Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: Toleriranje seksualnog napastovanja/uznemiravanja

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno Toleriranje seksualnog napastovanja/uznemiravanja

Radim kao maserka. U 7 godina koliko se bavim tim poslom što u salonima, wellnessima, 3 puta mi se desilo seksualno maltretiranje i uznemiravanje tijekom masaže od strane muškarca - klijenta. Prvi puta mi se to desilo u jednom zg hotelu, čovjek me tijekom masaže primio za bedro, čovjeka sam upozorila, primirio se i ostatak masaže je prošao u redu. Na izlasku sam rekla kolegicama što mi se dogodilo, kažu, slijedeći put prekidaš masažu i ak bude problema zoveš zaštitare. Drugi put mi se to desilo u kozmetičkom salonu, čovjek se počeo "češkati" po genitalijama na kraju masaže i gledati me u stilu "jel ga budeš primila?". Naravno otpremila sam ga doma, više se nikad nije vratio. rekla sam šefu što se dogodilo, svima je to bila tema za dobru šalu.
    Prošli tjedan mi se ponovno dogodilo u hotelskom wellnessu, i ovo mi je bilo najgore poniženje i povreda mog digniteta i bića, ne bih htjela ni prepričavati. Kolegice koje su tada bile u smjeni se nisu čak ni "štele mešati", djelatnica na recepciji nakon svega što mi se dogodilo me tražila da ga ja ispratim, zvala je šeficu i poslala službeni dopis vodstvu hotela. Šefica me nazvala da me pita jesam li dobro i kak joj je žao, i to je to. Uprava hotela nije uopće reagirala ni poslala odgovor na službeni dopis o događaju.
    Naravno, užasnuta i šokirana događajem u tom trenutku ne razmišljaš bistro i konstruktivno, al danas nakon par dana ljutito, bijesno i jadno se pitam: ZAŠTO NITKO NIJE ZVAO POLICIJU?!!! ZAŠTO TAJ ČOVJEK NIJE ODVEDEN SA POLICIJOM NA ISPITIVANJE? ZAŠTO NE BI KONAČNO BILA PODIGNUTA PRIJAVA ILI BILO ŠTO DA SE KAO NEKAKVA POSLJEDICA I KONKRETNO DESI TOM ČOVJEKU? ZAŠTO NA TO SVI OKREĆU GLAVOM I NE PRIDODAJU NIKAKVU VAŽNOST,IL JOŠ GORE, SMIJU SE? Meni nije više do smijeha niti ignoriranja i komentara, koj perverznjak, bla bla. Od kud pravo tim ljudima, muškarcima tako se ponašati i odkad žene ne podržavaju žene već muškarce? Veli jedna krava od kolegice na poslu; je pa da, on je daleko od doma, muško je, sam je tu, a ti ga diraš, i ja bi da sam muško.???? Samo ću reći da se sada već lagano osjećam kao istraumatizirana žrtva i ponovo ću reči wtf di mi to živimo, po ne znam koji puta?
    Kako bi ste se vi osjećale i opravdavate li tu tezu - on je samo muško, ima potrebu i siroti si nemre pomoć, pa nikom niš?

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

baš mi je žao zbog tvojih loših iskustava. da, takve se stvari ne bi smjele tolerirati i poslodavac je trebao 100% stajati uz tebe.
    da mi se to dogodilo - i pogotovo da poslodavac ne zauzme vrlo jasan i odlučan stav da se uznemiravanje neće tolerirati - osjećala bih se odvratno i ne bih više imala želju doći na posao. znam da to tebi vjerojatno nije opcija, tim više što ne možeš biti sigurna da se to neće desiti na nekom novom poslu.

što si rekla šefici nakon ovog zadnjeg događaja?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ne znamo detalje događaja, ali ekoi kako to da ti sama nisi pozvala policiju?
    Mislim još uvijek možeš otići na policiju i prijaviti.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ekoi, užasno mi je žao zbog toga što ti se dogodilo.
    Nažalost, ne mogu reći da sam šokirana tvojim iskustvom. Seksualno uznemiravanje se često još uvijek smatra nekom smiješnom i nelagodnom situacijom, kao da si slučajno uletila nekome dok se tušira. Ili, još bolji biseri smatraju da bi takve stvari trebalo doživjeti kao kompliment.
    Što se tiče policije, ne znam iskreno šta da ti kažem. S jedne strane, treba takve stvari prijavljivati i inzistirati da se nazovu svojim imenom, jer jedino tako će se ljudi senzibilizirati i ubuduće normalnije reagirati u sličnim situacijama. S druge strane, moguće je da će ti susret s policajcima biti još jedna trauma, jer neki od njih katastrofalno reagiraju na prijavu seksualnih zločina, tako da je važno da uđeš u to znajući da si u pravu, da ti oni ne učine da se osjećaš kao histerična luđakinja ili ne znam već kako. Ako imaš nekoga iz okoline tko te podržava i ohrabruje, drži ga/ju uza se.
    Sretno

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Šeficu sam vidjela samo jednom nakon tog događaja, to se više ne spominje, bilo pa prošlo. Valjda sam ja bila u nekakvom šoku pa mi je tek danas sinulo, tj. sjetila sam se jedne cure kad mi je pričala da se to jednom njoj desilo i da je šef zvao policiju, i da su lika odveli u pritvor, no ne znam što se dalje dogodilo. Onda sam si pomislila da zakaj meni ni u jednom trenu nije palo na pamet zvati policiju???
    Moj uznemiravač je sada na pola puta za Kinu, tu se ne može više niš, al šeficu i upravu hotela bi voljela malo pritisnuti jer me vrijeđa da se samo smješkaju na to. Znam da neki hoteli takve goste stavljaju na crnu listu tj. zabranjeno im je nadalje odsjedanje u hotelu. Ove moje boli đon.

Uostalom, ne znam dal se zakonski tu uopće išta može jer bili smo sami u sobi to nije nitko vidio, ekšli nema svjedoka pa je moja riječ protiv njegove.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

ta teza osim što je bezveze jednako tako je i opasna
    jer zapravo opravdava i ne osuđuje takvo ponašenje
    a usput vrijeđa i muškarce - implicira da nemaju pameti nego samo potrebe i nagone kao početak i kraj

a jednako su mi koma one žene koje se tome kelje i ne podržavaju drugu ženu
    njima je to vrhunac neke fore, duhovitosti, čega li već...

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Zbog razmisljanja "moja rijec protiv njegove" puno silovanja ne bude ni prijavljeno, a kamoli procesuirano. To mi je zlocin najgore vrste, da netko svoju pohotu zadovoljava bez pristanka... Ma grozno.

Ako vec ne mozes sada ici na policiju i ista sluzbeno poduzeti, ja bih barem trazila moralnu zadovoljstinu u smislu da bih inzistirala od poslodavca da donese neki protokol sto ciniti ako se tako nesto ponovi, sto cini da se zene zastite, nek da crno na bijelo. Prije toga bi otisla na medicinu rada trazila razgovor s psihologom da se evidentira "stanje soka" (ne znam kako da to drugacije objasnim), i obratila bih se sindikatu. Cisto da se osiguras od otkaza zbog talasanja situacije.
    Razumijem da je tesko o tome pricati, ali bitno je da sama sa sobom rascistis da ti nisi nista kriva i da se nemas cega sramiti.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

teza - on je samo muško, ne može si pomoći, blablabla - o toj tezi govorim
    Posljednje uređivanje od flopica : 08.10.2012. at 08:21

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

svida mi sve ovo sto je Rivendell predlozila

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Rivendell prvotno napisa Vidi poruku
    Ako vec ne mozes sada ici na policiju i ista sluzbeno poduzeti, ja bih barem trazila moralnu zadovoljstinu u smislu da bih inzistirala od poslodavca da donese neki protokol sto ciniti ako se tako nesto ponovi, sto cini da se zene zastite, nek da crno na bijelo. Prije toga bi otisla na medicinu rada trazila razgovor s psihologom da se evidentira "stanje soka" (ne znam kako da to drugacije objasnim), i obratila bih se sindikatu. Cisto da se osiguras od otkaza zbog talasanja situacije.
    Razumijem da je tesko o tome pricati, ali bitno je da sama sa sobom rascistis da ti nisi nista kriva i da se nemas cega sramiti.
    Ovo je jako pametan prijedlog, i to bi bilo dobro zatražiti u pisanom obliku, da imaš trag.

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

U BiH gdje ja zivim postoji zakon o ravnopravnosti spolova koji tretira seskualno uznemiravanje na radnom mjestu. Nisma sigurna da li takav zakon postoji u RH ali vrijedi kontatirati neku od udruga tipa b.a.b.e ili HHO ( sad govorim napamet i u brzini) i raspitati se sto se sa zakonske strane moze uciniti.

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Evo ima i u RH

Članak 8.

(1) Uznemiravanje i spolno uznemiravanje predstavljaju diskriminaciju u smislu ovoga Zakona.

(2) Uznemiravanje je svako neželjeno ponašanje uvjetovano spolom osobe, koje ima za cilj ili koje stvarno predstavlja povredu osobnog dostojanstva i koje stvara neugodno, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.

(3) Spolno uznemiravanje je svako neželjeno verbalno ili neverbalno, odnosno fizičko ponašanje spolne naravi, koje ima za cilj ili koje stvarno predstavlja povredu osobnog dostojanstva i koje stvara neugodno, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.

http://www.poslovniforum.hr/zakoni/z...ti_spolova.asp

ja bih nazvala ured za ravnporavnost spolova iznijela svoj slucaj i trazila bih od njih savijet. Sretno

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ured za ravnopravnost spolova, pa i Babe, će prvo reći da treba slučaj prijaviti policiji, čiji je posao rješavanje pojedinačnih slučajeva. Tek ako policajci ne urade svoj posao, oni se mogu upetljati.

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Naravno da postoji zakon, ali koliko znam u RH do sada nitko nije kažnjen za seksualno uznemiravanje na radnom mjestu. Prošle godine se umalo dogodila optužujuća presuda, ali mislim da su ih nakon žalbe oslobodili.

Podaci kažu da u svijetu to doživi 50% žena http://www.24sata.hr/psihologija/sek...50-zena-267848

a u nas svaka treća. http://www.poslovni.hr/vijesti/vise-...a-poslu-198721

Osobno mislim da je brojka i veća, ali da dosta žena to ne prijavi ili smatra normalnim. Da, ima i takvih. Recimo, mojoj prijateljici je normalno da joj na poslu pričaju kako bi je rado, jer kao oni su muški, ne mogu protiv sebe.

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

...ali nekako mislim mora postojati neki nacin pa zar te udruge ne bi makara svajet trebale dati, i onda bi poslodvac morao pirjaviljvate te slucajeve....znam da je put trnovit ali ako se ne pocnemo mi zene pozivati na nasa prava takvi zakoni ce ostati samo fina odredba na papiru.

Ja reagiram na svaku i kolegama bude cudno na pocetku -npr. prosli tjedan drzavana institucija je u pitanju i jedna mladja zena vodi zapisnik...ona je na tren izasla i predsjedavajuci kaze nastavit cemo dok se ova klinka vrati - na 1. se cini bezazleno ali nije, daleko da je u rangu sa iskustvom koje je ekoi nazalost dozivjle, ali ja sam odmah pitala da li on zna da ga ona moze tuziti zbog takver izjave.... samo jedan zena iz tog povjerenstva je rekal da kolegica je u pravu i rekla im i zakon i clan i nije im vise bilo do zezanja na taj nacin mada du pokusli sa jos gorim upadicama sto bi bilo da samo za XY koja sjedi tu rekli da se vrati stara baba, ali su makar taj put razmislili 2,5 minute o tome sto pricaju.....mislim tesko se mijenja ta svijest ali ja od toga ne odustajem zbog generacija koje dolaze iza nas.

Meni je jednom kolega iz medjunarodne organizacije na telefon reko macko, nikad ga vidjela nisam prije toga bio mi je sekretarcia u uredu a ja sam bila na terenu odmah me je cuo na kulturan nacin od tad im nisam bila "raja" citaj "ekipa" ali su se prema meni odnosili sa postivanjem i nikom nije palo na pamet reci mi nesto slicno niti se zezati na taj racun isl. Da li to rade kad ja ne cujem to me ne interesira ali ja ne zelim da ja niti moje kolegice moramo tako nesto slusati. Granice od pocetka i svakog cu ljubazno upozoriti ali ako to 1 put ne upali iskoristit cu sve zakonske mogucnosti koje su mi na raspolaganju kako bi se zastitila.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mogu pokretačici teme poslati samo virtualni zagrljaj i podršku; iskreno sam kao žena i majka dvaju djevojčica zgrožena i zabrinuta zbog takvog ponašanja koje je, najblaže rečeno, nedopustivo. Pa u vražju mater; da pojedem neki keks u dućanu gdje piše da je zabranjeno konzumiranje hrane bila bih opomenuta i možda kažnjena; a ovdje se radi zapravo o bludu, mogućoj i aluziji na prostituciju, u svakom slučaju na poniženje tebe kao žene, radnice, osobe....
    Sad dok pišem ovo pala mi je na pamet činjenica da bi ti zapravo trebala malo bolje provjeriti; možda neke od tvojih kolegica primaju dvostruke mušterije... Možda si je zato ova osoba to "dozvolila"... Budi na oprezu, odi kako ti je Rivendell napisala (jako dobar savjet!)! Sretno!

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Sad sam se sjetila par primjera iz bliže okoline (a i svojih): kad mi se kao curici od 19 g. na poslu nudio olinjali pravnik od onda 45+ g. (uspjela ga otkantat, pa nije postao nasrtljiviji), kad sam sama radila među 300-ak muških u vojnoj policiji (doslovce su me voljeli i poštovali kao mlađu sestru, nikad od nikog nisam ružan pogled niti riječ dobila, uvijek sve na fino i pristojno samnom), kad se kolegici iz bolnice "nudio" kirurg koji je dok su ostali na samo izvadio doslovce svoju muškost i njom išao po njenom radnom stolu uz osmjeh od uha do uha (eeeee, da je meni tako napravio: odavno bi čitali o tome u Crnoj kronici!!!): zapravo i imam "sreće" zbog svog garda, samnom vide odmah da nema zahebancije, postavim se odmah oštro i profesionalno, odrežem, obznanim da imam zeleni pojas u karateu - i imam za istač ali...

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja bih ipak prijavila policiji makar i sa zakašnjenjem tako da oni barem nekim uviđajem izvrše pritisak na poslodavca da se izjasni o politici i proceduri u vezi s ovakvim napadima, možda neće doći do suda, ali smatrala bih uspjehom ako poslodavac ustanovi praksu da aktivno štiti djelatnike od toga. A pravobraniteljica za rav.spolova? Ona bi ti morala pomoći!

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ali moram ponoviti ono što naglašavaju udruge koje se bave nasiljem na ženama- odmah na policiju, odmah prijava. Na žalost kad si u šoku, a najbliža okolin te još blokira teško... Da te barem koja kolegica podržala i dala ti telefon u ruke. Žao mi je što ti se tako nešto dogodilo. i ne podcjenjuj traumu od takvog napada iako možda nema vidljivih ozljeda, ako trebaš pomoć, da te netko sasluša, to je povreda na radnom mjestu i imaš pravo na pregled i stručnu pomoć.
    Posljednje uređivanje od pikula : 08.10.2012. at 11:51

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    ja bih ipak prijavila policiji makar i sa zakašnjenjem tako da oni barem nekim uviđajem izvrše pritisak na poslodavca da se izjasni o politici i proceduri u vezi s ovakvim napadima, možda neće doći do suda, ali smatrala bih uspjehom ako poslodavac ustanovi praksu da aktivno štiti djelatnike od toga. A pravobraniteljica za rav.spolova? Ona bi ti morala pomoći!
    Na ovo potpis, makar u današnje glupo doba i mora biti spremna na razne neprilike s poslodavcem radi toga; nitko ne voli da mu "stvaraju probleme"...

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Naravno Na žalost, u slučaju nasilja nad ženama, u stvarnosti žrtva se mora braniti i od napadača i od okoline i od svega. Daleko smo još od toga da se žrtvu zaštiti. A tek teorije da je masaža izgovor za napad, horor.

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

I ja sam za prijavu, ali razumijem ne prijavljivanje. Najgore je što je u Hrvatskoj u većini slučajeva sam poslodavac zlostavljač, tako da nema pomoći njemu išta prijaviti. Još ne postoji svijest u nas da je to nešto loše. Trebao bi se valjda osjećati počašćen, i trebalo bi ti laskati to što ti govori i čini, jer si mu poželjna. Ma gade mi se.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj winnerica prvotno napisa Vidi poruku
    Mogu pokretačici teme poslati samo virtualni zagrljaj i podršku; iskreno sam kao žena i majka dvaju djevojčica zgrožena i zabrinuta zbog takvog ponašanja koje je, najblaže rečeno, nedopustivo. Pa u vražju mater; da pojedem neki keks u dućanu gdje piše da je zabranjeno konzumiranje hrane bila bih opomenuta i možda kažnjena; a ovdje se radi zapravo o bludu, mogućoj i aluziji na prostituciju, u svakom slučaju na poniženje tebe kao žene, radnice, osobe....
    Potpisujem, kao i Flopicu, Rivendell i Pikulu.
    Mislim da svakako trebaš razgovarati sa šeficom i dati joj do znanja u kolikom si šoku bila i da samo i jedino zbog toga nisi slučaj prijavila policiji. No, da zna kako ćeš idući puta (ne daj Bože da dođe do toga), to i napraviti. Znam da je u današnje vrijeme teško uvjetovati svoj položaj i na neki se način suprotstaviti i samom poslodavcu, no od ovakvih se stvari treba zaštititi.
    Ne znam što bih ti rekla na kolegice. To je stvarno jadno. Jedino što možeš napraviti je da im pokušaš objasniti koliko su jadne i da ih nakon toga ignoriraš.

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Imali smo jedan kraći sastanak na kojem sam potegnula to pitanje. Uglavnom svi se slažu da je to nedopustivo ponašanje. Kada sam predložila protokol za takvu situaciju, šefičin odgovor je bio da odmah prekidam masažu, zamolim da se klijent ode presvući u garderobi i da će uslugu platiti u cijelosti, te da napusti wellness. Eto, to je to. Nema tu dubljeg razmišljanja, razumijevanja i suosjećanja, a kamo li osjećaj za pravednost i odgovorno ponašanje. Njoj se to nije i neće nikad dogoditi tako da nema veze kako se ja osjećam a kamo li da se u hotelu izazove scena sa dolaskom policije. Kolegice su komentirale da zvanje policije nema smisla jer se time neće ništa postići pogotovo ako je riječ o strancima. O tome stvarno ne znam ništa. Eto, žena je ženi vuk. Dobra strana svega je da planiram tamo raditi još samo do kraja ovog mjeseca, jer osim toga još mnogo stvari u tom wellnessu nisu u redu. Hvala vam puno svima na savjetima i podršci.

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Ova priča o "ženskoj uzajamnoj pomoći" me totalno rastužuje i podsjeća na moju prijateljicu koju je bivši pretukao u kafiću. Došla policija, radila zapisnik, ispitivala svjedoke, između ostalog mladu studenticu koja je izjavila citiram "Nebi se ja u to htjela mješati, tko zna čime ga je izazvala. Pa pogledajte kako jadan plače" - mislim HALO !!!
    Znam da nije isti oblik nasilja, ali reakcija drugih u jednom i drugom slučaju istinski rastužuje.
    ekoi, ovim putem izražavam ti podršku i žaljenje zbog nemilog događaja.
    I naravno želju da ti se tako nešto više nikada ne dogodi.
    A ako se i dogodi tebi, ili nekom drugom, da će nadležni prepoznati da zaista jesu nadležni i odlučiti reagirati...

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Eh da, zaboravila sam spomenuti - ako se baš bojim mogu pozvati konobara ili nekog muškog sa recepcije.... ????

Hvala klokanice. Ako ću ikad više biti tako loše sreće da mi se ovo opet ponovi, definitivno ću se zauzeti za sebe i podnjeti prijavu bez obzira na bilo kakve protokole i odobravanje ili neodobravanje nadležnih i kolegica. Ak mi bilo ko prigovori ili kritizirau tom trenutku, zamolit ću ju da ostane nasamo sa dotičnim klijentom u polumračnoj sobi i dozvoli da joj izloži svoj erekcijski penis i pokuša dotaknuti međunožje i da nakon toga ostane mirno, dobro i neka šuti. Samo nek izvoli.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Crna lista za takve goste mi se čini sasvim ispravno rješenje, ali ko što kažeš, ekoi, zasad na tom mjestu nema ništa od tako velikog pomaka. Smatram da je za opću društvenu zajednicu jako, ali jako dobro da si i na forumu podijelila svoje iskustvo.

U svakodnevici se to događa, a razmišljanje/razgovaranje pomaže. Kad u miru imaš formiran stav i znaš što ne želiš, u nezgodnoj situaciji ćeš brže reagirat, a to često bitno mijenja stvar

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ekoi osim što tvoj posao nije lagan, još i ove nevolje Grlim te!
    Nije mi jasno da li si radila u wellnessu ili u hotelskoj sobi? Bojim se da je sumnja koju je Winnerica iznijela (o kolegicama koje rade dvostruki posao) utemeljena
    A kolegice, pa nisu ništa bolje ni u jednoj firmi. Ženska solidarnost je endemska vrsta u zadnje vrijeme

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ekoi, lavice, ne poznajem te, ali sam tako ponosna na tebe!
    drži se

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    ekoi, lavice, ne poznajem te, ali sam tako ponosna na tebe!
    drži se
    Žao mi je što i ranije nisam na ovoj temi dala podršku pa ću sad barem ovo potpisati.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

I ja bi samo izrazila svoju podršku. Dok god se mi žene ne budemo međusobno podupirale i solidarizirale bit ćemo da to tako nazovem "laka meta". :/

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Žao mi je što i ranije nisam na ovoj temi dala podršku pa ću sad barem ovo potpisati.
    svimbam!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    svimbam!
    I ja!

Ekoi, mislim da si super odreagirala i super si to u glavi posložila i mislim da ti je tvoje najveće oružje sada u glavi.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Podrška i zagljaj!

Nije ontopic, ali tiče se ženske solidarnosti, priča koje se često sjetim - pričala mi bivša susjeda, sad već u penziji.. u njeno vrijeme radilo se skoro do kraja trudnoće, nije baš bilo uobičajeno doma čuvati trudnoću. A radila je u lokalnoj tvornici pa je tako i s trbuhom do zuba dizala i nosila teške stvari. Kaže kako pamti da su joj se kolege nudili da oni nose da nek se ona pričuva, ali starije kolegice su dovikivale sa strane - pustite ju neka nosi, i mi smo nosile dok smo bile trudne, niš joj neće bit.
    Ona to uvijek priča kad je tema ženska solidarnost i dan danas si ne može objasniti takvo ponašanje.

Ja mislim da dana ne fali samo ženske solidarnosti, već solidarnost u društvu općenito.

Veliki zagrljaj i puno sreće na sljedećem poslu!

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Za mene je to pokušaj silovanja po onome kako si ga opisala......o ženskoj solidarnosti ne bi...vječno sam radila s ženama i vječno imala taj problem a i u budućnosti me očekuju rad s njima i bojim se....muškarce ne smatram životinjama tako da "njihove ne upražnjene potrebe" uopće ne vidim kao opravdanje za seksualno napastovanje i uznemiravanje....osobe koje to rade sigurno imaju neki psihički poremećaj, manjak poštovanja prema ženama te pomankanje kućnog odgoja...isto tako žene koje se tome smiju smatram nezrelim, nesigurnim, ljubomornim i izsfrustriranim osobama.........

s druge strane koliko god bilo lakše "raditi" tj. surađivati s muškarcima iskreno nikad još nisam radila na jednom radnom mjestu a da bar jedan od njih nije neku od kolegica nekim oblkikom seksualnog uznemiravanja uznemiravo...verbalno, doticanjem, pogledom a ponekad na žalost i ako kolega ili šef to ne bi pokazivao otvoreno nego bi prema vama kao radniku pokazivao veću sklonost, imali ste osjećaj da je to zbog neke njegove neizrećene aluzije na Vas, što bi Vam na to dobrano ukazale "ljubomorne " kolegice (zbog godina, ljepote nebitno)...

Mogu ti samo dati podršku.........od srednje škole sam na praksi...šta misliš kad imaš nepunih 15 godina a šef te od 50 banki prvo potapše po ramenu pa zagrli ali sve to izgleda kao slučajno i jako nevino...ali vi osjećate da to nije u redu

sva sreća uvijek sam mogla dobro procjenjivati takve tipove a i bili su na glasu kao "ženskari" u nekoj firmi... i kako sam u to doba bila puno šutljivija ipak nisam dala na sebe pa bi bili u šoku kada bih im odmah odbrusila i pokazala stav...na kraju s takvim osobama uopće ne bi imala problema, većina za čudo su me upravo zbog toga poštivali...

Jednom se dogodilo da mi osoba od koje to stvarno nisam očekivala (a valjda povodeći se za drugima) isto tako dođe s leđa (imala sam 22 godine) i totalno se šokirala, ali ja sam nastavila razgovor praveći se kao da ništa nisam skužila, nastavila priču i gledala ga u oči te ga ubuće izbjegavala a na kraju dala otkaz...još su mi gori tipovi koji izgledaju fini, kulturni i pošteni njih se treba bojati za razliku od ženskara i onih koji dobaciju i ostanu u čudu kako ti to ne laska -ova grupa misli ozbiljno i bolje se maknuti.

Iskreno nekada žene iskoriste (svoj šarm i prave se lude usput) naklonost šefa da bi dobile neke beneficije na poslu - to nevino koketiranje s obje strane nije opasno ako su obje strane svijesne da se tako ponašaju "iz koristi" te da im je tako "ugodnije" surađivati.
    Poznati su mi i problemi kad su muž i žena šefovi, on ženskar, ti pošten radnik a ona ne može njega maltreirati već svojom bolesnom ljubomorom maltretira Vas.

Uglavnom ne podnosim žene koje si ne daju podršku. Ne moramo mi biti prijateljice čak se ni kao kolegice dobro slagati ili osobe podnositi, ali čovjek mora biti čovjek i ako je nekome ma tko to bio učinjena nepravda, moraš stati na njegovu stranu, jer to je pitanje principa i pravde a ne ljubavi prema toj osobi!
    Ne trebaš gledati čovjeka, gledaj (ne)djelo koje je počinjeno, a ono je sigurno za osudititi!

Sretno i nedaj na sebe, uvijek će biti kukavica koje će u žrtvi tražiti krivca, povod i razlog za nedjelo. Uvijek su žrtve te koje se moraju opravdavati i dokazivati, a krivca se uvijek mora razumjeti, (tko zna zašto je takav, teško djetinstvo, daleko je od obitelji)shvatiti i oprostiti mu. Ovo društvo je totalno naopako. Sloboda znači odgovornost za vlastita djela i postupke onda za njih terbamo zakonski i moralno odgovarati.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Nazovi Center za žrtve seksualnog nasilja u okviru Ženske sobe. Poznam osobe koje rade kao savjetodavke, sigurna sam da će te shvatiti ozbiljno. Možeš im i pogledati web

http://www.zenskasoba.hr/index.php?o...d=35&Itemid=52
    Ovo je broj njihovog savjetovališta: 01/ 61 19 444 (radnim danom od 10 - 17 sati)
    Žao mi ja da si doživjela takvo ružno iskustvo i želim ti svu sreću i da ti se nikad više ne dogodi.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •