Vidim da će uvod biti malo poduži, ali voljela bih da se uključite u raspravu jer me ove stvari jaaako zanimaju…
Ponekad uopće ne razumijem ponašanje drugih ljudi. Čini mi se da je bonton nekamo iščezao i da više nikog nije briga ni za kakve norme i pravila ponašanja, a pod upitnikom je i nekakav opći moral (no o tome na nekoj drugoj temi)… Pritom sad ne mislim na napuštanje nekakvih tradicionalnih, konzervativnih vrijednosti, kao što je nenošenje dekoltea ili izbjegavanje zajedničkog života prije braka. Mislim samo na ponašanje prema drugim ljudima i ono što se nekad nazivalo "kulturno", a danas toga nema, gotovo ni u tragovima.
Dat ću nekoliko primjera da svima bude jasno o čemu govorim, a nadam se da ćete se i vi nadovezati s ponekim vlastitim primjerom. Zapravo, nadam se da nemate drugih primjera.
1) Ponašanje ljudi u javnom prijevozu
Mislim da je ova slika svima poznata.
Redovito se događa da se (pojedinci) nabiju na vrata i ne daju drugima ući u bus / tramvaj. Dok sam išla vlakom na posao, često se događalo da ne uspijem ući u vlak (fizički NE MOŽEŠ ući kolika je gužva na vratima), a onda vidiš da ljudi stoje samo do polovice vagona. Ostatak vagona je prazan, ali se oni ne bi pomaknuli da netko uđe. Ne, ostani na stanici i čekaj sljedeći vlak.
Onda imamo slučaj ljudi koji sjede u busu i kad se počnemo približavati stanici, oni se ustaju, guraju druge, kreću prema vratima, i to preko ljudi koji su do sada uredno stajali, a TAKOĐER izlaze van na sljedećoj stanici…
Zatim postoji vrlo velika skupina ljudi koji sjednu na mjesto do prolaza, dok ono do prozora ostaje prazno. Pitaš ih da sjedneš, a oni se onako skupe da ti lijepo preko njih prijeđeš na to sjedalo do prozora. Naravno, vrlo često i izlaziš prije njih pa ih moraš još jednom pregaziti. Zašto je takav problem sjesti do prozora?
Sjetila sam se sad i ljudi (pretežno baba) koje su u stanju pregaziti 16 ljudi da bi došle do slobodnog mjesta…
2) Ponašanje ljudi koji čekaju u redovima
Gotovo svaki put kad čekam u redu za blagajnu, netko stoji iza mene i nabija me kolicima. Zar ti ljudi to ne primjećuju? Ili to rade namjerno??
Jesu li ljudi čuli za nekakav prostor diskrecije (ona žuta crta u pošti i na sličnim mjestima)? Kad plaćam račune, vrlo često imam nekog za vratom. Takve obično upozorim da se maknu.
Znate li da je pristojni razmak od osobe koja podiže novac na bankomatu barem 2 metra? Događa se da mi se ljudi nabijaju na 30 cm. Obično se okrenem i kažem im da se maknu. Neki mi se počnu smijati, u stilu: "Pih, k'o da imaš ne znam kakve pare…" Pa taman da nemam ništa, otkud tebi pravo viriti mi preko ramena dok bilo što radim?
3) Imaju li današnje trudnice igdje ikakvu prednost??
To je ono što mi zapravo najviše smeta. Nekad su u domu zdravlja, ljekarni, pošti… trudnice imale prednost. Sad toga nigdje više nema. Osim na Rodinoj rasprodaji.Da se razumijemo, ja sam poprilično zdrava i fit trudnica pa mi ponekad zna biti teško stajati u redu. Kako je tek onima koje stvarno imaju problema?
Još uvijek idem na posao i to javnim prijevozom. U ovih skoro 6 mjeseci trudnoće JEDAN JEDINI put mi se neka gospođa ustala i ponudila mi mjesto. Hrpu puta sam stajala i to ne ispred "mladih neodgojenih", kako se to voli reći, nego ispred gospođa u najboljim godinama (40-50), koje su vrlo vjerojatno i same nekad bile trudne. Samo mi je ta jedna jednom ponudila svoje mjesto. A skužile su da sam trudna, bez brige. Još me odmjeravaju od glave do pete, onako napadno. I bulje mi u trbuh. Sama neću pitati nekog da mi ustupi mjesto jer mi je to užasno neugodno. Ne preostaje mi drugo nego ići na posao izvan špice kad se još može uloviti pokoje slobodno mjesto. No, ima i onih koje nemaju klizno radno vrijeme i prisiljene su biti u busu baš u vrijeme najveće gužve.
…
I na kraju, kad ponovno razmislim o svemu ovome, zanima me TKO se i ZAŠTO tako ponaša. Ako nitko među vama nije ovakav, tko su onda ti ljudi koje susrećem u tramvaju i gradu? Ako ste se prepoznali u opisima, molila bih vas da mi objasnite zašto se tako ponašate? Što vas tjera na to?