-
Prijenos dodatnog rodiljnog dopusta na oca
Bog svima,
situacija je sljedeća: supruga će ostvariti pravo na porodiljnu naknadu kao nezaposlena osoba, dakle onih 1600 i kusur kuna. Može li ona kao nezaposlena osoba (u skladu s člankom 12 članak 5 zakona o rodiljnim naknadama) prenijeti pravo na korištenje rodiljnog dopusta nakon 70 dana na mene kao oca, uz potpisanu izjavu? Ja bih taj rodiljni dopust koristio do djetetovih navršenih 6 mjeseci i naravno ravnopravno primao punu plaću za to razdoblje.
Sve mi je jasno kada majka prima rodiljnu naknadu kao zaposlena osoba, tada to pravo može prenijeti na mene, no nije mi jasno kakva je situacija ako prima naknadu kao nezaposlena. U zakonu to nije baš jasno definirano...
Hvala unaprijed!
-
Osoblje foruma
Dobro došao (i ostao! )!
Kao nezaposlena osoba, supruga ima pravo prenijeti svoje pravo na rodiljni / roditeljski dopust na oca, samo u slučaju njenog zaposlenja.
Drugim riječim, dokle god je službeno nezaposlena, ona je korisnica prava.
Evo iz Zakona:
1. Rodiljna i roditeljska pošteda od rada
Članak 28.
(1) Rodiljnu poštedu od rada iz članka 27. stavka 1. ovoga Zakona obvezno od rođenja djeteta do 70. dana od dana rođenja djeteta koristi majka djeteta.
(2) Majka djeteta iz stavka 1. ovoga članka, rodiljnu poštedu od rada ima pravo koristiti do navršenog 6. mjeseca života djeteta, u neprekinutom trajanju.
(3) Majka djeteta, korisnica prava na rodiljnu poštedu od rada, nakon isteka 70. dana iz stavka 1. ovoga članka može radi zaposlenja ili samozaposlenja prekinuti korištenje prava na rodiljnu poštedu od rada, pri čemu otac djeteta ima pravo na korištenje preostalog dijela neiskorištenog prava, sukladno svom radnopravnom statusu, uz majčinu pisanu suglasnost i neovisno o radnopravnom statusu majke.
-
Hvala na brzom odgovoru!
-
zanima me naknada za oca koji je na rodiljnom i to ona dva dodatna mjeseca na koja se može ostvariti pravo. mm kreće od 1.12. na rodiljni. bit će do 8.5. pa bi dali zahtjev za dodatna dva mj. da li je i ta naknada u visini onih 2600 kn ili je manja?
-
Osoblje foruma
-
E vidis ivarica, tako je nama bilo 2008. A sad mi je zenska na hzzo- u rekla da je 2660.
-
mm je dobivao 2660kn za +2 mjeseca (odnosno nama je ispalo 4 mjeseca, imali smo i od prvog djeteta pa smo spojili oba dodatna). Na dodatnom rodiljnom je bio do 22.11.2012. pa je to dosta friški info.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma