz nekog drugog planeta. One su isto žene kao što smo sve mi, možda su mame, možda nisu. Te žene žive od novaca koje dobiju za čuvanje vaše djece.
    Nevena, da sam ja tvoja teta čuvalica i da mi kažeš da mi nećeš platiti godišnji odmor (u kakav god celofan to umotala i kakva god krasna obrazloženja izmislila), ja bi ti lijepo okrenula leđa i otišla zauvijek. Tvoja teta čuvalica radi vrlo odgovoran posao: brine se o TVOM djetetu dok tebe nema. Zar taj posao tako malo vrijedi, da ženi ne možeš platiti godišnji odmor? Ili smatraš da ga možda nije zaslužila? A kako bi bilo tebi da ti tvoja firma kaže – e ideš na godišnji, pa nema ništa od love ovaj mjesec? Jesi li možda došla na ideju da vratiš plaću koju si dobila dok si bila na godišnjem odmoru? Jer zaista tada nisi ništa radila, zar ne?
    Znam da je svima teško odvojiti novce za bilo što, i da financijska situacija nigdje nije sjajna, ali me fascinira takav manjak poštovanja prema osobi koja se brine o tvom djetetu.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U potpunosti se - od J do . slazem s Rozom.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Potpisujem Rozu!
    I plaću za godišnji, normalnu, i božićnicu i uskrsnicu!
    I ja očekujem isto od svog poslodavca!
    Stvarno nevjerojatno!

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja siterica ne zeli uzeti novac dok je na bolovanju i godisnjem -NE ZELI i takav dogovor imamo, kao ni za slobodan dan kada treba i trazi da joj to odbijemo a nama to i odgovara, jer za taj dan uzmemo drugu cuvalicu kojoj takoder placamo, isto kada je ona na go placamo drugoj cuvalici i cistilici!!inace dobije extra dodatak na placu za sesvete, bozic i uskrs.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mozda neki kompenziraju lovu za godisnji na neki drugi nacin. Nema smisla generalizirati kada se ne zna dogovor izmedju polodavca i tete-cuvalice...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slažem se s Rozom.
    Ni ja ne zaradim svoju plaću za dane kada sam na godišnjem, nit ičim posebnim zaslužim regres, uskršnjicu ili božićnicu.. Teta dobije dio toga. I ona svoj godišnji ide na more i sigurno joj treba, isto tako za blagdane...

Zamislite da vama ne plate godišnji!!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa cemu toliko napada?

na jedno bezazleno pitanje kako ste se vi dogovorile sa svojim tetama cuvalicama cisto da vidim praksu i da znam kako da se dogovorim
    a ispala u najmanju ruku monstrum...

ok, thanks na odgovorima

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Napadi su jer se ne čini humano ne platiti godišnji..
    Mislim da ti je najbolje sve takve stvari odmah na početku razjasniti s tetom (pogotovo ako želiš ne plaćati g.o. a ne znaš što ona o tome misli), jer neće biti negativnih iznenađenja..

Napadi su u biti bezveze, jer možda ove žene koje ne plaćaju tetu čuvalicu za godišnji u biti plaćaju više mjesečno pa dođe na isto.

Najvažnije je sve se do detalja dogovoriti odmah od početka i imati sve karte otvorenima... svi sretni na kraju!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

potpuno se slazem da je to stvar dogovora. i naravno ovisi o mnogim stvarima. samo sam htjela cuti misljenja ostalih ljudi. i upravo zato nevidim nikakvih razloga za napade .

I Roza ja nikad nisam rekla da necu platiti godisnji odmor nego sam se raspitala za misljenja da vidim kako se postaviti.......a to sto mislim da se to netreba platiti ne znaci da ni necu platiti. upravo zato i trazim tudja misljenja

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

U potpunosti se slažem s tim da se tetama čuvalicama treba plaćati godišnji. To je ipak radni odnos, koji mora biti korektan, i na kojem će se temeljiti i dobar i kvalitetan međuljudski odnos.
    Ali isto tako mislim da nije trebalo napadati Nevenu, koja vjerojatno nije znala kako to ide, možda žena nema iskustva, i nije bila upoznata sa tim plaćanjem godišnjeg iz tetine perspektive.
    Ne znam zašto se neslaganje mora izlagati s te visine, kao da je ne znam što rekla ili napravila.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: dali placate godisnji tetama cuvalicama

Citiraj nevena prvotno napisa
    .... i nevidim nikakvog razloga da joj za taj mjesec dam 2000kn kad nece cuvati niti jedan jedini dan...
    Ja mislim da je razlog žestoke reakcije bila intonacija ove rečenice koja je zaista djelovala vrlo grubo i napisana s malo razumijevanja za tetu čuvalicu i njena prava koja ima jer ste joj vi de facto poslodavac, na bijelo ili na crno...

Pogotovo ako uzmemo u obzir da svi mi kaj radimo "normalne" poslove itekako vidimo dobar razlog da nam poslodavac plati godišnji, iako ni mi taj mjesec ne radimo ni jedan jedini dan :/

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj nevena prvotno napisa
    i nevidim nikakvog razloga da joj za taj mjesec dam 2000kn kad nece cuvati niti jedan jedini dan
    Oprosti ali ja sam ovu rečenicu drugačije shvatila.

Ja na cijelu ovu priču oko tretmana teta čuvalica gledam malo drugačije. Nikad se ne zna što nam život nosi i u kakve situacije možemo doći. I zamisli da se ti nađeš u situaciji da ne možeš naći posao i da ti se izbor svodi na pranje stubišta, čišćenje po kućama i čuvanje djece. Sve na crno, bez ikakvih prava, bez mirovine, bez bolovanja, bez sigurnosti. Bez dostojanstva. I da ti poslodavalac razmišlja hoće li ti dati novce za godišnji ili ne. Nažalost, ima još masa radnih mjesta u Hr gdje su radnici službeno prijavljeni a prava su im jednaka onima koji rade na crno. Drugim riječima - nikakva.
    A ja sam mislim da tekve stvari ne smiju biti normalne. Smatram da se svatko od nas mora boriti za nešto bolje. I za sebe i za druge. Neaktivnost je jedan način odobravanja. Nije rješenje reći: pa dobro nitko ne plaća godišnji tetama čuvalicama pa neću niti ja. Ja ne želim biti u toj grupi ljudi. Uh, sad stvarno zvučim čudno ali to je ono što ja u srcu osjećam. I pokušavam djelovati tako. Moja teta čuvalica je prijavljena i plaćam joj doprinose. Dakle, ima zdravstveno osiguranje, mirovinsko i slično. Dobije uskrsnicu, božićnicu, plaćeni godišnji. Plaćam je onoliko koliko mogu i do sada nisam zažalila niti za jednom kunom.

Ne smatram da sam se nekome obratila s visine. Samo se postavite u situacija da ste vi ta teta čuvalica. Mislim da bi daleko drugačije razmišljale...
    Zea, kako bi ti reagirala da ti tvoj poslodavalac samo napomene da ti možda neće platiti godišnji odmor? Vjerojatno bi skočila na sve četiri i prijetila mu tužbom, novinarima, pozivala se na svoja prava, zar ne? I kakvo mišljenje bi imala o svom poslodavcu? Ne baš najbolje...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

roza, nitko tu ne krsi nikakva prava teta cuvalica. ovo je razmjena misljenja koja se naravno mogu i promjeniti pod utjecajem valjanih argumenata.

i nije mi bila namjera biti gruba vec raspitati se za misljenja i izraziti svoje koje je naravno podlozno promjeni. pa zato smo tu, zar ne?

u svakom slucaju, hvala svima na info
    nevena

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naravno da placam. Nevena fakat

Evo ja sad idem na godisnji i uredno placam svojoj Imeldi(filipinka) kao i kad sam tu. Ja nju naprosto obozavam a i djeca je vole tako da mogu zlatom bi je zasipala.

Cuj moj muz svoje radnike svake godine nagradi bonusom za bozic pa tako i ja svoju Imeldu. Nema mi nista ljepse nego kad vidim kako je sretna sto je to dobila.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Onaj Rozin post zvuci jako uvjerljivo,ali i meni se cini da je pretjeran. Ima razlicitih vrsta dogovora i angazmana izmedju roditelja i cuvalica. Osobno, mislim da bih cuvalici koja bi svaki dan cuvala moje dijete 8 sati platila i godisnji. Ali, mi sada imamo cuvalicu koja cuva Tonku 3 sata dnevno. Kad je tonka bila bolesna rekla sam joj da ne dodje (jos sam na porodiljnom, pa mi nije frka) i poslije sam bila u dilemi da li da joj to platim ili ne. Onda smo razgovarale, i ona je sama odbila placanje, jer imamo dogovor po satu. Meni se isto to cinilo u redu, jer se stvarno radi o honorarnom poslu, placenom po broju odradjenih sati.
    I sama sam godinama radila neke honorarne poslove i bila sam placena po satu, bez godisnjih i bolovanja, i to mi je tada (u studentskim danima) bilo OK.
    Mislim da je najvaznije unaprijed se iskreno dogovoriti s cuvalicom o svemu i stvoriti odnos pun povjerenja s osobom kojoj povjeravamo svoje dijete.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moje dijete od jeseni ide u vrtić, 2 godine ga je čuvala teta za koju nemam nego samo riječi pohvale. I dalje smo u vezi, viđamo se često, ona moje dijete obožava kao da joj je unuk a on nju isto tako. Žena je silom prilika ostala bez posla sa višom str.spremom. I ona, a i muž inžinjer. Radili su u jednom našem gigantu. Djeca joj žive u Americi, ona i muž su radili u Njemačkoj da bi im mogli platiti studij tamo. Danas su joj djeca visokoobrazovani ljudi s magisterijem i ostali su živjeti vani. Ona ima mizeriju od penzije, ali zaista. Bez obzira na sve, nikada nisam srela pozitivniju osobu od nje i drago mi je da mi ju je život donio jer sam bogatija za jedno divno iskustvo, druženje i imam još jednu prekrasnu osobu u svom životu.
    Plaćala sam joj godišnji, isto tako i bolovanje jer i mi imamo plaćeno tamo gdje radimo.Mislim da je tako ispravno. I još samo da kažem da nema tih novaca kojima joj mogu platiti ljubav koju je dala mom djetetu, njegovu sreću kad ju je svaki dan dočekivao na stubištu i trčao pred nju, igre koje ga je naučila i sigurnost koju sam ja imala dok je on bio s njom.
    Tako da se i ja slažem s Rozom da tete čuvalice nisu nužno zlo nego jako, jako važne osobe za nas. Barem je meni moja bila.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj Roza prvotno napisa
    Zea, kako bi ti reagirala da ti tvoj poslodavalac samo napomene da ti možda neće platiti godišnji odmor? Vjerojatno bi skočila na sve četiri i prijetila mu tužbom, novinarima, pozivala se na svoja prava, zar ne? I kakvo mišljenje bi imala o svom poslodavcu? Ne baš najbolje...
    Da, naravno, da bi!Ma Roza, ja se u potpunosti slažem s tobom! I stvarno cijenim tvoje mišljenje i posebno odnos prema tvojoj teti čuvalici. To je stvarno nešto nesvakidašnje. Općenito mislim da je malo ljudi koji tako razmišljaju. Samo, eto uvijek volim malo braniti one koji su napadnuti.
    Svakako mislim da će iz ove rasprave izaći nešto pozitivno za mnoge tete čuvalice.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Davorka

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da se ne ponavljam.. sve je stvar dogovora...
    Ali generalno mi se čini da postoje dva načina plaćanja teta čuvalica..

