Koja vas je sve lektira oduševila tj. vaše dijete?
Koja vas je sve lektira oduševila tj. vaše dijete?
Moje dijete je tek u drugom razredu pa od lektire i nema puno. Čita u slobodno vrijeme dosta, ali još nema razvijen ukus - njemu se sve sviđa.
Koliko se sjećam, i ja sam bila takva. Voljela sam čitati, i sve mi je bilo dobro. Tek negdje u dvadesetima sam počela istinski prepoznavati što mi se sviđa, odnosno našla sam i knjige koje mi se ne sviđaju.![]()
To ne postoji. Lektira je zadaća i nema omiljenih tema.
To ne znači da se djeci to ne sviđa, ali teško mi je nešto izdvojiti... Moj mlađi je s velikim guštom čitao Emila i detektive (emotivno je vezan za imenjaka, he he he), a sad me neku večer iznenadio kad je bez gurkanja uzeo čitati šaljive narodne priče pred spavanje (to je lektira, a nije baš lako razumljivo zbog arhaičnog jezika i korištenja dijalekata).
Od knjiga koje nisu lektira - ponovno čita Pripovijesti iz opasnih predjela (Tolkien) koje je prije par godina dobio za rođendan. Tada sam to dečkima ja čitala uz objašnjavanje, ali sad vidim da se mlađi vraća toj knjizi iz čiste zabave.
Što još vole čitati? Pa... dobro veli Jurana, nemaju izgrađen ukus. Ne da im se čitati romančine i lakše se probijaju kroz kratke priče. Zato je moj stariji obožavao Paulinu P. Sanje Polak - to možeš bilo gdje otvoriti i čitati. Djeci 21. stoljeća to je i te kako važno.
Ja sam zapravo zadovoljna da oni hoće samostalno bilo što čitati i puštam im potpunu slobodu da biraju literaturu kako god žele. Rezultat - relativno malo lijepe književnosti + dosta popularne znanosti.
Sad me Peterlin podsjetila, i A. dosta voli čitati E. Kaestnera, ali to (još) nije imao za lektiru, načekat će se...
kao što reče peterlin, lektira je zadaća, nema tu nekog oduševljenja, to se jednostavno mora.
mene su knjige koje su bile obavezna lektira i višim razredima osnovne i u srednjoj, oduševljavale tek kasnije, kad sam im se vraćala (ne svima). tako će valjda i on.
a što mu se dopalo? lani, tajma ribljeg oka od hrvoja kovačevića i emil i detektivi.. on i inače rado čita te detektivske priče i romane.
babyboys, imate vi sad u 5.neku fiksnu lektiru ili ne.Moj klinac je doma došel pred nekih 2 tjedna da si sami izaberu kaj ćepročitat, mogu sami , mogu u paru, pa složit neki plakat i prezentirat. ta odrada je jučer izvršena, većinom su iz izlaganja dobijali 5, ali iz plakata samo 2 para dobilo 5, ostali manje ocjene, moj klinac ne kuži zakaj, kad ni profa nije ništ rekla kaj treba ili ne treba bit na plakatu.
Hvala cure.
Baš me lektira zanima, može li tj. je li ikome bila do sada zabavna?
Smučio mi se život od prijevoda ružnog pačeta u školskoj knjizi, na kojoj čak piše lektira (drugi razred smo).
Hoću zanimljivu lektiru, da mi dijete ne zamrzi čitanje
Barem ćemo uživati kad dođe Paulina P.
PS/ By the way stiže "Gorski dnevnik Pauline P", ako je netko ljubitelj
jelena, ne znam , mislim da je definirana, msad za 9. mjesec su imali Puškina, , Bajku o ribaru i ribici, donili su pitanja na koja su morali odgovoriti i potrkijepiti primjerima. mislim da je to tak samo ovaj mjesec, nije mi još rekao što je slijedeća lektira.
to s plakatima i u paru/grupno, su oni bradili prošle 4 godine. i bilo je svakakvih ocjena.
Draga, nemoj mi zamjeriti, ali mogla bi se gorko razočarati s Paulininim dnevnicima - konzumerizam, snobizam i slično na djelu... Ima previše dijelova koji mi se čine nekako plitki, ali to je svijet u kojem žive naša djeca (tko ima kakav mobitel...)... Blizak im je i prepoznatljiv i zato to vole. Možda griješim dušu, jer nisam imala živce sve temeljito pročitati niti ću ikada. Po mom laičkom mišljenju, vrijednost tih knjiga nije dovoljna da im osigura mjesto u lektiri. Ima autorica i boljih djela, pogotovo za mlađu djecu (Petrica Pričalica, Mali Jan) ali Paulina mi se ne sviđa. Ne vidim razloga zašto bi moje dijete trebalo misliti da je (lupam napamet) markirana odjeća i shopping u inozemstvu nešto posebno i važno??? Srećom, to se tek tu i tamo pojavi, imaju te knjige i dobrih dijelova, ali svejedno...Najte kaj zameriti...
No, u cijeloj priči to je nebitno - u ovoj dobi bitno je steći naviku čitanja, bez obzira na način.
Ako želiš naći djetetu nešto što će čitati s guštom, odlijepi se od lektire i nađi nešto u skladu s njenim interesima. Moj mlađi je u roku jedng dana pročitao Artura i Minimejce. U drugom i trećem razredu "očistio" je cijelu policu u knjižnici gdje su bile Čarobnice Lili (isto ne mislim da je to bogznakaj, ali sam je izabrao, a mi smo bili sretni da uopće hoće čitati).
Moji slobodno njuškaju po knjižnici i posuđuju što god žele.
Hvala ti na komentaru. PaulinuP ona obožava i sve ostalo od S.P. Znamo se dobro ismijati s tim knjigama, meni je to čisto OK, jednostavan tekst s humorom. Ima naviku čitanja i voli čitati već godinama, to smo svladali pa me ne brine. Lektire nismo uzimali na čitanje namjerno, ostavljali smo ih za školu, a kako se tek suočava s tim lektirama rado bi da čita nešto što će joj biti i zanimljivo, ako toga uopće ima.
Imam opomenu za reklamiranje talijanskog , nemoj da me sad zveknu zbog pauline![]()
ja sam doživjela užasno i preužasno razočaranjekad j nije uopće doživio knjigu bambi. a ja se dan danas sjećam koliko sam ju obožavala. neizmjerno. sjećam se trenutka očaja kad sam došla do zadnje stranice, htjela opet sve iz početka čitati, al to nije više bilo to.
a tek sreća kad sam skužila da postoje i bambijeva djeca...
a moj j - da bezeveze, da kakvi su to opisi, da dosadno.![]()
prvo što mi je palo su Miševi i mačke na glavačke. Sjećam se da joj je bila jako fora. kad se sjetim još nečega dopišem.
Sad čita Duha u močvari i kaže da je dio gdje tri strane opisuju prirodu dooosadan. I malo joj je strašna jer se stalno spominje taj duh.
Posljednje uređivanje od larmama : 05.10.2012. at 10:38
Sjetila sam se još Pripovijesti o doktoru Dolittleu. I bile su još neke pjesme osim miševa, i tu mi je znala neke od njih spominjati kako su joj fora.
Pa evo naši sada imaju za lektiru Stanare u slonu; Lei se ta knjiga jako sviđala (ja sam joj ju pročitala pred koju godinu), sad je počela sama čitati pjesmice iz te knjige i super su joj. Meni je btw. ta knjiga bila odlična kad sam bila dijete, jedino mi je žao što više ne mogu pronaći ono izdanje koje sam ja imala jer su mi ilustracije bile odlične.
grga čvarak?
kate, nemoj razbijati glavu lektirom. to se stvarno čita jer se MORA, izbor nije na nama i počestop nije ni logičan (puškin s razumjevanjem u 5. razredu? hmmm...). a što bude starija , u lektiri će uživati sve manje jer će interpretacija i zadaci koje će dobiti biti teži. razmišljanje o odgovorima na pitanja ubija draž spontanog čitanja iz gušta.
Bravo Peterlin, nisam imala prikladno mjesto za izraziti mišljenje o toj Paulinom P., a i svim sličnim kasnijim naštancavanjima nastavaka, pa mogu zato samo potpisati. Mislim...to mi je ko da čitam kolumnu kakve naše medijske zvjezdice.
Inače, moja je trenutno na Andersenovoj Maloj sireni. Imam ono staro Vjeveričino izdanje u Tabakovom prijevodu pa joj se nije baš najlakše probijati kroz gusti tekst prepun aorista i pluskvamperfekta.
Tako sam i mislila da je, ali možda netko jako važan za odabir lektira pročita ovaj topik, pa pokrene nešto po tom pitanju... pa što biste mu poručili, koje lektire su se djeci svidjele![]()
Joj draga, optimizam je nedostatak informacija, kako bi rekao Jerzi Lec... Bojim se da su danas drugačiji načini odabira lektire, udžbenika i svega ostalog.
Nema veze. Lektira se čita jer se mora. Kasnije će je dijete vjerojatno čitati i kad ne bude moralo (ja sam srednjoškolsku lektiru uvijek čitala "u red" sa svojim godinu dana starijim prijateljicama, da možemo o tome diskutirati. Osnovnoškolska lektira mi je bila tlaka i kad razmislim čega se sjećam, a da je bilo za lektiru , ispada ovako (ovo je uglavnom do četvrtog ili petog razreda):
- Braća Grimm - Priče (naročito ona koja se zove Brat veseljak, o veselom fratru i njegovoj čarobnoj torbi pomoću koje je na prijevaru ušao u raj)
- Andersenove bajke - razno, naročito gore spomenuta Mala sirena, pa onda Vjetar priča o Valdemaru Daae i njegovim kćerima i druge...
- Pipi duga čarapa
- Heidi
- razne knjige Mate Lovraka (uz Vlak u snijegu i Družbu Pere Kvržice tu mi je omiljena bila Micek, Mucek i dedek... slistila cijelu policu iz knjižnice)
- Čipolino
- Ivana Brlić Mažuranić - sve redom (to i danas volim i većinu sam toga naglas pročitala djeci više puta + imamo audio priče)
- Mali princ
- Wildeov Sretni kraljević (u moje vrijeme knjiga se zvala Sretni princ)
- Tom Sawyer i Huckleberry Finn
- Kroz pustinju i prašumu
- Poštarska bajka
- Bijeli jelen
Moja djeca imaju o tome drugačije mišljenje:
- Andersena su više voljeli "prepričanog", a tek sad kad su veći polako otkrivaju ljepotu cjelovitih njegovih priča (imamo debelu knjižurinu, nije svaka njegova priča za djecu...)
- Grimmove bajke vole i oni, ali ne znam baš da bi sami posegli za tim
- Pipi dugu čarapu isto vole - vjerojatno zbog filmova koji su im poznati i dragi
- Lovraka (dvije izdvojene knjige) vole zbog istih razloga - filmove znaju napamet
- Čipolino - mom starijem sinu je to bilo glupo i dosadno, tako da razumijem kako se Cvijeta osjećala za Bambija, iskusila sam to na ovoj knjizi...Mlađi je čitao neku drugu Rodarijevu knjigu (mislim Plava strijela, nisam sigurna, to JA nisam čitala)
- Malog princa isto vole, ali onako, tu i tamo poneku epizodu
- Sretni kraljević - do toga još nismo dogurali, nadam se da će se djeci svidjeti
- Tom Sawyer i Huckleberry Finn imaju dobru priliku jer djeca poznaju filmove (prastare, crnobijele)
- Kroz pustinju i prašumu - ima dobru prognozu kod mog mlađeg sina koji voli avanture i životinje, stariji će tome dati 0 bodova
- Poštarsku bajku su obojica voljeli (posudila iz knjižnice audio cd, imam doma svoju staru knjigu + posudili neki noviji prijevod, sve je bilo smiješno)
- Bijeli jelen - jako dobro primljeno kod mlađeg sina, 0 bodova kod starijega kojem fikcija baš ne odgovara... on više voli tehnologiju, pa mu se jako sviđala knjiga Roalda Dahla Charlije i tvornica čokolade (ista priča - postoji film)
Zaključak - moja djeca su multimedijska generacija, kao i većina vršnjaka. Nema tu pomoći... To je tako i gotovo.
Baš si se potrudila Peterlin, hvala. Inače "Pipi Duga Čarapa" i "Heidi" su nam dvije najdraže knjige (uz "Tišina, snima se" po kojoj je snimljen film vuk samotnjak), a "bijelog jelena" smo uzeli greškom zbog slike jelena, bolje da nismo
"Poštarsku bajku" imamo upravo sada za lektiru i fora je.
Moram se ubaciti: Waitapu, Joža Horvat - najdraža knjiga mog djetinjstva, pročitala sam ju barem 10 puta, ne znam je li uopće u kojem popisu lektire za više razrede.
A kada razgovaram s učenicima o lektiri uviđam da su neke knjige koje sam ja obožavala njima dosadne: Knjiga o džungli, Priče iz davnine, Bambi, Petar Pan... Iako moram reći da moji učenici u globalu nemaju problema s čitanjem lektire, ja sam kao dijete gutala knjige ali sam mrzila pisanje, pogotovo ono "napiši kratak sadržaj knjige od 200 stranica". Zarekla sam se - kada ja budem učiteljica nikada to neću zadati svojim učenicima.
![]()