Elly prvotno napisa
Dovoljan ti je ugovor o najmu stana iz NN. Pises ga u dva promjerka (originala), potpisujete ga ti i najmoprimac, i onda oba primjerka nosis kod javnog biljeznika. Racunaj da jedan primjerak ide tebi, jedan najmoprimcu, jedan poreznoj upravi, jedan javnom biljezniku, a ako najmoprimac mijenja mjesto prebivalista i treba mu ugovor da promijeni adresu, jedan ide i na MUP. Tako da kod javnog biljeznika moras napraviti kopije (2-3). Javni biljeznik ovjerava tvoj potpis kao najmodavca. Moj npr. cita ugovore da vidi da li su istovjetni, ali u principu se ovjerava samo tvoj potpis, znaci trebaju ti obje kopije ugovora + tvoja osobna iskaznica + placanje, cca 100 Kn (cijena se dize ako ti treba vise kopija).
S ugovorima ides na Poreznu upravu. Obicno ponesem sve kopije koje imam i na sve mi stave pecat da su zaprimili ugovor, a sebi zadrze jednu kopiju. Na Poreznoj upravi sam dobila podatak da ugovor ne mora biti ovjeren kod javnog biljeznika, ali da je bolje da jest (radi eventualnih kasnijih problema ako zelis najmoprimca za nesto tuziti).
Na temelju ugovora nakon cca mjesec dana dobijes porezno rjesenje, i pocnu stizati uplatnice za placanje poreza na dohodak od najamnine.
Dohodak trebas prikazati i u poreznoj prijavi (racunaj da ti i za to treba jedna kopija ugovora, iako Porezna uprava daje prije nego sto predas poreznu prijavu obracun primljenog dohotka i placenih poreza).
Sto se tice samog ugovora, dovoljan je onaj iz NN-a, a sastavis ga onako kako najbolje odgovora tebi i najmoprimcu.
Navedes koje sve troskove placa, koliko iznosi sigurnosni depozit (za ostecenja u stanu), u kojim situacijama ga ne vracas ili ga vracas samo u djelomicnom iznosu (naravno, ako ti vrati stan u stanju u kojemu si ga ti dala njemu, vraca se puni depozit), kakvo je placanje i na koji dan.
Moze ti uplatiti i na tekuci racun, bitno je samo da je nacin i iznos placanja naveden u ugovoru.
Zadnja strana ima prostor gdje mozes upisati dodatne napomene koje ste dogovorili.
I bitno je da ugovor zajedno prodjes sa najmoprimcem prije potpisivanja, da se o svemu slozite (cist racun - duga ljubav).