- po satu (gdje ćeš dodatno platiti svako svoje kašnjenje s posla, ali nećeš platiti godišnji, bolovanja.. i sl.. i generalno će ti sat čuvanja biti skuplji nego da plaćaš mjesečno)

- mjesečno (ne plaćaš dodatno neke dodatne satove čuvanja, ne oduzimaš neke eventualno kraće dane ili manji broj dana, plaćaš godišnji i sl...)

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Nasa teta cuvalica je prestala raditi prosli mjesec. I naravno da sam je placala i kad je na bolovanju i na godisnjem i u potpunosti se slazem sa Rozom. Kao sto neko rece zlatom bi je darivala koliko mi je vrijedila ta zena. Nikada, ali bas nikada, se nisam pitala dok je cuvala moju Farah da li je sve u redu? Posvecivala joj se maksimalno i nikada joj i nisam mogla platiti koliko mi je vrijedila ta ljubav. Sada smo u vrticu i ne prodje dan a da ne mislim kako je i jel sve OK. Nisam se raspitivala placaju li ostali svoje tete ili ne, jednostavno sam uradila sto sam smatrala ispravnim i rukovodila sam se onom narodnom: "Ne radi nikada drugome ono sto ne bi zelio da se tebi desi." I Roza svaka ti cast .

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja godišnji teti-čuvalici ne plaćam, ali mi se čini da je dobro plaćam (svaki mjesec malo više od dogovorenog).

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

još nemam tetu ali je tražim i planiram na plaćanje GO te božićnicu !

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Zaista ljudi, malo ste previše emocija unijeli u to plaćanje teta. Plaća za posao kao i svaka druga plaća - po dogovoru. Možeš raditi neki redovni puni radni odnos, mogu ti plaćati po satu, honorarno, ovako - onako. Ma uostalom, Jasna je to lijepo napisala.
    Stvarno nije u redu tako napadati nevenu za postavljeno pitanje. Pa i za tu tešku tvrdnju - žena ne zna, pita, iznesite joj svoje viđenje. Kako bi netko, koga dočekaju s
    Nevena fakat
    imao hrabrosti ubuduće reći svoje (pa i neispravno) mišljenje?
    nevena

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno RE:

Mislim da je to stvar dogovora. Ja nemam tetu čuvalicu, čuva je sveki, pa moje mišljenje nije temeljno na iskustvu.
    No, ja mislim da bi radije plačala više mjesečno nego plaćala godišnji i bolovanje.

Mislim da je Nevenino pitanje sasvim u redu.
    Osim toga, ako je taaaako strašno ne platiti godišnji i bolovanje jer je to kao "radni odnos", pa onda, tko tako smatra, ne može biti samo djelomično etičan. Onda ih treba prijaviti, plačajte socijalno, zdravstveno, prijevoz, otpremninu, prekovremene sate, osigurajte im dnevni odmor, platite topli obrok, kada ih vodite na more platite im i prekovremeno i plaču i dnevnicu od 170Kn po danu....

Ili je crno ili bijelo???? U životu je najčešće ipak sivo...
    Napadati nekoga jer je postavio najnormalnije pitanje :shock:

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

deaedi i mendula

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

znas kaj deedi

ja recimo mislim da je bolje biti djelomicno etican enego skroz neetican

wana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj mahima prvotno napisa
    Ja godišnji teti-čuvalici ne plaćam, ali mi se čini da je dobro plaćam (svaki mjesec malo više od dogovorenog).
    Do ovog posta, bila sam sigurna kako joj g.o. ne treba platiti, ali sad.. Priznajem mislila sam, kao ne radi, ne treba ni platiti , doduše ova moje je umirovljenica, koja uz to, kroz popodnevne sate kući šije..., ali to sve nije važno...

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

mi placamo teti cuvalici godisnji
    a jos je i nagradim kad imam od cega da je nagradim

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Koliko uopće plaćate tetu čuvalicu?
    Znam da je sve stvr dogovora, ali zanima me cijena kad ne čuva djecu puno radno vrijeme, nego po satu.
    Meni bi trebala od jedan do tri dana tjedno po šest sati.

E da, dvoje djece je u pitanju, da li to mijenja stvar?

Sanela-Naja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

definitivno ćemo plaćati GO

JBT avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ne

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mi placamo 700 kn tjedno. Uvijek. Ako upadne neki slobodan dan, ili bolovanje (bilo da je cuvalica bolesna, bilo tonka), isto je 700 kn. Moze uvijek dobiti koji slobodan dan kad treba i najavi par dana ranije. To nista ne mijenja cijenu. Svaki cetvrti tjedan ja radim popodne, pa ona tad radi samo 4 sata dnevno, i tad isto platimo 700 kn.

Velike godisnje odmore (ljetni i zimski) smo platili samo manji dio, ne sve.
    Ali, imala je 5 tjedana ljetnog i 3 tjedna zimskog godisnjeg. Toliko placenog odmora nitko nema!
    Ja mislim da je to fer angazman, zadovoljni smo i mi i cuvalica.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Roza prvotno napisa
    kako bi ti reagirala da ti tvoj poslodavalac samo napomene da ti možda neće platiti godišnji odmor
    Offtopic, ali nažalost... u nekim privatnim firmama je to sasvim uobičajeno... :/

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

a zakaj
    Znači vi plaćate oko 2800 kn za puno radno vrijeme, to je više od 8 sati dnevno (osim jednom mjesečno samo 4 sata)?
    To mi je jako važno jer meni zaista malo treba čuvalica, a uopće ne znam kako se kreću cijene. Moram joj ponuditi nešto što će biti fer i prema njoj i prema nama.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

da.
    zapravo ne radi vise od 8 sati (mozda se ponekad zalomi do 8 i pol), jer ja radim jako blizu pa ne trosim vrijeme na put.
    i da to je 2800 mjesecno (koji put ispadne malo vise ako mjesec ima vise od 28 dana).

inace, kad sam se dogovarala s uspinjacom prije nesto vise od godinu dana (tako smo nasli cuvalicu), rekli su da su uobicajene cijene: 25 kn po satu za povremeno cuvanje, 20 kn po satu za svakodnevno cuvanje ali ne puno radno vrijeme, i 2500 mjesecno za 8 sati x 5 dana u tjednu.
    To je za zagreb, van zgb je obicno jeftinije.

nina nana

Početno

mi jos nemamo tetu cuvalicu, no uskoro ce nam biti potrebna i svi su mi postovi na tu temu vrlo zanimljivi.

ono sto me ovdje zasmetalo jest to da s jedne strane imamo vrlo aktivne branitelje prava teta cuvalica kada se godisnji spominje jer je to kao ok, tako bi se svaki poslodavac trebao ponasati. medjutim, ako govorimo o skroz fer odnosu, onda je nepohodno govoriti i o nekim drugim beneficijama, a tu je pod obveznim - prijava.

da zakljucim, malo mi je licemjerno da se dize tolika buka oko jedne teze da se ne placa godisnji, i "baca se kamenje" na nevenu, no s druge strane svi koji su "pravedni" ne diskutiraju i o ostalim obvezama poslodavaca.
    ili ne napadati suprotan stav ili biti ful dosljedan... e sad biti potpuno dosljedan i prihvatiti sve obveze koje je mislim deadi lijepo pobrojala, to je vec malo veca odgovornost i bojim se da nece biti toliko hrabrih (ili toliko nas koji smo to u mogucnosti realizirati)...

pozdrav svima!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nina nana, ne treba svim tetama čuvalicama prijava. Naša je penzićka i upravo joj prijava ne treba. Vjerujem da je tako s dosta teta čuvalica..

Smatram da je jedna priča ako je dogovor oko čuvanja stvarno po satu, ali ako se teti isplaćuje plaća na mjesečnoj osnovi, stvarno ne vidim razloga da ju ne dobije kad je godišnji i kad je za očekivati da bi i sama možda otišla negdje na more i da će imati veće troškove.

nina nana

Početno

jasna to stoji s penzionerima. no ipak, jos uvijek stoji i cinjenica da i tada postoje troskovi prijevoza, pravo na 30 minuta pauze, ali i mogucnost ugovora o djelu i placanje poreza drzavi...

anyway, htjedoh reci da je sve stvar dogovora. i ako netko ima dogovor da se nesto ne placa, ne treba ga automatski osudjivati...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ah stari je ovo topic i vise stvarno nije aktualan a i davno sam odustala od opravdavanja jer je premalo detalja da bi se stvorila prava slika o jednom konkretnom dogovoru i nekoga osudilo ili smatralo pravednom stranom. a nije lijepo olako nekoga osudjivati. i naravno da smatram da je sve stvar dogovora; i prijava i placanje i neplacanje godisnjeg, slobodni dani, cijena cuvanja i ostale beneficije.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Nevena jesi na kraju platila? i ak jesi kolko? Moram priznat kad sam pročitala tvoje pitanje da mi je palo na pamet, super pitanje, o tom zbilja nisam ni razmišljala. Pa tako da mi je jako glupo kaj su te napadali da je pitanje bezveze. Ima žena kaj se zbilja bave samo s tim poslom, a ja tražim čuvalicu i najvjerovatnije će to bit studentica. A pošto sam i ja radila kao student sve i svašta (pa tako i čuvala kikiće) ne vidim razloga platit joj punu plaću za mjesece koje neće raditi. Ona ne uzdržava ni sebe ni obitelj, nego te novce štedi kao za đeparac. Možda joj dati nešto kao đeparac za more ili poklon za Božić i Uskrs, al punu plaću.... :/

Sandrij2 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Znam da je tema pala, ali tek sad sam vidjela, jer sam se htjela informirati i početi razmišljati hoću li svoje dijete (tek će se roditi, ali ja eto volim biti pripremljena) dati u jaslice ili tražiti tetu čuvalicu.

I sad, potaknuta svime što sam pročitala na ovom topicu, moram napisati nešto iz svog iskustva, jer vidim da se nijedna teta-čuvalica nije oglasila na ovu temu. Naime, kao apsolventica sam, tražeći "pravi" posao u struci (prof.), upoznala jednu obitelj s troje djece (najmlađa 6 mjeseci, srednja 2.r.OŠ i najstarija 5.r.OŠ). Napominjem da je to bilo 98.godine, kad su i plaće bile puno manje, a bilo je i puno više neprijavljenih na poslu.

Dakle, trebala sam pomagati starijim curicama malo oko zadaće (inače dobra djeca i učenici), te tu i tamo pripaziti na bebu. Ne moram vam niti govoriti da u životu nisam bebi promijenila pelene.

Radila sam cca 6h, prijavili su me, imala sam plaću 2800kn, božićnicu sam dobila već nakon 3 mjeseca rada kod njih, regres, plaćeni godišnji (3 tjedna) i nikada nisu zaboravili moj rođendan. Kad god sam trebala na fax radi kakvih konzultacija ili ispita, nije bilo problema, bitno je bilo samo da najavim koji će to dan biti. Ukoliko su oni svi putovali nekamo radnim danom, pa nisam dolazila, nisu mi nikada to odbili.

S druge strane, i ja sam se trudila odraditi najbolje što znam. Nisu mi nikada ništa prigovorili i otvoreno su pokazivali svoje zadovoljstvo što sam kod njih.

Eto, neka se čuje i glas teta-čuvalica (iako to više nisam).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •