Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 53

Tema: Gljive ludare

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Gljive ludare

Elem, puna ih je šuma OPREZ!!!

Ne sjećam se kad sam zadnji put vidio toliko ludara u šumi. Nastojat ću frknuti slikice friško poslikanih ludara, a u međuvremenu tko je znatiželjan neka potraži po netu. Latinski Boletus satanas

Ima bijeli klobuk i crveni stručak koji se kruškoliko širi prema dolje. Veliki su. Ovi koje sam danas sretao bili su barem 30 deka svaki.

Pamet u glavu, vrganje u košaricu

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Evo friška slikica, slikano prije 5 sati, šuma kod Goranca: http://i27.photobucket.com/albums/c1...e/IMGP2697.jpg

Ova uslikana je mogla imati skoro kilu. Šteta što su otrovne. Da nisu gostili bi se cijelu zimu - toliko ih ima
    Posljednje uređivanje od Davor : 05.10.2012. at 22:23

disciplina avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ajme! baš sam proletila po nekom članku da se neka žena bori za život zbog otrovne gljive.

oft. koji je to fotić?

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ja berem samo sunčanice...šta je sigurno-sigurno

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa baš ih i nema ove sezone.

Nabrao sam doslovno punu vrećicu kojekakvih vrganjevki u roku od možda sat vremena. Ima i pečurki velikih k'o dječje dupe, ali sam se baš nastrmio na vrganjevke, a sunčanica ... nema.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj disciplina prvotno napisa Vidi poruku
    oft. koji je to fotić?
    Pentax Optio E75 - idiot. Uz mirnu ruku ispadnu dobre slike s dobrom bojom.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj nine prvotno napisa Vidi poruku
    ja berem samo sunčanice...šta je sigurno-sigurno
    Baš s njima ima najviše frke - ljudi beru zelene pupavke misleći da su sunčanice

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Moja stara i teta nabrale prošli vikend nekoliko košara sunčanica... u Sloveniji, kod Vojnika.

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

to sam brala prošle godine,a ove u našem tajnom boxu još ni jedne jedine gljive, bili prošlu nedilju...sutra ćemo opet u izvidnicu.... šta je najgore lako za gljive ni masline nisu rodile, orah sve suho.... valjda je suša uzela danak

jedno pitanje, ja nisam ekspert, MM mi kontrolira svaku ubranu gljivu, jeli vridi teorija da svinje nikada neće pojesti otrovnu gljivu?

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Berem samo šampinjone, u dućanu .... hihihi... Inače obožavam gljive ALI...

Tikvanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2011

Početno

puno je ludara, tako je, ali mislim da se teško mijenjaju za prave vrganje, imaju tu karakterističnu crvenu boju, isto kao i divlji vraganji koji su žuti po stručku.
    sunčanice su opasnije, posebno mlade, treba paziti, da se ljuskice na klobuku lako skidaju, da se prsten po stručku lako pomiče dolje gore.vrganji su prekrasni i jako dobre kvalitete. kad bih znala poslala bih vam slike.. osim navedenih beremo pečurke, bukovače, rujnice (rijetko ih nađemo), lisičke.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj winnerica prvotno napisa Vidi poruku
    Berem samo šampinjone, u dućanu .... hihihi... Inače obožavam gljive ALI...
    ovako i ja
    uleti tu i tamo i koja bukovača

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Pa baš ih i nema ove sezone.

Nabrao sam doslovno punu vrećicu kojekakvih vrganjevki u roku od možda sat vremena. Ima i pečurki velikih k'o dječje dupe, ali sam se baš nastrmio na vrganjevke, a sunčanica ... nema.
    Našao je moj sin sunčanice u Prigorju prošle subote, ali ja nisam bila tamo, a mm mu nije dao brati. Moje je dijete - pozna gljive, ali tatu je bilo frka pa su ih samo slikali ... Nije bilo puno, inače ih zna biti toliko da se može probirati koju bi, a koju ne bi...

Vrganja nema. Ove godine nisam šumu ni vidjela (neuralgija trigeminusa) ali nadam se da ću još stići kad se oporavim...

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Danas (na)brali vrganje, vidjeli puno ludara i svakakvih drugih gljiva koje se nismo usudili brati.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj nine prvotno napisa Vidi poruku
    jeli vridi teorija da svinje nikada neće pojesti otrovnu gljivu?
    Ne
    Možda vrijedi za divlje svinje gdje čopor na mlade prenosi znanje o tome što je dobro za jesti, ali za udomaćene sasvim sigurno ne vrijedi. Njihova je logika vjerojatno - ako mi to daju ljudi onda sigurno valja ROK!

Za prepoznavanje gljiva vrijedi metoda postupnog uvođenja novih familija. Nema skoro niti jedna familija gljiva u kojoj se ne bi našla neka loša ili gadno otrovna pa zato najbolje krenuti od ziher prema onima koje moraš opreznije prepoznavati. Možeš u startu prekrižiti amanite (zelena pupavka i društvo) i russule (bljuvara i društvo) jer ćeš među njima teško naći jestivu - bez obzira na fantastične iznimke. Upute tipa "skuhaš pa ukiseliš..." neće ukloniti činjenicu da je ta gljiva zapravo loša.

Jednostavne familije su boletus (vrganjevke, imaju rupice s donje strane klobuka, ne listiće) među kojima ima samo par loših iznimki (problematičnog okusa) i ludara kao stvarno gadna (iako od nje vjerojatno nitko nije umro).
    Ne možeš fulat s mrtvačkim trubicama, ali ih nastoj očistiti još dok ih bereš jer je naknadno čišćenje tlaka.
    Prejednostavne su puhare koje su super kad su mlade, ali ako već puštaju dim onda su jako prestare.
    Isto tako se lako snađeš s pečurkama, gdje jedina stvarno loša na prerezu požuti, kao i sunčanice koje od zelenih pupavki razlikuješ po pomičnom prstenu i raskošnoj veličini kad narastu i zato ih ne bereš premlade. Ako naletiš na (bukovu) trulu granu prekrivenu s bijelim gljivama jako nalik na bukovače iz dućana - imaš sreću jer to jesu bukovače.

I naravno, stare gljive se ne beru. Psilocibe i muhare ostavi "šamanima" - oni "znaju" s magičnim gljivama

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Vrganja nema.
    Treba proširiti horizonte. Možda nema vrganja u užem smislu, ali sigurno ima borovih vrganja i podstavki. Evo ja nabrao punu vrećicu začas. Borov vrganj možeš pobrkati s Queletovim vrganjem (nekad su ga zvali B. Slavonicus) koji po stručku ima uzorak poput mrežice i kojeg se mora prvo brćkati u kipućoj vodi koja se potom baci pa je onda sasvim OK za jesti. Ako te frka, sve crvene vrganje tretiraš kao Queletov i sve 5.

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Moj tata i sestra jučer u Vukomeričkim Goricama nabrali 10 kg vrganja. Našli su i nešto mrtvačkih truba, krasnica, sunčanica, grmašica, turčina.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Evo, u primorju prodaju hrpe gljiva uz cestu, naravno uz sir i marune.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

po koliko prodaju gljive?

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    Ne bih znala, nismo stali. Sory

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Samoborsko i Žumberačko gorje ove godine puno raznih gljiva. Guštamo već danima.

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    kaze mi frendica da su vrganji 60 u zg, da se naci i za 50.
    ja se ne bojim ludara, bojim se zmija
    a vrganja ko u prici na sve strane!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ma nema zmija, nemaš brige
    Gljivarim jučer i danas i baš sam se iznenadila Davorovim iskustvima s ludarama; jučer niti jednu a danas sam dvije vidjela. Tek nakon što sam pročitala ovaj topic, naravno. Vjerojatno je stvar u perceptivnoj udešenosti.
    Ali zato ima more zelenih pupavki.....

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Treba proširiti horizonte. Možda nema vrganja u užem smislu, ali sigurno ima borovih vrganja i podstavki. Evo ja nabrao punu vrećicu začas. Borov vrganj možeš pobrkati s Queletovim vrganjem (nekad su ga zvali B. Slavonicus) koji po stručku ima uzorak poput mrežice i kojeg se mora prvo brćkati u kipućoj vodi koja se potom baci pa je onda sasvim OK za jesti. Ako te frka, sve crvene vrganje tretiraš kao Queletov i sve 5.
    Da, da, slažem se... Znala sam naći dedeke i zlatače i te borove vrganje (sa smeđim šeširom, ako mislimo na iste), ali pravih vrganja sa svijetlom kapicom boje bijele kave kod mene nema (bukova miješana šuma). Takve smo znali u pristojnim količinama naći kod vodovoda, istočni dio Medvednice tamo gdje prolazi potok Trnava.

Ima zato rujnica na mom vlastitom gruntu (žive u simbiozi s našim borovima) ali ih ne beremo jerbo ih jako vole lokalni glodavci pa se bojim mišje groznice...

Najčešće berem poljske pečurke (znaju rasti među trsjem) ali ove godine nisam ubrala ni jednu jedinu iako je dobra jesen za gljive. Jednostavno nisam ni jednom bila u berbi, loše se osjećam.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 07.10.2012. at 17:14

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni su trubice najdraže - a stvarno ih već dugo nisam brala. I istina, čiščenje njih je stvarno tlaka.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Znate da se gljive više ne mogu brati bez dozvole?
    http://www.index.hr/apetit/zanimljiv...am-je-dozvola/

Kazna je 1000 kuna, ako vas nađu da berete bez dozvole.
    Ne smiješ brati ni kestene, ni one koji su pali na pod, ni mahovinu, ma uskoro nećemo smjeti ni disati ako napravimo koji korak prema šumi. Ako to ne platimo, naravno.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 08.10.2012. at 16:44

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

U Sloveniji je tako već dugo, pa ekipa iz Slo masovno pješice prelazi Žumberak/Gorjance, odnosno sv. Geru/Trdinov vrh i dođu brati gljive ovamo. Tako su mi baš pričali mještani u Sošicama.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

nije da berem gljive, jer nikad to nisam radila, pa se ne bi upustala u tu avanturu, ali kestenje ipak znam brati.
    ovo mi je prva vijest.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Meni su trubice najdraže - a stvarno ih već dugo nisam brala. I istina, čiščenje njih je stvarno tlaka.
    joj, i ja volim trubice

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

gid piše za kestenje?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Bitno je da su donijeli zakon... ja nemam pojma ni gdje je najbliza sumarija, ni blagajna ni kad radi ni da li itko patrolira sumama vikendom kad bih eventualno isla brat gljive i u berbu kestena.

A ontopic "trubica" kako ih zovete (tj. crnih trubaca) - mi smo to znali susiti, mljeti i onda stavljati u mesne umake, da da jedan fiiini gljivlji bogati okus. A evo koliko kostaju susene vani (ovo mi je prva pretraga izbacila - cca 60kn za 40g susenih - da vidite kak se hranite hranom za bogatase )
    http://www.ogourmet.com/us/Mushrooms...9/2156/81/45/1

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Prvi glas za zakon. Zvuči mi kao jedan od onih zakona sa samoinicijativnom provedbom jer normalnom puku nemaju smisla i tehnički su neprovedivi. U životu nisam vidio niti jednu službenu osobu u niti jednoj šumi pa nekako ne vjerujem da će se sada odjednom namnožiti.

Uostalom, čak i da krenu zaistač "primjenjivat zakon" prva instanca je opomena i to jedino od strane policajca.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Znam i ja da nije baš vjerojatno da će se šumari razmiliti šumama i pisati kazne, ali nije to više onakav užitak u branju i lutanju šumom, kao prije ovog zakona. Meni nije. Ne volim kršiti propise, ne osjećam se ugodno tada, a mm će reći-glupost, tko će te vidjeti, pa bereš samo za vlastitu uporabu. Sve ja to znam, ali nema za mene više one spontanosti, baš sam blesava, ali ne mogu protiv sebe.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

kako to da tarife nisu iste??
    u prvom i drugom članku razlikuju se iznosi, i dnevni i tjedni

onda, je li uopće legitimno da te šumar u šumi legitimira?

ili će poslati patrole policajaca da pročešljaju sve hrvatske šume, e ne bi li uhvatili opasne kriminalce koji skupljaju kestenje i beru gljive?

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

gljiva ima ko u priči ove godine - treba biti oprezan
    mi se u subotu najeli pohanih sunčanica, u nedjelju vrganja s jajima
    hrpu vrganja posušili...

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

mislim da su gore navedeni pravilnici za državne šume, za privatne to, nadam se, ne vrijedi. ajd za gljive, s aspekta zaštite prirode, ali da mi netko u mojoj šumi naplati branje kestenja...

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

U nas još ni jedne jestive gljive, samo neke čudne koje ni divlje svinje neće.... šmrc

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

nego, bere li netko kostanjevke? lijepe gljivice, rastu pretežno u grmovima i imaju bijele stručke i tamne klobuke?
    ja našla par, ali se nisam usudila ubrati.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Forka prvotno napisa Vidi poruku
    onda, je li uopće legitimno da te šumar u šumi legitimira?
    Ne. Vjerojatno te može zadržati do dolaska policije, ali bih baš rado vidio patrolu koja se zna snaći u šumi

Najbolji mi je onaj dio sa šumarske stranice gdje za samo 200 kn možeš mjesečno skupiti čak 60kg vrganja Znam samo par ljudi kojima to polazi za rukom, a oni nevjerojatno puno vremena proborave u šumi.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    S linka:
    "možete svaki dan sakupiti najviše po 2 kg plodišta lisičica, mrka trubača, vrganja, prosenjaka, puza i rujnica (ostale vrste gljiva ne smiju se sakupljati jer su zaštićene prema Pravilniku o zaštiti gljiva NN br. 34/02), za osobne i potrebe svoga domaćinstva."
    ?!?!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Radi se očito o podvali Hrvatskih šuma jer pravilnik o naplati ulaska u šumu radi branja gljiva za osobne potrebe uza sav napor nisam našao. Otud opće neslaganje u tarifama u različitim izvorima. Vjerojatno se radi o taktici zastrašivanja poštenog svijeta.
    Zakoni i pravilnici koji su na snazi su: PRAVILNIK O ZAŠTITI GLJIVA (Fungi) i ZAKON O ŠUMAMA . Izmjene i dopune zakona o šumama se nisu ticale gljivarenja i to je otprilike to.
    Znači ne postoji zakon na razini države koji bi propisao tarifu, nego se očito radi o nekom internom aktu kojeg se zapravo nigdje ne spominje. Čak ni na šumarskoj stranici - samo nešto muljaju i obilaze. Rekao bih da takav pravilnik ipak postoji (unatoč nedostupnosti) jer je Hrvatski mikološko-gljivarski savez s hrvatskim šumama sklopio ugovor o nenapadanju kojim se članovima gljivarskih društava jamči sloboda branja bez lugarskog prenemaganja. O tome su pisali na zagorje.com u članku Učlanite se u gljivarsko društvo i slobodno berite vrganje! gdje je i interview s Romanom Bošcem koji smatra da je pravilnik notorna glupost i da ga hitno treba mijenjati. OK, još se nije promijenio.

Što to znači za pošteni svijet?

1. Lugar te nema pravo legitimirati ako ti to ne želiš, takvu ovlast ima jedino policajac.
    2. Lugar te nikako nema pravo pretresati ili bilo kako fizički ugrožavati. Nema ovlasti koristiti oružje osim u samoobrani.
    3. Lugar u društvu policajca te mora informirati o tome kakav točno prekršaj činiš i uručiti ti opomenu ako ti je to prvi put. NAKON toga možeš na miru odlučiti je li jeftinije uzeti dnevnu ili mjesečnu "dozvolu" i razmotriti učlanjenje u gljivarsko društvo.
    4. da se ne radi o muljaži normalan svijet bi imao jednostavan uvid u tarifu.

Probat ću cimnuti neke od poznatih u savezu da mi pojasne o kakvom se to aktu radi - ako takav akt uopće postoji. Sve zajedno mi i dalje smrdi na podvalu.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Jučer sam kupila krasne vrganje u Gorskom kotaru,
    nakon što sam ih danas jela bilo mi je užasno zlo, jaka mučnina sa nekim čudnim osjećajem, kao da sam se kave prepila,
    onda sam nakon par sati dušu ispovratila i sada mi je bolje.
    Da li se trebam javiti liječniku ili ne?
    Čitam malo na netu da od vrganja nema nekih većih trovanja...
    MM ih je isto jeo i njemu nije ništa.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

'Oće to od starih gljiva. Ako ima trulih dijelova ili baš posebno crvljivih dijelova to je bolje ne koristiti. Pravilo je da se isti dan očiste i spreme - bilo u lonac, bilo u zamrzivač ili sušaru.
    Među vrganjevkama su blago problematične crvene sorte, a posebno Queletov vrganj ili popularno Slavonicus. Postane dobar kad ga se zafuri s vrelom vodom i ta voda se naravno baci.

Ako ti je sad dobro - to je to.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Zapravo uopće nisu bile stare, niti jednog trulog ili crvljivog dijela nisam vidjela kada sam ih čistila.
    Pretpostavljam da sada sve paketiće što sam zaledila moram pobacati.
    A tako su bile dobre...

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa Vidi poruku
    Jučer sam kupila krasne vrganje u Gorskom kotaru,
    nakon što sam ih danas jela bilo mi je užasno zlo, jaka mučnina sa nekim čudnim osjećajem, kao da sam se kave prepila,
    onda sam nakon par sati dušu ispovratila i sada mi je bolje.
    Da li se trebam javiti liječniku ili ne?
    Čitam malo na netu da od vrganja nema nekih većih trovanja...
    MM ih je isto jeo i njemu nije ništa.
    ovo isto se i meni dogodilo ali sa šampinjonima. MM-u ništa, a ja sam umirala 2 dana

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

piplice, možda je bila jednokratna reakcija
    možda ti naprosto ne sjedaju dobro
    moja teta je jela cijeli život vrganje, onda prije nekih 5-6 godina je imala takvu reakciju i ponovo je probala i opet je bilo isto
    sad ih više ne jede
    bilo bi šteta da baciš sad odmah sve
    za neko vrijeme, probaj ponovo (ako te nije previše frka i muka od same pomisli)

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nemoj pobacati nego razmisli još jednom. Jesi li možda uz gljive štogod cugnula? Alkohol i gljive ne idu zajedno. Na tu foru mi se zakonita zeznula na Risnjaku prije pargodina - pasalo joj je pivo
    a potom :bljuc:
    Probaj se sjetiti je li među gljivama bilo crvenih. Ako je bilo, sasvim je moguće da si fasovala Queletov vrganj, a u tom slučaju prije nekog budućeg kuhanja samo provozaj gljive kroz kipuću vodu i ocijedi.

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Evo friška slikica, slikano prije 5 sati, šuma kod Goranca: http://i27.photobucket.com/albums/c1...e/IMGP2697.jpg

Ova uslikana je mogla imati skoro kilu. Šteta što su otrovne. Da nisu gostili bi se cijelu zimu - toliko ih ima
    Moj sinak već 2 godine proučava djedov priručnik za gljivare. Donio djed neki dan baš ovakvu istu kao na ovoj fotografiji i kobajage ponudio unuku - evo ti vrganj. Malac nije htio niti pipnuti već je rekao - dida, pa to ti je vražji vrganj - ludara! Ostala sam paf!

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •